Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 37 707
  • 777
  •   1
Отговори
# 240
Ти ме съветваш да си взема болничен,който ще е някъде 5 мес.това няма ли да е от значение?и защо не споменаваш първата година?там майчинство няма ли?нали втората година си е фиксирано,колкото е като цяло за държавата?

Искаш да кажеш,че този болни4ен който щюе ми бъде изплатен от нои,няма да е база за майчинството,а самия праг,въз основа на който са ми изчислили болничния,него ще гледат?не съм много сигурна?

Кой болничен?Какво майчинство?То започва втората година.Какъв праг?За праг никой не е говорил
Ако мислиш,че болничните намаляват обезщетението за бр и раждане,грешиш.Намаляват го осигуровките.Ако майката е с еднакви осигуровки 18 м назад,може да ползва болничен по време на цялата бременност,без той да се отрази на бъдещето обезщетение за бр и раждане

# 241
  • Пловдив
Ти ме съветваш да си взема болничен,който ще е някъде 5 мес.това няма ли да е от значение?и защо не споменаваш първата година?там майчинство няма ли?нали втората година си е фиксирано,колкото е като цяло за държавата?

Не е от значение продължителността на болничния.Имаш месеци с ниско осигуряване и няма да е като да си била все на 460 лв,но по-добре така отколкото без нищо.Ти явно си взела решение и не виждам смисъл да дискутираме

# 242

Аз доколкото знам болничния се изчислява на база 12мес. назад, т.е. размера на болничния ще ти бъде на база осигуровките ти за 12мес. назад - 80 % от тях средномесечно.
Обезщетението за бременност и раждане /вкл. 45 дни преди раждането/ и след това майчинството първата година се изчисляват на база 18 мес. назад, т.е. размера ще бъде на база осигуровките ти за 18мес. преди въпросните 45дни преди термин - 90% от тях средномесечно.
Или обобщено - ползването на болничен няма поникакъв начин да се отрази на майчинството ти, защото за база се взимат осигуровките, а не размера на болничния, който си вземала.
Незнам дали се изразих много ясно, дано си ме разбрала.
Май имаше някаква таблица за изчисление на страницата на НОИ.

# 243
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Аз доколкото знам болничния се изчислява на база 12мес. назад, т.е. размера на болничния ще ти бъде на база осигуровките ти за 12мес. назад - 80 % от тях средномесечно.
Обезщетението за бременност и раждане /вкл. 45 дни преди раждането/ и след това майчинството първата година се изчисляват на база 18 мес. назад, т.е. размера ще бъде на база осигуровките ти за 18мес. преди въпросните 45дни преди термин - 90% от тях средномесечно.
Или обобщено - ползването на болничен няма поникакъв начин да се отрази на майчинството ти, защото за база се взимат осигуровките, а не размера на болничния, който си вземала.
Незнам дали се изразих много ясно, дано си ме разбрала.
Май имаше някаква таблица за изчисление на страницата на НОИ.

В грешка си...не обърквай повече момичето.Всички болнични вече се смятат върху 18 месеца.
Елфита е обяснила точно.
Първата година е болничен.Втората годна се води майчинство.Това, че всички казват на целия период така е друг въпрос.
Да, болничният ще се отрази, но няма как хем да си в болничен, хем по-високи суми.Колкото повече време си на 460лв по-добре, но няма и как да те спрем да излезеш в болничен.  Peace

# 244
....Всички болнични вече се смятат върху 18 месеца.
.....
Първата година е болничен.Втората годна се води майчинство....  Peace[/color]

Не мога да споря, защото не съм сигурна дали болничния е за 12 или 18 мес. назад - като имам предвид "болничен", различен от болничния при раждане и след това. Жената пита за болничен от сега и по моя последна информация е за 12мес. назад, но може и да греша. Предстои ми излизане в болничен от следващата седмица, така че не мога да споря.
Но дори и да са 18 мес., това отново не променя нещата, ако дохода й е бил еднакъв.

