Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 052
  • 151
  •   1
Отговори
# 30
Ние сме зеленооки,нашето момиченце е със сини,а уж сините се получавали най-трудно!
При нея дойдоха от бабите-и двете ни баби са синеоки,така че нищо не се знае.

# 31
http://genetics.thetech.org/online-exhibits/what-color-eyes-will … our-children-have ето ти калкулатор, който изчислява на база родители, баби и дядовци и  др колко е и какъв е шанса детето да се роди със съответните цветове на очите.

Аз не виждам какво се впрягаш изобщо.
Вярно тъмните гени са по-силни, често взимат превес, но  вие си имате достатъчно светли хора в рода, за да е имало детето шанс също да е светло.

valentina0577 - нищо задължитгелно няма, може и да се променят(дори в пубертета чак),  може и да си останат такива.

Нещо не ми излиза тестът Confused

# 32
  • София
На голямата картинка трябва да натиснеш click to begin, долу дясно. Тогава излиза една табличка където цъкаш на всяко оче, за да избереш твоя цвят, на мъжът ти, на неговите и твоите родители и още  едни допълнителни, после calculate се натиска и излизат вероятностите за вашите деца.

# 33
  • Варна
А зелени или пъстри очи как се получават? newsm78Имам 5 по биология  Embarassed
Аз съм със сини очи,мъжът ми с кафеви.Моята майка е със зелени очи,баща ми със сини.Майката и бащата на мъжа ми са били с кафеви очи.Т.е.-май шансът децата ми да са синеоки клони към 0 Mr. Green Но какъв е шансът да са с пъстри очи?Каката в момента е на 2г. и 9м. и е с пъстри очи,малкият е на 9м. и очите му също са пъстри.Има ли шанс да останат такива или задължително ще покафевеят?

Ние имаме сходен на вашия случай - аз и семейството ми сме с кафеви, мъжът ми и семейството му (майка, баща, сестра, чичо, баби, дадовци) са синеоки, "50 нюанса синьо" е работата  Laughing
Синът ни е със сини. Вярно, че е малък и се кърми, но познавам и други дечица, които още сучат и бебешкото мътно-синьо вече им се смени с тъмно кафяво...Явно, като станат на по 18г, ще можем да си стиснем ръцете на един трайно установен цвят  Laughing

# 34
Голяма драма тези сини очи! Радвайте се че имате деца, пък къв им бил цвета на очите няма никакво значение... да ви имам проблема само  Mr. Green

# 35
Голяма драма тези сини очи! Радвайте се че имате деца, пък къв им бил цвета на очите няма никакво значение... да ви имам проблема само  Mr. Green
О,такава драма ми е,че няма да спя тая вечер Crazy
Благодаря ти за съвета-добре че ми го каза Mr. Green

# 36
  • Куциндрел
Ох, голяма мъка с тези очи. По Биология се учи само за сини и кафяви очи като пример за рецесивен и доминантен алел на гена. Всеки с кафяви очи може да носи алела за сини очи, може в много поколения назад да се предава този алел и той да не се прояви. За пъстрите и зелените очи не се учи по Биология в училище, аз също не знам. Може би са някакви други гни за цвят.
Същата работа е къдрава - права коса и тъмна - руса.
Ако има някой генетик тук, моля, да обясни за всичките варианти коса и очи, че да няма питанка, що така или иначе.

# 37
 Дъщеря ми в момента е със сини очи. Аз, мъжът ми, родителите ни, техните родители сме все с кафяви. Пра дядо ми е бил със сини, майка му също, която е била и руса и германка. Преди две седмици вкъщи беше неонатоложка, която каза, че ще остане със сини очи. Учудихме се, понеже очаквахме да станат кафяви, но са си сини и бистри все още. Не я кърмя. Времето ще си покаже.  Mr. Green

# 38
  • София
Кърменето няма отношение към цвета, единствено по-бавно им се избистряли очите на кърмените, което дори и това не съм забелязала при моето.

# 39
Кърменето няма отношение към цвета, единствено по-бавно им се избистряли очите на кърмените, което дори и това не съм забелязала при моето.
И аз мисля,че това са бабини приказки.Няма никаква логика.

# 40
 E, навсякъде така пишат, та затова.  Blush

# 41
Здравейте,
Търсех много из Интернет, но не ми е достатъчно и реших да споделя и да питам и вас.
Ние сме двама родители с тъмни очи - моите много тъмно кафеви. Моят ДЯДО по майчина ми линия е рус и синеок, родителите му, брат му и сестра му бяха такива - руси и синеоки. На съпруга ми очите са по-светло кафеви, няма синеоки в рода си. Баща му, чичо му, майка  му, леля му, дядовците и бабите - всичките са с кафеви или светло кафеви очи.
Нашето дете е русо и синеоко.
Омръзнало ми е да ме гледат с въпросителна в очите като ме видят с детето ми - то не само че прилича повече на мъжа ми и дори не цялата на него, а и на МАЙКА ми...(на която аз изобщо не приличам), но и е руса и синеока. Като ме запитат и загледат странно и невернически ми иде да  #2gunfire - защото съм сигурна 100%, че детето е МОЕ и на МЪЖА ми. Няма причина да е друго - само така се раждат бебета, нали, а и само мъжа ми е имал честта да ми бъде партньо години на ред и преди и след раждането на детето ни. В болницата родих сама, нямаше други бебета до моето, веднага ни сложиха еднакви гривнички - за онези, които биха стигнали и до там да се съмняват!
Не само това - има ужасно много прилики в характера, способностите, пръстите на краката и ръцете на детето ми с моите...въобще, чудото е вярно!
Като чета из нета, излиза, че за да се роди синеоко дете, трябвало и ДВАМАТА родители да бъдат с поне един родител синеок (т.е. в нашия случай не е така!?) и че шансовете били под 25%.
Чудя се тогава как се обяснява генетичната формула на нашето дете!!???
Как се получава синеоко и русокосо дете при родители с кафеви очи и коси?
Ще се радвам на някое  лекарско компетентно мнение или статия, ако имате под ръка!?

Не съм чела темата, но някъде в рода и мъжът ти е имал предшественик със сини очи. Кой знае колко поколения се е влачел този ген.
При нас таткото е със сини очи, в нашия род няма спомен за човек със светли очи и коса, но ето на и едното ни дете е русо със сини очи. Аз се бъзикам, че не е от мен Simple Smile, защото прилича изцяло на таткото. Всички известни преки росднини са с гарваново черни коси и тъмни очи.

Нищо общо няма цвета с кърменето, просто повечето майки спират този процес горе-долу във възрастта, в която очите приемат окончателния си цвят. Някои бебета, обаче имат толкова подчертано сини очи, че още на дни си е ясно, че това ще е цвета.

# 42
1/16  Party , което си е 0,0625  Peace, което си е 6,25% Joy Joy Joy .
Народът масово изтрещява  newsm78  #Crazy  ... Съгласно теория на вероятностите
може да е дете от друг татко.

# 43
Ако недоброжелателните люде нямат какво да кажат, по-добре е да не казват нищо изобщо, отколкото да клатят лодката на семейното щастие. Има толкова много интересни занятия, с които могат да си запълват времето, точно това ли са избрали?
Чудно ми е ако тези "профайлъри" познаваха нашите семейства какво биха казали, ние сме една голяма бъркотия от български, сръбски и руски гени, и всеки като че ли прилича само на себе си.

# 44
Здравейте и от мен. Много забавна тема. Това, че детето ти е русо и със сини очи, а вие не сте - не значи, че детето не е ваше  Grinning

Моето дете е също русо със сини очи, добре че поне баща му е със сини очи и има какво да отговарям, иначе и мене още по-страшно щяха да ме гледат и питат защо е рус със сини очи Wink Просто хората се интересуват, тъй като виждат мен - с естествено тъмни коса и очи и винаги ме питат защо детето ми е светло. На мен ми е забавно, но не се бях замисляла, че може някой да предполага, че детето не е мое.
Аз знам, че косата му ще потъмнее, защото и баща му е бил рус до 3-годишна възраст. Ама знае ли човек... Но аз така им казвам на хората - че ще потъмнее косата му, че да не се тръшкат толко защо е русо моето детенце  Wink

В крайна сметка няма значение това. Да са здрави всички деца е важно и да имат кой да им се радва.

Общи условия

Активация на акаунт