ВМ-НВХ, част 68

• 55 578
  • 752
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ейййй най-накрая. За половин месец по една тема и докато стигна до актуалната вече се бях отчаял.

Сега ... няма да питам защо тази тема е в категорията красива мама, явно татковците и дядовците нямат никакви здравословни проблеми и ВМ-НВХ не се отнася за тях ама айде да не дразня модераторите.

Аз всъщност попаднах на тази тема в интернета, независимо че се подвизавам тук във форумите (вярно в други теми).

Да попитам да приема, ли че първия пост на всяка тема е есенцията на всичко споделено в 67 теми до сега. Ако не е, къде мога да прочета нещо по обрано и по ясно, което да не изисква четири пет месеца четене. И после има ли някъде менюта, които да не изискват от мен ползването на електронни кантари, аптекарски везни, калкулатори за пресмятане и т.н.

Благодаря ви предварително за отзивчивостта ви и проявеното разбиране.

# 481
Ейййй най-накрая. За половин месец по една тема и докато стигна до актуалната вече се бях отчаял.

Сега ... няма да питам защо тази тема е в категорията красива мама, явно татковците и дядовците нямат никакви здравословни проблеми и ВМ-НВХ не се отнася за тях ама айде да не дразня модераторите.

Аз всъщност попаднах на тази тема в интернета, независимо че се подвизавам тук във форумите (вярно в други теми).

Да попитам да приема, ли че първия пост на всяка тема е есенцията на всичко споделено в 67 теми до сега. Ако не е, къде мога да прочета нещо по обрано и по ясно, което да не изисква четири пет месеца четене. И после има ли някъде менюта, които да не изискват от мен ползването на електронни кантари, аптекарски везни, калкулатори за пресмятане и т.н.

Благодаря ви предварително за отзивчивостта ви и проявеното разбиране.

Ето един смел човек. И аз отдавна исках да ви запитам същото, но ми беше неудобно  Embarassed

# 482
дядо хаджия , добре дошъл сред нас! Simple Smile
Това че толкова добър кулинар като теб се интересува от режима, за мен е интересено, от гледна точка на това, че ще ми е интересно по-нататък, какви ястия ще предложиш ти самия.

Шоколата се е постарала да събере всичко синтезирано в първия пост, като с всяка нова тема, ако сме обсъждали нещо важно, се старае да допълва в първия пост на всяка нова тема.

В блога на Шоколата, който е в подписа ѝ можеш да намериш абсолютно всичко, което те интересува за режима, написано на достъпен и разбираем език. Четенето в блога доста ще те улесни.
Според мен - не ти трябват кантари, везни, калкулатори и т.н. Не трябва пресмятане на калории и изчисления.
В началото всички се стараем да сме стриктни, да пресмятаме проценти мазнини, протеини, въглехидрати. Водим таблици, изчисляваме... Понякога прекаляваме с храненето, с мазнините и т.н.
Важното е да се хапва режимна храна, да не се прекалява с режимните десерти и нещата ще се получат.

Предполагам, че докато пиша този пост Шоколата ще се е включила с препоръки, или някой друг, но нищо... да си кажа и аз. Mr. Green

Тук публикуваме подходящи режимни рецепти:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=675266.0

# 483
Поздрави на новодошлите Hug

Начален пакет информация за мен беше този файл: ПДФ за сваляне на български език:

http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf

# 484
  • Пловдив
Дядо Хаджия, добре дошъл!
Ето основното като насока от 1-ва страница по повод твоите въпроси:
Скрит текст:
Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене по начало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без самоцелно и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект. Стремете се към не повече от 3-4 хранения за деня. Ако обаче се храните много стриктно и въпреки това поне 1-2 месеца не забелязвате намаляване на теглото или на обиколките, можете да започнете да ограничавате количеството на порциите, например по следния начин: консумирайте количество месо или яйца колкото дланта с пръстите и същото количество зеленчуци. Може да добавите около 100 мл мазен сос или по-малко количество масло. Може и да не се добавя мазнина, ако месото/яйцата и зеленчуците са приготвени с достатъчно количество.
Има тема с рецепти, оттам можеш да черпиш идеи.

# 485
  • София
дядо хаджия , добре дошъл сред нас! Simple Smile
Това че толкова добър кулинар като теб се интересува от режима, за мен е интересено, от гледна точка на това, че ще ми е интересно по-нататък, какви ястия ще предложиш ти самия.
...

Честно казано леко съм объркан от първия пост и още се ориентирам, но нямам нищо напротив да предложа и мои кулинарни идеи, още повече, че аз си падам повече импровизатор и експериментатор отколкото класически кулинар. Това обаче ще стане след като се уверя че съм разбрал всичко за този хранителен режим.

...

Мили Боже, какво е отношението на холестерола към някои рецепти ?

