Математически турнири - 24

• 83 156
  • 731
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Има ли класация - турнирите по трудност, ако не - Вие как бихте ги класирали?

Присъединявам се към питането. Simple Smile
Търся мнение на мамите(може и татковците Wink)-математички в темата?!

Темата придоби прекалено детински облик Tired

# 181
Аз пък напълно подкрепям ФРАН "Моето предложение е догодина наградите да са тикви. И без това ЧХ съвпада с Хелоуин.
Ще пиша на организаторите."
Нали всичко е от любов към математиката, а не от родителски амбиции:).

И независимо,  че ако бях записала детето си в НПМГ с получените точки в ЧХ ще е носител на купата, винаги ще го записвам в СМГ... и Сега за да ви взрива ще добавя, че да лоша е организацията в СМГ, тоалетните са мръсни, но гледам че наплива става все по голям, защо ли?!?!
/Въпроса е риторичен, аз имам личен опит с това какво прави това училище със своите възпитаници/

Така че не ми пишете за логистика и удобство, тук е въпрос на интерес и преценка, ..., нали:)

# 182
Давам лично мнение  за трудност и важност на турнирите. Съответно така съм процедирала с моето дете.

1. І и ІІ клас. Не бих водила дете на математически турнир. Негативите са повече от положителните страни - блъсканицата, съвсем излишното и вредно в тази възраст съпоставяне къде съм аз / къде са другите. В тази възраст още няма достатъчно взет материал, за да се измислят интересни задачи. Подходящи занимания в този период - всякакви форми на забавна математика, главоблъсканици, всякакви задачки, вдъхновени от житейски ситуации (рестото в магазина, поделяне на торта на определен брой парчета и т.н.). Цел - математиката да е забавна игра и детето да я обикне   Simple Smile

2. ІІІ клас. На повечето деца в тази възраст математиката им е любим предмет. Ако с нашето не е така - това е моментът да се вземат мерки - обикновено някоя по-строга учителка е наплашило детето и то не вярва, че може да се справи. Към края на годината може да се отиде на първото състезание - "Великденско математическо състезание". Детето вече е взело някакъв материал и има база за даване на задачи. И Великденското, и Коледното, са по-лесни и масови състезания и са подходящи да се пробва дали детето има хъс за състезателна математика. Дали ще е добър математик и добър състезател - са две съвсем различни неща. За второто си трябва общо взето същия комплекс условия, както за да станеш шампион в спорта.

3. ІV - VІІ клас. Тук е добре да сме до детето във важния преходен момент в 5 клас, когато се сменя учителката. Обикновено това е класът, в който за съжаление много деца намразват математиката за цял живот. Ако ще се преследва влизане в МГ след 4 клас (излишно според мен), тогава се ходи на всички състезания от съответния регламент за прием на училището. Ако просто ще градим състезател и ще следваме любопитството на детето, то в 4 клас го водим на:
Олимпиада, за пръв път;
на Черноризец Храбър (за да видим как се справя с по-сложни тестове)
на СМТ - при желание и ако е логистично възможно
на Салабашев - може, малко по-трудно е от изброените
Пропускаме Коледното и Великденското, че стават много състезания
и през следващата календарна година остават най-показателните и трудни състезания - 2-и кръг на олимпиадата и ПМС. На ЕК се ходи при възможност и желание, ако може - на чужд език, не е лошо. В 5, 6 и 7 клас горе-долу се следва този график.

4. След 8 клас едва ли някой ще иска съвет от майка си къде да се явява, така че спираме дотук с мениджмънта на състезателната кариера на детето  Laughing

Изцяло съм против и мъкнене на малки деца по курсове в СМГ. Тези курсове отдалечават училището от първоначалния замисъл на заниманията по математика с малки ученици. В общи линии те подготвят деца в горния пояс на посредствено към добро, но за сметка на това стабилно представяне. Изпъкват единици, но те са от други училища. Справка - 6 клас тази година - деца от Пловдив, Варна, Свищов Peace

# 183
............................
В тази връзка ми обясняваха за английски сайт за ученици /нескъпо платен /  и много популярен , където децата и от други държави не само разменят,  обсъждат задачи,  но и участват в online състезания. По резултатите от тези участия престижни английски университети правят подбор и приемат студенти.

А бихте ли споделили линк към този сайт?

Разбира се . Все едно / хихи/, някой да научи за Фейсбук и да си го запази за себе си. Изчаках само да го проверят за вируси.

www.MATLETICS.com

платен, но май има седмица пробно безплатно

www.educationcity.com

безплатен

# 184
Така че не ми пишете за логистика и удобство, тук е въпрос на интерес и преценка, ..., нали:)
mivan, почти всички ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, явили се на ЧХ в СМГ, посещават школите в училището и обикновено преподавателят от школата събира пари от децата, след което ги записва групово на състезанието. Така че голяма част от явяващите се в СМГ са там именно заради удобството да не говорим, че на 09.10 /събота/ школите на повечето ще се проведат веднага след СМТ.

... И независимо,  че ако бях записала детето си в НПМГ с получените точки в ЧХ ще е носител на купата, винаги ще го записвам в СМГ
Аз обаче след всичко, което се изписа по въпроса за награждаването и резултатите на състезателите в двете училища, очаквам другата година на ЧХ да има повече състезатели, предпочели НПМГ пред СМГ (включително и ученици на СМГ), и то не заради удобство, а защото, както казваш,  всичко „е въпрос на интерес и преценка”, бих добавила интерес към наградата и преценка на собствените възможности.

... Сега за да ви взрива ще добавя, че да лоша е организацията в СМГ, тоалетните са мръсни, но гледам че наплива става все по голям, защо ли?!?!
/Въпроса е риторичен, аз имам личен опит с това какво прави това училище със своите възпитаници/
Темата е „математически турнири”, не "избор на училище".

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 14:56 от unna

# 185
СМГ вече са публикували Разпределение по стаи на учениците, заявили участие в XV Софийски математически турнир в сградата на СМГ : http://smg-bg.info/images/Razpredelenie_SMT_12013.pdf

Тази информация наистина ми спестява време и нерви, така че от мен - голямо БЛАГОДАРЯ!

# 186
Мерси за анализа
Цитат
Темата е „математически турнири”, не "избор на училище".
.
Знам за какво е темата, просто резултатите по тези турнири показват някой неща, поне за мен, е не точно масовката от 2 до 4 клас:).

Последна редакция: чт, 07 ное 2013, 17:30 от mivan

# 187
Браво на СМГ!

# 188
Здравейте, мами, може ли малко помощ - линк към отговорите за VII клас СМТ 2011г.

# 189
Здравейте, мами, може ли малко помощ - линк към отговорите за VII клас СМТ 2011г.
Нямам линк, но имам това:

Г А А Б Б Г В А В Б 17 36

# 190
Може ли помощ за 7 зад, СМТ 2012, 6 кл.

Имаме 27 ябълки. Разрешено е ябълките да се теглят само по две наведнъж. С колко най-
малко претегляния можем да разберем общото тегло на всички ябълки?
А) 15 Б) 16 В) 17 Г) 18

Отг е А - или има уловка която ми убягва?

# 191
  • В офиса
Има ли класация - турнирите по трудност, ако не - Вие как бихте ги класирали?
Личната ми класация за 4 - 7 кл.
1. ПМС
2. Габрово (>= 5 клас)
3. Салабашев
...
...
и първи отзад напред
СМТ
ЗМС и ВМС

Черноризец Храбър и Кенгурата са интересни, но специфични. Аз съм старомодна и не харесвам състезания, в които по подразбиране не можеш да решиш всички задачи, освен при голям късмет (няма общо със знание, а само с късмет) Но пък на този принцип са направени и всички тестове за западни у-тети, за АК също. Така че са много полезна тренировка, особено за по-неуверени, или по-заплеснати математичета.

mamamia77, не виждам уловка, просто е лесна задачата. Виж, ако бяха сложили отговори 13, 14, 15, 16, щеше да има повече объркали се.

# 192
  • Хасково
Кажете сборник със задачи 3-4-5 клас в които са разработени типовете задачи и начините за решаването им!

# 193
  • у дома
Кажете сборник със задачи 3-4-5 клас в които са разработени типовете задачи и начините за решаването им!
Математическите читанки

# 194
Нямам линк, но имам това:

Г А А Б Б Г В А В Б 17 36

Благодаря! Някой ако има и отговорите на 13-та задача също ще помогне. Браво на дечицата, браво и на мамите, защото без бутане не става.

Общи условия

Активация на акаунт