ВМ-НВХ, част 68

• 55 571
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • SA
*ashley* , можеш да се храниш по този начин. Просто в началото бьди по-внимателна с увеличаването на мазнините в храната, за да не си провокираш болезнена криза. А вьглехидратите спокойно може да ги ограничаваш колкото намериш за необходимо.
Bibita , не зная дали от яйцата ти е този горчив вкус. Но ти сама може да разбереш. Не яж яйца няколко дни и после пак започни да ги ядеш. Ако отново се появи този симптом, може би и да е свьрзано с тях.

# 511
И тъй като в темата пишат и лекари, бих искала изрично да подчертая колко много се радвам, че ви има
   bouquet
Надявам се все повече ваши колеги да отхвърлят системата и да прогледнат отвъд нея, за да бъдат наистина в помощ
Обичам ви    Hug

И само тихо да помоля да не се обиждате от емоционалните ми изблици по темата  Embarassed
Не са насочени към вас, а  към определени хора и най-вече към системата

# 512
Момичета, видях, че в синтезираната информация пише,че се консумират само зеленчуци расли над земята. Означава ли това, че не трябва да се консумира:ряпа, червено цвекло, моркови, гулия и др.

# 513
  • SA
W'A'S'P'  Hug
Предишният ти постинг не е емоционален изблик. Напротив, точно така стоят нещата. Всеки има право да бьде информиран за различните алтернативи на лечение, когато става вьпрос за сериозни заболявания, пьк и за не толкова сериозни, разбира се.
А за системата в Бьлгария, просто не ми се говори. Песимист сьм за бьдещето й.
alinnna, зеленчуците, които си изброила могат да се консумират. Просто трябва да се има предвид, че те са по-богати на вьглехидрати и евентуално сьдьржанието им да се имат предвид, ако човек е решил да ограничи вьглехидратите по-стриктно. Аз например вьглехидрати от марули, спанак, краставица, тиквички, зеле, гьби изобщо не ги смятам, независимо какво количество салата ще изям. Но цвекло, гулия в по-големи количества бих ги взела предвид.

# 514
  • София
...

дядо хаджия , ти не каза ли че си изчел всичките теми до сега  Crossing Arms
...

Не не съм го казал. А трябва ли ?

# 515
Да се включа и аз по отношение на разминаването между този начин на хранене (и мислене за здравето) и масовите препоръки сред лекарите... Ами, дядо хаджия (а и всички останали, които си задават същите въпроси), щом си се заинтересувал от този начин на хранене, значи у теб вече са възникнали съмнения за адекватността на прилаганите към момента терапии за диабетици и хора с инсулинова резистентност и препоръките, които им се дават за начина на хранене. Разбирам, че си раздвоен - твоята логика ти подсказва, че "совите не са, каквото са", но пък те е страх да направиш крачката и да скочиш в дълбокото. Но помисли: ако спазваш стриктно определения от ендокринолога хранителен режим (който обикновено е богат на сложни въглехидрати - бобови, пълнозърнест хляб, зеленчуци, нетлъсто месо, растителни мазнини, нискомаслени млечни) и въпреки това срещаш трудности с овладяването на захарта и, пази боже, получиш усложнения, мислиш ли, че ендокринологът ще поеме отговорност за тях? И под каква форма ще бъде тази отговорност? Ще ти изплати обезщетение ли? Ще отиде директно в затвора ли? Как точно ще поеме отговорност? Моето предположение е, че ще каже, че така протича диабетът (естественият ход на заболяването, както каза W'A'S'P'), че рано или късно е щяло да настъпи усложнение, че ще става само по-лошо ooooh! Може да те смъмри, че не си спазваш режима достатъчно стриктно, а може и да въздъхне и да каже: Какво да се прави, организъм - такъв ти бил късметът. ooooh! Така че отговорността си е твоя, дядо хаджия. Ти си човекът с проблемът (защото предполагам, че ти си диабетикът, за който става въпрос). Ти решаваш към кого да се обърнеш и какво точно да спазваш.

А по отношение на НВ-ВМХ, ето какво можеш да направиш. Изследвай си сега гликирания хемоглобин, може и един КЗП да направиш или поне захар на гладно. После 3 месеца се храни стриктно по режима и пак се изследвай. 3 месеца не са достатъчно дълго време, че да настъпят съществени увреждания, ако от това се страхуваш. Но 3 месеца са достатъчно време, за да се проявят съществени подобрения на състоянието. Така че мисля, че нищо не губиш, ако опиташ. След тези 3 месеца, ако резултатите ти са се влошили, се върни към досегашния си начин на хранене. А на ендокринолога не е нужно да даваш отчет. Ако след 3 месеца имаш подобрение на гликирания хемоглобин и му занесеш да види резултатите, тогава му сподели какво точно правиш. Ако е разумен лекар, ще те подкрепи и ще следи с интерес развитието по-нататък. Ако не е, предлагам да го смениш. #2gunfire

# 516
...
...

така си помислих
Ейййй най-накрая. За половин месец по една тема и докато стигна до актуалната вече се бях отчаял.

и не, няма нужда да си ги чел всички, но и няма нужда в тази тема да си говорим за картофи  Peace  Flutter

# 517
...

...

Така се разбира от първия ти пост:

Цитат
Ейййй най-накрая. За половин месец по една тема и докато стигна до актуалната вече се бях отчаял.

А, Херцен междувременно писала, извинявам се, но и аз така го разбрах.

Добре се отразява режимът на холестеролния профил.
Кръвната захар не скача на резки пикове.
Човек се чувства по-добре физически и емоционално (без езотеричен смисъл, просто факт във връзка с обмяна/кръвна захар).
Опитай, щом имаш интерес - месец, два, три. Как ще се отрази индивидуално на някого няма как да се знае според мен.

# 518
Да допълня написаното по-горе, но все пак в отделен пост, защото темата е леко различна, макар че пак става въпрос за спазване или неспазване на препоръките и съответните последствия от това. В един друг форум наскоро се обсъждаше случай на тежък инсулт на мъж, който от години имал повишен холестерол и повишено кръвно, приемал статини, спазвал всичко, което му препоръчали лекарите, не бил с наднормено тегло, не пушел. Въобще, идеалният пациент. Да, но получава инсулт. И авторката на темата, понеже е близка приятелка на семейството, се питаше уплашено (и питаше останалите пишещи във форума) какви мерки да вземе самата тя, щом този човек е спазвал всичко, включително си е пил статините, а въпреки това е получил инсулт #2gunfire Тази история е много показателна, за съжаление. Разбира се, другите, които са писали в тази тема, общо взето даваха съвети да се избягват пържолите и наситените мазнини, да се приема ябълков пектин за сваляне на холестерола ooooh! и други подобни идиотщини, включително да се приемат статини, но както е видно, тези обичайни препоръки не са помогнали на човека и е получил инсулт, от който, както пишеше в темата, е доста зле. Та се питам под каква форма е поел отговорност лекуващият го лекар и дали въобще е поел някаква отговорност? И кой и как ще докаже чия е вината и отговорността?

# 519
записвам се да ви следя и по-късно изчета , тъй като информацията Ви би могла да ми помогне , благодаря Ви

# 520
AМи Шоки, проявяват именно същата "отговорност" и когато докараха рак на майка ми в името на холестеролните си безумия
Тук всяка една от нас има за споделяне такъв случаи с близки, ужасно е в какъв октопод се е превърнала фарм.мафия и как е оплела здр.системи навсякъде по света

И понеже дЕдото е мъж, да го питам дали взима статини и ако ДА, дига ли все още самолета или вече не?
Обикновено при мъжете това е първият признак, че приемат отрова и благодарение на най-скъпото си имат късмета да се отърват от фарм.буклуци

В здравния има още по-страшни теми за ампутации и незарастващи рани на диабетици
И се дават смешни препоръки за смрадлика, вместо да се контролира кр.захар

Аз преди пишех във всяка такава тема
Но вече нямам хъс и желание
Който иска, ще си намери инфото

# 521
Момичета,прави сте за диабета,последствията и грешките,но уви болните сами трябва да решат.Аз се опитвам всячески да убедя родителите си (дългогодишни диабетици на инсулин) да опитат,а те ми казват,че ще се отровя с толкова месо Sad

# 522
  • София
Аз ще дам и моето мнение на лаик, с препоръка на Дядото, да чете много по темата, ако тя по някакъв начин го е заинтригувала.
Да чете по въпросите на холестерола, инсулина, кръвната захар, хормоните, но да чете в блогове и сайтове, които са посочени на първа страница. Защото нета изобилства от теориите, които той така или иначе си знае.

И си позволявам да му препоръчам тази книга

http://www.booktraffic.bg/book/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0 … D0%BE%D0%BB%D0%B0

Момичета, извинете, че се намесих, но понеже само с четене, човек лека полека върви логически и навръзва нещата, затова ми се искаше да дам и тази книга, като препоръка за кой ли път.
Дядо, моята свекърва и свекър са болни хора, тя е с шепи лекарства за поддържане на кръвното и вдига високи стойности, той е с множество инсулти и диабет тип 2. Дадох им тази книга, с надеждата да я прочетат и да чуят какво понякога си позволявам да ги посъветвам. И двамата я захванаха с голям интерес, но вероятно виждайки какво започва да говори авторът, така се уплашиха, че закоравелият им начин на живот би могъл да бъде разклатен, че ми я върнаха, с извинението,да не ми я бавят, че ми е новичка. А и двамата са доста любознателни хора.
Така че и това го има, страх от промяната.

Желая ти успех и си на прав път, стига да имаш смелост да тръгнеш по него  Peace

# 523
Вивиан, съвсем правилно препоръчваш книгата на д-р Кендрик Peace Тя поне е преведена на български и е "официално" издание, а не просто публикация в блог, така че мисля, че е малко по-авторитетен източник в очите на по-мнителните хора... Разбира се, много хора, особено по-възрастни, разсъждават като твоите свекър и свекърва... Страх ги е, нормално е. Освен това са от поколението, което е научено да вярва сляпо на лекарите и да не задава въпроси. Сега виждат, че в книгата пише нещо диаметрално противоположно и заключават, че няма как този Малкълм някой си да е прав, а техните лекари да грешат. Абе, хората са си прави да ги е страх Embarassed Проблемът идва от изостаналостта на лекарското съсловие по тези въпроси. #2gunfire

# 524
  • SA
Аз не видях някьде дядо хаджия да е писал, че е с диабет.  Peace
Но и да е, напьлно разбирам обьркването му и до известна степен несьгласието му с някои принципи на ВМ-НВХ. Все пак, ако досега не е имал никаква информация по отношение на това хранене, наистина си е трудно за няколко дни да се сьгласиш, че повечето неща, които си мислил за неоспорима истина, са погрешни.
dumb as a fox, разбира се, че всеки трябва да реши за себе си как ще се храни , как ще се лекува и на кого ще има доверие. В крайна сметка , всеки има един живот и сам си решава как да го преживее. Императивно не смея да се меся в избора дори на най-близките си хора.
Но все пак, както писах вече, озадачена сьм, че хората дотолкова се страхуват от яденето на месо и яйца, че дори и за няколко месеца не се решават да пробват. Виж, ако вафли им препорьча някой, по- ще са склонни да приемат.

Общи условия

Активация на акаунт