По-скоро, доколкото разбрах притеснението й беше какво майчинство ще взима, а това е обещетението за бременност, раждане и след това за отглеждане на дете. Независимо че 135 дни се издават болнични листове, то си е т.нар. майчинство и е 90 % от осигурителния доход , взет 18мес. назад отпреди въпросните 45 дни преди термин - или поне на мен така са ми обяснили.
Не съм счетоводител и ми е трудно да се изразя. Нямам намерение да объркам никого и дамата може да си направи запитване в НОИ. Но според мен при описаната ситуация е по-добре да излезе в болничен и не би трябвало да се притеснява, че това ще се отрази на майчинството, което ще взима след това, защото осигуровките ще й бъдат същите като при последния й работен месец.

# 245
Да, не може да спориш, а аз съм сигурна в думите си.Не знам от къде ти е "последната информация", но аз имам предвид закона.В случая има разлика в осигурителния доход и то не малка - пада на половина в определени месеци.

Кодекс за социално осигуряване 2014г

чл. 41. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 246
Да, не може да спориш, а аз съм сигурна в думите си.Не знам от къде ти е "последната информация", но аз имам предвид закона.В случая има разлика в осигурителния доход и то не малка - пада на половина в определени месеци.

Peace не споря за месеците, всъщност за нищо не споря написах как аз съм разбрала нещата Simple Smile
Имам въпрос - на 04.02.2014г. ще изляза в болничен - ще съм в 6-ти месец от бременността и няма да се връщам на работа до 45-те дни преди термин. Какви осигуровки ще ми се плащат - като за последния изработен месец или в друг размер?

# 247
Върху първите 3 дни се плащат всички осигуровки, върху останалите само здравни.След това щом ще си в постоянен болничен и до края на майчинството само здравни по 20,16лв всеки месец.

# 248
Върху първите 3 дни се плащат всички осигуровки, върху останалите само здравни.След това щом ще си в постоянен болничен и до края на майчинството само здравни по 20,16лв всеки месец.

Peace
Зададох гpешен въпpос  Blush , моля за извинение.
По-скоpо ме интеpесува - на каква база пpодължава да ме осигуpява pаботодателя ми по вpеме на този болничен - като на последния изpаботен месец или в дpуг pазмеp ?

# 249
  • В полите на Пирин планина

Peace
По-скоpо ме интеpесува - на каква база пpодължава да ме осигуpява pаботодателя ми по вpеме на този болничен - като на последния изpаботен месец или в дpуг pазмеp ?

Ако си в болничен осигурителният доход е доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осредненият ти доход от предходните 18 месеца. А работодателят дължи само здравна вноска в размер на 20.16 лв/на месец.

# 250

Peace

Ако си в болничен осигурителният доход е доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осредненият ти доход от предходните 18 месеца. А работодателят дължи само здравна вноска в размер на 20.16 лв/на месец.

Благодаря  Hug
Това не ми беше ясно, но сега го разбрах  Peace

# 251
Здравейте ,момичета може ли някой да ми каже как се броят тези работни дни за болничните става дума ето ги болничните :
от 04.12-17.12
18.12-10.01
11.01-04.02
нещо не съм съгласна с дните които са писали НОИ в сайта за изплащане

# 252
  • В полите на Пирин планина
Здравейте ,момичета може ли някой да ми каже как се броят тези работни дни за болничните става дума ето ги болничните :
от 04.12-17.12
18.12-10.01
11.01-04.02

Аз ги преброих, както следва:
11 р.дни
13 р.дни
17 р.дни

# 253
от 04.12-17.12
18.12-10.01
11.01-04.02

11 р.дни
13 р.дни
17 р.дни

и аз така ги броя но ето какво ми пишат от НОИ
8 Р.ДНИ
13 р дни
15 р.дни
кажете ми какво да правя

# 254
от 04.12-17.12
18.12-10.01
11.01-04.02

11 р.дни
13 р.дни
17 р.дни

и аз така ги броя но ето какво ми пишат от НОИ
8 Р.ДНИ
13 р дни
15 р.дни
кажете ми какво да правя
Ами 11-3 е 8 Simple Smile Първите 3 дни нали се плащат от работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт