Здравеопазването в чужбина - какво покрива държавата?

• 25 057
  • 281
  •   1
Отговори
# 195
Заплатите са различни, според това какво работиш Simple Smile
Минималната заплата е някъде към 7 паунда на час  Peace

# 196
  • в едно миланско село

е, за средни говорехме  Wink
във всеки случай, това са към 1300,00 евро на месец (чисти, нали?) - в Италия = средна заплата, при вас - ниска.
не ставангер за гараж в твое село, но в моето си е съвсем в нормите за 20-годишен заем за жилище при 2-ма работещи (апартамент 80-100кв)

както казах, толкова много са неизвестните, че разговорът е полезен само от информативна гледна точка, колкото да ни минава времето  Wink

# 197
  • Down south
Цитат
както казах, толкова много са неизвестните, че разговорът е полезен само от информативна гледна точка, колкото да ни минава времето  Wink
Това е едно от най-точните мнения по темата, тази, дето отклонихме, визираща цените на имотите, продължителност на заемите и т.н. Peace

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 00:54 от Daylily

# 198
  • Seattle-USA
На мен в САЩ системата ми е ясна, беше ми интересно за Европа и това което научих бих казала че ми е полезно и хич не си чеша езика. Имаше и линкове и статистика. И има доста конкретни факти,както и става ясно че не на всички им е ясно какво става:)
Понякога едно нещо да научиш е полезно. Граници няма вече и ако ми се наложи да се местя е хубаво да знаеш какво става, какво да очакваш. Важното е всеки да намери своето си място и да се чуства щастлив и удовлетворен.
Беиби примерно казва основни неща за здравеопазването тук, които така ми се иска някой да ми би ги беше казал преди 20 години, ами ние сме си виновни, платихме потупахме се и продължихме и се научихме по трудния начин. И аз какво ли не:)
Хубаво ако човек безпристрастно приема информация, сортира празните приказки и от 14 страници извлече това което му е от полза Wink

# 199

е, за средни говорехме  Wink
във всеки случай, това са към 1300,00 евро на месец (чисти, нали?) - в Италия = средна заплата, при вас - ниска.
не ставангер за гараж в твое село, но в моето си е съвсем в нормите за 20-годишен заем за жилище при 2-ма работещи (апартамент 80-100кв)

Нямам представа колко е средната, но да кажем около 23 000, което пак не е много за тукашните цени на имотите.

# 200
  • The QC to be!!!
То е добре, че хора си чешат езика тук и там, но щеше да е по добре да земат и постнат линкове към инфото. Аз винаги искам линкове към твърдения които са им направили впечатление. Понякога такива няма, а е от чужд опит само инфото или една жена каза.

А на когото му се чете за ЮК, моля.

Понеже никой не се вкл. за Белгия, да напиша. В БЕ сметките се издават на пациента, той след това попълва форми и ги праща заедно със сметките към избраният здравен фонд от него за да му бъде върната някаква част от сметката. Тази някаква част зависи от това каква застраховка има, но срено статистически, биват връщани 75% от разходите. Всеки е здължен да има здр. застраховка, вкл. и студенти, и да, и в БЕ има разлика дали си студент и има застраховки само за студенти и семействата им.

Здравните фондове, т.н. мютуалите, са към 10-ина. Всеки е задължен да се запише към един от тези фондове, те има базови ценорасписи. Работника сам си ги плаща, а не се отдържат от заплатата.  Базовата здр. застраховка не покрива престой в болница. За боницата си има т.н. болнична застраховка. За зъбите - зъбна застраховка. Всичко това се плаща отделно, и аз се чудех за какво отиват отдръжките от заплатите...

От бруто заплатата, преди каквито и да е такси, отдържат за здравният фонд който сте си избрали 3.55% (няма тавант) и работодателя плаща също 3.8%. Когато си изберете фонд, почнете да си плащате, обикновенно първите 6 месеца ако ви се наложи да ходите да си търсите здравето си плащате вие на 100% всичко. За бременност този период е 1 година. Отделно се отдържат 11.11% който са за неща като ако сте болен продължително време, за майчинство поради раждане или осиновяване и т.н.

Някой работодатели имат частни бонични фондове, и ако работите при такъв, разходите ви за престоя в болницата ви са платени директно и вие не плащате нищо предварително и после да чакате да ви върнат към 75% или повече или по малко.

А какво ще ви се покрие по сметката е тъмна индия и няма начин предварително да знаете. И пак да подчертая, сметката на 100% се плаща от пациента, той след това е като библиотекарски плъх, попълва форми, прави копия от всички сметки и форми, праща оригиналите на фонда (по пощата, чух, че някой приемат и факс, нашият веднъж прие по е-маил сканирани), и в зависимост от фонда може да чака седмица, до няколко седмици или месец и малко да си получи обратно само част от разходите. Каква част, зависи от това какво покрива фонда и/или частната застраховка, ако има такава.

Ако не си работник, тези 7+ % дето ги написах по горе, си ги плащаш сам и отгоре винаги тези 11.11%.

Колко са цените на фондовете на месец... менят се нон стоп, те всичките има ориентировъчни калкулатори на уеб страниците си и зависи в кой район живеете и на колко години сте, а не от това какво ви има, но примерно, само за абсолютно базово, за към 40 годишвен е към 20Е/месец. Това не вкл. зъбни, ако сте към 40 годишни, зъбните ще са ви към 14Е и пак, това е абс. минимум. Максималното прокрите за зъбните е до 1000/година, като никога не си покриват на 100% работата, с 2 изключения - почистване и преглед 1 път в годината. Колкото сте по възрастен, толкова по високи цените за месечни застраховки.

Надявам се обаче някоя от мадамите в БЕ да се вкл  и да дадат малко по пресно ифо. Сега се чака голяма реформа за таксите и отдръжките и може би тези % да не са съвсем актуални.

Ще се допълвам по натам ако се сетя.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 10:39 от Baby*

# 201
  • Milano
Ето най-общо таблица за търговските предприятия:

http://www.univa.va.it/web_v3/monografie.nsf/db5ef8fd1102e994c12 … d47b?OpenDocument

Втора графа е за работниците, удържат се както казах 9,19% за пенсия само.
Останалото е ''задължение'' на работодателя (над 23% за пенсия, втория ред е % за безработица, после Касса уника ассеньи фамилиари, т.е. един вид социални чекове, за болест на служителя 2,44%, под него е майчинството).

Допълнителните вноски на застраховател са пак за сметка на работодателя, но средно са ок.10 евро на месец.
Тук освен останалите неща, за които споменах (покриване на ''тикети'' и т.н.) ти дават и някаква сума на ден за престой в болница, покриват се и пътни разходи на придружител и т.н.

Иначе погледнах и как става финансирането на здравеопазването, но линка е на ит.ез.
Една част от ''тикети'', една от регионалния данък, който плащаме, друга от един друг данък ИРАП, който плащат фирмите, останалото от държавата.

Ако ви интересуват таблици за ДОД, ще пусна.

Колко е майчинството (времетраене), какъв процент от заплатата ви се изплаща през това време, има ли ''задължително и факултативно такова'', в страната в която сте?

# 202
  • Milano
САЩ ми е пример за меркантилност и каква не трябва да бъде системата, ако не искаш да си с ''жилищен заем'' доживот.
regina di cuori , това, което си написала е някакво обобщение, ако запазим стила, означава ли, че в Западна Европа хората не купуват жилища, които да изплащат до края на живота си? За колко време ги изплащат?

Като прочетеш темата (щото явно не си) и си изясниш за какво става въпрос, ела пак да ме питаш преди да отваряш уста, колкото да ''проветряваш стаята'' и да ми пускаш бг поговорки.

Като те интересува покупката на жилище си пусни тема, а резултати се намират и в нета.

Май с ''дружката'', която също не е прочела нищо, но ей така си подскача и фа ле баттуте дел каццо сте объркали подфорума (тук не е ''клюкарник'').

Кви дървени ам. къщурки, високи европейски доходи и че хорат не плащат заем за жилище я гонят незнам?

# 203
  • The QC to be!!!
Колко е майчинството (времетраене), какъв процент от заплатата ви се изплаща през това време, има ли ''задължително и факултативно такова'', в страната в която сте?

Германия - 1 година платена (% от заплата, на 100%-само 14 седмици, в линка долу са детайлите), и после има право на 2 год. не платена, но да се запази работното място.  

Който вярва на уики, да погледне тук. Поне за БЕ & ДЕ инфото е вярно.
Още една интересна статиика, по този ? на който му се чете.

За работници: пенсионните отдръжки само (щото има и др.) в Белгия са 7.5% от работника и 8.86% от работодателя. В Германия - 9.75% от работника и още толкова от работодателя. И 2те страни отдръжките са на база бруто заплата начислени, преди каквито и да е било отдръжки.

Ако нямаш работодател, т.е. работиш за себеси, не си задължен да плащаш за държавното пенсионно осигуряване в Герм. Има едно изкл. обаче, мисля, че няма смисъл да влизам в детайли.

Герм. за да имаш държавна пенсия, трябва да си плащаш тези % по горе поне 5 год. В БЕ си задължен да плащаш във фонда за държавна пенсия, даже и да работиш само за себеси.

Ще се допълвам ако се сетя.

Meжду другото, Австралия, има може би най-добрата система за здр. отдръжки вс. бенефици за това, както и майчиство/бащинство... тези дето си мислите, че страните в ЕС са най-социални в това отношение, значи хал хабер си нямате за световен мащаб.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 13:03 от Baby*

# 204
  • В заешката дупка
За Исландия в горните линкове не е точна информацията или не много ясна. Платените майчински са 3 месеца + 3 месеца платени бащински + 3 платени месеца, които могат да се вземат от единия от двамата родители или да се поделят между тях. Това на практика прави 9 месеца платени "родителски", като плащането е 80% от средната заплата за период от 1 година свършващ 6 месеца преди раждането. Всеки от родителите има право на още по 3 месеца неплатен отпуск.

# 205
  • Down south
Ето таблица за по-големите американски градове
http://www.bankrate.com/brm/news/mtg/top10_averages.asp

тук могат да се калкулират и направят сравнения
http://www.bankrate.com/funnel/mortgages/
който търси информация, да чете, сравнява и прави изводи.

И да и тук, и в Европа хората плащат жилищни заеми, колко бързо се изплаща един такъв тук, зависи от много фактори, като доходи, тяхната сигурност, рефинансиране, движение на лихвите и т.н.

Последна редакция: сб, 02 ное 2013, 16:12 от Daylily

# 206
За майчинството:
- имаш право на 16 седмици около раждането покрити на 100 процента от здравната каса (има си таван де) - 6 преди термин и 10 след.

След това можеш да останеш в неплатен отпуск до 3 години вкъщи, като ти се пази място във фирмата. През това време имаш право на около 600 евро помощи затова че си гледаш сам детето (ако отговаряш на определените данъчни условия).

# 207
  • в едно миланско село
За майчинството:
- имаш право на 16 седмици около раждането покрити на 100 процента от здравната каса (има си таван де) - 6 преди термин и 10 след.

След това можеш да останеш в неплатен отпуск до 3 години вкъщи, като ти се пази място във фирмата. През това време имаш право на около 600 евро помощи затова че си гледаш сам детето (ако отговаряш на определените данъчни условия).

Ивенце, след 10-те седмици на 100% нямате ли друг платен период, макар и на по-малък процент? веднага в неплатена ли се отива? и какъв е таванът за получаването на 600-те евро като сам родител? от чисто любопитство питам, поради позната с много добра професия и заплащане, която си остана в къщи 6-7 месеца след раждане, получавайки практически цялата си работна заплата (включая 600-те евро за самотен родител). може да е някаква частна застраховка на фирмата и' (светът е малък и няма да споменавам имена, но е една известна авио компания  Mr. Green)
и, като се върна на работа, която е свързана с чести пътувания, имаше покриване на разноските за 24-часова гледачка, не разбрах дали от компанията, или държавна такава.

също : вярно ли е, че във Франция, ако няма място в яслата/градината, държавата покрива разходите за частна такава, или за бейби-ситър? (за да не изглеждам подозрителна : няма да раждам повече деца и не търся вратички в Европата  Laughing)

# 208
Няма да те заподозра, не се притеснявай Simple Smile

Аз не знам за друг вариант за допълнително заплащане. Доста жени си ползват и отпуските след въпросните 10 седмици, та го добутват до 4-5 месеца.
Ако си останеш вкъщи след това имаш право на тази специална помощ за гледане на дете.
А за яслата (местата са много малко), ако не получиш място наистина социалните те подпомагат с някакви пари да плащаш частна гледачка. Но и това е ако нямаш високи доходи и не поема всичко.

За самотни родители има доста облекчения, но си признавам, че не съм запозната.

# 209
 Бейби,  Не знам кога и за колко време си живяла в Белгия, но ако не говориш френски и/или фламандски вси4ко ти се струва сюрреалистично и безкрайно объркано. Просто инфото на англиийски е страшно малко и опростено до неузнавемост.  Истината е, че системата перфектно си работи, не се чака никак много и имаш пълната свобода да избереш специалист и болница, без да е разорително скъпо. Ако се окажеш без работа и болен имаш гарантиран  от държавата достъп до здравни грижи. Живяла съм за кратко в САЩ и още благославям съдбата за късмета да не ми се налага да ползвам студентската си здравна застраховка там....

Корегирала съм най-фрапантните неточности в поста ти, но има доста детайли, за които нямам време.
Вси4ко  е безкрайно добре обяснено тук :

http://www.inami.fgov.be/citizen/nl/medical-cost/index.htm

То е добре, че хора си чешат езика тук и там, но щеше да е по добре да земат и постнат линкове към инфото. Аз винаги искам линкове към твърдения които са им направили впечатление. Понякога такива няма, а е от чужд опит само инфото или една жена каза.

А на когото му се чете за ЮК, моля.

Понеже никой не се вкл. за Белгия, да напиша. В БЕ сметките се издават на пациента, той след това попълва форми и ги праща заедно със сметките към избраният здравен фонд от него за да му бъде върната някаква част от сметката. Тази някаква част зависи от това каква застраховка има, но срено статистически, биват връщани 75% от разходите. Всеки е здължен да има здр. застраховка, вкл. и студенти, и да, и в БЕ има разлика дали си студент и има застраховки само за студенти и семействата им. 

Това не е вярно.   В Белгия  има държавно определена ставка, която касата (мутуел) заплаща на специалистите. Ако ходиш на спeциалист, който е conventione , сиреч практикува цените на INAMI, доплащането  е доста по малко и на практика мутуелът покрива към  90% от цената. Списък на специалисти които са conventiones се намира на уеб страницата на мутуела. Ако говориш местния език 4акането е доста малко.  Допълнителната здравна осигуровка, която се плаща в пове4ето случаи от работодателя, покрива разликата между мутуела и реалната цена. Самоучастието (франшиз)  е разли4но и варира от 0 до  100Е на човек на година.  Напълно е възможно сметките да се изпращат директно на мутуела и/или втория застраховател, така че при пациента да идва само разликата, в моя пример това са 10% от сметката. Социално слабите например (BIM i OMNIO статут) не плащат дирекно и за тях касата плаща пове4е от "стандартната" цена.
Освен това има и Maximumfactuur/ Maximum а Facturer, това е таван на самоу4астието на пациента, което зависи от дохода и евентуално от % инвалидност. Това е механизъм да се защитят хрони4но болните и тежките и скъпи диагнози.

Здравните фондове, т.н. мютуалите, са към 10-ина. Всеки е задължен да се запише към един от тези фондове, те има базови ценорасписи. Работника сам си ги плаща, а не се отдържат от заплатата.  Базовата здр. застраховка не покрива престой в болница.
Това не е вярно. В Белгия базовото здравно застраховане е 4аст от социалната система за сигурност, давам линк на английски. Рабаотникът плаща 4,7% (3,55+1,15) а работодателят около  7,5%, като фонда за професионални заболявания и трудова злополука се поркива от тези 7,5%.
Social security payments u income tax се удържат авотмати4но от заплатата.
 http://www.socialsecurity.fgov.be/docs/en/alwa2012_en.pdf[/url]

За боницата си има т.н. болнична застраховка. За зъбите - зъбна застраховка. Всичко това се плаща отделно, и аз се чудех за какво отиват отдръжките от заплатите... 
И това не е вярно. Базовото поркива болницата, но не можеш да отидеш в болница по 100% твой избор, както и не можеш, дори и и да искаш да си платиш за екстри като самостоятелна стая и избор на лекар.

От бруто заплатата, преди каквито и да е такси, отдържат за здравният фонд който сте си избрали 3.55% (няма тавант) и работодателя плаща също 3.8%. Когато си изберете фонд, почнете да си плащате, обикновенно първите 6 месеца ако ви се наложи да ходите да си търсите здравето си плащате вие на 100% всичко. За бременност този период е 1 година. Отделно се отдържат 11.11% който са за неща като ако сте болен продължително време, за майчинство поради раждане или осиновяване и т.н.

Раждането и временната нетрудоспособност се покриват от 1,15% споменати по-горе.  Наетите на стандартен белгийски контракт плащат към 13% социални осигуровки (здраве + инвалидност+ пенсии +базработица). Отделно се плащат  5-6% комунална такса и отделно след това по4ва на4иславането на подоходния данък.  Тука има нещо неясно за мен - не знам откъде идва 11,1% , но е много възможно да е особеност на твоя договор за работа. Много работодатели наемат например ИТ като селф-емплоид консултант, или (ако предоставят услуги) регистрират самата фирма   извън Белгия, защото плащат по-малко към хазната и не са длъжни да спазват Клаес формулата при уволнение. Тогава работникът плаща неясно какво и в повечето случаи е на загуба в дългосрочен план. 

Някой работодатели имат частни бонични фондове, и ако работите при такъв, разходите ви за престоя в болницата ви са платени директно и вие не плащате нищо предварително и после да чакате да ви върнат към 75% или повече или по малко.

Болничните фондове НЕ принадлежат на работодателя. Последният сключва допънителна колективна здравна застраховка с някой застраховател като АХА или ДКВ например. Тази застраховка е част от fringe benfits и позволява на работодалетя да намали социалните плащания към хазната.

А какво ще ви се покрие по сметката е тъмна индия и няма начин предварително да знаете.
Не е вярно.  На уеб сттраницата на всеки мутуел и на ИНАМИ  има възможност да въвдеш кода на процедурата и да видиш какво ще се плати (лекарят   пише кода на зелената квитанция и за 10 години тук само веднаж не са ми казали колко ще покрие касата)  Не се знае в слу4ай на операция, има само оценка,  но за амбулаторно лечение е точно до стотинка.

И пак да подчертая, сметката на 100% се плаща от пациента, той след това е като библиотекарски плъх, попълва форми, прави копия от всички сметки и форми, праща оригиналите на фонда (по пощата, чух, че някой приемат и факс, нашият веднъж прие по е-маил сканирани), и в зависимост от фонда може да чака седмица, до няколко седмици или месец и малко да си получи обратно само част от разходите. Каква част, зависи от това какво покрива фонда и/или частната застраховка, ако има такава.

Ако не си работник, тези 7+ % дето ги написах по горе, си ги плащаш сам и отгоре винаги тези 11.11%.

Колко са цените на фондовете на месец... менят се нон стоп, те всичките има ориентировъчни калкулатори на уеб страниците си и зависи в кой район живеете и на колко години сте, а не от това какво ви има, но примерно, само за абсолютно базово, за към 40 годишвен е към 20Е/месец. Това не вкл. зъбни, ако сте към 40 годишни, зъбните ще са ви към 14Е и пак, това е абс. минимум. Максималното прокрите за зъбните е до 1000/година, като никога не си покриват на 100% работата, с 2 изключения - почистване и преглед 1 път в годината. Колкото сте по възрастен, толкова по високи цените за месечни застраховки.

Надявам се обаче някоя от мадамите в БЕ да се вкл  и да дадат малко по пресно ифо. Сега се чака голяма реформа за таксите и отдръжките и може би тези % да не са съвсем актуални.

Зъбното лечение за деца се покрива почти   на  100% . Ортодонтското лечение на децата също, но е необходимо да започне преди 11 или 12 год. вързаст на детето.
За възрастни списъкът е по-дълъг от зъбен камък и преглед. Просто много малко зъболекари са conventione  и на практика  касата покрива около 40-50%. За това е необходима доп. застраховка.

http://www.inami.fgov.be/insurer/fr/rate/history/pdf/2012/other/ … ent20120101fr.pdf

Ще се допълвам по натам ако се сетя.

Последна редакция: нд, 03 ное 2013, 22:10 от tanid

Общи условия

Активация на акаунт