Хистеректомията - въпроси, отговори, коментари - II тема

• 194 865
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
Аз не мога да помогна......а и влязох да питам също за ефкт от лекарство:от миналата седмица почнах да пия Фемовита-и съм +3-4 кг........и видимо съм се поопънала  навсякъде..иначе се чувствам добре....Та да питам-някой друг с подобни наблюдения/не съм увеличила храната-напротив..храня се съвсем нормално и разумно/

# 571
Споделете моля кой е по-добрия вариант - лапароскопия или отворена операция, при махане на матката и шийката.Колебая се, а и майка ми, която е медицинска сестра не спира да ми "мели сол на главата", че отворена е по-добре докторът да видел с очите си и да пипнел с ръцете си, а аз клоня към лапароскопската. При кой вариант има по-малка вероятност от сраствания в последствие?

# 572
  • Бургас
Здравейте, от 2 години съм с тотална хистеректомия.
До скоро бях на Климара..Вбесих се,че в България това лекарство струва 14-16 лв, в Турция излиза около 8 лв. ( 4 пластира за 1 месец). А в Испания същото лекарство ( с др.търговско име-EVOPAD) струва 2,50 евро и една опаковка включва 8 пластира,т.е. стига за 2 месеца.
Минах на испанските пластири.Искам да попитам някой друг ползва ли ги тук?
Странното е,че чувствам гърдите си пренапрегнати...направо ще се пръснат. С Климара като че ли не се чувствах чак така...Проверих едно и също е лекарството, просто е под различно име...
Как поръчваш испанското лекарство?А за гърдите-на мен от Климарата направо ми текна мляко от гърдите,че цедих,ходих на лекар и пих 2 месеца  Бромокриптин и сега не смея нищо да опитам

# 573
Споделете моля кой е по-добрия вариант - лапароскопия или отворена операция, при махане на матката и шийката.Колебая се, а и майка ми, която е медицинска сестра не спира да ми "мели сол на главата", че отворена е по-добре докторът да видел с очите си и да пипнел с ръцете си, а аз клоня към лапароскопската. При кой вариант има по-малка вероятност от сраствания в последствие?

Здравей Поля, аз лично бих предпочела отворената операция. Тези лапатороскопски неща много ме плашат, а й казват че в този случай операцията протича по-дълго време. Минуса на отворената операция е възстановяването и факта, че ти остава малко по-голям и грозен белег, но той е на такова място, че няма а си вижда... само ти ще си го знаеш.
Това си е мое мнение. При мен нещата бяха по спешност и аз така или иначе си бях отворена, така че не съм обсъждала с лекар ползите или недостатъците на едната или на другата процедура... мен даже не ме питаха дали искам или не...
Ето защо пак казвам, че е мое лично мнение, че отворената операция е по-добре.

Искам да попитам правили ли сте си изследване за костна плътност и колко време след операцията?   

Здравей Мария,
ти с пълна хистеректомия ли си?! На мен преди два месеца ми направиха частична, остана ми един яйчник и шийката на матката. Никой не ми каза, че може да засегне костите това нещо?! На какво се дължи?

Да правилно,на доктор е  най-добре,но си мисля,че може би - да не би да са сраствания...те може би болят...знам ли. Много ''може би" станаха Rolling Eyes
 Hug

Здравей ММ,
както са те посъветвали момичетата най-добре да отидеш на лекар. После ще е хубаво да споделиш какво ти е казал, ако искаш разбира се. Аз също от време на време имам лека болка в дясно, в края на разреза (моя е малко по-голям от стандартните, по ред причини и усложнения). Болката се появи малко повече от месец след операцията и питах хирурга, който ми прави превръзката (все още ходя на превръзка, защото заради многото разрези и различните посоки на рязане раната рупторира). Та хирурга ми каза, че били сраствания и било нормално да усещам такава болка около белезите за около година, а може и малко повече. И все пак е хубаво да отидеш да видиш какво ще ти кажат

# 574
  • София
Аз предпочетох да ме оперират с робота защото възстановяването е супер бързо.Като гледах други жени с стандантарна операция разбрах, че съм взела най доброто решение.Махнаха ми само матката!

# 575
Привет мадами засмяни Laughing  по темата за операцията бих казала , че ако имам избор бих предпочела робота .Възстановяването няма нищо общо с обикновена операция.Аз един месец че и от горе се влачих с силни болки катетър 17 дена а бяха два +два дренажа.....Какво има да се мисли майката така казва защото е от старата школа вероятно и се страхува за детенцето си и така е нормално.Но, щом може да се избира защо да ти режат коремните мускули?..Аз се възстанових трудно а съм мъжко момиче. Попитай доктори как точно протичат и двете операции и щом крайният резултат е един и същ  си избери по щадящата  Peace Късмет ти желая  Hug  bouquet

# 576
  • Пловдив
Здравейте, от 2 години съм с тотална хистеректомия.
До скоро бях на Климара..Вбесих се,че в България това лекарство струва 14-16 лв, в Турция излиза около 8 лв. ( 4 пластира за 1 месец). А в Испания същото лекарство ( с др.търговско име-EVOPAD) струва 2,50 евро и една опаковка включва 8 пластира,т.е. стига за 2 месеца.
Минах на испанските пластири.Искам да попитам някой друг ползва ли ги тук?
Странното е,че чувствам гърдите си пренапрегнати...направо ще се пръснат. С Климара като че ли не се чувствах чак така...Проверих едно и също е лекарството, просто е под различно име...
Как поръчваш испанското лекарство?А за гърдите-на мен от Климарата направо ми текна мляко от гърдите,че цедих,ходих на лекар и пих 2 месеца  Бромокриптин и сега не смея нищо да опитам

Донесоха ми ги едни приятели..

# 577
  • Варна
Ще споделя това, което зная, дано ти бъда полезна:
          В моя случай нямахме големи съмнения за злокачествено образувание/92-95% доброкачествено/ В този случай, според лекуващия ме лекар беше препоръчителна лапароскопията като по-щадяща. Обясниха ми, че операциите, които правят са отворени, лапароскопски и отворено-лапароскопски. Е, последното си нямах и хабер какво ще рече! Но … моята е точно от третия вид. Аз се доверих на мнението и решението на хирурга – той да реши кое е по-добрия вариант за моето състояние пък и за себе си. Та какви били предимствата и недостатъците: При лапароскопската положителното е бързото възстановяване, най-вече заради минималното време за интервенция, липсата на голямо количество въздух в самата рана и разбира се факта, че ръката на хирурга е далеч от вътрешността на тялото. Недостатъците: очите на хирурга също са далеч и то през камера- т.е. всичко се проектира на монитора, друг недостатък е, че се налага органа, който се отстранява да се разреже на парчета за да се всмуче от апарата- при тази процедура вероятността от попадане на заразена течност/кръв, лимфа/ в коремната кухина- разбира се говорим за капки-е голяма.Тази заразена течност после трябвало да се просмуче от другите органи, но ако наистина е заразена, тогава какво става с органа, в който се е просмукала???? И другият недостатък е, че на влагалището не може да се постави машон/ е, не съм много наясно с функцията на това „чудо“, но доколкото разбрах става дума за по-голяма сигурност  за здравето и  за комфорт в половия живот/
  Отворено-лапароскопската е операция с външен разрез, но всички вътрешни манипулации се извършвали с лапароскоп. Положителното при нея било, че органът се отстранява в компактен вид, липсва вероятност от попадане на течност в коремната кухина, поставянето на маншон, както и биологичен разтвор срещу сраствания и за преодоляване признаците на климакса. Най-голямото предимство хирурга-оператор може да види и да прецени има ли и доколко са засегнати съседни органи и да изреже по-малки части от засегнатото.
     За отворената- мисля, че не е нужно да пиша.
Какво е състоянието ми след операцията- направена ми е на 12 юни 2014 г. При самата операция хирургът е преценил, че може да остави лимфните възли, защото не е видял поражения извън самата матка. Според националният онкоконсултант хирурга ми е поставил на везни собственото си успокоение/ че е свършил всичко по учебник/ и болките, които аз трябва да преодолея. Бил поставил мен пред себе си. Не зная дали е така, вероятно е прав, защото точно 4  часа след операцията аз седях вече в леглото, на следващия ден се движех/вярно само в стаята около леглото Joy/ и спрях обезболяващите, а на третия ден спряхме и всякаква терапия, на четвъртия вече исках да „избягам“ от болницата. От тогава до днес не съм пила никакви лекарства, нямам болки, та дори и дискомфорт свързан с операцията- изключвам умората от продължителното стоене на крак- повече от 3-4 часа не мога/ през юли, т.е. месец след операцията едва стигах до час и няколко минути/, но пак подчертавам умора без да ме боли някъде определено. И още нещо- топлите и студени вълни, от които се плашех толкова преди операциата, до момента не съм ги получавала. Ще вмъкна още нещичко- бях провокирана от прочетеното в темата, че има някакво прокървяване дни след операцията, както и вдигане на темепература, и естествено ги „изплясках“ като въпроси на хирурга при едно от първите ми контролни посещения. Отговора: „Какво ще тече? От къде го измислихте това? Няма какво да тече пък и имате маншон. Ако протече нещо или вдигнете температура веднага при мен – значи нещо някъде съм сбъркал“

Дано съм била полезна!

