Синът ми бе пребит в училище...

• 32 608
  • 571
  •   1
Отговори
# 315
Точно този случай имах предвид по-горе. Момчето е било тормозено, както и при другите подобни случаи в последно време. Пак казвам, не е извинение, но със сигурност не е станало от днес за утре.

Другият вариант, който децата избират, е самоубийство. Имаме отново пресен случай в щата на 12 г. момиче. В момента 2 от основните й тормозителки на 12 и 14 г. са с повдигнати обвинения. Едната дори си е позволила да си сложи това за статус във Фб "yes I bullied Rebecca and she killed herself, but I don’t give a (expletive)"
Two girls charged in case of bullied Florida girl who committed suicide

А, дали е възможен сценарии в нашите училища, при липса на всякаква превенция, само бъдещето ще покаже.

Последна редакция: пт, 25 окт 2013, 16:26 от Кейси

# 316
Ми тука още се ръгат с нож, бутат се по стълбите ( случай от нашето училище преди няколко години) , пребиват се с качване на клипове в нета, и други подобни
Като че ли просто е  по-трудно да си осигурят огнестрелно оръжие.
А и тормоза във вид на псувни, кражби и подобни си го има
Така че място за превенция има, ама...

# 317
Елия, каквото и решение да вземе директорката на срещата, ти си подай жалбата в инспектората. Аз още съжалявам, че не го направих преди 2 години...
А имаш ли представа какво да очаквам от там ? Изобщо какво се предвижда в такива случаи ?

Ако може и някой да ме насочи къде да прочета , какво казва закона за опит за саморазправа с малолетен или въобще за подобни случаи ?

# 318
  • софия
Елия, каквото и решение да вземе директорката на срещата, ти си подай жалбата в инспектората. Аз още съжалявам, че не го направих преди 2 години...
А имаш ли представа какво да очаквам от там ? Изобщо какво се предвижда в такива случаи ?

Ако може и някой да ме насочи къде да прочета , какво казва закона за опит за саморазправа с малолетен или въобще за подобни случаи ?
Елия, независимо от доброто отношение на директорката към момента, бих отишла с адвокат, за да няма съмнения, че си сериозна в намерението си да бъдат наказани отговорните лица. Защото няма да се учудя, ако въпросната отрече и каже, че синът ти си измисля или не е разбрал правилно какво му е казала.

# 319
  Очаквай директорката да се опита да омаловажи случилото се, а учителката да отрича, че го е обидила.
  Важното е да видят, че си уверена и компетентна, и няма да позволиш да те сплашват. Не се афектирай, и ако кажат нещо за детето ти не влизай в пререкания, прекрати разговора и си подай жалбата.
  Най-важното е да запазиш спокойствие. Опитай се да гледаш малко отстрани на ситуацията. Можеш да вземеш и мъжа ти, или някой друг близък, но само ако не е скандалджия Grinning  Защото могат после при обясненията, ако се стигне в разговора до конфликт и жалба, да твърдят, че сте ги заплашвали. Човек като стане въпрос за детето му лесно му пада пердето.
 Имаш два силни пункта - двете учителки не са прекратили конфликта и учителката-майка е извикала дете от друг клас в коридора за да го плаши. Каквото и да те успиват дръж на тях.

Последна редакция: пт, 25 окт 2013, 16:38 от Iris04

# 320
Елия, и аз съм за жалба до РИО с копие до директора.
На срещата или ще те навиват да не подаваш жалба, че всичко ще оправят на място или ще те нападнат, може да ти кажат и колко лошо всъщност е детето ти и такива работи. Може да очакваш всичко.
Наистина е важно да си категорична и уверена.

# 321
  • На земята, която е всъщност звезда.
  Очаквай директорката да се опита да омаловажи случилото се, а учителката да отрича, че го е обидила.
  Важното е да видят, че си уверена и компетентна, и няма да позволиш да те сплашват. Не се афектирай, и ако кажат нещо за детето ти не влизай в пререкания, прекрати разговора и си подай жалбата.
  Най-важното е да запазиш спокойствие. Опитай се да гледаш малко отстрани на ситуацията. Можеш да вземеш и мъжа ти, или някой друг близък, но само ако не е скандалджия Grinning  Защото могат после при обясненията, ако се стигне в разговора до конфликт и жалба, да твърдят, че сте ги заплашвали. Човек като стане въпрос за детето му лесно му пада пердето.
 Имаш два силни пункта - двете учителки не са прекратили конфликта и учителката-майка е извикала дете от друг клас в коридора за да го плаши. Каквото и да те успиват дръж на тях.

По- добре да не е сама, да има свидетел и от нейна страна на разговора, защото после много неща могат да се преиначат. А учителките няма да свидетелстват една срещу друга.

# 322
За какво изобщо човек да си изпрати детето в българско училище?
Може би в щатско училище?
(м/у куршумите)
"Пак стрелба в училище в САЩ"
/Двама загинаха, полицията обезвреди стрелеца/
http://www.vsekiden.com/142123

Какъв е смисълът да се задължават хората да оставят децата си на места, където прекарват доста часове, а персоналът не е адекватно подготвен? Така може би трябваше да формулирам в горният постинг въпроса си, забравих, че в България няма почти никакъв избор, особено извън големите градове.
В Щатите се стрелят, в България по друг начин избиват натрупаният гняв засега.
С тая липса на организация и отговорност само стрелци липсват. Спомням си когато бяхме малки, в час усетихме земетресение. Нашият учител избяга и ни остави на произвола. Пищяха много деца, разбягахме се, не знаехме какво да сторим...
Жалка работа е това,

Елия, вземи адвоката си на срещата и бъди предпазлива. На мен лично не ми вдъхва доверие човек, който първо обижда дете, а после се държи любезно с майка му.

# 323
Скрит текст:
Точно този случай имах предвид по-горе. Момчето е било тормозено, както и при другите подобни случаи в последно време. Пак казвам, не е извинение, но със сигурност не е станало от днес за утре.

Другият вариант, който децата избират, е самоубийство. Имаме отново пресен случай в щата на 12 г. момиче. В момента 2 от основните й тормозителки на 12 и 14 г. са с повдигнати обвинения. Едната дори си е позволила да си сложи това за статус във Фб "yes I bullied Rebecca and she killed herself, but I don’t give a (expletive)"

А, дали е възможен сценарии в нашите училища, при липса на всякаква превенция, само бъдещето ще покаже.

При вас е още по-сложно, защото дори не можеш да преместиш детето в друго училище, освен в частно. Тук този проблем го няма. Всеки си записва детето, където иска. И моето дете беше в кофти училище (уж елитно централно), но го преместихме в хубаво и такива неща като описаните в темата просто не съществуват. В ефект от жалби срещу учители и директори не вярвам. Не като да не опитахме десетина родители от старото училище всичко, което може да се направи. Единственото спасение е да се премести детето и то възможно по-бързо. Проблемът в гимназиите вече е доста по-сериозен, защото е кандидатствало и няма как да го преместиш току-така другаде. То затова се тръгва и на частни уроци от шести клас най-късно. Всички родители се борят за по-добра среда. Аз моето до завършването няма да го местя никъде. Ако не напуснем България ще си стои до край в това училище.

