Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се обяснява генетичната формула на нашето дете?
Какви са вероятностите за дете със сини очи при родители с кафяви очи?
Как се определя цветът на очите на детето?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се обяснява генетичната формула на нашето дете?
Цветът на очите се определя от гените. Русата коса и сините очи са рецесивни гени, докато тъмната коса и кожата са доминантни. Ако един родител има сини очи и руса коса, а другият има кафяви очи и коса, детето може да наследи гена за сини очи от светлия родител. Това обяснява появата на синьооко и русокосо дете при родители с кафяви очи и коса.
-
Какви са вероятностите за дете със сини очи при родители с кафяви очи?
-
Как се определя цветът на очите на детето?
Цветът на очите на детето се определя от гените, които наследява от родителите си. Русата коса и сините очи са рецесивни гени, докато тъмната коса, тъмните очи и кожата са доминиращи. Следователно, ако едно дете наследи рецесивни гени за сини очи от единия родител, то може да има сини очи дори ако родителите имат кафяви очи.
-
Какви са вероятностите за дете с пъстри очи?
-
Как се наследява цветът на очите?
Имам 5 по биология 
- защото съм сигурна 100%, че детето е МОЕ и на МЪЖА ми. Няма причина да е друго - само така се раждат бебета, нали, а и само мъжа ми е имал честта да ми бъде партньо години на ред и преди и след раждането на детето ни. В болницата родих сама, нямаше други бебета до моето, веднага ни сложиха еднакви гривнички - за онези, които биха стигнали и до там да се съмняват!
, защото прилича изцяло на таткото. Всички известни преки росднини са с гарваново черни коси и тъмни очи.
, което си е 0,0625
, което си е 6,25%
... Съгласно теория на вероятностите

Просто хората се интересуват, тъй като виждат мен - с естествено тъмни коса и очи и винаги ме питат защо детето ми е светло. На мен ми е забавно, но не се бях замисляла, че може някой да предполага, че детето не е мое.