Последна редакция: сб, 31 яну 2015, 11:33 от *¨*morski_briz*¨*

# 578
*¨*morski_briz*¨*, благодаря! Дано и аз да имам твоя късмет.

# 579
Аз също бързо се възстанових, но при мен случая беше по заплетен и се наложи повечко да поседя в болницата... И все пак вече са минали два месеца от операцията (направиха ми я на 29.11.14) и мога да каже, че нямам никакви проблеми или оплаквания. Не вдигам тежко и не тренирам, но пък всичко друго си го правя без проблем. И да ти кажа освен хоризонталния разрез имам и вертикален от под гърдите до хоризонталния, т.е. имам обърнато Т на корема си и  въпреки всичко се възстанових страшно бързо. Моя съвет е да си питаш хирурга и ако не си сигурна в мнението му може да се консултираш с друг.

Ще вмъкна още нещичко- бях провокирана от прочетеното в темата, че има някакво прокървяване дни след операцията, както и вдигане на темепература, и естествено ги „изплясках“ като въпроси на хирурга при едно от първите ми контролни посещения. Отговора: „Какво ще тече? От къде го измислихте това? Няма какво да тече пък и имате маншон. Ако протече нещо или вдигнете температура веднага при мен – значи нещо някъде съм сбъркал“
Доста изчерпателен отговор си дала. Искам само да попитам какво "значи нещо да тече"?! Питам защото от време на време имам нещо като бяло течение.... Мисля че е нормално и за това не съм питала докито за него (все пак си имам влагалище и шийка, така че.... ама сега ме замисли) Другата седмица съм на консултация и ще питам, дано не е нещо сериозно, защото какво преживях само аз си знам  baby_neutral

# 580
  • София
Brit, премахната ли ти е матката? Пишеш, че имаш шийка и това ме обърка...мислех, че ти е отстранена.

# 581
Brit, премахната ли ти е матката? Пишеш, че имаш шийка и това ме обърка...мислех, че ти е отстранена.

При мен случая е много сложен и даже и аз се обърквам вече  Joy
Да, матката ми е премахната, но са ми оставили шийката. При мен се получава спукване на двете горни вени/артерии на матката и от там тръгва изтичане на кръв, а след като ме отварят развивам и ДИК синдром, които много бързо засяга много органи и кръвотечението е направо неспасяемо. Оперирали са ме над 10 хирурга (сред които и проф. Горчев)... Всички казват, че състояние като моето за първи път виждат и за това са рязали на... и аз не знам на какво  #Crazy Въпроса е била да ме спасят, но не са били сигурни как точно да го направят
Факт е, че след 7 часова операция оставам без матка и без левия яйчник, но с шийка и с десния си яйчник.
Да си призная, в последствие, докторите ми обясниха операцията, но аз така и не попитах защо едно е махнато, а друго оставено. Казаха ми, че било за мое добро, че са ми оставили шийката  newsm78
Сега ще ходя на консултация и ще видим какво пак ще ми кажат, но всъщност предпочитам вече да не се ровя, защото ада през, който минах беше твърде голям и искам да го забравя  Praynig
Но ти като каза за течението и се замислих.... на мен нищо не са ми казали и аз си предположих, че е нормално. Все пак ми казаха, че ще си имам естествено и нормално овлажняване при полов контакт и че нищо няма да се промени, така че предположих, че и това си е ОК. Но сега вече не знам?!

# 582
  • София
Дано нямаш проблеми! Но се очудвам как би оставена шийката и за какво ще е прикрепена...хм
Аз течение си имам също понякога но и Горчев и в Онкото казсха, че е нормално.

# 583
Дано, нямам наистина никакви проблеми, защото вече ми писва. Първо миомата, после това и нямам сили за повече. newsm17
Сега като се замисля и аз не мога да си обясня на какво се държи тази шийка, ама щом така казаха  Thinking
Поуспокой ме за течението, но все пак ще си питам аз докито, че да съм сигурна

# 584
  • Под гъбата
И на мен след операцията ми казаха, че е нормално да има течение. Това са остатъчни течности след операцията и не трябва да са кървави и силни. Ако имам проблем, казаха на преглед. Аз и другите жени докато бяхме в болницата и месец след това нямахме нищо. Три месеца след операцията вече почти съм забравила неприятното преживяване и се чувствам добре! Пожелавам същото и на вас ,момичета!

Общи условия

Активация на акаунт