# 324
Дори и да заведа адвокат , те пак могат да отрекат случилото се . Свидетели на побоя има , но на заплахите от учителката към сина ми - не .
Друг е въпроса , че и се носи славата в училище , че била "вдигнала ръце от сина си " и е кофти колега и човек / това ми го сподели друга учителка /.
Наясно съм , че ще се опитат да омаловажат случилото се , както и че ще ми казват , че синът ми ги е провокирал и т.н. Сценария ми е почти ясен . След като не желаят на срещата да присъства майката , която е разтървала децата , както и майката на другото пострадало дете ...
За мен водещото е едно - няма значение от къде е тръгнала ситуацията между децата . Факт е , че пет по - големи деца , нападат едно дете . Две учителки блеят и не се намесват дори и след като са били извикани и накрая черешката на тортата - майката на побойника , криеща се зад това , че е учител си позволява да заплашва сина ми ...  Sick
Ами , няма как да оставя нещата така ... Аз съм твърд човек , с голям опит в преговори и нямам спомен да съм си изпускала нервите в такава ситуация .
Ще ме придружи съпругът ми , който е много спокоен и уравновесен .
Просто не искам да съм сама , защото те очевидно се подготвят за "нападението е най- добрата защита " ...  Rolling Eyes

# 325
Не се поддавай на манипулации, ако приказката не тръгне и те нападнат, просто любезно им обясни, че щом имате разногласия, предпочиташ да не се конфронтираш и ще изчакаш проверката от РИО и толкова.

# 326
  • при късмета
Моя още е малък за училище, обаче направо ме плашите  Shocked
Мисля, че трябва да се пуснат жалби навсякъде където трябва и такива случаи да се направи всичко възможно да не се потулват. И да държите на официални отговори.
Учителите бяха безотговорни и по мое време, а сега за безотговорността си се оправдават с ниски заплати. Като не им харесват условията или да не захващат на тая длъжност или да си изпълняват задълженията. Носят отговорност в такива случаи и трябва да си понесат последствията.
Причинителите на травми също, нищо, че са деца. Те наказанията са предвидени за деца в такива случаи. Да се обиждат или заяждат е едно, а съвсем друго да налиташ на бой.
А пострадалите деца мисля, че трябва да ги научите, че не са лигльовци, затова, че са казали на родителите си, а да демонстрират самоувереност, че като всичко се прави по надлежния ред, ще се изяснят нещата и ще има справедливост.
Успех пожелавам и на авторката и на Елия

# 327
Скрит текст:

При вас е още по-сложно, защото дори не можеш да преместиш детето в друго училище, освен в частно. Тук този проблем го няма. Всеки си записва детето, където иска. И моето дете беше в кофти училище (уж елитно централно), но го преместихме в хубаво и такива неща като описаните в темата просто не съществуват. В ефект от жалби срещу учители и директори не вярвам. Не като да не опитахме десетина родители от старото училище всичко, което може да се направи. Единственото спасение е да се премести детето и то възможно по-бързо. Проблемът в гимназиите вече е доста по-сериозен, защото е кандидатствало и няма как да го преместиш току-така другаде. То затова се тръгва и на частни уроци от шести клас най-късно. Всички родители се борят за по-добра среда. Аз моето до завършването няма да го местя никъде. Ако не напуснем България ще си стои до край в това училище.

Това пак не е валидно за всички щати и по-скоро-училищни дистрикти, защото в моят град, например, районирането на училищата е различно. Така че, има места, където смяната на училището, не е толкова трудна.
Проблемът е, че понякога много късно се разбира за проблема.

# 328
  • София
Елия, не отивай сама, а с бащата или друг близък от мъжки пол, може и с някой познат, който е адвокат, макар да не е нужно да се намесват. Така ще имате някакъв близък числен състав, защото директорката ще е на страната на майката-учителка, както ще присъства и класната ви, може и класната на другото дете. Ако си сама, ще си един срещу поне двама-трима, а това дава чисто психологическо усещане за превъзходство у другите. Една мъжка фигура винаги изглежда авторитетна сред няколко жени, пак чисто психологически.

# 329
  • Germany
Елия, за съжаление нямам идея законово как точно стоят нещата. Най-добре се консултирай с адвокат, но съм сигурна, че жалба в инспектората би имала по голяма тежест от разговор с директорката. На тази "учителка" трябва да й стане ясно, че не може безнаказано да тормози чуждите деца!
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт