ВМ-НВХ, част 68

• 55 578
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
Пинки, честит празник, изглеждаш чудесно.   bouquet

# 496
дядо хаджия, по написаното от теб съдя, че си "въоръжен" с информацията, с която обичайно разполагат диабетиците и която получават от повечето лекари. Но действителността е малко по-различна, както са обяснили kameloth и Jana Ina Wink За съжаление огромната част и от ендокринолозите, и от джипитата, а и от кардиолозите, са изостанали много в актуализацията на наученото и работят с остарели представи и знания. И, отново за съжаление, въпреки добрите си намерения малко или много вредят на пациентите си. За всеки диабетик, независимо дали е първи или втори тип, най-добрата стратегия е да ограничава въглехидратите до минимум, т.е. да идват най-вече от зеленчуци. При втори тип диабет така се избягват скоковете на захарта, което пък води до избягване и на хипогликемиите (защото хипогликемията е реакция от прекалено силно повишила се захар, последвана или от прекалено силно повишение на собствения инсулин, или от прекалено висока доза приет инсулин). При първи тип диабет някакъв прием на бавнодействащ инсулин е необходим, но ако се спазва стриктно НВ-ВМХ, много диабетици успяват да сведат употребата на бързодействащ инсулин до минимума, а понякога и напълно спират да употребяват такъв, защото захарта им е стабилна и организмът се справя с приетия веднъж или два пъти на ден бавнодействащ. Разбира се, трябва да се мери захарта и при двата типа диабет, за да не се кара на сляпо, както май правят масово диабетиците в България (разбираемо заради цените на лентичките).

За холестерола горещо препоръчвам да прочетеш статиите на Питър Атия в блога Peace

С две думи, много неща са се променили, науката има вече доста нова информация, но в университетите все още се преподават остарели неща. А и много лекари карат на наученото преди 20 години Rolling Eyes И не говоря за световна конспирация, а за факти. Знам, че звучи налудничаво, но действителността (под формата на изследвания с глюкомер, изследване на гликирания хемоглобин и т.н.) ясно показва кой е прав Wink

Но задавай въпроси newsm10 Хубаво е да се обсъждат нещата, винаги има нужда и от дискусия, и от информация.

Вивче, не знам дали при теб няма и някакъв психологически фактор, щом 200-250 грама месо (това е една пържола) плюс зеленчуци плюс необходимата мазнина не могат да те заситят Thinking Тоест, помисли дали нямаш някакъв дълбоко вкоренен страх от недоимък, глад, ограничения, който да се опитваш да прогониш с храната. Не казвам да стоиш гладна - щом се засищаш с повече мазнина, може би е най-добре да караш така. Но не ограничавай нарочно месото и яйцата, за да ги заменяш с масло - това исках да кажа. И наистина се опитай да не се съсредоточаваш толкова върху храненето и върху теглото Hug Мисля, че имаш нужда да се успокоиш и да мислиш и за други неща.

dumb as a fox, аз съм със същия ръст като теб и 45 кг ми се струват равностойни на анорексия Peace Дори 47 кг са малко. Освен това има огромно значение, че дълго време си била на рестриктивни диети. Сега ще бъде необходимо време, за да убедиш организма си, че вече има на разположение достатъчно храна и не е необходимо да складира и да си стиска всичко. Храни се нормално, т.е. по режима, но без много сметки - поне отначало, за месец примерно. И не се вторачвай в кантара.

Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 18:21 от Cioccolata

# 497
  • София
дядо хаджия, по написаното от теб съдя, че си "въоръжен" с информацията, с която обичайно разполагат диабетиците и която получават от повечето лекари. ...

Ами повечето диабетици с това могат да разполагат. Аз естествено се опитвам да чета малко повече, но нали разбирате колко трудно се разбива един ОФИЦИАЛНО изграден стереотип. Точно заради последния и новите медицински методи започват да се прилагат в България след светлинни години.

# 498
Не само в България - за целия свят важи едно и също Rolling Eyes В днешно време обаче има Интернет, така че човек може да получи и повече информация, и други гледни точки - разбира се, стига поне да ползва английски, което също е проблем за много хора, особено в България... И точно затова се борим да популяризираме новата информация на български Wink

И вече въоръжен с новите знания, човек трябва да пробва какво означава на практика това за него - тук глюкомерът е най-доброто средство. Мериш сутрин, мериш преди хранене, мериш и на често след хранене (примерно през половин час след хранене). Така се вижда кои храни как влияят и човек се ориентира. Така мери няколко дни, изпробва различни храни. После може да започне да мери примерно сутрин и по един час след хранене. А си мисля, че дори и меренето след хранене не е необходимо по-натам, след като стане ясно как се движи захарта под влиянието на различните храни. Тогава вече е достатъчно да се мери само с нови храни, а иначе да се следи гликираният хемоглобин. Така мисля Embarassed

# 499
  • София
Може би си права до някъде. Но все пак. Не всички диабетици биха се престрашили да правят нещо през  главата на лекаря. Консумативите за някои глюкомери са безбожно скъпи и понякога дори и недостъпни за диабетиците. Но както и да е да спрем спора за тях, защото темата е друга.

# 500
Може би си права до някъде. Но все пак. Не всички диабетици биха се престрашили да правят нещо през  главата на лекаря. Консумативите за някои глюкомери са безбожно скъпи и понякога дори и недостъпни за диабетиците. Но както и да е да спрем спора за тях, защото темата е друга.

Здравей, Дядо Хаджия! Въпреки че не съм диабетик, разбирам страховете ти. НЗОК не плаща никакви такива жизненоважни консумативи на хроничноболните за жалост. Много тъжно и грозно! Да не говорим за бедността и т.н. проблеми в България. При таква атмосфера как човек да се грижи за здравето си? особено ако е пенсионер със 140лв пенсия - да, още има такива и са всъщност осн. част от възрастните хора.

В семейството ми починаха 2ма скъпи за мене хора от рак и диабет и знам какво е да виждаш как скъпите ти хора умират и не можеш да направиш нищо. Майка ми си отиде от рак на гърдата и тя беше типичния случай - метаболитен синдром с високо кръвно 15 год., после отстранена жлъчка заради камъни, после рак на гърдата, после чернодробна стеатоза вследствие на усложнения от заболяването + диабет. Това бяха години скрито боледуване без някой да разбере, без ние да разберем. Тя имаше и много сериозно коремно затлъстяване, просто ужасно. Накрая вследствие не безкрайните химиотерапии организмът й не издържа и започна да се самоизяжда на практика, да храни рака буквално. Лошите клетки изядоха добрите - така го разбирай.

Така умират хората от рак - когато заболяването стане толкова всеобхватно, че превземе всички органи и системи и те заработват за него. Ефектът се ускорява и от химиотерапията, защото всички такива лекарства имат ефект и върху здравите клетки, като ги карат да изпускат протеин, който храни туморните. Освен това вероятно не си чувал, но туморните клетки се хранят с всички производни на захарта - основно глюкоза, също фруктоза, млечна киселина и белтъчини, които се преобразуват в глюкоза. Дългогодишно повишаване на захарта + еднократни, мощни стресови ситуации + хроничен тлеещ стрес причиняват рака като цяло. Вече какъв точно ще развиеш зависи от много неща - ген. особености, травми, други болести и т.н. И понеже ракът е комбинация от заболявания, затова има хора, които отказват лечение и се излекуват, и такива като майка ми, които направиха всичко по учебник и умряха. Това е. Лекарите знаят истината за страничните ефекти на лечението, но не я казват на пациентите, за да не ги плашат.  Wink

Другият човек, когото загубих беше леля ми. Тя имаше диабет 2. тип много години, като съм сигурна, че го е имала мнооого преди да се диагностицира (2007г.). Не спазваше диета, не правеше нищо, защото беше беден пенсионер и не можеше да си го позволи. Разбира се, пов. кр. захар води и до постоянно повишен инсулин. Именно той уврежда безвъзвратно всички органи. Заради това тя имаше проблеми със сърцето, високо кръвно, беше започнала да ослепява с едното око, както и имаше венозна недостатъчност (разширени вени по краката и непрекъснат оток). Почина от инфаркт заради повишения инсулин. Инсулинът има много опасни въздействия, понеже е осн. чов. хормон: в гол. количества води до прекомерно съхраняване на подкожни и висцерални мазнини, уврежда сърдечно съдовата система в цялост, води до спазми на парасимпатиковата нервна система (инфаркти, инсулти, високо кръвно), разбърква баланса на всички останали хормони (полови, стресови и т.н.), активира разтежа на раковите клетки (те имат 10 000 пъти повече инсулинови рецептори от нормалните клетки) т.н., и т.н.

Осн. проблем на диабетиците от тип 1 е, че непрекъснато се друсат с инсулин в буквалния смисъл, защото не контролират храненето и ядат каквото им падне, щом наблизо има наличен инсулин като антидот. Това за мене е изключително безотговорно поведение, но както и да е. Лошото е, че и малки деца се възпитават в същата безотговорност, ама както и да е.

Да споделя, че и аз от дете имам проблеми с килограмите. На бала си бях почти 90кг и се чувствах като малко дете затворено в тялото на жена на средна възраст. После като станах студентка реших да отслабна и минах на диета без хляб + първите няколко месеца спорт. Отслабнах, за няколко години с постоянни ограничения станах 62кг, но в един момент не можех да издържа да ям като врабец непрекъснато. Просто не е възможно. Започнах да ям нормално и съответно пълнеех все по-ускорено: първата година с 5-6 килограма, следващата с 10 почти, 5 от които работех на морето, бях под ужасен стрес и се тъпчех с каквото ми падне. Беше ужасно. Върнах една част от килограмите и започнах да се усещам, че явно диетите, които съм се опитвала да спазвам, не работят и само ги редувам с преяждания. Освен това забелязах, че като ям "диетични" крекри, десерти, пълнозърнест хляб и прочее щуротии ми се яде още повече и си мислех, че нямам воля и съм едва ли не неспособна да контролирам живота си.

Един ден се усетих и започнах да чета на тема хранене и така открих режима през 2011г. Опитах го за няколко месеца и смъкнах 2-3 кг, но не продължих, защото не бях готова психически. Въпреки че бях спряла категорично хляб и захар, все още ядях десерти от рода на тахан и мед 1:1, мед и закв. сметана, малко пълнозърнест хляб и т.н. отклонения. Освен това мама беше вече болна и бях много стресирана от всичко това, както и учене, липса на работа, липса на приятели и т.н. През 2012г. мама много се влоши и се опитах да я накарам да пробва режима, защото тогава научих, че има антираков ефект, заради ниския инсулин и кр. захар, а тя беше вече диабетик заради химиотерапията. Но тя не искаше, не можех да я карам насила да прави нещо. Само тайно й слагах вит. Д в храната, за да й подсилва имунната система. Но едва ли е подействал, защото лекарствата буквално унищожават имунитета и нямаш шанс, с колкото и витамини да се тъпчеш. Та, заради всичко това спазвах доста либерален режим и може би смъкнах още към 1кг за година и половина. Не съм сигурна. Но изводът ми беше, че когато човек е под огромен стрес, каквото и да прави, не може да отслабне.

Накрая, тази есен, мама си отиде от този свят, много ми е тежко. Но поне режимът ми помага да не полудея. Учудена съм колко съм уравновесена и спокойна, трезва, не съм в депресия да чукна на дърво! Защото преди като ядях хляб и захар бях най-потиснатото и самомразещо се същество на света. Говорех си с нашите по 60 мин от време на време и ревях по телефона колко съм ужасна, смотана и нескопосана. Сега дори не ми идват такива мисли в главата. И да искам, не става. Което е супер! И е най-хубавото от всичко! Най-сетне станах нормална, май. Мечтая за момента, когато напълно ще се отърва от самокритката си и ще имам самочувствието, което искам. А и ми омръзна да има страдания в семейството ми! Малко ме е страх за баща ми как го преживява и му давам много кураж, доколкото успявам.  Sad

Малко да разведря като за заключение: забелязах, че талията ми се е смалила още и вече е 77см (мин. година беше 87см - оттам стартирах). Не се тегля, но усещам, че още малко съм смъкнала по дрехите. Като цяло съм се свила още малко в областта на талията и кръста, ханшът си е същия. Смятам другата седмица да си поръчам пудовка от Юри - писах му по фейсбук и беше супер отзивчив. Та, дано стане - малко се притеснявам, не знам защо... Нямам търпение да тренирам с това малко чудо.  Mr. Green

# 501
  • Бургас
дядо хаджия

"Най-сериозният здравен риск, свързан с редовната консумация на свинско месо, е относително високото му съдържание на наситени мастни киселини. Това се оказва проблем за хората, консумиращи едновременно в диетата си богати на въглехидрати храни с висок гликемичен индекс или при онези, които консумират твърде малко полиненаситени и ненаситени мастни киселини. Високото съдържание на холестерола в свинската мазнина днес се смята за по-малка заплаха, понеже редица съвременни проучвания подсказват ниска пряка усвояемост в процеса на храносмилане. Въпреки това, ако сте въвели свинското в ежедневното си меню, следете приема си на ЕМК, както и общият процент на ненаситените и наситените мастни киселини спрямо количеството консумирани наситени мазнини. Лоша новина за отслабващите и поддържащите тегло с равномерно балансирана диета е сравнително  високата калоричност на свинското, което при пряко сравнение отстъпва на рибата, пилешкото, пуешкото и дори на телешкото по този показател. Моят съвет е: избягвайте ежедневна консумация на свинско месо и свински субпродукти, освен ако не сте на ВМ-НВД.

http://www.bb-team.org/articles/2843_svinsko-meso#ixzz2lapELBlE"

# 502
  • SA
Аз сьм напьлно сьгласна, че лечение по интернет не може да се предписва, особено когато става вьпрос за сериозни заболявания. Но тук човек може да получи разнообразна информация, често от хора, които са се сбльсквали сьс сьщия проблем.
В нашата тема споделяме новата научна информация за този начин на хранене, както и личния си опит с него.
Много от пишещите тук са успяли да преодолеят редица здравословни проблеми, благодарение на това хранене и техният споделен опит е безценен ( поне за мен).   bouquet
Често пьти сьм си мислела как след десетилетия обяснения, че наситените мазнини и холестерола са отрова, хората дотолкова са повярвали в това, че повечето дори не смеят да пробват ВМ-НВХ макар и за няколко месеца. Едва ли не се смята, че това ще ги доведе до инсулт, или инфаркт за кратьк срок. Сьщите хора по-скоро биха били склонни да ядат само ориз с грейпфрут, или да карат само на ябьлки с чай и мед, или пьк само на вода, да се подложат на хирургически процедури по отстраняване на част от стомаха, или червата, да пият всевьзможни хапчета с опасни странични ефекти и какво ли още не. И всичко това им изглежда доста по-здравословно от яденето на месо и яйца.  ooooh!

А, забравих да препорьчам и филма "Statin nation". Не зная дали го има в Замунда сьс субтитри, аз го свалих от piratbay . Но си струва да се изгледа.

АгиHug Всеки през живота си има трудни периоди.Но после идват и хубави дни.
Виж куплета в подписа ми. Искрено ти пожелавам този момент да е дошьл за теб!

# 503
много много моля да ми дадете линк където мога синтезирано да прочета основните принципи на този режим на хранене. На първа страница има много, започнах да ровя но просто нямам време, защото съм с малко бебче  и не ми остава грам свободно време. През бременността напълнях 30 кг., свалих след раждането 13 , но останалите ми се опъват.
Успех на всички!

# 504
  • SA
Asta , изтегли си файла, кьм който е дала линк негативна. Информацията е много синтезирана , с практическа насоченост и се изчита за няколко минути.

Поздрави на новодошлите Hug

Начален пакет информация за мен беше този файл: ПДФ за сваляне на български език:

http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf

# 505
Не можах те да видя Пинки, но съм сигурна, че си прекрасна! Hug ЧРД на патерици! Имай мечти и ги постигай с лекота! Hug

Аз от около седмица съм с горчив вкус в устата. Когато пия или ям нещо изчезва за известно време и после пак се появява. Четох, че може да е от жлъчката. До момента проблеми не съм имала, не ме боли никъде нищо. Лекарства не приемам, така че и от това не е.
Вчера реших да не ям яйца и днес горчивината я няма. Възможно ли е да има връзка с тях?
Уууф, ако е така и се наложи да ги избягвам, не знам как бих карала само на месо и зеленчуци.  Whistling

# 506
  • София
Аз сьм напьлно сьгласна, че лечение по интернет не може да се предписва, особено когато става вьпрос за сериозни заболявания. Но тук човек може да получи разнообразна информация, често от хора, които са се сбльсквали сьс сьщия проблем.
В нашата тема споделяме новата научна информация за този начин на хранене, както и личния си опит с него.
...

kameloth, аз имах предвид, че дори хората да са я чели тази информация, много от тях не биха се престрашили сами да я прилагат без решението на лекаря. И ако действително това е утвърдена научна методика, тя би трябвало вече да се предлага и от самите лекари а не да се разчита на пациентите им.

# 507
  • Пловдив
Здравейте. Мога ли да започна да се храня по този начин, ако имам проблем с жлъчката?
Нямам камъни, а само дискинезия (нарушено подаване на жлъчен сок).

# 508
Привет-мривет набързо и добре дошли на новите

...

kameloth, аз имах предвид, че дори хората да са я чели тази информация, много от тях не биха се престрашили сами да я прилагат без решението на лекаря. И ако действително това е утвърдена научна методика, тя би трябвало вече да се предлага и от самите лекари а не да се разчита на пациентите им.

Само да кажа, че след няколко години епични битки шведските лекари вече ОФИЦИАЛНО СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИНФОРМИРАТ пациентите си и за тази алтернатива на лечение на диабета им
Има вече хиляди диабетици тук, които именно по този начин държат под контрол болестта си, намалили са чувствително, а някои даже и са спрели медикаментите си, защото режимът им е достатъчен за контрол

В това продажно време, контролирано единствено от желанието за печалба на фарм.мафия, не бих имала 100% доверие на лекаря си, особено ако действа на принципа "яж си отровата, аз ще ти дам противоотровата"

За един диабетик единствено показанието на глюкомера му има значение, както и дали има желание да прекъсне така обичаната от лекарите дума "естествен ход ма болестта"
Ако му е все тая дали ще ослепее и парализира заради "естествената си болест" да следва лекарските съвети, които ще го доведат до там
Но ако иска да избегне тези екстри, има пълното право да бъде информиран как

Както и има право да знае освен за полезността на инсулина, но и за вредите, които нанася на тялото

Ао си от втория тип,  чети, гледай си кр.захар и мисли, пробвай кое как действа при теб
Не се оставяй да те подведат, това до нищо добро няма да доведе

В шведско има доста лекари, които вече предписват именно този режим на диабетичните си пациенти

Има и лекари, които не одобряват режима, но виждат промяната в пациентите, които са на него и единствените им думи са да продължават по същия начин

За съжаление другият тип лекари са все още доста повече
А кога в БГ ще има от първя път не се наемам да прогнозирам, но им давам не по-малко от 10 год
А колко човека ще умрат от усложнения, ще ослепеят или останат без крака до тогава?

# 509

ЧРД, Пинки!  Heart Eyes
Здраве, късмет и любов ти пожелавам, и да си все така усмихната и добронамерена!

дядо хаджия , ти не каза ли че си изчел всичките теми до сега  Crossing Arms
диабетика като не може да се престраши изведнъж, че се престрашава постепенно
и лекарите по утвърдената методика не съм забелязала да носят отговорност за съветите си
за тях диабетно-болният е такъв до живот, без възможност за излекуване
и за съжаление говоря от личен опит, баща ми умря след спазване на 'утвърдената методика'

Общи условия

Активация на акаунт