Пости 2013/2014 - 3 тема

• 54 901
  • 685
  •   1
Отговори
# 75
  • Sofia
Присъединявам се и аз към постещите!

Снощи правих крем-супа от зеленчуци и как се изумих, та и сложих масло и мляко и днес съм я оставила за домочадието...
Пък аз съм на салата от червено цвекло, моркови и ябълка и хумус с хляб. Добре, че до офиса ни откриха страхотна пекарна за хляб с квас, та няма да се налага да правя сама. Всъщност аз купувам оттам постоянно, почти не ползваме друг хляб. Ако някой е в района на Пирогов и ВМА, мога да споделя адреса.

# 76
  • сред люляците
Здравейте и от мен   bouquet
След известно отсъствие отново се връщам към постите. Надявам се, че ще имам време да изчета това, което сте писали напоследък.
 Лек пост  на всички!

# 77
simpatikonia би ли споделила как се прави тази закваска за хляб. Искам да пробвам сама да си направя хляб, а ако се хареса вкъщи ще се прави често  Wink.
Галче и твоята рецепта за хляб ми изглежда вкусно. През почивните дни ще пробвам, дано ми станат хлебчетата. Изобщо ще експериментирам докато оцеля, кое ще се хареса вкъщи и ще ги въведа за постоянно в менюто  Blush.
Аз снощи си направих лапад с ориз и стана страхотен. Отсипах си за работа днес и сутринта покрай подготовката на децата го забравих в хладилника ooooh! та ще си взема плодове наобед а довечера ще си го хапна.
Леки пости на всички!  Hug

# 78
  • София
ЛЕКИ И СПАСИТЕЛНИ ПОСТИ НА ВСИЧКИ !

Пожелавам ви за бъда благодатни и благополучни.
Не мислете само за храненето. Постите са време за да мислите и за себе си, за своя живот и смисълът от него, за своето спасение

simpatikonia би ли споделила как се прави тази закваска за хляб. Искам да пробвам сама да си направя хляб, а ако се хареса вкъщи ще се прави често  Wink.
...

Преди няколко поста писах май, та дано не досаждам и да повторя - има специална тема в готварския форум за домашния квас.

# 79
  • София
Здравейте и лек пост и от мен!
С такова нетърпение го чакам:)
Снощи импровизирах и правих карфиол и броколи в оризова сметана с малко топено сирене и запечени с кашкавал.Хареса се горе долу.
Хляб си купувам редовно от магазинчето на Копиловския манастир. С квас е и е много вкусен. Още повече, че аз режа на филии и замръзвам.И като ми се прияде хляб вадя и препичам на тостера. Става много вкусно.
Кажете ми сега- до кога се ядат млечни и от кога се изключват и те съответно. Понеже имам малко разминаване в инфото на първа страница и това, което ми каза един възрастен колега, който пости от мноого дълго време.

# 80
  • София
...
Кажете ми сега- до кога се ядат млечни и от кога се изключват и те съответно. Понеже имам малко разминаване в инфото на първа страница и това, което ми каза един възрастен колега, който пости от мноого дълго време.

Млечните храни и всички храни с животински произход се изключват от днес. Обаче се посъветвайте със свещеника ако трябва да спазвате определен хранителен режим.

# 81
Здравейте! Hug
Толкова отдавна не съм писала в темата, все не ми остава време (или само се оправдавам Embarassed). Но днес отново съм на линия и искам да пожелая на всички ни леки и спасителни пости.
Като за начало на поста мисля да завъртя едни постни мъфини, пък основното ще го мисля после...

# 82
Лек и спасителен пост на всички  Hug

Менюто не е ясно за днес, вероятно ще са салати на обяд, нещо хич не ми е до ядене. Довечера - задушени зеленчуци.

Исках да питам за брашното от нахут. Купих си такова за кюфтенца/фалафели. Има ли нещо по-специфично при приготвянето им с брашно, преди съм варила нахут и съм го пасирала.

# 83
  • София

Исках да питам за брашното от нахут. Купих си такова за кюфтенца/фалафели. Има ли нещо по-специфично при приготвянето им с брашно, преди съм варила нахут и съм го пасирала.

Ами замесваш си го на тесто с разните му подправки и после пържиш. Аз го омесвам я със сварен картоф, я с пасиран сварен боб (леща или ориз). Ама имате предвид, че лично аз фалафели в чистия им вид никога не правя.

# 84
  • София
Лек и спасителен пост и от мен! Бог с нас!

Галче, можеш ли да споделиш малко повече за приготовлението, че не го разбрах съвсем. По- специално за разточването и следващите действия.

# 85
  • София
Лек и спасителен пост и от мен.
Записвам се да чета. Темата ми е много интересна. С мъжа ми постим, но не винаги започваме от самото начало. На края пък 3-4 дни сме само на хляб, вода, чай със захар, гевреци и така.
Хляба го прави мъжа ми в къщи /в домашните фурни за хляб/. Слага белени семки, орехи, сусам и брашното е многозърнесто и бяло. Става много вкусен хляб.

# 86
simpatikonia, благодаря ти за бързия отговор!   bouquet
От много години постя, а последните години постим почти цялото семейство / без дъщеря ми, тя не яде месо но си хапва млечни/, периодично провеждам лечебен гладувания както и четири дни сухо гладуване, така че лишаването от храна не е проблем за мен. Този път обаче исках глада да е свързан не само с лечение на тялото но и на душата. Нищо ще  направя тримиренето когато му дойде времето. За сега ще карам само на плодове. Искам да се откъсна малко от непрекъснато мислене за храна.
Благодаря още веднъж!
Лек пост на всички !!!

# 87
Не намирам рецепта са фалафели само с брашно . Снощи сложих закваска за хляб в един буркан , но мисля да правя други неща с него , пица, мекици  newsm78 , има ли друг ентусиаст като мен да е пробвал да ме насърчи . Почнах закваската с ръжено брашно , после смятам да омеся тестото с типово такова .

# 88
Да ни е честито началото на Рождественския пост  bouquet.
Пожелавам мирно и благодатно да го преминем. И да бъдем заедно, разбира се  Hug

Докато чакам да стане закваската ми (още ден-два) днес си купих заквасен хляб от пълнозърнесто брашно. Видя ми се много вкусен, но повече разчитам на това сама да си приготвя хляба, защото към брашното добавям доста неща и става доста по-вкусен и питателен.

Guffi, ако имаш време можеш да откриеш много неща за квасения хляб в нета.
Лично аз приготвих първия си квасен хляб по инструкции от този сайт. Горещо ти го препоръчвам. Вярвам, че ще намериш доста любопитни и интересни неща, с които да зарадваш близките си.

Днес започнах деня си с едно варено геврече , и понеже навъртях доста километри пеша, се прибрах в къщи капнала от умора и мнооооооооооого огладняла. Позаситих се с филийка от квасения купешки хляб и една салатка от спанак, морков и червен лук. Сега варя леща и с нея по традиция ще започна и Рождественския пост. Изкуших се да си купя една хубава гръцка сусамена халва, но вече не съжалявам, защото се оказа, че не е толкова сладка (няма много захар). Е, мислех да огранича сладките неща до плодове и от време на време фурми, но ... това е положението - предадох се още на първия ден  Laughing.

# 89
Лек и спасителен пост на всички! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт