Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 457
  • 777
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
имам нужда от съвет как да процедирам  Praynig . Ситуацията е следната - от 1.1. 2014г. ще ме назначат на нова месторабота, но казаха че ще мога да си продължа майчинството, докато изтече. Въпросът ми е възможно ли е това, как става документално, трябва ли да се явявам на работа / за ден/ ? да,трябва да отработиш поне един ден,за да ти е договора в сила
Кога да съобщя на старото място / за да нямам "дупка" в стажът/ имаш предизвестие,което трябва да спазиш.те могат и да не държат на него.говори с фирмата , какво трябва да представя / труд.книжка, заявление за напускане...? молба за напускане,да.ТК като ти я поискат / И тук трябва ли да имам отработен ден за да напусна / тъй като съм в майчинство/ не
Въобще какви са стъпките в подобна ситуация...

На новата работа на изпитателен срок ли ще бъдеш?Ако,да,могат да те освободят без проблем и не ползваш защитата за майка с деца под 3 години

# 106
Значи ли , че на 1-ви.януари / тъй като е почивен/ трябва да е този отработен ден или може и на втори?

И друго - датата на прекратяване на майчинството /2 год / съвпада ли с рожденият ден на детето? напр - на 20 ти то прави 2 години, а аз се явявам на работа на 20 или -  на 21?

Тази защитата за майка с деца под 3 години какво вкл?

Последно - под 3г на детето или под 6г не се полага нощен труд от майка?

# 107
В момента получавам майчинство от НОИ, което ще бъде до навършване на 1г. на детето / работих на трудов договор за определен срок, който изтече малко след раждането/.  След това колко време трябва да работя за да ми се продължи майчинството?

# 108
  • Пловдив
Значи ли , че на 1-ви.януари / тъй като е почивен/ трябва да е този отработен ден как ще отработиш в почивен ден ??? или може и на втори? отработваш работен ден

И друго - датата на прекратяване на майчинството /2 год / съвпада ли с рожденият ден на детето? напр - на 20 ти то прави 2 години, а аз се явявам на работа на 20 или -  на 21? първия работен ден след майчинството ще ти е 21 ви

Тази защитата за майка с деца под 3 години какво вкл? съкращение само с разрешение на инспекцията по труда

Последно - под 3г на детето или под 6г не се полага нощен труд от майка? под 6

След това колко време трябва да работя за да ми се продължи майчинството?

Един ден да отработиш е достатъчен,за да излезеш в майчинство

# 109
Елфита, много, много благодаря!!!  bouquet

# 110
Здравейте, момичета! Simple Smile
Цял днес чета из форума, но така и не намирам случай подобен на моя.
Много ще Ви бъда благодарна ако можете да ми отговорите. Случая е следният:
Имам 6 г. трудов стаж в БГ. Напуснах страната като преди това подадох заявление за прекратяване на осигуряването си. Работих  3 години в  Кипър преди да забременея. Тук са ми изплатени еднократна помощ за раждане и обезщетението за раждане, което тук е само 4 месеца. Искам да се прибера в БГ за постоянно и затова ще подам документи за възстановяване на осигурителните си права. Също така ще прехвърля осигуровките си от Кипър в БГ. Въпросите са ми: Имам ли право на обезщетение за отглеждане на дете (детето ми е на 1г.5м.); детски надбавки и еднократната помощ при раждане.... Имам ли изобщо право на нещо? Много разчитам на Вашия отговор Simple Smile

# 111
  • Пловдив
Имам ли право на обезщетение за отглеждане на дете (детето ми е на 1г.5м.); ако започнеш работа,ще имаш право до 2 г на детето детски надбавки ако отговаряш на изискването за доход-350 лв бруто на човес и еднократната помощ при раждане. да,имаш право,подай документи... Имам ли изобщо право на нещо? Много разчитам на Вашия отговор Simple Smile

# 112
Елфита, много, много ти благодаря за бързия отговор   bouquet
Да разбирам ли, че трябва да бъда назначена на трудов договор и от втория ден да изляза в отпуска за отгл. на дете до 2 год.?

# 113
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Елфита, много, много ти благодаря за бързия отговор   bouquet
Да разбирам ли, че трябва да бъда назначена на трудов договор и от втория ден да изляза в отпуска за отгл. на дете до 2 год.?

Да

# 114
pantera666, благодря и на теб Simple Smile   bouquet
Желая на всички Виздраве и весели празници! Hug

# 115
# 116
Здравей Елфи искам да те попитам на 01.06 ми е термина и по принцип обмисляме свекърва ми да излиза по майчинство как се случват нещата ,че никак не ми е ясно ?МН МН ТИ БЛАГОДАРЯ  Hug

# 117
  • Пловдив
Здравей Елфи искам да те попитам на 01.06 ми е термина и по принцип обмисляме свекърва ми да излиза по майчинство как се случват нещата ,че никак не ми е ясно ?МН МН ТИ БЛАГОДАРЯ  Hug

Свекърва ти може да излезе в майчинство след като ти изтекат 410 те дни обезщетението за бр и раждане.Грубо може да поеме детето след като направи една година

# 118
Ясно благодаря ти   bouquet

# 119
Здравейте, можете ли да ми помогнете да разбера следното. Родих детето си на 18.03.2013 г. На същата дата през 2014 г ще изтече 365 ден от раждането и съответно би следвало майчинството да бъде в размер на 340 лв. До настоящия момент получавам пълния размер на РЗ в съответствие с колко са работните дни през текущия месец. Въпросът ми е за м. Мат 2014 г някой има ли идея колко би следвало да получа от НОИ? Мерси предварително

Общи условия

Активация на акаунт