Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 17 та част

• 36 383
  • 777
  •   1
Отговори
# 660
  • В полите на Пирин планина

Не грешиш - това е минимума на обезщетението за бременност и раждане, така че ще го получаваш, ако имаш поне 12 месеца осигурителен стаж през живота си.

Имам 6 години не прекъснат стаж,но сега счетоводителката ми казва,че щом съм на 4 часа ще взимам 210лв. майчинство,което ме учуди,защото си мисля че трябва да взимам поне минималната?
[/quote]

Нали това ти написах - няма значение, че си осигурена на 4 часа  Peace

# 661

[/quote]

Благодаря дано да е така,че тези 210лв са ми много малко като сума Sad

# 662

Благодаря дано да е така,че тези 210лв са ми много малко като сума Sad
[/quote]

Щом не вярваш на мен, може да прочетеш в сайта на НОИ:

http://www.nssi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

# 663
Благодаря  Hug Peace

# 664
Добро утро,аз отново съм с въпрос  Embarassed :Та замислила съм се от сега,излизам 45 преди термин от 21.09.2014.това значи ли че счетоводителката ще го внесе чак на 15.10?Ако е така,то то ще има голямо забавяне....Има ли право ако и се примоля да го занесе по рано от тази дата?И този болничен на 2 пъти ли се изплаща,или на куп?Предварително благодаря   bouquet

# 665
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Добро утро,аз отново съм с въпрос  Embarassed :Та замислила съм се от сега,излизам 45 преди термин от 21.09.2014.това значи ли че счетоводителката ще го внесе чак на 15.10?Ако е така,то то ще има голямо забавяне....Има ли право ако и се примоля да го занесе по рано от тази дата?И този болничен на 2 пъти ли се изплаща,или на куп?Предварително благодаря   bouquet

Принципно срокът й е 15.10 и не е длъжна да го носи по-рано.Зависи от счетоводството.Може и да стане, ако говориш с нея.
Ще ти го платят на няколко пъти  Peace

# 666
вторият ми болничен изтече на 1 август. третият го пусна педито вчера като изравнителен от датата на раждане до термина плюс времето за отглеждане на дете или общо 75 дена. в болничния пише, че е издаден вчера - 6 август. а в какъв срок трябва да се представи на работодателя, че на мен не ми е възможно сега да тръгна с бебо до центъра?

# 667
вторият ми болничен изтече на 1 август. третият го пусна педито вчера като изравнителен от датата на раждане до термина плюс времето за отглеждане на дете или общо 75 дена. в болничния пише, че е издаден вчера - 6 август. а в какъв срок трябва да се представи на работодателя, че на мен не ми е възможно сега да тръгна с бебо до центъра?-По принцип по Наредба за медицинската експертиза срока е двудневен от дата на издаване, но може и само да се уведоми работодателя устно. В крайна сметка неговия срок е 15-то число на следващия месец след представянето на документа при него.
Искам да Ви попитам на 17 април излязох 45 дневен болничен плащаха ми го по 17 лв на ден-април-340/20=17лв.
термина ми беше на 01 юни преносих родих на 8 юни
сега на 15 юли счетоводителката ми внесе 3 болнични
първия от агто ми от 01юни до 7 юни
и третия от 8 юни до 20 юли
защо са ми платени на различни суми
от 1 юни до 7 по 16,19лв ден  -юни-340/21=16,19лв.
от 7 юни до 8 не подлежи на изплащане защото е събота и неделя
и от 8 юни до 20 юли на 14,78 лв на ден-юли-340/23=14,78лв. минимална дневна ставка

# 668
Моля ви за отговор-Родих март тази година и вече се водя в майчинство към една фирма.Само че доходите не ми стигат само от майчинството и искам да започна работа в друга фирма ,но на Граждански Договор-т.е. не искам да ми спират майчинските от първата фирма.Възможно ли е?Какви вариянти има хем да получавам 300 лв.майчинси хем да работя допълнително newsm78

# 669
Моля ви за отговор-Родих март тази година и вече се водя в майчинство към една фирма.Само че доходите не ми стигат само от майчинството и искам да започна работа в друга фирма ,но на Граждански Договор-т.е. не искам да ми спират майчинските от първата фирма.Възможно ли е?Какви вариянти има хем да получавам 300 лв.майчинси хем да работя допълнително newsm78

Да, ако е на граждански договор няма проблем.

# 670
  • София
Здравейте!

Моите 410 дни за първата година изтекоха на 25.07.2013г. Майчинството за втората година го прехвълих на майка ми. От НОИ са ми изплатили сумата за 18 р.д. за юли. Въпросът ми е кога майка ми да очаква плащане, т.е. кога ще изплащат парите за август. Счетоводителката на фирмата, в която майка ми е назначена фиктивно, е занесла документите за прехвърлянето преди десетина дни.
Не е зор за парите, просто искам да се уверя, че всичко е наред. Вчера получих смс за преведено обезщетение от НОИ в размер на 74лв /сумата е странна, това доре не е един р.д/, но по сметката си нямам такива пари, в сайта на НОИ също няма ведомост /надявам се да е грешка/.

# 671
  • Пловдив
Въпросът ми е кога майка ми да очаква плащане, т.е. кога ще изплащат парите за август.

Майка ти първо ще получи пари за дните от юли.Това ще стане през август месец,при положение,че наистина е занесена декларацията вече
Август няма как да го платят преди да е изтекъл месеца.Ще го получи през септември.Някъде около 10 то число го пускат

# 672
  • София
Елфита, много ти благодаря!

# 673
  • София
Елфита, извинявам се, че отново ви занимавам със себе си, но имам още един въпрос. Майка ми е назначена фиктивно /по принцип е безработна/ и искам да зная дължим ли нещо на нейният работодател? Имам предвид през тези 12 месеца, в които тя се води служител при тях, по колко пари трябва да плащаме /мисля, че бях чела някъде, че работоданелят плаща здравните осигуровки/ Thinking
Благодаря предварително.  bouquet

# 674
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Елфита, извинявам се, че отново ви занимавам със себе си, но имам още един въпрос. Майка ми е назначена фиктивно /по принцип е безработна/ и искам да зная дължим ли нещо на нейният работодател? Имам предвид през тези 12 месеца, в които тя се води служител при тях, по колко пари трябва да плащаме /мисля, че бях чела някъде, че работоданелят плаща здравните осигуровки/ Thinking
Благодаря предварително.  bouquet

Да, всеки месец се плаща здравна осигуровка 20.16лв от работодателя, но в случая щом майка ти е фиктивно значи вие трябва да му ги давате.Може да ви искат и такса за платежното.
В месеца, когато е назначена има поне един работен ден и за него трябва да платите всички осигуровки.

Общи условия

Активация на акаунт