Частни училища-информативна тема 2

• 64 032
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
  • София
8,30 ч., децата трябва да са там до 8,20 ч.

# 451
Io_io, почти всички ЧУ предлагат спортове, но тренировките са в много "по-олекотен вариант".
Така е. Поне при нас допълнителните занимания не са на нивото, на което бих искала или дори на нивото на сумата, която искат. Ако можех да си го позволя като време, щях да си водя детето на външни занимания по дисциплините, които са ми от значение, вместо в училище.
Така че за мен наличието на допълнителни занимания в частните училища е огромен минус, който изисква много средства, губи времето на детето за самоподготовка в следобедните часове и не предлага нищо кой знае какво като ниво. Всички неща са с продължителността на учебен час, което е смешно направо. Едно 35-минутно плуване въобще не подлежи на коментар. На катеренето се катерят един по един и колко пъти успяват да се доберат до стената в рамките на 35-те минути не знам.
Ако държавното училище ми беше вариант и ученето на немски ми беше важно, то определено щях да предпочета Шилер и допълнителни дейности извън училище, на които нает за целта човек да развежда детето. В училището на Шилер имат плувен басейн, а подготовката е на изключително добро ниво. Не само по немски, но и по математика, български и въобще всичко. И пак ще е по-евтино от частно училище, без да отстъпва по качество.

# 452
Виждам, че ще има дни на отворените врати в "Образователни технологии", например, също и в други ЧУ, но се колебая дали да ги посетя или ми е рано. Септември 2014год. дъщеря ми ще е на 5 год. и живот и здраве ще си е в същата ДГ, в която е в момента. Чак следваща учебна година ще е предучилищна...вие кога започнахте да разглеждате "на живо". Май по-добре да оставя за догодина, то и без това пак ще трябва да ги видя...

В "Петър Берон" в колко часа започват часовете?
За Образователни технологии мога да кажа само много добри неща, синът ми се подготвя при тях за изпитите за 7 клас и го приеха в немската гимназия, а след това и за кандидат- студентски изпити  по химия и биология и сега е студент в Медицинския университет. Има прекрасни учители в училището, но на мен ми е твърде далеч Слатина да запиша малкия ми син в гимназията им.

# 453
Шилер излиза по 400лв на месец с транспорта, учебниците и заниманията до 16-17ч.  Басейнът щяха да го ремонтират. Отвън изглеждаше застрашително миналата година.
По немски ги подготвят много добре.
За малките класове, поне за ПУК, допълнителните занимания не ми се струват чак такова губене на време. Естествено зависи и родителят какви постижения очаква от тези занимания. Аз очаквам разтоварване и раздвижване, а не да покриват някакви спортни нормативи. Ако можех, бих махнала някой от рисувателно-музикалните предмети, за да имат повече свободна игра навън Simple Smile

# 454
Колкото ние навремето от физическото в училище станахме гимнастици и лекоатлети, толкова и сегашните деца само от заниманията по спорт в училище ще станат някакви спортисти - просто изключено. Активен спорт има само в спортните училища, във всички останали идеята на спортовете е колкото да се движат децата и да имат някакви елементарни умения.
И въпреки това, след като 5 години опитахме що е ДО, а сега и ЧО, занапред винаги бих предпочела ЧО. По много причини, а колкото повече време минава, толкова се убеждавам, че поне за начален курс ЧО е много по-добро.

# 455
Шилер излиза по 400лв на месец с транспорта, учебниците и заниманията до 16-17ч. 
Не мисля, че съществува частно училище, което да излиза по 400лв на месец с транспорта, учебниците и целодневните занимания.

Колкото ние навремето от физическото в училище станахме гимнастици и лекоатлети, толкова и сегашните деца само от заниманията по спорт в училище ще станат някакви спортисти - просто изключено. Активен спорт има само в спортните училища, във всички останали идеята на спортовете е колкото да се движат децата и да имат някакви елементарни умения.

Аз говоря за допълнителните занимания, не за часовете по физическо. От тях съм доволна много, точно защото предназначението им е това, което казваш. Но допълнителните, които се плащат, при нас конкретно по 50 лв на месец срещу "раздвижване" по 35 минути веднъж в седмицата  Stop В една отделна школа по този спорт срещу същата сума ще получа поне два пъти седмично по един астрономически час, което е поне 3 пъти повече, а на същата цена.
А специално за балета наистина искам някакво постижение да видя. Дъщеря ми тренира трета година. През първите две имаше огромен напредък, сега - нищо. По-точно раздвижване. По-добре да ги пуснат да търчат на двора 35 минути, по-добре ще се раздвижат. Не очаквам да имат концерт на сцената на зала 1 на НДК, но поне един шпагат да може да направи като хората. Знам какви бяха изискванията на предишната и учителка и за колко време какво научи. Затова тук ясно виждам как тренировките са едно нищо. Децата са на различно ниво и явно за учителката това е повод да започне от начало.

# 456
Но допълнителните, които се плащат, при нас конкретно по 50 лв на месец срещу "раздвижване" по 35 минути веднъж в седмицата  Stop В една отделна школа по този спорт срещу същата сума ще получа поне два пъти седмично по един астрономически час, което е поне 3 пъти повече, а на същата цена.

Наистина не си заслужава.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 16:47 от Анонимен

# 457
Аз се включих в разговора, защото миналата година детето ми беше на държавно училище и ходеше всеки следобед по на две допълнителни занимания. Много бях доволна от всичко, което научи. Финансово също ми беше три пъти по-евтино, отколкото в частното училище.
Тя много обича допълнителните занимания и тази година искаше да се запише на абсолютно всичко, което се предлага, много се пазарихме да ги ограничим до... пет, ако не се лъжа и от втория срок евентуално ще започне още две.

Та понеже въпросът, който повдигна Io_io беше свързан с държавно спрямо частно по отношение на допълнителните занимания, аз имам опит с тези две ситуации и ако обучението в някое държавно училище ме устройваше, щях да избера този вариант. В частно съм заради друго, а допълнителните занимания са му голям минус и като качество и като цена. Дъщря ми обаче страшно им се радва и дума не ще да се отвори за отписване.

# 458
  • София
Напълно съм съгласна с allana. Понякога откровено ме е яд - плащам немалка сума за ЧУ, а ми се налага да плащам допълнително, да водя, чакам и взимам детето си от различни занимания (включително и логопед, защото такъв няма, а доколкото знам в повечето ДУ има). Ако не бях домакиня, със сигурност трябваше да наема човек за това. Освен това детето иска да ходи и на някои от заниманията в училище (предполагам и защото така пропуска от следобедните часове), така че и за това ми се налага понякога да плащам допълнително. Яд ме и че противно на това, което казаха преди записването, пак аз трябва да организирам почивките и ски училищата на детето (а там се явява проблемът, че то иска да си е с децата от класа). За почти 2 г. е имало само едно зелено училище и нито една екскурзия (а голямата ми дъщеря в ДУ ходи няколко пъти). Нямало е излизане извън училището освен за поднасяне на цветя (а в ДГ токлова често излизаха...)
Знам, че училището не е мястото за сериозни тренировки, но поради целодневната си заетост на децата от ЧУ им е по-трудно да се занимават сериозно с нещо извън училище...
Понеже мисля да повдигна въпроса пред собственичката, бихте ли споделили колко пъти средно годишно децата ви ходят на мероприятие извън училище (Зелени, Бели училища, екскурзии, посещения на театри, забележителности...)

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 12:37 от Лекси

# 459
На театър, опера, музей и т.н. ходят всеки месец, понякога по два пъти. Зелено и бяло училище - по веднъж в годната. Екскурзия до сега не са имали. Само в дните, които са неучебни, но работни за родителите, организират нещо като градски лагер, който според времето може да включва ходене на Витоша или еднодневна екскурзия.

# 460
  • София
При нас зелени и бели училища няма. Има лагер след като завърши учебната година. Ходят на театър и музей няколко пъти годишно..... точна бройка не знам

# 461
  • София
При нас досега - 1 зелено училище, 1 бяло предстои, 2 пъти на Витоша - веднъж музеи и разходки и веднъж посрещане на Дядо Коледа и веднъж на театър.
allana, в кое училище сте? може и на ЛС.

# 462
Струва ми се непрестижно и изнервящо, допълнителните занимания да се заплащат.
Всеки месец да ти смятат и начисляват, да пращаш пари (всъщност, как доплащате допълнителните?), ми прилича на практиката в ДУ. Не подхожда на ЧУ, в което месечно даваш около 1000 лв. такса.

# 463
Струва ми се непрестижно...
Хаха,
Чудесно определение, даващо отговор на немалко въпроси.

# 464
И мен ми се струва много неприятно допълнителните занимания да се заплащат. Може би така пък таксата става по-малка, ако детето не ходи и родителят може да спести някакви пари. Но пък повечето сигурно ще искат да са с класа си и ще ходят. Моята дъщеря също ходеше на много допълнителни занимания преди да тръгне на училище-6 дена в седмицата беше заета, понякога с по две неща на ден. Сега много рядко ходи на нещо. Надявам се по-нататък да не боледува много и да подновим някои.
От една страна прибирането на децата късно е оправдано, защото повечето родители работят до късно. От друга ако последните часове са само допълнителни занимания и могат да се пропускат, щеше да е супер за децата, които ходят на сериозни школи извън училище.

Шилер излиза по 400лв на месец с транспорта, учебниците и заниманията до 16-17ч.
Не мисля, че съществува частно училище, което да излиза по 400лв на месец с транспорта, учебниците и целодневните занимания.
Знам, че няма. Написах го, за да се знае колко е таксата, защото аз наскоро научих. Аз съм със смесени чувства за Шилер. Засега не съжалявам,че се отказахме от там. Надявам се и занапред.

Последна редакция: ср, 05 фев 2014, 15:08 от Сънчo

Общи условия

Активация на акаунт