Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 4

• 91 646
  • 731
  •   1
Отговори
# 345

А ето и това от 8-ма серия.

К- Добре , хайде разказвай какво се случи между теб и майка ми?
Ф-Нищо не се е случило.Проявих неуважение към нея и тя ми го каза.
К-Фериде, аз съм наясно с майка си .Искам теб да чуя!
Ф-Казах вече - нищо! Тази тема е  затворена!
К-Добре !От името на майка си те моля за прошка.
Ф- За какво? Че ти откри  истината за мен?Нямам нужда от съжаление.Аз зная коя съм.Подай пръст на   сираче/ страдащ за  да ти откъсне ръката.

Много тежки и обидни думи .
Но реакцията на Бесиме си има история в този объркан момент на семейството.

# 346
Благодаря за фрагмана и превода.  bouquet

Наистина много е наранен Кямран, ама и няма право да се сърди, като обича безмълвно. Wink Щом чак е на коляното на майка си, работата ще е доста сериозна. Peace  Съгласна съм с Усмивката, че е много подозрителен към Фериде, а добре я познава.  Peace Как си мисли, че тя ще го предаде и заблуди?  ooooh! Явно ревността му замътва мозъка. ooooh!

Себи, Hug  наистина тежки думи.  Sad  Не оправдавам Бесиме, но не съм и толкова бясна, колкото след фрагмана, защото после видях, че съжали сто пъти за изреченото. Sad

# 347
 А , сега да напиша и това което съм разбрала около  Бесиме  и причината за реакцията и към Фериде. Преразказвам .Нямам претенции за абсолютна точност , но  в общи линии .

В самото начало на серията  ,на вечерта на годежа Фериде черпеше гостите със сладките  които беше направила от сладко от рози и станаха емблематични в този сериал.
Застана и пред Селим и му пожела
-Да останете с Неджиме  на една възглавница цял живот!.
На което Селим отговаря
-С теб заедно!
Това чуват домашните помощнички и казват на Бесиме.Те споменават ,че са чули от слугинята на Нериман , че между Фериде и Селим има любовна авантюра-

Бесиме влиза в стаята на Неджмие и чува разговора между нея и Фериде.
Н-Ти искаш да ме разделиш със Селим 1 искаш да ми го вземеш!
Ф-Аз ще направя всичко ти да се разделиш със Селим защото не знаеш........влиза Бесиме но е чула разговора.
По- късно  Неджмие я уверява ,че Селим я обича.

Май при тези обстоятелства  за  Бесиме има смекчаващи вината обстоятелства newsm78 newsm78 newsm78

# 348
Още повече харесвам Кемрян, защото сега с фрагмана откриха ранимата му романтична душа...Как говори с болка и съжаление -че Фериде се е отказала от него...Много хубав бе...Красавец, а преди мъже с мустаци не харесвах...  bouquet

# 349
Тери Hug та за мустака е факт -един от малкото мъже - актьори  в световното кино Laughing Laughing Laughing на които мустака стои - секси Wink Wink Wink

За първи път гледам Бурак  и съм очарована!Да , съвсем честно ви го казвам ,защото съм  отявлена киноманка от много години. Само на  тази Киномания за премиерни филми имам  билети за 4-ри прожекции.

Точно затова си позволявам толкова  категорична подкрепа  за актьорските качества  на Бурак
Забавлявам се и гледам многократно сцени  с него в които играе  само с очи.
Други  предимно с тялото си  , а най обичам когато -танцува , говори и гледа Фериде с много любов.

# 350

Последен клип  ис нови моменти от сериите.

# 351

И докато си чакаме търпеливо, ви предлагам да прочетете един много интересно тълкование на съня на Фериде и Кямран:

Скрит текст:
Irin

http://korolek.com/forum/threads/psixologicheskij-analiz-myslej- … a-chalykushu.177/

Толкование сновидений

В 1922 году Ришат Нури Гюнтекин пишет свой роман «Королек – птичка певчая», а Лондонский Университет объявляет имена пяти гениев человечества: Филона, Мемонида, Спинозу, Эйнштена и Зигмунда Фрейда. 1922 год – это пик карьеры Фрейда и пик его международной популярности. На обложке журнала «Life» красуется его фотография, его работы «Психосексуальное развитие личности», «По ту сторону удовольствия», «Толкование сновидений» становятся известны широкому кругу международной общественности, его гонорары растут, а количество пациенток множится.

Психоанализ вырос на истеричках (Фрейд имел дело с неврозами). Женщины в то время получали весьма пуританское воспитание в вопросах семьи и брака, вопросы секса были вообще закрыты. Вся система сексуального домашнего образования девочек сводилась к следующему:

Мисс Уайлд юной леди была,

Невинность она берегла,

Помня о вере,

О кожно-венерическом диспансере,

И о том, как кузина Мери,

Того не хотев, родила.

Все что они знали про ЭТО, то, что от ЭТОГО родятся дети. Пробелы в образовании заполнялись девичьими фантазиями на тему ЭТОГО. Девичья честь была под неустанным надзором. Помните сцену за столом, когда одна из служанок по время «семинара на тему сексуального просвещения Неджмие и Фериде», вдруг сказала, что «она в такие моменты вся горит..» На что тетя Бес строго ответила: «А если вдруг взыграют какие-либо чувства, мы должны сразу усилить голос чести!» Сексуальные фантазии и сексуальные желания вытеснялись в бессознательную область, обретали причудливым формы и являлись юным девицам в сновидениях в виде символов. С этим материалом и имел дело Фрейд.

Первый сон Фериде

После первой проведенной ночи наедине с Кямраном в сарайчике, Фериде видит первый сон. Во сне она вместе с тетей едет на пикник, там был Кямран и их с Кямраном дочь Мунисе, «а еще перед нами появилась птица Козодой». А мы помним, что Кямран наплел Фериде накануне про птицу: она, то приближалась к пастуху, то удалялась, то приближалась, то удалялась, то приближалась, то удалялась. По Фрейду, сон не какая-то бессмыслица, а искаженное замаскированное осуществление вытесненного желания. Козодой, в данном контексте – символ сексуального соития. Девочка в снах – это символ восхищения и удивления. Вытесненное желание Фериде: желание сексуальной близости с Кямраном как нечто восхитительного и удивительного. Это именно желание, а не эротическая фантазия. Отличие в следующем. В эротических фантазиях присутствует мужчина как объект, а с желаниями связан конкретный человек, в данном случае Кямран.

Второй сон Фериде.

Побывав в объятиях Кямрана и расстроившись, что тот пошел к Нериман Фериде видит сон. Она столкнулась в комнате с Кямраном, который неожиданно властной рукой обхватывает за талию, прижимает ее к себе и увлекает в танце. Причем первые движения были как в танго, а потом Кямран перешел на другой танец, более спокойный. Фериде, вернувшись в свою спальню, кружится в танце одна, она очень счастлива. Потом она пьет молоко, в комнату врывается Кямран, они спорят, Фериде выходит из комнаты, Кямран идет за ней. Фериде видит знакомую девочку. Фериде негодует, что в жизни Кямрана есть еще одна женщина Гюльбешекер, мать его дочери, но девочка говорит ей: «Но Гюльбешекер – это ты, мамочка! Фериде просыпается. Танец – это символ сексуального партнерства, длительной связи. Молоко – это символ материнской любви. (Здесь мы его не учитываем, так как в сновидении это воспоминания о матери. Фереде первыми чувствами к Кямрану хотела поделиться только с ней. Молоко – это ее тоска по матери). Гюльбешекер – это символ потери девственности. Вытесненное желание Фериде: желание, чтобы Кямран стал ее первым и единственным мужчиной, она хочет всю жизнь тонуть в восхитительных объятиях Кямрана. Во сне фраза Кямрана «разве плохо, что меня, все время в жар бросает от чувств к тебе» - это воспоминание Фериде о том разговоре за столом. Фериде хотела спросить служанку, что плохого, если бросает в жар? Но не спросила. Фраза «Нериман было не достаточно, теперь еще и Гюльбешекер появилась» - это ревность, которую в реальности Фериде подавляет.

Сон Кямрана

Сну предшествовало много событий, но главное - Кямран снимал Фериде с дерева и держал ее в своих объятиях. Кямран – мужчина, к тому же врач. Ему не нужно завуалировать свои желания, как юным девицам. Просто он их подавляет в реальности. А во сне они предельно прозрачны. Вот они тайные желания всех мужчин:

- хочет видеть ножку всю целиком

- разглядывать Фериде с ног до головы, а не отводить взгляд

- желает сексуальной близости определенным образом. Танго – это самый сексуальный танец. В нем партнерша полностью находится во власти партнера. Он ведет партнершу, она только подчиняется. Она доверилась и отдалась ему вся. Партнер может делать все, что угодно. И именно этого хочет Кямран в минуты сексуальной близости с Фериде

- желает врываться в спальню Фериде, когда он захочет, а не ожидать позволения

- хочет чтобы Фериде потеряла голову от люби к нему

- хочет доводить Фериде до оргазма при каждом соитии (Так и будешь всегда дрожать. Дрожь – это символ женского оргазма)

- хочет лишить Фериде девственности (ситуация с молоком)

- хочет продолжить столь любимые им игры в «кошки-мышки» с Фериде в их спальне

Во сне еще был момент, когда он говорит: «Выписать тебе лекарство от сердца», к сновидению это событие не имеет значения, просто его сердце настолько терзается, что даже во сне Кямран чувствует эту боль. Во сне произошло главное событие – гюльбешекер. Сексуальное развитие Кямрана как мужчины завершилось. Теперь ему не нужно боготворить одну женщину, а предаваться сексуальным наслаждениям с другой. Он способен на единый отклик одной женщине. Роза – это символ красоты, чистоты и невинности девушки. На розу можно смотреть с восхищением, можно вдыхать ее аромат, испытывать боль от шипов. А гюльбешекер – это сладкая роза, варенье из роз. Теперь розу можно ощутить на вкус. И Кямран дает новое имя Фериде – Гюльбешекер. Теперь он способен любить свою Гюльбешекер и умом, и сердцем, и душой и всем телом…. Секс миссия Нериман закончена…   Laughing Laughing Laughing

Проснувшись, Кямран понимает, что в этом сне что-то есть. Он идет к Лазарю и спрашивает о сновидениях, Лазарь говорит, что подробности знает его европейский друг, тоже врач. Книга З.Фрейда «Толкование сновидений» вышла в свет в 1900 году. Кямран, как врач-новатор, наверняка заинтересуется этим произведением, особенно после того, как узнает о существовании снов Фериде. И, возможно, поэтому он ругает ее в 8 серии, так как она не рассказывает ему о своих снах.

Привет от дедушки Фрейда:

«Прежде чем диагностировать у себя депрессию и заниженную самооценку, убедитесь, что вы не окружены идеотами!»

Мами, като чета тълкуването на IRIN  се питам дали при писането на сценария и режисирането се допитват до професионалисти или карат по интуиция. Както и да го правят, добре им се получава. В 7-ми с  последователността под дървото_при Нериман _сънят, много ясно се открои, това което искаха да покажат. Човек и без да е психолог схваща смисъла, макар и не на всеки детайл. Ако работят с консултанти, значи целят да направят нещо стойностно, а не сериал-дъвка.

Привета от дедушка Фройд е  newsm10

Сцената, за която попита Филипова, е в еп. 5. Сейфеттин се връща вкъщи, Неджмие идва малко по-късно, изненадва се и се втурва към баща си. Той я спира с жест и казва "все едно си ме прегърнала".

