Майчинство за безработни 3

• 154 544
  • 574
  •   1
Отговори
# 570
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.
Моля , за по актуална информация. От близо 2 години съм безработна, единствено съм си заплащала здравните осигуровки (това не мисля че е от значение) ,  преди това имам 10 годишен трудов стаж. Въпроса ми е ако съм на трудов договор към момента на излизане в 45 дневен болничен преди раждане, ще получавам ли 2 годишното майчинство?
И още един въпрос -  има ли минимален срок, през който трябва да съм наета преди ползването на болнични или мога например да започна трудовия си договор 2-3 месеца преди 45-те дни преди термин?
Благодаря на отзовалите се! Simple Smile

Нужно е да имате поне 12 месеца осигурителен стаж изобщо през живота си, т.е. Вие го имате.
Трябва да сте осигурена за общо заболяване и майчинство към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин. Колко време преди това е трудно да се каже. По-добре повече, защото най-много да доведе до проверки за този, който Ви наеме по трудов договор. Иначе "минимално" няма. Реално това е по ръба на закона...

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 13:04 от Lady Brinne

# 571
Здравейте. Бих искала да попитам Не съм безработна. Работя в дадена фирма от 4 години.  При бременност ще ми се наложи болничен отначало защото имам загуба и следящия лекар каза че този път нещата ще започнат с лежане от началото и съответно няма да работя. Искам да попитам 2 неща :
Има ли право работодателя да ме уволни ако не му хареса идеята че съм в болнични. ?
Какви са ми правата ако го направят
Макар че мисля че се уважаваме и няма да Ина проблеми.  Все пак да имам някаква информация за всяко нещо.
Благодаря.

# 572
Здравейте. Бих искала да попитам Не съм безработна. Работя в дадена фирма от 4 години.  При бременност ще ми се наложи болничен отначало защото имам загуба и следящия лекар каза че този път нещата ще започнат с лежане от началото и съответно няма да работя. Искам да попитам 2 неща :
Има ли право работодателя да ме уволни ако не му хареса идеята че съм в болнични. ?
Какви са ми правата ако го направят
Макар че мисля че се уважаваме и няма да Ина проблеми.  Все пак да имам някаква информация за всяко нещо.
Благодаря.

Не, няма такова право.
Уведомете го писмено, че сте бременна, с документ от гинеколога.

# 573
Здравейте!
Не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но имам следния проблем. Бременна съм в 6-ия месец и съм безработна. Още от началото на бременността се опитвам да започна работа, но щом разберат, че съм бременна, директно ми отказват. Пробвахме и чрез познати във фирми, но и оттам не успяхме да направим нищо.

Сега ми подхвърлиха идеята, че ако си отворя фирма на мое име, ще мога да получавам поне минималното майчинство. Не съм сигурна обаче дали не е нужно фирмата да е активна от по-рано.Имам общо 5 години трудов стаж, но съм безработна от една година.

Моля, ако някой е запознат как стоят нещата да ми разясни.

# 574
Не е толков просто, а освен това, за да се осигурявате трябва да имате някаква трудова дейност. Само да си регистрирате фирма, за да се осигурявате не е законно, а освен това ще имате и доста други разходи - като например за счетоводител, който да подава данни ежемесечно в НАП.

Хората не искат да назначават някой с идеята само да получава обезщетения от НОИ, защото проверките зачестиха с цел да се прекъснат подобни опити.

Общи условия

Активация на акаунт