Частни училища-информативна тема 2

• 64 634
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
Какво успяват да си купят от лавката за 30-40лв и как после успяват да го изядат всичкото?!
Без да знам каквото и да било за това училище, струва ми се много преувеличено. Аз лично не бих търпяла и един ден, в който детето ми не се връща усмихнато и щастливо, а какво остава за подобен тормоз, да стоя и да кърша ръце и да не отида да искам обяснение, а ако не ми се даде такова адекватно или тормозът не се прекрати, да не го преместя на секундата!

# 166
Това, което споделяте направо не е за вярване! Как е възможно подобно отношение и поведение в ЧУ? Ако действително класовете са по 10-12 деца, това е просто недопустимо! Ако подобно отношение получи моето дете в ЧУ, направо ще ги побъркам за тези пари, които плащам /по спомен мисля, че това беше едно от най-скъпите училища, които гледах, около 6000 евро излизаше, ако не се лъжа с храна и транспорт/. ЕК за мен не беше вариант, защото е твърде отдалечено за нас, но след прочетеното - не съжалявам изобщо.

Едва отървах детето си от подобен ад в ДУ, втори път няма да го допусна!

# 167
по спомен мисля, че това беше едно от най-скъпите училища, които гледах, около 6000 евро излизаше, ако не се лъжа с храна и транспорт/.

Таксата е 7900 лв и транспорт за 2000, общо 9900 лв или около 5000 евро.

Склонен съм да повярвам в голяма степен на постинга, защото не само във въпросното, а май в доста ЧУ нещата изобщо не са толкова розови, колкото се представят на родителите.

И действително, по-малките класове изобщо не са гаранция, че на децата се обръща повече внимание.

Миналия месец в един хотел в Пирин се засяхоме със зелено училище на второкласници от едно държавно училище. Каквито грижи видях с очите си, че полагат учителите за децата, съм сигурен, че в нито едно ЧУ няма да полагат.

# 168
а май в доста ЧУ нещата изобщо не са толкова розови, колкото се представят на родителите.
Личи си, че детето ти е малко  Laughing  Училищата не са като яслите. По-големите деца могат дословно да преразкажат на родителите си какво се случва.

# 169

Миналия месец в един хотел в Пирин се засяхоме със зелено училище на второкласници от едно държавно училище. Каквито грижи видях с очите си, че полагат учителите за децата, съм сигурен, че в нито едно ЧУ няма да полагат.

Мецане, тъй като четох как от 18-то у-ще завиват второкласниците по време на лагер в стари твои постове и се досещам какво имаш предвид, но за мен е необяснимо как точно стигна до последното заключение относно ЧУ?

Много ми е неприятно да чета, когато изпадаш до някакви заключения, които не се базират ама на абсолютно никакъв опит. Все пак имай малко отговорност като пишеш в публичното пространство! Не всички хора ти четат постовете от 1-я и не всички ще знаят, че детето ти е едва на 1 година и нямаш никакъв опит ни с държавно училище, ни с частно. Дори нямаш опит и с ясла. Когато човек изказва така категорично мнение в публичното пространство, наистина трябва да се замисли, че е публично пространство и го четат хиляди хора, а не е седянката пред блока, където има 2-3-10 души.

# 170

Едва отървах детето си от подобен ад в ДУ, втори път няма да го допусна!
И аз така.

# 171

Мецане, тъй като четох как от 18-то у-ще завиват второкласниците по време на лагер в стари твои постове и се досещам какво имаш предвид, но за мен е необяснимо как точно стигна до последното заключение относно ЧУ?

Много ми е неприятно да чета, когато изпадаш до някакви заключения, които не се базират ама на абсолютно никакъв опит. Все пак имай малко отговорност като пишеш в публичното пространство! Не всички хора ти четат постовете от 1-я и не всички ще знаят, че детето ти е едва на 1 година и нямаш никакъв опит ни с държавно училище, ни с частно. Дори нямаш опит и с ясла. Когато човек изказва така категорично мнение в публичното пространство, наистина трябва да се замисли, че е публично пространство и го четат хиляди хора, а не е седянката пред блока, където има 2-3-10 души.

Ами заключенията се базират на доста разговори с хора, които имат опит и деца ученици. А въпросните учители от упоменатото от мен ДУ ги видях с очите си как се грижат за децата в продължение на цяла седмица. Не винаги и непременно ДУ са по-лоши и не може да се каже, че в тях не се проявява грижа към децата.  Както и не  непременно в ЧУ се прояват грижи и внимание-Ами че тук в този форум имаше постове на една майка, чиято дъщеря точно във вашето училище я биели в междучасията, имала бушон под окото и дори никой не й се обадил да я уведоми, защото според тях бушона под окото не бил сериозна работа, за която да й се обаждат. Детето стояло само на маса, само на чин и отнесла доста агресия от съучениците си, а става въпрос за първи клас деца и никой не се е намесил. Друга пък майка беше писала пак за вашето училище, че дори от ПУКчетата се очаква да са напълно самостоятелни и сами да се сещат да се облекат и закопчеят, когато е студено, да не излизат без шапка на студа, сами да преценяват какво и колко да ядат и т.н. В резултат на което детето й стояло гладно, защото не си вземало ядене и нямало кой да му каже да го направи. Ами на фона на това не е трудно да се направи извода, че във въпросното държавно училище се грижат за децата по-добре. Нали го видях. Не съм писал нещо, което да си измисля.