Валя, 10х!
Погледнах го, но на мен ми се струва, че там не искаше прегръдка, защото Бес. му досади със загрижеността си. А и той не разбра, че Недж. се страхуваше да не се зарази, въпреки, че не беше до него на леглото нито веднъж. Но по принцип е видно, че отделя повече внимание на сина си, грижите за  щерката е оставил на майката.

Терзи, Себи, много впечатляващ мъж  Бурак, очевадно е : ) И не става дума само за визия, а за цялостното излъчване, характер, талант, глас, чувствителен, елегантен ...  ама много му е дадено  Simple Smile  Малко жени не биха го харесали.  Как ли се чувства приятелката му, сигурно постоянно е в някакъв стрес ще може ли да го задържи ....

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 21:12 от didibu

# 352
  • Враца
Вале, Моника   bouquet  bouquet Hug

Сцената с бонбона е направо балсам за очите и ушите  Laughing Laughing

didibu, предполагам, че щом са включили в епизода момента когато Кямран разпитва Лазар за съновиденията и както казва Irin - неговия приятел - европейския лекар като че ли е Фройд, може би са използвали някакви консултанти по въпроса как да представят съня - въпреки, че обикновения зрител надали така надълбоко тълкува нещата. Но наистина много добре им се получава.

А Кямран е разбит - направо не мога да повярвам, че така прие нещата. Дано Фериде не премълчи това, което знае за Селим. А дали е възможно да се е разбрало вече и за фалшивия брак, та затова да е толкова тъжен  Cry
Дано не ни мъчат с този брак серии наред - да решат проблема още в тази серия и после да се порадваме по дълго на затопляне на отношенията - очаквам и годеж, както е в книгата  Grinning

За Бесиме - наистина човек в гнева си може да изрече страшни думи, но ми се струва, че тя след това хиляди пъти съжали за казаното

# 353
Права си,  обикновения зрител не може да разбере всеки нюанс, но ако сред зрителите има психолози, а то се вижда, че има, сигурно е удоволствие да наблюдават такива обмислени сцени. Затова и си струва да ги правят така.

А за фрагмана, да ви кажа, не ми е ясно още защо К. реагира толкова остро и страдаше така при майка си, че Ф. е избрала Селим ( "Защо Селим? ...Тя се е отказала от мен." - дали в това е смисъла, че го е избрала или няма връзка между двете изречения ). Не може да е само, защото ги засече в кабинета.... или между тия две събития ще излезе фалшивото свидетелство....

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 23:48 от didibu

# 354
  • Враца

А за фрагмана, да ви кажа, не ми е ясно още защо К. реагира толкова остро и страдаше така при майка си, че Ф. е избрала Селим ( "Защо Селим? ...Тя се е отказала от мен." - дали в това е смисъла, че го е избрала или няма връзка между двете ). Не може да е само, защото ги засече в кабинета.... или между тия две събития ще излезе фалшивото свидетелство....

И моите мисли натам ме водят.
Много ми е интересна снимката пред съда  , където Кямран държи ръцете на Фериде на сърцето си - дали изобщо ще има такъв момент. Дрехите там са като от сцената в кабинета на Селим, а след това при майка си е вече в други дрехи и е вечер. newsm78 newsm78
Тя между кои събития би могла да бъде? Ако е след кабинета - значи са се сдобрили и след това нещо друго се случва, за да е така отчаян. Ако пък е след разговора с Бесиме - пак значи  са се сдобрили. Нямам търпение да дойде вторник  Laughing Laughing

# 355

didibu, предполагам, че щом са включили в епизода момента когато Кямран разпитва Лазар за съновиденията и както казва Irin - неговия приятел - европейския лекар като че ли е Фройд, може би са използвали някакви консултанти по въпроса как да представят съня - въпреки, че обикновения зрител надали така надълбоко тълкува нещата. Но наистина много добре им се получава.

Мами,   Hug точно за Фройд става въпрос, тъй като Кямран попита Лазар за доктора, който изследва сънищата и Л. му каза името- Зигмунд. Оказа се, че били близка приятели.  Wink
И струва ми се, че няма да спрат дотук, защото има някаква снимка, на която като че ли трябва да е той. Така че, сънят ще продължат да го разнищват, може би.

Диди, Hug  аз мисля, че това не е ревност. По-скоро Кямран се чувства предаден, обиден, разочарован от най-скъпите за него хора. Е, има и доза ревност. Спомняте ли си в колибата, когато Фериде му намекна за Селим, той отхвърли категорично тази мисъл и каза, че Селим е най-довереният му приятел?
Освен това много му се събра наведнъж- Фериде, Селим, Нериман.
Като че ли той разбра, че Селим го е предал. Събра 2 и 2, а и след случката с Неджмие вече разбра, че не му е приятел. И може би точно за това говори на майка си.
А по отношение на Фериде не съм склонна да го съжалявам. Той какъв номер й погоди, злепостави я пред съученичките. И тя как се вълнуваше преди срещата, не можа да спи цяла нощ, с чушки я натриваха, лимонов сок й капаха в очите, а той си свиркаше през това време. И сега като го удари гръм и се осъзна, трябва и да се потруди, за да я спечели. Но тя нямаше при кого да се гушне и да си изплаче мъката, а той- в скута на мама. Ох, добре, че не е отишъл при Нериман.  Simple Smile
Казвам ви, полезно е това, което преживява, пречистващо и сдобряването ще бъде....и за тях вълшебно и нас ще ни зарадват. Време му беше да покаже силни чувства.

# 356

Да, Валя, дрехите са същите, току-що изследвах снимката  Simple Smile  Боже, техните сериали били много обсебващи! Не мога да повярвам, че в полунощ ще седя и ще се взирам в цвета на вратовръзката даже  Mr. Green ... но нямам никаква идея как ще са подредени събитията.

Мони, снимката е на Фройд, така мисля,  тя като част от филма ли е показана? Ух, значи ще има интересни неща...
А К. при майка си наистина не изпитва толкова ревност, колкото всичко това, което описваш. Но, ако действително е разбрал, какво са натворили Селим и Нериман, би трябвало да е бесен. Съгласна съм, да поревнува малко! Приятно е да го гледаш ревнуващ, как дръпна подноса със сладките и си го отнесе навън  Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 ное 2013, 00:20 от didibu

# 357
  • Враца
Разговора на Кямран и Фериде на веранадата, когато К си прибра подноса с Гюлбершекерките:  Laughing

К:  "Ну, иди сюда, иди, горе мое!"
Ф:  "Это ты мне?"
К:  " Нет, птичкам!..Королькам. Всех надо посадить в клетки! Всех-всех!"
Ф:  "Словно это легко!"
К:   "Не легко. Совсем не легко!..Ну? И почему ты вышла сюда?"
Ф:  " Уж, во всяком случае  не потому, что страдаю по тебе...Жду Мари." 

Лека нощ от мен!

# 358
Мами,   bouquet  много бяха сладки. Побесня, когато Селим искаше да се докосне до неговата Гюлбешекер. Влече ги един към друг и им е трудно вече да го прикриват.

Диди, да, снимката е дадена като част от сериала.

И аз не мога да си сглобя събитията. Както писах вече, Кямран според мен ще се върне като му се размине яда. Той гнева си го изкара в кабинета, след това идва страданието при мама. Но нещо се е случило през деня. И аз подробно разгледах снимката- същите дрехи, същият файтон, Фериде е с червената кърпа. И той  й се обяснява. Вторият анонс може би ще даде яснота. На тази хартийка хич не й е сега времето. Дано да я оставят за по-късен етап.

Лека нощ!

# 359

Влече ги, да се взимат!  Ама тя, и нашата дръпната, направила му малки Гюлбешекер да опита сладостта, а после, на верандата как го отрязала  : ) , сега го чета диалога -  "Във всеки случай, не защото страдам по теб."  Simple Smile

Мони, в едно си права, след това ще има сдобряване. Съдейки по досегашни силни сцени, какво ли ни чака...

Лека нощ ви казвам и аз!

Общи условия

Активация на акаунт