В танц със старостта

• 18 819
  • 211
  •   1
Отговори
# 15
  • Най-сетне у дома
Късно вчера близо до една от спирките на метрото седеше дядо, който свиреше на акордеон. Може и да сте го виждали. Различното обаче беше, че до него по един старомоден и чаровен начин танцуваше баба, засрамено навела очи. От време на време надигаше глава, усмихваше се кратко и бързо скриваше лицето си надолу. Личеше си, че много се срамува. Сърцето ми веднага се развълнува, но циникът в мен започна да спори с него. Имаме цял един живот да работим, планираме, спестяваме затова всеки получава "утре" резултата от това, което е направил "днес, но така ли е наистина? Мислите ли за това какъв ще бъде вашият живот когато сте над 60г.?

Преди години, докато си вървях из София с един приятел, видях седнал на земята, просещ клошар. Беше зима и гледката беше наистина ужасна, той седеше на земята, стар човек, дядо.  Дадох му някакви пари и, когато се отдалечих достатъчно, казах на приятелчето "Боже, какво ли се е случило с този човек, че е стигнал дотук". "Поредица от грешни решения", отсече той, а беше социален работник и въобще. Не знам обаче доколко човек може да е 100 % убеден, че държи нещата под контрол и в дадения момент взема правилното решение. Има измами, има заболявания, които те изхвърлят от играта, има неща, от които повече не се съвземаш.

А иначе, не мога да си се представя на 60. Особено след първото тримесечие на тази година, когато два пъти бях на ръба на живота. Но иначе как знам, че нещо, което правя днес, няма да ме прати на мястото на танцуващата баба? Кой може изобщо да бъде сигурен? 

# 16
Примерът в моето семейство е следният - неочаквана и коварна болест покоси баща ми и той си отиде от този свят само година след като се пенсионира. Майка ми, останала вдовица, няколко месеца по-късно се разболя и тя - неочаквано. Сега е почти обездвижена. Цял живот са градили - и кариери, и жилища, вила, приятелства, авторитет... Дори не дочакаха да навършат 65 години. Сигурно и мен ме чака тяхната съдба. Животът за мен има смисъл само тогава, когато си самостоятелен, необходим и полезен на близките си. След това - просто не ми се мисли.

# 17
Късно вчера близо до една от спирките на метрото седеше дядо, който свиреше на акордеон. Може и да сте го виждали. Различното обаче беше, че до него по един старомоден и чаровен начин танцуваше баба, засрамено навела очи. От време на време надигаше глава, усмихваше се кратко и бързо скриваше лицето си надолу. Личеше си, че много се срамува. Сърцето ми веднага се развълнува, но циникът в мен започна да спори с него. Имаме цял един живот да работим, планираме, спестяваме затова всеки получава "утре" резултата от това, което е направил "днес, но така ли е наистина? Мислите ли за това какъв ще бъде вашият живот когато сте над 60г.?

Преди години, докато си вървях из София с един приятел, видях седнал на земята, просещ клошар. Беше зима и гледката беше наистина ужасна, той седеше на земята, стар човек, дядо.  Дадох му някакви пари и, когато се отдалечих достатъчно, казах на приятелчето "Боже, какво ли се е случило с този човек, че е стигнал дотук". "Поредица от грешни решения", отсече той, а беше социален работник и въобще. Не знам обаче доколко човек може да е 100 % убеден, че държи нещата под контрол и в дадения момент взема правилното решение. Има измами, има заболявания, които те изхвърлят от играта, има неща, от които повече не се съвземаш.А иначе, не мога да си се представя на 60. Особено след първото тримесечие на тази година, когато два пъти бях на ръба на живота. Но иначе как знам, че нещо, което правя днес, няма да ме прати на мястото на танцуващата баба? Кой може изобщо да бъде сигурен?  
Peace

# 18
Не мога да разбера моите родители защо избраха този начин на остаряване , а именно работят и все още продължават да градят бизнес за внуците newsm78, не са добре със здравето и буквално св експлоатират сами при положение ме нямат грижи по отношение на мен и мога дори да потвърдя че се възхищавам на живота , който родителите на партньора ми живеят - удоволствие и спокойствие , а аз не мога да разбера моите родители?!

# 19
След 60г. смятам да се захвана с академична кариера в
областта на етноботаниката. Няма да остане билка неизпушена
и неизядена.
Е, ама как можеш да си сигурна, че е трип, а не деменция  Mr. Green
Иначе старостта е подходяща за разни рискови начинания, щото вече няма да го има тоя страх, че можеш да се бъгнеш нещо или нещо кой знае какво да загубиш.

Е то трипът пази от деменция. Хомеопатия, майна.

Но наистина: инвестирам си И в здравето, и то отсега. Не пилея здравен капитал
за нищо.

И ще се занимавам наистина с откачени работи.

# 20
Обичам винаги да съм не със стъпка , а поне с две напред . Grinning
И колкото и далечен да е този момент , искам да направя максималното за себе си .

В здравословен план - ходя редовно на профилактични прегледи , за сега се радвам на добро здраве  все още не пия никакви лекарства .  Peace  Поддържам постоянно тегло , не пуша много отдавна , общувам само с приятни за мен хора и правя неща , които ми харесват .

В материален план - подсигурих си малко жилище , в което мисля да живея самостоятелно в случай , че дъщеря ми реши да доведе зет в къщи . Wink
Ако пък живее при него , ще го отдавам под наем и ще си помагам финансово .
Спестявания също имам , но чак да си осигуря напълно старините , не е възможно .

Лошото е , че колкото на повече години ставам , толкова повече години ми остават до пенсия !? Crazy С две думи - далечна работа ... Абстрактна чак ... Sunglasses
Дано да съм жива и здрава ! Peace

# 21
Въобще и няма да се хващам да бачкам "до пенсия". Отсега
мисля как максимум на 50 да не се налага да работя. Не да не
работя- да не се налага.

# 22
Имайки наблюдения как във финансов и битов аспект нещата винаги се подреждат, дали със или без значимо участие, залагам и действам най-вече за физическото и психическото си здраве.
Защото тях няма ли ги, никаква финансова стабилност няма да ме спаси.

# 23
  • София
Просто не искам да мисля. Като знам кой набор съм,колко ми е стажа и как ще увеличават годините за пенсия...
Сигурно и аз ще трябва да танцувам по улиците на стари години! Mr. Green

# 24
А какъв стаж и на каква възраст сте в момента приблизително ?
То всеки към това се стреми да не му се налага да работи на дърти години , но в повечето случаи се налага по принуда.
Друг е въпроса , че имам приятелка на съвсем друг акъл .Според нея сега трябвало да си поживее човек , щото на дърти години можело да неможе да се напатуваш, наживееш и др. благинки .
Това ми го споделя в моменти на откровения и оправдания защо спря с "кеф" да бачка , след като се задоми за нейния мъж.По точно отиде да живее при него.
Той е съвсем обикновенни доходи /да уточня тази подробност/.
С две думи често ми натъртва , че едва ли не аз съм егати баламата че от сутрин до вечер съм на работа , а трябвало докато си млад да си живуркаш ..
Аз пък и казвам , че сегашното и "живуркане " на дърти години може да и излезе през носа .
Принципно това си е лично нейна работа , но настъпвам когато вземе да ми намеква колко сме балами с мъжа ми дето ходим да бачкаме от сутрин до вечер.

# 25
Ами до 2010 за жените възрастта беше 60 години , със 34 г. стаж .
Към днешна дата е 67 г. , стажа не знам колко е .
Докато дойде ред да се пенсионирам , може и до 75 да стигне . Crazy

# 26
  • София
То и аз си поживях, но и си работех. Обаче в ония "мътни години" - 90те много малко работодатели сключваха читави договори.
Сега трябва да си много загубен да не се осигуряваш. Има начини да се прави и без да ходиш на работа.
Имам приятели, които живеят, пътуват и пак се осигуряват и спестяват.

# 27
Има , да . Peace
Ако си реститут . Wink

# 28
  • София
Аз съм на 26 години(след 4 месеца ставам на 27). Работя от лятото след бала, като имам пауза само 2 месеца. Значи някъде 7 години имам.
Трябва да съм много зле, за да се хвана някъде без договор и осигуровки  Crossing Arms
Още не трупам нищо в хралупата, общо взето не ми се отдава, заради ежедневни разходи, различно курсове,лекари и харчове покрай университета.
Но и за това ще дойде време.
Майка ми, както писах на предната страница, не спестява.Всичко влага в бензин и ремонт на "имението" си.Баба и прехвърли къщата си и се изнесе при приятеля си. От тогава майка ми я ремонтира, осъвремени я. Иска да живее там, да не работи, а да си гледа градината.Не знам, като е на 45 кога ще има възможност за това.Баща ми не е предвиден в сметките, а и той не би издържал на село дълго време. Тя иска да живее там с приятеля си, което за мен означава да не ходя там. Предполагам, че дори пенсията и да не е голяма, ще си помага с храна собствено производство.
При свекърва ми е много тежко положението, общо взето се очаква децата и да я гледат. Никога не е работила, до скоро се издържаха с дъщеря и от наема на апартамента на моя мъж. Сега наем няма, но зълва ми си намери работа и се гледат пак двете.Мъжът ми им помага. Но момичето си има приятел, може да се изнесе скоро. Свеки ще падне на раменете на децата си. Няма и ден стаж, единствения шанс е някак по болест  newsm78

# 29
Аз лично не вярвам социалното осигуряване да ми даде някакъв приличен доход след време и заделям всеки месец около 10% от заплатата си. Не е много лесно, но повече ме притеснява как ще ги стопи инфлацията.

Общи условия

Активация на акаунт