Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 054
  • 281
  •   1
Отговори
# 105
  • The QC to be!!!
...като не можете да се възползвате от това Wink
Защо да не може човек да се възползва? Ако си плащаш застраховка, ще ги ползваш, така е като гледам на мн. др. места. Но докато някои хора не могат, а други предпочитат да си спестят застраховката, съответно има доста народ без здр. застраховки. Сега като ги задължат да плащат - могат не могат, пак ще почнат да реват - угодия няма да има...

Реджина, извинявам се ако звучи обобщаващо написаното от мен, и да, знам за системите в Ирл и Белгия, и по малко за още няколко др. държави от ЕС... не знам за всички и си права, не трябва да обобщавам, но гледам, че даже хора не живяли в ЕС обобщават и си рекох, че и аз мога да мина метър бе да съм детайлна. Аз се опитвам да не се вдълбавам много в детайлите, щото иначе ще стане още по комплицирано, но както аз обичам да казвам "the devil is in the details" Simple Smile . Говоря, че за не спешни случай, с рамките на 1-2 дни можеш да получиш час за "специализирани тестове", като тези тестове (дадох пример с ЯМР) изобщо не се смятат за "специалиризани" а нещо съвсем нормално: ЯМР в мн. болници се прави 24/7 в щатите, както и СТ и нуклеарна медицина вкл. РЕТ/СТ (тук само някой тестове де са нощем и уйкенд), ултразвук и т.н. А ти ми написа ако се обадиш на специализиран номер (който не зн. какво значи) и ако имаш допълнителна застраховка...

Какъв е този "зелен номер?"

Трой, за да разбереш защо аз мисля, че щатската система има и много положителни, не само отрицателни гледни точки, трябва да я изпиташ, както като пациент, така и като работник. Но пациент със застраховка, а не пациент който чака да му е 100% безплатно, да са му ниски данъците и нищо, даже пени да не му се отдържа за здравна застраховка и т.н. Тогава ще разбереш, инак... може да си пишем тук до откат, и все няма да се разберем.  Wink

# 106
Кво ми я хвалите тогава американската здравна система тогава и какво значение имат добрите специалисти, като не можете да се възползвате от това Wink

Е, повечето могат да се възползват от добри специалисти и техника. За джакузита в стаите не знам, в моето родилно имаше обикновени душ-кабини  Mr. Green Иначе, когато имаш добра застраховка, тук е мястото да си болен с рядка или сложна болест - тук се правят най-много изследвания, има най-много експериментални лечения, новите неща бързо навлизат, все хубави неща.

Проблемът е когато изпаднеш в неблагоприятна ситуация - например съкратят те и не можеш веднага да си намериш работа или пък работата ти не предлага застраховка. А това са житейски ситуации, които на всеки могат да се случат и по закона на Мърфи все се случват, когато ти е много важно да имаш застраховка.

Бейби, стига вече с тези 1-2 дни. Аз лично съм чакала тук шест месеца за преглед от онколог със съмнения за кожен рак. Шест месеца, пиле. Добре, че беше фалшива тревога. Не знам къде правят денонощни ЯМР, но свекър ми, който има байпас, сменени тазобедрени и коленни стави, и чести кръвоизливи на стомаха, е чакал четири месеца за ЯМР и никога когато са го приемали по спешност вечер не са му правили веднага изследване, винаги е оставало за следващия ден, въпреки спешността. Това със светкавичните изследвания само по медицинските сериали съм го виждала.  Болницата ни е голяма, университетска, с добър рейтинг.

И какво значи пациент, който чака да му е всичко безплатно? Аз лично искам просто да мога да си позволя сама да си плащам застраховката, без това да ме разорява. В моята сфера - университетски преподаватели - по официални данни 30% от работещите в момента са нещатни и нямат медицинска застраховка. Това са хора с минимум магистърска степен, много от тях с докторска, които не могат по никакъв начин да си позволят да си платят застраховка за себе си и децата си.

# 107
  • в едно миланско село
feiam искаш да кажеш, че в Германия няма застраховки които са за студенти само и такива които са за работещи и семейни членове?  newsm78
Права си, биват лекувани, само дето тези с частните застраховки за тях веднага се намират часове, пък тези на държавните седят и чакат със седмици и месеци, или и в това греша?  newsm78

зле съм се изразила, нямам понятия за видовете застраховки в Германия, ще се върна да препрочета. исках да кажа, че в Европа (уж) всички сме осигурени и имаме достъп до здравеопазване.

въпросът с чакането е относителен и не зависи единствено от системата, но и от спешността на случая, както и от организацията на съответната област. говоря за Италия, разбира се. тук има сериозен проблем на местно ниво - в някои области парите потъват (не)знайно къде и нивото е под всякаква критика - съответно, резидентите се изнасят към добре работещите структури, което, естествено пренатоварва и техния график и се получават абсурди. не е лесен въпрос и не само до пари опира  Rolling Eyes

# 108
Всяка система си има предимства и недостатъци, но за мен недостатъците при американската са доста. Английската също не е перфектна, но се грижи еднакво и за бедни и за богати. Вече който иска нещо допълнително, като по бързо обслужване или джакузи в стаята те си плащат частни застраховки  Mr. Green

# 109
  • The QC to be!!!
Всяка система си има предимства и недостатъци, но за мен недостатъците при американската са доста.
E мадам вие кога за последен път сте изпитали американската система на гръб?

Яна, свекър ти да не а на Медикеър?  newsm78 Щото при нас редовно ги приемаха и не бързаха да им правят каквито и да било изследвания, имало някакви работи с какво може и какво не на 24 часа да се прави и гледаха не  правят неща които Медикеър няма да покрие ако пациента няма допълнитена застраховка - та, ето как мислеха и за пациентите си! Това с Медикеър е голяма гадост..., не, че Медикейд са по назад де. Не, че е невъзможно, за мен е шокиращо да се чака 6 месеца за последващи изследвания за предполагаем рак на кожата. Защо не потърси друг специалист, в съседен град/боница, само един специлиаст ли е имало където сте били? Имам колежка, отиде на личен защото си намери нова бенка на хълбока, или поне не я е виждала преди, и дано не ме лъже паметта, но същата седмица и я махнаха, беше диагностицирана меланома, <4мм (слава богу, че беше < 4мм), айде ведната РЕТ/СТ скен щото има фамили хистори, и да са сигурни, че няма разсейки другаде, нищо, че беше <4мм... всичко слава богу беше ок (за сега, след време не се знае, меланома е мн. коварен рак). Та ето ти пример, точно противоположен а твоят с чакане и т.н. Тези са примерите които аз мога да дам, и които ми бяха пред очите години на ред докато работех в здравната система. Лекарите с които аз работех често ги чувах да казват, че много от раковите не са медикъл имърдженси, те са емошънъл уан. Но Трой много добре е написала - има си недостатъци (което аз в никакъв случай не отричам и не мога да опровергая, даже и да искам), има си и предимства всяка система.

А пациенти дето чакат всичко да им е безплатно бол, както в щатите, така и на мн. други места. В щатите ако си имала късмета да отидеш да работиш в безплатна (буквално) клиника като доброволец, ще разбереш веднага какво имам в предвид. Сега като бъдат всички задължени да си плащат застраховки, ще могат да ходят за басик прегледи и ще ревът кат магарета пак щото ще им е скъпо да плащат застраховки и ще бъдат глобени ако не ги плащат. А ако прочете поста ми за Германия, тук не ги глобяват, направо ги депортират ако не си плащат застраховките някои жители (не граждани разбира се). В щатите, на 100% съм сигурна, че поне на тази база никого няма да депортират. Ще им пращат глоба върху глоба и така до откат.