А на седянки пред блока не ходя. Не ми е дошло оше времето за това:)

И ОК, аз нямам опит,  но и вие пък нямате никакъв опит с държавното образование, след като децата ви са били само в частното още от ясла. По тази логика пък вие няма как да знаете каквото и да било за държавните училища, нали така:)

Последна редакция: нд, 17 ное 2013, 19:51 от Татко Мецан

# 172
Мецане, това с бушона под окото и необаждането на родителя чак не ми се иска да го вярвам. Звучи ужасно и не ми го побира акъла как ако детето ми недай си Боже получи такова нещо, няма да ми се обадят.

Съгласна съм с теб, че ДУ не значи непременно лоша грижа, както и частно не значи, че всичко е топ. Навсякъде има изключения.

# 173
Това за бушона го има, писала го е майка на дете от Света София, мисля че още преди да се регистрирам аз в този форум. Мога и да се разровя и да го намеря, ако трябва, но не е това целта.

# 174
  • София
Мецане, аз четох постинга ти за училищната екскурзия, на която сте били неволни свидетели.
Винаги ми става много мило, когато някой сподели нещо добро, което му се е случило или е видял. Не мисля, че целта ти е била да противопоставяш ДУ и ЧУ. Хайде да сме малко по-широко скрони - това, че някой хвали нещо, не значи, че хвърля камък по друго.
Децата ми са имали прекрасни учители в най-обикновени училища и ужасни персони за преподаватели в елитни такива. Те обичат Учителите, които са се отнасяли и с тях и с останалите с добрина и никак не мисля, че ги е грижа кой е в ДУ, кой в ЧУ.

Иначе, Мецане, наистина малко пресолваш манджата с тази заинтересованост за образованието на детето си, макар и в лутането си даваш повод за размисъл на други като теб  Simple Smile

# 175
Мецане, това не е вечното дерби "Левски"-ЦСКА, т.е. ЧУ - ДУ! Разбира се, че не може да се обобщава и точно това не ми харесва в твоите постове - ако залитнеш към ЧУ, веднага нападаш ДУ, ако залитнеш към ДУ - на мушка са ти ЧУ.

Личното ми мнение е, че има доста човещина в българските учители. Без значение в какви у-ща. Аз съм виждала прекрасни и грижовни учители - и в нашето ЧУ, и нашите ЧДГ, и в държавни училища, с които се засичаме по математически състезания. Писала съм за невероятната учителка от 104-то, с която се запознах на мат. съст. А така също и за учители от СМГ и НПМГ, които са помагали на сина ми да се яви на някое състезание, нищо, че реално е конкуренция. Виждам доста човещина в българските учители.

# 176
Ето линк към въпросния пост /за бушона/, за да се види, че не си измислям

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=664374.msg23182943#msg23182943

Ето и към другия пост пък за обгрижването на децата

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=576377.msg18642983#msg18642983

# 177
Като родител на ученик от ДУ (едно от най-елитните, в което приемът се осъществява с изпит) и принудителното му извеждане от тази среда (по лична преценка) в ЧУ, бих казала, че всичко се свежда до качествата на прекият преподавател и отношението му към поверените му деца. За мое огромно съжаление се оказва, че учители по "призвание" вече могат да бъдат записани в книгата на изчезващите видове и всичко се свежда до това да се отчита свършена работа, но не и с грижа за подрастващото поколение. А, ние, родителите си мислим, че някой се грижи на нашите деца...Sad

# 178
  • София
Татко Мецан, дали се правиш на недоразбрал какво ти каза Danybon или наистина до толкова ти стига капацитета, но аз ще ти болдна това заради, което тя се обърна към теб

Каквито грижи видях с очите си, че полагат учителите за децата, съм сигурен, че в нито едно ЧУ няма да полагат.
Ти си сигурен на база какво точно - богатия си опит с частните училища, със детските лагери, дългогодишното си родителстване?
Не ми отговаряй, просто сам за себе си се замисли преди да пишеш категорични постулати.

# 179
  • София
..... бих казала, че всичко се свежда до качествата на прекия преподавател и отношението му към поверените му деца. За мое огромно съжаление се оказва, че учители по "призвание" вече могат да бъдат записани в книгата на изчезващите видове и всичко се свежда до това да се отчита свършена работа, но не и с грижа за подрастващото поколение. ...

Абсолютно подкрепям !

По тази причина вече предпочитам да препоръчам конкретен преподавател //и то с уговорката аз какво ценя у него, защото и това се оказва "размита територия"/, отколкото да препоръчам цяло едно училище.
Управлението на училището е важно, но пряк контакт с децата имат учителите.

Другото, което си мисля е, че какъвто и избор на училище и учител да правим, нужен е и късмет в това, класът да бъде съставен от будни, ученолюбиви и възпитани деца, както и в това, родителите да имат сходни виждания относно мястото и значението на образованието в техния живот.

Също така, много е важно родителите да бъдат реалисти в очакванията си от децата си и от ролята на училището в тяхното развитие и реализиране.
Аз лично не познавам дете със значими успехи, постигнати единствено на база изучаваното в училище, независимо дали това е частно или държавно училище.
Тези деца полагат доста усилия в извънучебното си време, вкл. и по време на ваканциите. В допълнение на това, посещават школи и курсове.
Опитът ми е предимно с деца, които се занимават с математика, но това е валидно и за деца, които се занимават с писане, спорт, музика, балет, театър, рисуване, информационни технологии и др.

Очакванията ми от училището са то да даде знания, спокойствие и мотивираща среда, които са основа за надграждане на интересите и възможностите на конкретното дете.
Да използва времето на децата в училище ефективно. Тук роля има и ръководството с организацията на предвидените в програмата си часове и допълнителни занимания, както и с подбора на преподавателите.

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 11:46 от Prizma

Общи условия

Активация на акаунт