Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 37 707
  • 777
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте ,момичета може ли някой да ми каже как се броят тези работни дни за болничните става дума ето ги болничните :
от 04.12-17.12
18.12-10.01
11.01-04.02
нещо не съм съгласна с дните които са писали НОИ в сайта за изплащане

Аз ги преброих, както следва:
11 р.дни
13 р.дни
17 р.дни

и аз така ги броя но ето какво ми пишат от НОИ
8 Р.ДНИ
13 р дни
15 р.дни
кажете ми какво да правя
Ами 11-3 е 8 Simple Smile Първите 3 дни нали се плащат от работодателя?

Joy да бе боже Simple Smile Извинявайте

# 256
Аз също нямах намерение да излизам в болничен,но след като ми казаха,че искат да ме освободят от работа,кое е по-добре-да остана без майчинство или да взема малко по-ниска сума????

Аз доколкото знам болничния се изчислява на база 12мес. назад, т.е. размера на болничния ще ти бъде на база осигуровките ти за 12мес. назад - 80 % от тях средномесечно.
Обезщетението за бременност и раждане /вкл. 45 дни преди раждането/ и след това майчинството първата година се изчисляват на база 18 мес. назад, т.е. размера ще бъде на база осигуровките ти за 18мес. преди въпросните 45дни преди термин - 90% от тях средномесечно.
Или обобщено - ползването на болничен няма поникакъв начин да се отрази на майчинството ти, защото за база се взимат осигуровките, а не размера на болничния, който си вземала.
Незнам дали се изразих много ясно, дано си ме разбрала.
Май имаше някаква таблица за изчисление на страницата на НОИ.

В грешка си...не обърквай повече момичето.Всички болнични вече се смятат върху 18 месеца.
Елфита е обяснила точно.
Първата година е болничен.Втората годна се води майчинство.Това, че всички казват на целия период така е друг въпрос.
Да, болничният ще се отрази, но няма как хем да си в болничен, хем по-високи суми.Колкото повече време си на 460лв по-добре, но няма и как да те спрем да излезеш в болничен.  Peace

# 257
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Аз също нямах намерение да излизам в болничен,но след като ми казаха,че искат да ме освободят от работа,кое е по-добре-да остана без майчинство или да взема малко по-ниска сума????

Първо на постоянен договор ли си?Имаш ли изпитателен срок нещо?Уведомен ли е работодателя, че си бременна официално?
По-добре с майчинство, отколкото без нищо.

# 258
Работя във фирмата почти 3 години вече.за уведомление,още на 13.01.14г му дадох - официална бележка,по чл.313а от КТ.

Първо на постоянен договор ли си?Имаш ли изпитателен срок нещо?Уведомен ли е работодателя, че си бременна официално?

# 259
Работя във фирмата почти 3 години вече.за уведомление,още на 13.01.14г му дадох - официална бележка,по чл.313а от КТ.

Значи нямат право да те освобождават по повечето членове от закона.
Ако има как излез в болничен или ако се опитат да ти връчат предизвестие си отстоявай правата.Не подписвай нищо - допълнителни споразумения, длъжностни х-ристики и т.н.

КТ 2014
ч.333 ал.5 (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм., бр. 46 от 2007 г., доп., бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

# 260
Здравейте имам един въпрос,преди известно време бях писала тук за моя проблем,регестрирана съм като земеделски производител,след втората година от майчинството счетоводителката ми каза,че ще се водя в неплатен отпуск,а зем.произ. нямали право на такава и се оказа година и 4 м.прекъсване на стажа,плащах само здравни и от тази година януари се водя на работа като ЗП направих си пререгистрацията.Бременна съм за второ и от вчера ми дадоха болничен 45 дни преди термин.Та випросът ми е този мой болничен ще ми бъде ли изплатен?Защото ноември 2013 бях взела 10 дни болничен,който не ми се изплати поради липса на осиг.стаж.но 45 дни хич не са малко,както още ще имам след раждането,и от педиатъра на бебо...попитах счетоводителката си каза,че ще ми се платят,но не съм никак спокойна,понеделник ще ходя да й го занеса пак ще поговоря с нея,но се надявам някои нещо да ми каже до тогава,ако знае...много ще съм благодарна...

# 261
Здравейте, надявам се че мога тук да задам следния въпрос относно прехвърляне на майчинство. През втората година трябва да се върна на работа и искам да прехвърля майчинството на майка ми която е самоосигуряващи се. Искам да попитам имам ли право и как став това. Ако не може съпругът ми е чужденец, не работи но не е регистриран и не е бил регистриран като безработен. Има ЛНЧ мога ли да прехвърля по някакъв начин майчинството на него в случай че не мога на майка ми. Благодаря предварително на всички и поздрави

# 262
  • В полите на Пирин планина
Здравейте имам един въпрос,преди известно време бях писала тук за моя проблем,регестрирана съм като земеделски производител,след втората година от майчинството счетоводителката ми каза,че ще се водя в неплатен отпуск,а зем.произ. нямали право на такава и се оказа година и 4 м.прекъсване на стажа,плащах само здравни и от тази година януари се водя на работа като ЗП направих си пререгистрацията.Бременна съм за второ и от вчера ми дадоха болничен 45 дни преди термин.Та випросът ми е този мой болничен ще ми бъде ли изплатен?Защото ноември 2013 бях взела 10 дни болничен,който не ми се изплати поради липса на осиг.стаж.но 45 дни хич не са малко,както още ще имам след раждането,и от педиатъра на бебо...попитах счетоводителката си каза,че ще ми се платят,но не съм никак спокойна,понеделник ще ходя да й го занеса пак ще поговоря с нея,но се надявам някои нещо да ми каже до тогава,ако знае...много ще съм благодарна...

А за първото дете получавала ли си обезщетение за бременност, раждане и гледане на дете до две годишна възраст? Ако да, то имаш нужния стаж и няма за какво да се притесняваш. Предолагам осигуровките ти включват и фонд Общо заболяване и майчинство. Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 годишна възраст се ползва само по КТ, т.е. на трудов договор и няма връзка с осигурителния стаж на лицето.

Здравейте, надявам се че мога тук да задам следния въпрос относно прехвърляне на майчинство. През втората година трябва да се върна на работа и искам да прехвърля майчинството на майка ми която е самоосигуряващи се - ако се осигурява за фонд Общо заболяване и майчинство. Искам да попитам имам ли право и как став това. - ето ти процедурата за прехвърляне - http://accountantbg.com/procedure/protsedura-za-prekhvrlyane-na-maichinstvo Ако не може съпругът ми е чужденец, не работи но не е регистриран и не е бил регистриран като безработен. Има ЛНЧ мога ли да прехвърля по някакъв начин майчинството на него в случай че не мога на майка ми. - той не е осигурено лице по БГ законодателството, няма изискуем стаж от 12 месеца и няма как да стане Благодаря предварително на всички и поздрави

# 263
Lady Brinne благодаря за бързия отговор.   bouquet Мога ли да попитам още две неща във връзка с това? От колко време трябва да е внасяла осигуровки за общо заболяване и майчинство майка ми за да може да получи майчинството и как стои въпроса с отпуската (20 работни дни) за втората година. Примерно както искам да се върна на работа когато детето е на година и половина мисля даизползвам отпуската за първата година и останалите 20 дни за втората година какво става с тях? Наистина много благодаря за помощта.

# 264
Lady Brinne благодаря за бързия отговор.   bouquet Мога ли да попитам още две неща във връзка с това? От колко време трябва да е внасяла осигуровки за общо заболяване и майчинство майка ми за да може да получи майчинството и как стои въпроса с отпуската (20 работни дни) за втората година. Примерно както искам да се върна на работа когато детето е на година и половина мисля даизползвам отпуската за първата година и останалите 20 дни за втората година какво става с тях? Наистина много благодаря за помощта.

Трябва да се осигурява към момента с фонд Общо заболяване и майчинство, защото има предостатъчно стаж предполагам.
Относно отпуската - имаш право да ползваш толкова, колкото е преминала, т.е. ако си прекъснеш при изтичане на първата година имаш право на 20 дни.Останалите се натрупва с течение на работата, не се губят.

# 265
Много благодаря дами. Голяма помощ ми оказахте. Значи си запазвам правото на отпуск от втората година въпреки че майка ми ще получава майчинството за последната половин година

# 266
Здравейте отново. Пак съм аз. Четох и търсих, но не успях да намеря документи по процедурата за прехвърляне на майчинство в случая когато майката (аз) съм на трудов договор и бабата е самоосигуряващо се лице. В горния линк документите са за работещи на трудов догово поне доколкото схващам. Моля за помощ. Поздрави и успешна седмица

# 267
  • СОФИЯ
вдигнали са минималната работна заплата на 340 лв.???толкова майчинство са ми превели за януари ,това ли е причината?

# 268
  • В полите на Пирин планина
вдигнали са минималната работна заплата на 340 лв.???толкова майчинство са ми превели за януари ,това ли е причината?

Вдигнаха я, да. Толкова е минималното обезщетение за бременност и раждане, а и обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст.

# 269
  • София
Здравейте. Имам питане относно декларациите,които се подават в НОИ от работодателя след изтичането на болничния от педиатъра на детето. Реално кога трябва да се подадат от работодателя? Има ли срок?

Общи условия

Активация на акаунт