# 110
Защо не потърси друг специалист, в съседен град/боница,

Защото бях студентка на стипендия. Нито време и възможности имах да търся други специалисти, нито пари имах да си платя за преглед. Университетският лекар ми даде направление за университетската болница, единствената, която се покриваше от застраховката ми, и там първият свободен час беше след шест месеца.

Свекър ми е много възможно да е на Медикеър, но има и допълнителна застраховка чрез свекърва ми, същата като нашата семейна.

# 111
  • The QC to be!!!
Защо не потърси друг специалист, в съседен град/боница,

Защото бях студентка на стипендия. Нито време и възможности имах да търся други специалисти, нито пари имах да си платя за преглед. Университетският лекар ми даде направление за университетската болница, единствената, която се покриваше от застраховката ми, и там първият свободен час беше след шест месеца.

Свекър ми е много възможно да е на Медикеър, но има и допълнителна застраховка чрез свекърва ми, същата като нашата семейна.
Яна, лоша история, и явно доста лоша застраховка, съжалявам!  Sad  Подчертаното в твоят пост е често срещано в Герм., в Белг. и в Ирл, еле пък в ирито... Та, искам да натъртя, че само защото имат застраховки масово хората, които си плащат де, и то не малки % от заплатите, не значи, че е по добре от колкото една Аетна ППО, като линка дето дадох преди за университетската застраховка (която според мен е в долната граница на много добра, но и над средното). Аз много се радвам, че повечето университети в щатите почнаха да публикуват тазин информация за студените, което може и да изглежда като още нещо добавено в казана с кашата, но от друга страна е още нещо да се вземе под внимание при решаването в кой университет да кандидатсваш ако нямаш застраховка към родителите си и не можеш да си позволиш да плащаш индивидуална.

За допълнителните застраховки - предполагам знаеш, че първо е Медикеър, и само при определени условия може да се ползва второстепенната. Доста от лекарите и сестрите са много добре запознати, еле пък в отделенията (мед сърдж) в това какво се покрива и какво не (но не знаят разбира се всичко) и са внимателни кога да поръчват какви изследвания за да не товарят пациентите излишно със сметки и преценият риск от чакане вс. утежняване финансово пациента. Като се прати сметката на Медикеър и като се дръпнат аджъстърите и кажат - това не е било джъстифайд да се направи, иди се край с тях после, че ти си сметнал, че за пациента е било по важно да излезе по бързо от болницата, вместо да чака.  ooooh! И кой ще плаща на края - пациента... Та в много случай с Медикей и Медикеър, са внимателни и не бързат ако риска не го джъстифаи-ва.

# 112

А пациенти дето чакат всичко да им е безплатно бол, както в щатите, така и на мн. други места. В щатите ако си имала късмета да отидеш да работиш в безплатна (буквално) клиника като доброволец, ще разбереш веднага какво имам в предвид. Сега като бъдат всички задължени да си плащат застраховки, ще могат да ходят за басик прегледи и ще ревът кат магарета пак щото ще им е скъпо да плащат застраховки и ще бъдат глобени ако не ги плащат. А ако прочете поста ми за Германия, тук не ги глобяват, направо ги депортират ако не си плащат застраховките някои жители (не граждани разбира се). В щатите, на 100% съм сигурна, че поне на тази база никого няма да депортират. Ще им пращат глоба върху глоба и така до откат.

Никой не чака на безплатно, всички си плащаме, но ако утре евентуално остана без работа и ми се наложи лекарска помощ никой няма да ме върне ! Предпочитам да се пенсионирам в държава, където пенсионерите не плащат за лекарства и ползват безплатен градски транспорт  Peace
Отделно само на 3 часа полет от БГ, така че ако видя зора мога да си грабна задника по всяко време...

# 113
  • The QC to be!!!
Никой не чака на безплатно, всички си плащаме, но ако утре евентуално остана без работа и ми се наложи лекарска помощ никой няма да ме върне ! Предпочитам да се пенсионирам в държава, където пенсионерите не плащат за лекарства и ползват безплатен градски транспорт  Peace
Отделно само на 3 часа полет от БГ, така че ако видя зора мога да си грабна задника по всяко време...
Трой, а тези дето са на социални помощи, те как си плащат?  newsm78 Щото те доходи освен от социала нямат, и по принцип социала им плаща застраховките. Точно така е и в щатите с Медикейд. Да, може би си права, че на вашият остров нещата са малко по социални от колкото в щатите... но пак - девъл ис ин дъ детейлс.  Mr. Green

Да добавя, както и Бенс написа по напред - в щатите при имърдженси, няма да те върнат от бърза помощ, ще ти окажат съдействие. Е ако отидеш щото имаш херпес на горната устна (имахме такъв случай) ще има си чакаш докато първо минат по спешните.  Wink

В щатите има т.н. Urgent Care Centers. До сега тук такива не съм видяла. Някой знае ли дали има там където сте вие? Това е не толкова спешна помощ като в бърза помощ, но не и баш обикновен лекарски кабинет. Във всеки един такъв център правят едно ниво по сложни процедури/изследвания и имат под ръка повече медикаметни от колкото в лекарски кабинет, но пък не толкова като в бърза помощ към болница. В някои такива центрове и гипса даже слагат.

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 22:19 от Baby*

# 114
Аз много се радвам, че повечето университети в щатите почнаха да публикуват тазин информация за студените, което може и да изглежда като още нещо добавено в казана с кашата, но от друга страна е още нещо да се вземе под внимание при решаването в кой университет да кандидатсваш ако нямаш застраховка към родителите си и не можеш да си позволиш да плащаш индивидуална.

Добре, не се ли усещаш колко е абсурдно това положение да си избираш университета и работата не по това в какво си добър, какво те влече, какво искаш да правиш с живота си, а по това къде ще ти е по-добра и изгодна здравната застраховка??? Може ли такова нещо наистина да бъде най- най-важният фактор във всяко решение, което вземаш??? Моят университет беше един от най-добрите и най-скъпите в страната, така че искрено се съмнявам, че някъде се предлага здравна застраховка чувствително по-добра от нашата там, както и се съмнявам някой да се откаже от стипендия там, защото видиш ли, с тяхната здравна застраховка ще чакаш много за преглед (което не го пише в никоя застрахователна полица все пак). Айде да сме реалисти.

Аз искрено се съмнявам, че е ежедневие в Германия или Ирландия някой да чака шест месеца за преглед с онколог. Искрено.

# 115
  • The QC to be!!!
...
Добре, не се ли усещаш колко е абсурдно това положение да си избираш университета и работата не по това в какво си добър, какво те влече, какво искаш да правиш с живота си, а по това къде ще ти е по-добра и изгодна здравната застраховка??? Може ли такова нещо наистина да бъде най- най-важният фактор във всяко решение, което вземаш???
Аз искрено се съмнявам, че е ежедневие в Германия или Ирландия някой да чака шест месеца за преглед с онколог. Искрено.
Къде написах, че това е най-важният фактор?  newsm78 Написах, че е фактор...

Ха, може би не за всички онколози, но за много специалисти да. Ако не ти се вярва, порови се в нета, ще намериш примери бол. Или, още по добре, премести се да поживееш в тези държави и тогава ще разказваш... а ние ще се чудим какви ги пишеш и ще цъкаме.  Wink

Преди време се сетих, че бях дала пример с бивша колежка, след аборт в ирито как и дадоха час за ултразвук след 3 месеца мисля беше, след като тя имаше кръвоизлив, не цикъл >2 седмици. Плати си на частно щото кой знае какво щеше да се случи, а... и от бърза помощ всъщтност я пратиха да се върне при лекара си.  Sad  това беше 2ри път с кръвоизлив де... не първи... при първият пак имаше проблем да и направят ултразвук - беше с медкъл кард, за рекорда да кажа.

Редак.: Яна, ако ти кажат, че понеже си над 30 години, нямаш право да плащаш преференциалните цени за студентска застраховка, какво би казала?

Последна редакция: пн, 28 окт 2013, 22:45 от Baby*

# 116
Никой не чака на безплатно, всички си плащаме, но ако утре евентуално остана без работа и ми се наложи лекарска помощ никой няма да ме върне ! Предпочитам да се пенсионирам в държава, където пенсионерите не плащат за лекарства и ползват безплатен градски транспорт  Peace
Трой, а тези дето са на социални помощи, те как си плащат?  newsm78 Щото те доходи освен от социала нямат, и по принцип социала им плаща застраховките. Точно така е и в щатите с Медикейд. Да, може би си права, че на вашият остров нещата са малко по социални от колкото в щатите... но пак - девъл ис ин дъ детейлс.  Mr. Green

Да добавя, както и Бенс написа по напред - в щатите при имърдженси, няма да те върнат от бърза помощ, ще ти окажат съдействие. Е ако отидеш щото имаш херпес на горната устна (имахме такъв случай) ще има си чакаш докато първо минат по спешните.  Wink

В щатите има т.н. Urgent Care Centers. До сега тук такива не съм видяла. Някой знае ли дали има там където сте вие? Това е не толкова спешна помощ като в бърза помощ, но не и баш обикновен лекарски кабинет. Във всеки един такъв център правят едно ниво по сложни процедури/изследвания и имат под ръка повече медикаметни от колкото в лекарски кабинет, но пък не толкова като в бърза помощ към болница. В някои такива центрове и гипса даже слагат.

Който е безработен, осигуровките му се поемат от държавата, така че няма начин да останеш не лекуван Wink
Тук има Walk in Centres, които са аналог на това, което казваш ти.
Другото което е хубаво тук е, че ако отидеш в sexual health clinic, никой не те пита дали си осигурен или не и  всеки получава помощ и безплатни лекарства! Там има полиси за конфиденшиалити и можеш дори да кажеш фалшиво име! Единственото, което искат от теб е телефон за връзка!

# 117

Добре, не се ли усещаш колко е абсурдно това положение да си избираш университета и работата не по това в какво си добър, какво те влече, какво искаш да правиш с живота си, а по това къде ще ти е по-добра и изгодна здравната застраховка??? Може ли такова нещо наистина да бъде най- най-важният фактор във всяко решение, което вземаш??? Моят университет беше един от най-добрите и най-скъпите в страната, така че искрено се съмнявам, че някъде се предлага здравна застраховка чувствително по-добра от нашата там, както и се съмнявам някой да се откаже от стипендия там, защото видиш ли, с тяхната здравна застраховка ще чакаш много за преглед (което не го пише в никоя застрахователна полица все пак). Айде да сме реалисти.

+1  Peace

# 118
За допълнителните застраховки - предполагам знаеш, че първо е Медикеър, и само при определени условия може да се ползва второстепенната...

Това или е променено, или е до доходи или пак зависи от щат Crazy, но свекърите ми трябва да имат първо друга застраховка и само каквото тя не покрива се поема от Медикеър.

Студентските застраховки са известни с лошите планове, които предлагат. За това според мен вече го промениха, децата до по-късна възраст да могат да се възползват от семейната застраховка.

# 119
Редак.: Яна, ако ти кажат, че понеже си над 30 години, нямаш право да плащаш преференциалните цени за студентска застраховка, какво би казала?

Ами ще кажа, че тук няма преференциални цени за студентска застраховка, Бейби. Застраховката за студенти, докторанти, пост-док специализанти в моя университет е една и съща, плаща се една цена и се търпят едни и същи ограничения и от 18 годишния първокурсник, и от 38-годишния специализант с жена и две деца, на който му се налага да доплаща за фетална морфология и за епидурал, като ражда жена му, защото застраховката не покрива такива неща, въпреки, че семейната струва над 10 хиляди годишно.

Общи условия

Активация на акаунт