Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 37 714
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
Здравейте. Имам питане относно декларациите,които се подават в НОИ от работодателя след изтичането на болничния от педиатъра на детето. Реално кога трябва да се подадат от работодателя? Има ли срок?

Да,има срок.Ако декларацията ти започва на 1 ви януари,крайният срок за подаване в НОИ е 15 ти февруари.
Кога започва твоята декларация?

# 271
  • София
Здравейте. Имам питане относно декларациите,които се подават в НОИ от работодателя след изтичането на болничния от педиатъра на детето. Реално кога трябва да се подадат от работодателя? Има ли срок?

Да,има срок.Ако декларацията ти започва на 1 ви януари,крайният срок за подаване в НОИ е 15 ти февруари.
Кога започва твоята декларация?
В смисъл да разбирам,че декларацията започва  след края на болничния или преди това? Моя болничен изтича другия месец,родих края на миналата година и сега на 08 изтича този боничен след раждане и после е този от педиатъра... хич не са ми ясни тея неща,благодаря предварително....

# 272
  • Пловдив
В смисъл да разбирам,че декларацията започва  след края на болничния или преди това?

след края на болничния от педито https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 273
Здравейте, мами. Вече втора година работя и ме осигуряват на половин работен ден. Нямам  представа как се изчислява майчинството в този случай (дали се взема 90% от сумата, на която са те осигурявали или минималната работна заплата?).  Ако има мама, която е била в същата ситуация или е запозната, ще съм благодарна на отговор.

# 274
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, мами. Вече втора година работя и ме осигуряват на половин работен ден. Нямам  представа как се изчислява майчинството в този случай (дали се взема 90% от сумата, на която са те осигурявали или минималната работна заплата?).  Ако има мама, която е била в същата ситуация или е запозната, ще съм благодарна на отговор.

При всички случаи се изчислява обезщетението на база на осигурителния доход 18 месеца назад, но ако става дума за болничен за бременност и раждане по него обезщетението не може да е по-ниско от МРЗ.

# 275
ЗДРАВЕЙТЕ ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ. РАБОТЯ КАТО МЕД СЕСТРА В КЛИНИКА. ИМАМ 3 ГОДИШЕН СТАЖ ,НО СЕ НАЛОЖИ ДА ВЗЕМА НЕПЛАТЕНА ОТПУСКА ПО ЛИЧНИ ПРЕЧИНИ ,СЛЕД ТОВА   С МЪЖА МИ РЕШИХМЕ ДА ИМАМЕ БЕБЕ ,СЕГА СЕ ВЪРНАХ НА РАБОТА ВРЕМЕННО ЗА ДА МОГА  СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ДА ИЗЛЯЗА В БОЛНИ4ЕН ,ИСКАМ ДА РАЗБЕРА КОЛКО ВРЕМЕ ТРЪАБВА ДА ПОРАБОТЯ И ДАЛИ ЩЕ ИМАМ НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ С БОЛНИ4НИЯ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ТЪЙ КАТО ИМАМ СТАЖ 12 МЕСЕЦАИ ПО ЗАКОН МИ СЕ ПОЛАГА ????

# 276
  • Пловдив
ЗДРАВЕЙТЕ ВЪПРОСА МИ Е СЛЕДНИЯ. РАБОТЯ КАТО МЕД СЕСТРА В КЛИНИКА. ИМАМ 3 ГОДИШЕН СТАЖ ,НО СЕ НАЛОЖИ ДА ВЗЕМА НЕПЛАТЕНА ОТПУСКА ПО ЛИЧНИ ПРЕЧИНИ ,СЛЕД ТОВА   С МЪЖА МИ РЕШИХМЕ ДА ИМАМЕ БЕБЕ ,СЕГА СЕ ВЪРНАХ НА РАБОТА ВРЕМЕННО ЗА ДА МОГА  СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД ДА ИЗЛЯЗА В БОЛНИ4ЕН ,ИСКАМ ДА РАЗБЕРА КОЛКО ВРЕМЕ ТРЪАБВА ДА ПОРАБОТЯ И ДАЛИ ЩЕ ИМАМ НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ С БОЛНИ4НИЯ И ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ТЪЙ КАТО ИМАМ СТАЖ 12 МЕСЕЦАИ ПО ЗАКОН МИ СЕ ПОЛАГА ????

Може да излезеш в болничен,когато искаш.Имаш 180 календарни дни до 45 дневния болничен преди термин.След това болничен с ТЕЛК

# 277

Може да излезеш в болничен,когато искаш.Имаш 180 календарни дни до 45 дневния болничен преди термин.След това болничен с ТЕЛК
благодаря ти ЕЛФИ !!!

# 278
Здравейте, първо искам да се извиня, ако не задавам въпроса си на правилното място. Пробвах в една друга тема, но явно там не са особено активни. Ако някой може да ми отговори ще съм благодарна   bouquet
На работа съм от 4 месеца , преди това имам около две години без осигуровки здравни. Доколкото съм наясно все още не съм си възстановила здравните права. Бременна съм в 6г.с и ако всичко е наред към 8.г.с. ще трябва да се запиша на ЖК. Имам ли право на такава или ще трябва да си следя бременността на частно ? Благодаря !

# 279
Здравейте, първо искам да се извиня, ако не задавам въпроса си на правилното място. Пробвах в една друга тема, но явно там не са особено активни. Ако някой може да ми отговори ще съм благодарна   bouquet
На работа съм от 4 месеца , преди това имам около две години без осигуровки здравни. Доколкото съм наясно все още не съм си възстановила здравните права. Бременна съм в 6г.с и ако всичко е наред към 8.г.с. ще трябва да се запиша на ЖК. Имам ли право на такава или ще трябва да си следя бременността на частно ? Благодаря !
За жалост на частно, само раждането не зависи дали си здравно осигурена или не.

# 280
Благодаря много, и последно, проблем ли ще е частната ЖК да ми издаде болничен, защото едва ли ще имам сили да изкарам до 9 м. на работа ?

# 281
Благодаря много, и последно, проблем ли ще е частната ЖК да ми издаде болничен, защото едва ли ще имам сили да изкарам до 9 м. на работа ?

Не, не е проблем. И аз ходя на частно, АГ си ми издаде болничен 10 дни, след това се плаща при преминаване на лек.комисия.

# 282
Благодаря много за бързината и отзивчивостта   bouquet

# 283
Здравейте,

Имам въпрос за прехвърляне на 5-те месеца неплатен отпуск от таткото. На 4 март изтичат моите 6 месеца и искам да взема и тези, които се полагат на съпруга ми. Какви документи трябва да предоставя на работодателя ми? Пак трябва да бъдат поне 10 дни преди датата, на която изтичат моите нали?

# 284
  • Пловдив
Пак трябва да бъдат поне 10 дни преди датата, на която изтичат моите нали?

Да,10 работни дни преди ползването или 2 седмици.Попълваш молба за неплатен каквото си попълнила за 6 те месеца и декларация свободен текст от бащата,че ти прехвърля отпуска

Общи условия

Активация на акаунт