БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 43 075
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
Тази сладкарската растителна ли е ,ако -да мисля ,че не се затопля /може да греша/ -ганаш правя със не подсладена животинска.Инак тази/ако е растителан бих разбила и бих добавила на струйка постепенно шоколада,но ще се получи крем -мус.
 Готварската и тя ли е растителна /аз освен животинска неподсладена друга не съм вземала /?
 Сладкарската може -крем,парфе, плодова салата...
 С готварска пека месо само сметана и някакво месо и става супер,може да се прибави и топено сирене и гъбки.

# 301
  • София, България
И двете са растителни, сладкарската е подсладена. Значи няма да стане Ганаш с нея  Thinking Е с каква сметана се прави тогава тоя Ганаш  newsm78

# 302
С животинска съм правила,може и да стане да не те излъжа само.
 Не съм затопляла такава сметана -само съм я разбивала.Аз винаги пробвам -може и да стане.
 Тя само се затопля ,не трябва да кипва.
Виж тук май става http://bubolinkata.blogspot.com/p/blog-page_23.html

# 303
  • София
Привет, цял следобед ровя из нета, за да не ви занимавам, ама май няма да се справя.

Имам две отворени кутийки сладкарска и готварска сметана. Засилих се нещо да ги приготвя, да не ги изпусна.

За сладкарската - исках да направя Ганаш, за пълнеж на мъфини, или за глазура на някакъв кекс, но не мога да разбера с такава сметана ли се приготвя  newsm78 Ако да, как точно става, затопля се сметаната, прибавя се шоколада и после ... Ако ще го пълня в мъфини, не трябва ли да го разбия с с миксера, за да увеличи обема си и да се ствърди  newsm78 Ако е за глазура, направо така сигурно го сипвам  newsm78

А за готварската, освен крем супа друго не ми идва на ум. Имам и един карфиол, дето трябва да го спасявам от загиване, но крем супа от него ядохме скоро, а огретен мойте не обичат много. Ще съм благодарна на идеи   bouquet

За готварската сметана, една проста рецепта: Пилешко бон филе се овалва в брашно и се изпържва. Изважда се от съда и в останалата мазнина се слага нарязано синьо сирене, докато се разтопи. Сипва се течната сметана, разбърква се добре и се оставя на огъня, да се сгъсти. Филетата се връщат в соса, добавя се черен пипер и се поднася. Опитай, няма да съжаляваш.  Peace

За карфиола: Карфиол с тиквички, нахут и подправки

# 304
  • София, България
Ylmana, мерси за блога, видях как става номера, има и страхотни рецепти за торти ... да взема да си купя една форма с ринг и да ги почвам ли  Thinking

Ваня, мерси, синьото сирене може ли да се смени с нещо, че няма, а и аз нещо не съм фен

# 305
  • София
Ylmana, мерси за блога, видях как става номера, има и страхотни рецепти за торти ... да взема да си купя една форма с ринг и да ги почвам ли  Thinking

Ваня, мерси, синьото сирене може ли да се смени с нещо, че няма, а и аз нещо не съм фен

Може да го заместиш с друго сирене, което се топи.

# 306
С топено сирене мисля ,и за не съм му фен,но така приготвено има друг вкус.
 Vanja77 ,благодаря за споделената рецепта.Скоро мисля да я пробвам.
Правила съм нещо подобно,но това ще е много по-хубаво.

# 307
И двете са растителни, сладкарската е подсладена. Значи няма да стане Ганаш с нея  Thinking Е с каква сметана се прави тогава тоя Ганаш  newsm78

ще стане ганаш, дори с двете сметани. Ти няма да ги прегряваш, затопляш на ок 30-35*, колкото да се разтопи шоколада вътре. Ако сложиш и готварската, прибави малко захар. Разбъркваш шоколада да се разтопи и прибираш в хладилник да се охлади поне 6-8 часа.

# 308
  • Пловдив
Моля за съвет.
Готвя прясно зеле. Мога ли да му нарежа листа от целина за подправка? Не ме бива много по готвенето на прясно зеле, но мъжът ми много обича и съм решила да се науча Simple Smile Имам много пресни листа от целина и рационалното в мен проговори  Crazy

# 309
Моля за съвет.
Готвя прясно зеле. Мога ли да му нарежа листа от целина за подправка? Не ме бива много по готвенето на прясно зеле, но мъжът ми много обича и съм решила да се науча Simple Smile Имам много пресни листа от целина и рационалното в мен проговори  Crazy

Моят съвет е да не слагаш целината в прясното зеле.....Ако искаш да си я запазиш - измий,отцеди,нарежи и в пликчета във фризера.

В прясното зеле слагам лук,настъргани домати(или такива от консерва),черен пипер на зърна,1 дафинов лист,олио,сол,евентуално магданоз(но не винаги слагам) ......След сваряване  - запичам във фурната в тава за приятен загар.....

П.П. Ако го готвя с месо,първо задушавам леко месото,за да се запечата,после добавям лука да стане прозрачен и после зелето да се задуши....После,ак има нужда доливам малко водичка,колкото да се покрие зелето и така варя до готовност.....По-натам,както съм писала по-горе в поста си.

# 310
  • Пловдив
Благодаря за подробните съвети.  Hug Идеята за запичането във фурната веднага ще я пробвам.

# 311
Моля за съвет.

Моят съвет е да не слагаш целината в прясното зеле.....Ако искаш да си я запазиш - измий,отцеди,нарежи и в пликчета във фризера.

В прясното зеле слагам лук,настъргани домати(или такива от консерва),черен пипер на зърна,1 дафинов лист,олио,сол,евентуално магданоз(но не винаги слагам) ......След сваряване  - запичам във фурната в тава за приятен загар.....

П.П. Ако го готвя с месо,първо задушавам леко месото,за да се запечата,после добавям лука да стане прозрачен и после зелето да се задуши....После,ак има нужда доливам малко водичка,колкото да се покрие зелето и така варя до готовност.....По-натам,както съм писала по-горе в поста си.

Напротив: аз в прясното зеле слагам точно много целина, копър, магданоз, чесън и домати.

Дафинов лист и чер пипер отиват по-скоро на киселото.

# 312
напротив, дафинов лист не върви на никое зеле  Laughing

Нали знаете, че е въпрос на вкус. И колкото къщи, толкова подправки. Има аромати, които на едни харесват, на други - не. Изпробвано, но не ми харесва -  всякакво зеле, готвено с лук; с праз; или с дафинов лист.
На прясното слагам като Мастерчето настъргани домати(или такива от консерва),черен пипер на зърна,олио,сол,магданоз-не винаги След сваряване  - запичам във фурната в тава за приятен загар.....
на киселото - клонка сминдух най-много, нищо повече

# 313
  • София, България

ще стане ганаш, дори с двете сметани. Ти няма да ги прегряваш, затопляш на ок 30-35*, колкото да се разтопи шоколада вътре. Ако сложиш и готварската, прибави малко захар. Разбъркваш шоколада да се разтопи и прибираш в хладилник да се охлади поне 6-8 часа.

Мерси, вече бях почнала само със сладкарската и така го направих, стоя цяла нощ в хладилника и сега го разбих - добре стана.

Благодаря на всички за отговорите.

И още едно въпросче - във всички манджи ли може да се смени кромида с праз лук, или има ястия в които не върви  newsm78

# 314
  • Sofia
Особено зимно време аз почти всичко готвя с праз

Общи условия

Активация на акаунт