Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 073
  • 281
  •   1
Отговори
# 180
От около 15-20 гов в шведско живеят според една невероятна тъпотия - не изплащат заемите си за жилища, а само лихвите по заемите
Заемът се изплаща след години, при продажба, като заради това цените се надуват яко и само за едно 10 год стават двойни

Иначе в момента банките искат гаранции от тези, които сега купуват със заем, да изплащат и самия заем, но такава минимална част, че след изчисление се оказва, че времето за изплащане е около 130 год  Shocked

Изобщо надува се един балон много яко и като се пръсне, ще посипе ла..а навсякъде

# 181
Camino, наистина няма универсален отговор за колко време се изплаща една ипотека в европейските страни, както вече са писали. В Швейцария например ипотеките са по-скоро краткосрочни. 30 години е почти нереален срок, банките рядко сключват толкова дълги ипотеки.

Това, за което и W'A'S'P' е писала, съществува (макар и под друга форма) и в Швейцария, но това е един по-различен вариант за погасяване на ипотеката. Много хора например години наред изплащат само лихвите, а сумата за изплащане на главницата си я внасят в трети стълб за осигуряване (доброволна пенсионна осигуровка), с която след няколко години си изплащат ипотеката. Това има смисъл, защото лихвите за третия стълб са по-високи, а освен това ако задълженията по ипотеката не намаляват, тогава се намалява данъчната тежест на края на годината и не се налага да плащаш високи данъци.

По-интересното за Швейцария обаче е друго - има ли изобщо смисъл да притежаваш собствено жилище? Преди 2 дни в медиите тук излезе една статистика, че собствениците на жилища имат много по-големи разходи за данъци, отколкото хората, които живеят под наем. В много от кантоните излиза, че е по-евтино да живееш под наем, отколкото да имаш собствено жилище.

Тези неща нямат връзка с темата, за което се извинявам.

# 182
В много от кантоните излиза, че е по-евтино да живееш под наем, отколкото да имаш собствено жилище.
Toва почти винаги е така, обаче този, който има собственото жилище все пак има и възможността да го продаде, т.е. все пак освен че има разходи, има и актив. И при продажбата е много вероятно да получи повече отколкото е дал преди 5, 10 или 20 години. А живеещият под наем има само разходи.
Естествено, има и други начини да спестяваш.

# 183
  • в едно миланско село
В много от кантоните излиза, че е по-евтино да живееш под наем, отколкото да имаш собствено жилище.
Toва почти винаги е така, обаче този, който има собственото жилище все пак има и възможността да го продаде, т.е. все пак освен че има разходи, има и актив. И при продажбата е много вероятно да получи повече отколкото е дал преди 5, 10 или 20 години. А живеещият под наем има само разходи.

точно това щях да пиша, при това от личен опит. да не говорим за ситуации, които явно никой не мисли, че може да му стигнат до главата. от рода, да си си изплатил заема и да останеш без работа вс. под наем и без работа. при нас един наем е общо-взето равен на месечна вноска за заем, а другите разходи... ми хич не съм сигурна, че наемателите ги спестяват, ама и така да е, пак не ми излиза сметката.

продължавам да не разбирам що стигнахме от здраве до недвижимо имущество  Rolling Eyes

# 184

точно това щях да пиша, при това от личен опит. да не говорим за ситуации, които явно никой не мисли, че може да му стигнат до главата. от рода, да си си изплатил заема и да останеш без работа вс. под наем и без работа. при нас един наем е общо-взето равен на месечна вноска за заем, а другите разходи... ми хич не съм сигурна, че наемателите ги спестяват, ама и така да е, пак не ми излиза сметката.

продължавам да не разбирам що стигнахме от здраве до недвижимо имущество  Rolling Eyes

Чувала съм, че краят е дошъл, когато се стигне до обсъждане на манджи или косми.  Joy
Има още време.

# 185
  • в едно миланско село

Чувала съм, че краят е дошъл, когато се стигне до обсъждане на манджи или косми.  Joy
Има още време.

за манджи не знам, но килограми и косми са достоен завършек на всяка самоуважаваща се тема в Клюто и в Семейните  Joy Joy

(бай дъ уей, гледам, че по ревютата преобладава нормално-космата вежда и съм притеснена за оскубалите се стил (над) очна линия  Mr. Green)

# 186
  • Seattle-USA
Обратно на здравеопазването:)
Това в Германия и Франция, което ми дадохте като примери 15.5%(от които 7.6% плаща работодател), Франция 80% плаща работодател или кои както се уреди. Тоест ако си намериш работа в компания която е по добра ще плаща повече към тези проценти и ти може да си здравно осигурен за доста по малко пари от твоя джоб?
И при вас разпространени ли са т.нар алтернативни методи и покриват ли се от застраховката/държавата? Примерно иглотерапия или нещо друго което не е традиционна медицина, или неща които не са основни за твоето здраве-като избелване на зъбите, козметични операции след мастектомия, този вид.

# 187
  • в едно миланско село
Тоест ако си намериш работа в компания която е по добра ще плаща повече към тези проценти и ти може да си здравно осигурен за доста по малко пари от твоя джоб?

Италия. не е въпрос на компания, а на трудов договор на бранша, в който работиш. и да, възможно е да си много добре осигурен с екстри за теб и семейството ти в някои трудови договори - предимно държавни, или с голямо държавно присъствие, или банков сектор (не се сещам за други, но не изключвам да ги има)

И при вас разпространени ли са т.нар алтернативни методи и покриват ли се от застраховката/държавата? Примерно иглотерапия или нещо друго което не е традиционна медицина, или неща които не са основни за твоето здраве-като избелване на зъбите, козметични операции след мастектомия, този вид.

принципно - не, но пак според договора. зъболекарските услуги, БЕЗ избелване, са част от частната застраховка, която плаща работодателят. протезата след мастектомия е покрита от държавните застраховки.

# 188
  • The QC to be!!!
Обратно на здравеопазването:)
Това в Германия и Франция, което ми дадохте като примери 15.5%(от които 7.6% плаща работодател), Франция 80% плаща работодател или кои както се уреди. Тоест ако си намериш работа в компания която е по добра ще плаща повече към тези проценти и ти може да си здравно осигурен за доста по малко пари от твоя джоб?
Тук за покриване на алтернативна медицина - допълнителна застраховка.

Мери, % дето написах важи само за държавните застрахователни фондове и то ако си работник. Ако си на частен, тогава мисля беше към 200 и малко евро макс които работодателя би платил, ако ще застраховката да ти струва и 2К Е/месец. Ако си селф емплойд, тези 15.5% +2.05/2.25% си ги плащаш всичките като поп и то само ако имаш право да си на държавен фонд, инак частен и частните са си баш като частните в щатите - могат да ти откажат да те застраховат, има си уейтинг период за неща като покриване на раждане - мин 1 година първо да си плащал, преди да покрият разходи по пренейтъл и раждане и пост и т.н.

Камино в наше село в Герм. къщите почват от към 400К. Повечето туземци взимат към 30К бруто/година/човек. Ако и двамта работят за такава заплата, ти направи сметка колко време изплащат.  Wink Има и по ниски цени, но аз казвам за наше село, щото за тук знам със сигурност.

# 189
Аз за Швейцария вече на няколко пъти писах, че здравната осигуровка е истинска осигуровка като всяка друга, напр. застраховка гражданска отговорност и премията има твърда цена, която не зависи от дохода. Застрахователите или здравните каси тук са само частни. Работодателят няма отношение към здравните застраховки. Държавата също няма участие в покриването на разходите за здраве, но контролира дейността на здравните каси.
Разходите за алтернативни методи за лечение се покриват от здравните застраховки - основния пакет, или ако не са включени в тях - от допълнителна частна или получастна здравна застаховка.
Здравните каси, макар и само частни, нямат никакво право да откажат да застраховат някого, независимо по каква причина и независимо колко ще струва лечението. Това вече го коментирахме много подробно.

# 190
  • в едно миланско село

Камино в наше село в Герм. къщите почват от към 400К. Повечето туземци взимат към 30К бруто/година/човек. Ако и двамта работят за такава заплата, ти направи сметка колко време изплащат.  Wink Има и по ниски цени, но аз казвам за наше село, щото за тук знам със сигурност.

къщите и апартаментите разделяш ли ги? не се заяждам, сериозно питам, при нас, както предполагам и навсякъде, има разлика. по миланско, къща зе 400 евро е несъществуващ казус, освен ако не е двустайна, или за основен ремонт.
30К с двама работещи, при възможност да се издържаш с доходите на единия, или един, плюс малко от другия (на такива доходи в Италия е напълно реално, за Германия съм чувала и по-положителни отзиви откъм стандарт), са точно 10-15-20 години  Peace

в Щатите, не видях, толкова общо, колкото и за Европа може да се разсъждава, за какви цифри/години иде реч?

# 191
  • The QC to be!!!
Fiem, аз написах къща, не апартамент нали. Апартаментите, едно стайни, почват от към 40К и са до към 250К. И написах село, което е малък град де, но аз си му казвам село.

# 192
  • в едно миланско село
Baby*, и аз съм се писала на село  Laughing, , което също е малък град, но при нас 30/40К са цените на гаражите  Rolling Eyes
между 80 и 120 - едностаен (35-50кв.м)
къща - от 500 нагоре. покрай кризата може и да са паднали цените, не ги следя напоследък.

(извинявам се, ако ти се е сторил тъп въпросът ми, но редовно съм забелязала за дом да се говори като за "къща", без да се определя за независима, или за блок иде реч)

# 193
Baby*, и аз съм се писала на село  Laughing, , което също е малък град, но при нас 30/40К са цените на гаражите  Rolling Eyes
къща - от 500 нагоре. покрай кризата може и да са паднали цените, не ги следя напоследък.

Точно колкото е цената на гаражите в нашето село  Joy

# 194
  • в едно миланско село

Точно колкото е цената на гаражите в нашето село  Joy

не споменаваш на какви средни доходи, обаче  Rolling Eyes
така, безконтекстно, ми е трудно да се ориентирам много ли е, нормално ли е.

Общи условия

Активация на акаунт