Шансът да се роди бебе със сини очи

• 31 078
  • 151
  •   1
Отговори
# 75
Lady_Demonism, нищо смещно или странно няма в тези 6.25 %. В гените си ти имаш възможност да даеш сини очи на детето заради баба си, а мъжа ти заради дядо си. Вероятността както виждаш е малка, но съвсем реална.
Тук се коментираше друг случай. Когато и двамата родители са със сини очи би следвало според това, което се учи в училище, те да нямат възможност за кафяви очи. Тогава няма как дете на двама синеоки родители да е с кафяви очи защото няма откъде да дойдат такива гени. Сега ще прочета предложената статия, че ми стана интересен този 1 %.  Grinning
Dimeli, и моите познания се базират основно на тези от училище и малко странична литуратура и научно-популярни филми. Което разбирам по никакъв начин не ми дава яснота за дълбоките дебри на генетиката. На мен също ще ми е интересно да разбера освен прословутите сини и кафяви очи как се предават примерно зелените, пъстрите, сивите.

# 76

Ами не е възможно от 2-ма синеоки родителя да се орди кавявооко дете. Няма от къде да дойде кавявия цвят.

......  как да няма от къде,от съседа  Simple Smile

# 77
Ако едните сини очи са от албинос не знам какво става. ..

# 78
  • Куциндрел
Ако едните сини очи са от албинос не знам какво става. ..
Дамм, албиноси. Това е друго нещо, може от 2-ма негри да се роди дете с бяла кожа - албинос.
Но пък от 2-ма албиноси - негри, може да се роди негърче.
Последният нашумял случай с албинос беше с русото дете в гръцкия катун, оказа се, че си е чисто циганче, но албинос.
Тъй де, при 2-ма албиноси може да се роди дете с кафяви очи. Само дето албинизма е заболяване.

# 79
  • Варна
Те баш албиносите са с червени очи по принцип и от тях нищо синьо не може да се очаква...  Laughing
А ако единият родител е с пълна хетерохромия, тогава става спорт тото 2 работата  Simple Smile

# 80
  • Куциндрел
Те баш албиносите са с червени очи по принцип и от тях нищо синьо не може да се очаква...  Laughing
А ако единият родител е с пълна хетерохромия, тогава става спорт тото 2 работата  Simple Smile
Да де, ама има и не баш албиноси и не е задължително очите им да са червени.

# 81
Тук се коментираше друг случай. Когато и двамата родители са със сини очи би следвало според това, което се учи в училище, те да нямат възможност за кафяви очи. Тогава няма как дете на двама синеоки родители да е с кафяви очи защото няма откъде да дойдат такива гени.

Тук става въпрос за рецесивни и доминатни гени.
Кафявият цвят на очите е доминантен, а синия - рецесивен. Това означава, че човек с кафяви очи може да носи гена на сините, които да се изяват в поколението.
Мъж и жена със сини очи няма как да имат дете с кафяви, защото имат само гена на синьото. Ако имаше гена на кафявото, то очите на родителя щяха да са кафяви.

# 82
  • В един копнеж!
Признавам, не съм прочела предварителните страници. Споделям това, което  знам от мъжа си/тъй като той е този, които се интересуват с любопитство/...хората с тъмни очи имат някакъв ген, който при хората със светли очи той липсва. Няма го!Затова й двама души със светли очи е абсурд да имат дете/деца с тъмни очи. Не предаване, не непредаване на гени от баби, дядовци, албиноси, малбиноси  и т.н. За туй на мен ми е казано, че /тъй като ние и двамата сме със светли очи/ ако се пръкне дете с тъмни очи, то директно заминавам на "пазара"   Laughing Laughing Laughing
П.С. Интересното е, че мойте родители, единият е  с пъстри очи, другият с тъмно кафяви. А съм се родила с цвета на очите на единият си дядо- небесно сини, в последствие съм се изметнала и съм със сиво-сини.

# 83
  • В един копнеж!
Да, ето и Натали го потвърждава това, което казах.

# 84
Мъж и жена със сини очи няма как да имат дете с кафяви, защото имат само гена на синьото. Ако имаше гена на кафявото, то очите на родителя щяха да са кафяви.
Е нали и аз това казвам де.  Whistling Според това, което сме учили в училище нещата стоят така. Двама родители със сини очи няма откъде да вземат ген за кафяви та да го дадат на децата.
Тук се даде обаче линк към една статия как при двама синеоки родители имало 1 % шанс детето да е с кафяви очи. Съответно аз бях Shocked но зачетох част от статията. Ако правилно съм разбрала когато нещата са в чист вид (само гени за сини и кафяви очи) нещата са така както всички ние помним от училище. Понеже обаче в реалността такъв чист вид няма, а се намесвали и разни допълнителни гени за други цветове очи, факторите на околната среда, мутациите и прочие и прочие.....та имало 1 % вероятност двама синеоки родители да си имат кафявооко дете. Прочетох малко над половината статия. Като заспи малкия следобяд ще се опитам да й отделя по-голямо внимание, че ми стана интересно и на мен.

# 85
  • Куциндрел
За мен също варианта за 2-ма родители със сини очи и дете с кафеви е единия от родителите да е албинос, там няма значение какъв ген носиш, има наличие на мутация, която не с предава при детето.

/накрая всички тук ще излезем с по една диплома за цвят на очи..../

# 86
накрая всички тук ще излезем с по една диплома за цвят на очи....
Laughing май така ще стане накрая

# 87
  • Варна
Табличката по-назад не е обективна.
Ето ни и нас - аз съм с тъмно кафяви очи, таткото със сини.Дъщеря ни е със зелени очи.
Обаче Simple Smile Моята майка има пъстри очи, а нейната майка/ баба ми/ и сестра ми са със зелени очи.Отделно в бащиния ми род имаме с всякакви очи, напр. дядо ми по бащина линия е със сиви очи.От друга страна в рода на мъжа ми всички без изключение имат сини очи.
И някак се надявах и аз да е със сини очи детето, но то пък се оказа със зелени очи, които пък на мен са ми много любими.
Отделно, че малката е копие на майка ми, на мен не прилича, от татко си само косата е взела  Laughing

# 88
Отделно, че малката е копие на майка ми, на мен не прилича, от татко си само косата е взела  Laughing

При нас е подобна ситуацията - детето ми прилича на покойният ми баща, който беше зеленоок и лешниково рус.
Синът ми обаче е със сините очи на прабаба ми, т.е. неговата прапрабаба, взел е косата като структура и цвят от моя баща, нослето е на майка ми най-вероятно.
В гръб е копие на дядо си, почти не прилича на мен и на баща си.
Но децата се променят много с времето.

# 89
  • Варна
Да, наистина се променят.Като се роди малката всички казваха, че не прилича на мен, а на татко си.Като почна да пораства решиха, че приличала на мен, но след годинката постепенно много заприлича на майка ми, особено си личи като застанат една до друга или в профил една срещу друга, както и самите гримаси, които прави прим. като се смее или се сърди.

Очите дълго време не личаха дали са сини, сиви или зелени, но от майка ми разбрах, че на сестра ми зелените очи се избистрили по-бавно, както и на приятелка моя, която също е със зелени очи...И така всеки ме питаше какъв цвят са ѝ очите, а аз все не бях сигурна.Но сега на 4г. вече се вижда добре цвета.
Иначе косата и цвят и структора е на татко ѝ, много специфичен цвят - в корените руса като постепенно става светло кестенява.Виждала съм обратното, но не и така, докато не срещнах мъжа ми Rolling Eyes
Дори все се шегуваме как хич не прилича на нас това дете, често ме питат защо така - ами гени...какво да правиш  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт