СЕДМИ КЛАС - пробни изпити в захлас - тема № 39

• 58 295
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
А таз годишната формула за превръщане на точки в оценка кога ще стане явна - след изпитите или...?
Вчера с изумление разбрах, че дъщеря ми изобщо не знае какво учат по история...толкова било шумно в часовете че госпожата диктувала записки по уроците само на едно съвестно дете което седи точно пред нея и останалите не знаят къде се намират.

# 331
  • Пловдив
А таз годишната формула за превръщане на точки в оценка кога ще стане явна - след изпитите или...?

По принцип формулата става ясна с излизането на резултатите.
От прочетеното през миналите години останах с впечатление, че първо се проверяват работите, прави се анализ на резултатите в точки, след което се определя минималният брой точки, нужни за 3. Та всичко зависи от това колко слаби са слабите резултати. т.е. целта е да има възможно най-малко двойки.

# 332
  • София
Дисциплината и в нашия клас е на ужасно ниво  Close . Чудя се дали в "елитните" училища, към които всички се стремим, положението е същото в това отношение?  newsm78

# 333
  • София
Кои училища се водят за елитни? На позната детето и е в СМГ в 7ми клас и твърди, че и там е същото. Но не и вярвам много, все пак там са събрани по-кротки деца с изпит. Иначе децата са в трудна възраст навсякъде, но друго си е клас от отличници.

Аз съм била в 7ми клас в МГ и помня как всеки се опитваше да догони останалите, бяхме интересни не като рушим дисциплината, а като изкарваме 6ци.

# 334
Грета Ей и при нас имаше непрекъснато съревнование и догонване в успеха, а дисциплината беше железна дори и в основното училище, но сега май не е същото.
Да спомена че съм учила 80% от времето по тоталитарно време, когато всяка проява на лошо поведение се санкционираше изключително строго и никак не се допускаха своеволия и лошо отношение към учителите, сега не е така от разказите на дъщеря ми.

# 335
Дисциплината и в нашия клас е на ужасно ниво  Close . Чудя се дали в "елитните" училища, към които всички се стремим, положението е същото в това отношение?  newsm78
Същото е положението, ако МГ Варна се счита за "елитно" училище. Освен това като се мислят за много умни, се "обосновават" защо е така в часовете и междучасията... Честно казано чувам за изумителни простащини - между самите деца, от децата към учителите, към учебния материал... Разбира се моето дете винаги е "невинно", щом разказва всичко това, но дали...? За мен все още дисциплината е въпрос предимно на семейно възпитание (дано не прозвучи по "комунистически") и отделно зависи от уменията на всеки учител да се справя с младежите ни... И каква е границата. Понякога и аз се смея на магариите им, понякога ми става гадно от такива гнусни жестове, прояви и отношения...

А за ученето - долавям усещане за леко претоварване в сина ми. Обаче не мисля да отстъпвам от темпото, защото аз пък не го виждам натоварен... Просто му се иска да е по-леко, да има повече време за компа, да не ги учи всичките тези неща, но засега няма как. То и аз се плаша като видя купищата натрупани материали, добре, че той не ги вижда всичките... Wink
(а няма никакви други задължения - домакински и каквито и да е, ще ми се сърди бъдещата снаха...).

Вчера си поръчах книги от Колибри и реших за него да поръчам тази книга.

Скрит текст:
Във „Възмъжаване“ той изследва задълбочено важни за обществото проблеми: как момчетата да израснат като уверени, здрави духом мъже, как да се освободят от задушаващите ги, отживели времето си социални калъпи, как да се справят с огромните проблеми, които им преграждат пътя в ежедневието. Книгата е еднакво полезна и за жените, като им помага да разберат същината на другата половина от човечеството, на техните партньори или синове, докато на мъжете Бидълф вдъхва надежда, че могат да влияят на живота си, помага им да разберат съпътстващи ги през целия им жизнен път тревоги и съмнения в този тъй труден двайсет и първи век.
Не че книга ще ни каже "как да...", но сигурно нещичко полезно ще има. Възмъжал си е без съмнение отдавна (глас, косми, пъпки...). Но понякога има периоди на колебания + силен мързел... Знам, че е нормално за възрастта, че не е редно да искам да бъде "мой образ и подобие" или в други рамки да влиза... И пак гледам да му предам моите представи за живота и бъдещето...  ooooh!
Казаха ми, че е добре да се чете от родителите и индиректно да се "предаде" на децата. Но аз мисля да му я дам направо на него. Ще видим...

# 336
  • Дива Индия
Гледам - от дисциплината се оплаквате. Значи разбирате и моите вълнения последната седмица. В нашия клас вече ще има наказания.
 tsveta_pile, на родителската среща ни казаха, че първия срок няма да имат нашите оценка по история. А историята тая година е готина, легендарна, приказна.
Вчера писахме-недописахме съчинение-разсъждение за речта на Странджата. Нямаме нищо в седмокласната поща за "Немили-недраги", обаче...

svet65, заинтригува ме с тая книга. Сподели и повече, когато я поемеш в ръцете си.

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 16:11 от Инди

# 337
tsveta_pile, на родителската среща ни казаха, че първия срок няма да имат нашите оценка по история.
Вчера писахме-недописахме съчинение-разсъждение за речта на Странджата. Нямаме нищо в едмокласната поща за "Немили-недраги", обаче...
По първата част - ако децата имат един час седмично, по предмета няма срочна оценка.
По втората - виж си ЛС.  Grinning

# 338
  • София
Инди, ние също имаме само един час седмично история първия срок и няма да има срочна оценка, но през втория ще имат 2 часа, за сметка на географията, която пък сега е толкова.

# 339
За дисциплината явно най-ефективното (временно) решение се оказва изпитване/непредвидено контролно. Само тогава малко млъкват - явно от това се страхуват (не че целта е да се страхуват, но...). Всякакви други - викане, заплахи, разговори... не ги трогват май.

Инди, миналата седмица имаха за речта на Странджата. Да се опитвам ли да препиша от тетрадката му или да снимам от това помагало? Има нещо за речта...
Скрит текст:
Оф, още едно помагало намерих - тези ги продаваха по 1 лв на Алея на книгата във Варна през лятото.
Напоследък се замислям за преразказа - мисля, че има затруднения със спазването на времето при преразказ от името на неутрален разказвач. Все нямам време да се заема и да ошлайфаме нещата. Досега никой не сеща от училище или школата... Sad

В началото на месеца пуснах в пощата нашите материали за "Немили недраги" в пощата - за всяка учена глава има по малко, не по отделни теми.

Книгата като дойде трябва да я погледна, макар че ме чакат толкова други "истински" книги. Simple Smile
Иначе по тези въпроси той ходи на практически занимания веднъж годишно - по сериозно-забавен начин разглеждат въпроси за отношенията (деца-деца; деца-родители; деца-училище и т.н.), за самооценката, разочарованията и очакванията, за целите и стъпките за постигането им, за всичко, което интересува тийн-овете... Има чудесен ефект, не винаги траен, но все пак - стъпка по стъпка към повече увереност и удовлетворение. Simple Smile

# 340
  • Карлово
Нямаме нищо в седмокласната поща за "Немили-недраги", обаче...

Грешиш, свалих и разпечатах разкошни материали от там. Виж 3 стр. от БЕЛ помагала. Има и тестове. Peace от ginger tea са качени..
Сега дори натирих девойката да чете. Да, ама не вместо това сега обикаля ветиринарни клиники да разпитва каква е цената за гипсиране на лапичката на котето и.

# 341
  • Дива Индия
 bouquet
chatNoir, отивам да видя.  Simple Smile

Благодаря на всички за отзивчивостта. Намерих туй-онуй за речта на Странджата в интернет, нагласихме си представите, ала смятам да му покажа на моичкия как трябва да стават работите: четене, осмисляне, разсъждаване, писане... С две думи - работа. Днес мама ще е лоша.  Twisted Evil

# 342
  • София
Но ако искат на едно място,  а единият е със слаби резултати, достатъчно е добре справилият се  близнак да е с   бал, с който да си влезе на общо основание. 
А хитреят ли в тази посока?
Може да се разберат следното. Например едната, на която й се отдава повече ученето да набляга на него, а другата през това време да почисти, да оправи леглата и някои други подобни досадни за тях дейности. Grinning
Или при Русалката такива не минават. Mr. Green
Дано не четат децата тук.

Шегувам се естествено. Hug

На Русалката много й се иска такива да не минават, но истината е, че и двете се скатават от учене и предпочитат иначе досадното пазаруване или подреждане. Мързелът си е мързел - вари го , печи го... Някога аз играех доброто дете вкъщи и брат ми ме ненавиждаше заради дежурните сравнения с мен, с  които беше обстрелван   на ниво семейство и учители. И сега историята се повтаря. Хем знам, че е грешно, но несъзнателно ги сравнявам с голямата и намирам значителна разлика и в нагласите, и в мотивацията им, и в самодисциплината при подготовка (по-скоро в тоталното отсъствие на такава, ако не съм аз да подканям)... И това ги побърква, защото успоредно  и учителите им изтъкват  същото сравнение.  Трудна работа са си многото деца, толкова различни помежду си.. hahaha Ама като си ги е направил човек, ще си ги гледа и ще търпи пуберските им прояви.. Mr. Green

Кокосовата палма попита дали и в "елитните" училища, към които се стремят децата ни за следващите 5 години от образованието си, положението с дисциплината е същото. Моите лични наблюдения са , че точно като в прогимназиалния, така и в гимназиалния, лошата дисциплина е факт само там, където бъде допусната. Защото има учители, при това съвсем не цербери, а просто авторитети,  при които всички  гимназисти влизат, внимават и работят, а има  и други, при които  в час се влиза във Фейсбук, на задните чинове се играят карти и т.н действия, които по никакъв начин не биват санкционирани. Peace

Последна редакция: пн, 18 ное 2013, 18:09 от пенсионирана русалка

# 343
да питам - някой от външните, които се явиха на ПИ на Междучасие, получиха ли вече имейл с резултатите (така ми казаха в петък по телефона - днес да го чакаме имейла), при мен досега  - нищо не е дошло

# 344
Ние в сряда имаме родителска среща и я чакам със свито сърце, знам, че няма да има хвалби.
Напоследък моя здраво е развързал кънките, направо е подивял- смее се като луд, прави някакви чупки, говори на висок глас и често като не съм в стаята чувам цинизми по адрес на по-малкия му брат, че се сетих за:
Специално при сина ми - неговата голяма бяс мина миналата година. Не можех да си позная детето - викаше, скачаше, помнеше по една минута, смееше се безпричинно и истерично, интересуваше се само от преследване на "женски".
Само, че това състояние моя го хвана съвсем наскоро и си викам, че е дошъл този бяс в най-неподходящото време, ама какво да се прави Sick

Общи условия

Активация на акаунт