Частни училища-информативна тема 2

• 64 052
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Не знам за кое ЧУ става въпрос,
Хайде сега... Да припомня и темата, където и двете писахме само преди няколко дни...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=710125.0

# 436
Светкавица, направо ти завиждам на възторга и ентусиазма от училището, моят за съжаление, не е същия.

# 437
Искам да помоля, ако има някой с наблюдения върху ЧОУ Веда да се включи- наблюдавам добрите им резултати и същевременно ми се струва доста странно, че няма много информация и мнения за училището.
Като цяло съм в глупавата ситуация, училищата които най-много ми харесват да са все с английски, пък ми се иска да дадем приоритет на някой по-труден език като немския.
Същевременно с немски има и не-лоши държавни училища, но не знам дали ще можем да си ги позволим.

# 438
Няма да можете да си позволите държаните и затова търсите частни  newsm78

# 439
Да, това показват сметките  Blush
Ако оставим на страна таксите, държавната занималня е до към 16,00 часа, след което ще се започне ходене на език, спорт или друго занимание според интересите на детето, т.е. ще трябват човек и кола + допълнителните такси за езика и спорта. Ние със съпруга ми работим-т.е. за съжаление не можем да сме на линия от 16 часа. На баби и дядовци не мога да разчитам 5 дни в седмицата, а и да карат детето нагоре-надолу.
Подозирам, че има не малко родители в нашата ситуация.

# 440
  • София
Io_io, според мен дори с тези такси и жена, наета да гледа/развежда детето, държавно училище ще бъде по-евтино от частно такова - ако това е причината да надделее единия или другия избор.
Частно училище излиза към 4 500 евро /горе-долу това е средната цена, с вкл. транспорт, храна и почти всичко/, т.е. около 900-1000 лева на месец /броя само 9 учебни месеца, другите 3, а понякога и повече са ваканция, за които също трябва да се търси вариант, ако нямаш баби и си на работа/.
Според мен дори ако платиш частна занималня, бавачка и допълнителни занимания, пак няма да похарчиш тази сума, по-скоро половината.

Последна редакция: вт, 04 фев 2014, 11:32 от Olive

# 441
Olive, имаме баби за ваканциите, но ако наемем човек, който да е с книжка и като платим допълнителните занимания по езици, спорт и др. не мисля, че има как да ми излезе 500лв. на месец-не съм търсила, но все си мисля, че няма как да искам качествен човек и той да не държи на труда си /разбирай-заплащането си/-струва ми се, че нещата са на кантар финансово, особено ако не ползваме училищен транспорт-т.е. училището е на удобно за нас място или го ползваме само в едната посока.
Разбира се, това не е единственият мотив, за да гледаме към частните училища-просто като всеки родител искам най-доброто за детето си според собствените си разбирания, но трябва да се съобразя и с неща, които не зависят изцяло от мен. Сега сме в държавна градина, която се води за една от добрите такива и детето ми се чувства добре там, но от към обучение нещата не ме задоволяват и докато сега можем да си позволим да направим компромис и да се занимаваме вечер вкъщи /много често по негово желание/, когато тръгне на училище и не спи следобед, не мога да го карам да учим в 8-9 часа вечер, за да наваксваме.

# 442
  • Sf
 Io_io, нямате градски транспорт ли, за какво ви е човек с книжка?

# 443
  • София
Io_io, според мен дори с тези такси и жена, наета да гледа/развежда детето, държавно училище ще бъде по-евтино от частно такова - ако това е причината да надделее единия или другия избор.

Съгласна съм. И ако смяташ, че в ЧУ ще намериш всичко на куп, най-вероятно ще се разочароваш. В общия случай допълнителните занимания са съвсем повърхностни и кратки. Детето ми ходи отделно на плуване, ски, тенис, катерене и на нищо в училище.
В тази връзка искам да попитам в другите ЧУ допълнителните занимания по избор (спорт, пеене, арт работилнички и от сорта) кога се провеждат. При нас това не е добре уредено - или са през обедната почивка, която е час и 10 минути и включва обяд или по време на следобедните занимания (съответно класната не е доволна, че отсъстват).

# 444
  • София
В тази връзка искам да попитам в другите ЧУ допълнителните занимания по избор (спорт, пеене, арт работилнички и от сорта) кога се провеждат. При нас това не е добре уредено - или са през обедната почивка, която е час и 10 минути и включва обяд или по време на следобедните занимания (съответно класната не е доволна, че отсъстват).

При нас има часове, които са за тези допълнителни занимания. Тези, които не ходят на такива занимания си седят в стаята през това време и четат книжки, рисуват....

Io_io, частните училища също приключват някъде около 16.30. Вече кога ще си е вкъщи зависи и от това къде живеете спрямо училището, но общо взето до към 17.30 -17.45 най-късно дедето ще си е вкъщи.

# 445
  • София
Моето е вкъщи в 17-17,10, и понеже аз се прибирам в най-добрия случай в 18 ч., пак съм наела жена да я посреща и да поседи 1-2 часа с нея.
При нас има плуване веднъж седмично, което е по желание и се провежда преди обяд, децата, които не ходят, май си играят през това време, не съм много сигурна. Може би излизат навън тогава, защото със сигурност знам, че ходещите на плуване после не излизат навън - предполагам да не се простудят след къпането. Има и танци, рисуване, музика, но на тях ходят всички и са част от учебната програма.

# 446
Благодаря на всички за споделеното   bouquet
Лекси, някои частни училища предлагат спортовете, на които вие ходите извън училище /сещам се за Българско школо, Св.София, Ерих Кестнер, Петър Берон/, може би нивото е различно от вашето обаче, ако сте по-напреднали или се занимавате по-интензивно.
Onna-bugeisha, дори и да се прибират 17.30, си спокойна, че детето ти е с научени уроци, имало е спорт през деня /т.е. е имало физическа активност, не само интелектуална/ и надали ви се налага да си доучвате-т.е. ако правите нещо допълнително, то е надграждане на детето, а не опит за наваксване на това, което е трябвало да бъде свършено, докато то е било в училище-всъщност за мен това е едно от основните неща, които търся в учлището-качеството на образованието /но не единственото, разбира се/ и което ме насочва да следя информацията за частното обучение.
Другите са: сигурна среда, пример, уважение към личността на детето, чувство на принадлежност и отговорност, и надявам се среда от родители със сходни приоритети, защото приоритетите се пренасят и върху децата. Базата не е без значение и е важна до толкова, до колкото дава възможност за разнообразни допълнителни дейност.
Вариантът държавно училище би значело да ходим допълнително на език, на спорт, на уроци по основни предмети /или поне това виждам, че правят наши познати и то с деца в добри държавни  училища /20то, 73то/-НО единият родител има възможност да взима детето на обяд или в най-лошия случай до 14.00 часа и после да са с него. На мен това ми се вижда и доста изморително и натоварващо за самото дете.
Olive, при нас поне има наличие на баби и дядовци, просто не мога да разчитам да го взимат или да го водят нагоре-надолу, ако не учи в квартално училище, което не е вариант, разбира се.

# 447
  • София
Io_io, почти всички ЧУ предлагат спортове, но тренировките са в много "по-олекотен вариант". Например плуването на дъщеря ми отнема минимум 2 ч. - 1 час плътно плуване, и 1 ч. обличане и път, хем басейна е близо... Плува с още 1-2 рядко 3 деца. От училище времето което е предвидено за плуване е по-малко (мисля, че беше 2 учебни часа) и затова децата плуват (до колкото знам) само 40 мин, като една част от тях е предвидена за свободни занимания. В група са по много деца...
За средата си права - за мен това е най-големия плюс на ЧУ.
Относно пътуването, най-вероятно избраното от теб ЧУ няма да е до вас и детето пак ще пътува. Ти ще си облекчена, но то ще губи значително време в път. понеже аз возя и съм возила и двете ми деца до и от училище, знам колко много време обикновено се губи в път и как с времето писва.

# 448
Лекси, за пътуването знам, че си права-живеем от известно време след околовръстното и на практика, където и да ходим, все пътуваме-на мен ми е писнало, какво остава за децата, НО хубавата новина е, че вкъщи сме на едно мнение, че не бихме избрали къде да учи детето според това къде живеем, но бихме избрали къде да живеем според това къде учи детето. Лошото в случая е, че децата са 2 и училището, което е добро за едното, може да не се окаже добро за другото /често това се споделя и в тази тема/-като цяло обаче логистиката си е проблем и можем единствено да се опитаме да оптимизираме нещата.

# 449
Виждам, че ще има дни на отворените врати в "Образователни технологии", например, също и в други ЧУ, но се колебая дали да ги посетя или ми е рано. Септември 2014год. дъщеря ми ще е на 5 год. и живот и здраве ще си е в същата ДГ, в която е в момента. Чак следваща учебна година ще е предучилищна...вие кога започнахте да разглеждате "на живо". Май по-добре да оставя за догодина, то и без това пак ще трябва да ги видя...

В "Петър Берон" в колко часа започват часовете?

Общи условия

Активация на акаунт