# 486
дядо хаджия, добре дошъл! Simple Smile Наистина първият пост е доста дълъг, вероятно затова си леко объркан. Неговата цел е да даде колкото може повече информация по основните въпроси, които биха възникнали, когато човек започва този начин на хранене. Смятам, че е важно да се въоръжим със знания, за да вземем обосновано решение, и поне горе-долу да ни е ясно кое как се случва в телата ни под влиянието на различните храни. Ето някои основни положения:

1. Есенцията според мен е да има източник на белтъчини на повечето хранения, ако не и на всички, плюс мазнини плюс въглехидрати под формата на зеленчуци. Това на практика означава във всяко хранене да присъстват месо/риба/яйца/сирене + зеленчуци + необходимата мазнина за приготвяне и овкусяване на храната (мазнина може да се добави и накрая, ако ни се вижда прекалено постно или незасищащо). Разбира се, това не означава непременно пържола 3 пъти на ден. И яйца, и сирене, и риба, и морски дарове - това са все подходящи източници на белтъчини.

2. Отделно има и храни, които са за удоволствие и не би трябвало да съставляват основата на хранителния ни режим, поне според мен: ядки (основно бадеми, лешници, орехи), тахан и фъстъчено масло, тъмен шоколад, кокос.

3. По отношение на млечните нещата са доста индивидуални... Ако ти понасят добре на стомаха, това улеснява нещата. (Ако не ти понасят, най-добре е да ги ограничиш - това я ясно.) Най-въглехидратно е прясното мляко - то е добре да се сведе до минимум. Киселото е по-добър избор от прясното. Сметаната също е добър избор, но обикновено много увлича, така че и нея я отнасям към удоволствията по-скоро, отколкото към ежедневните храни. Сирената могат да се консумират спокойно, но все пак мисля, че не е хубаво да преобладават над месото и яйцата Peace Освен това при много хора млечните забавят свалянето на килограмите, но все пак е индивидуално. Ти имаш късмет, че на мъжете обикновено им е по-лесно, отколкото на жените, и обикновено млечните не им пречат Wink

Не е необходимо да изчетеш всички теми, разбира се, защото си говорим и по съвсем несвързани с НВ-ВМХ въпроси, а и често обсъждаме едно и също отново и отново Embarassed Но мисля, че за всички ще бъде приятно в темата да пише и мъж и да се дава и друга гледна точка към храненето Wink

Вивиан, аз на такива онлайн калкулатори много-много не им вярвам, защото винаги отразяват нечия точно определена гледна точка, която не е сигурно, че е най-правилната Peace

По повод на белтъчините, точно тези дни си мислех нещо, макар че не знам дали съм съвсем права. Мислех си, че не е правилно да се ограничават съзнателно месото и яйцата, а за тяхна сметка да се изяждат страхотни количества масло в търсене на кетогенен ефект, защото в крайна сметка маслото съдържа полезни мазнини и малко витамини евентуално, но всъщност не съдържа кой знае колко богат спектър от полезни вещества. Докато и месото, и яйцата, че и сирената съдържат доста повече вещества и в по-големи количества. А от тези вещества организмът ни има нужда и някои от тях не могат да се набавят от други източници или пък се набавят значително по-трудно. Така че според мен е по-добре да си хапваме месо, риба и яйца в количества, каквито ни се ядат, плюс зеленчуци, а мазнините да бъдат колкото е необходимо, без да трупаме планина от масло в чинията Peace Все пак човешкото тяло си има нужда от много вещества, а повечето не се съдържат в маслата.

Последна редакция: нд, 24 ное 2013, 13:22 от Cioccolata

# 487
  • София
Ами то няма начин да не се водят дискусии защото хората съпоставят информацията която получават.

Например аз съм изненадан, че бобовите храни в този режим не се препоръчват. При това и за диабетици. Да де ама точно пък за последните те са изключително полезни. Защо ? Боба съдържа един фермент, който в тънките черва „улавя“ вече изработената от организма глюкоза и възпрепятства нейното усвояване от организма. Мдаааа ... и затова нали тази глюкоза се задържа там и ... почва да ферментира и да образува газове. Резултатите са известни на всички. Те даже диабетизите пият едно лекарстно наречено глюкобай, което върши същата работа.

Освен това повишаването на количеството мазнини в храните няма начин как да не повиши енергийния запас и да не заплаши черния дроб (другото слабо място на диабетиците, заедно с бъбреците).

Затова попитах одеве, как точно реагира организма с холестеролния профил на този хранителен режим ?

# 488
Дядо Хаджия, благодаря ти, че зададе въпроса. Шоколата и на теб благодаря за изчерпателното обяснение. Сега вече и на мен -блондинката  Grinning ми стана ясно какво мога да ям. Вече със чиста съвест мога да започна да се храня по този начин. Аз имам въпрос, обаче за семената от чия и лененото семе,понеже вкъщи ги консумираме ежедневно-правилно, или -не ?  Rolling Eyes

# 489
  • SA
Ули, и аз сьм така с виното.  Embarassed Твьрд алкохол не може да ме изкуши изобщо.
Шоки, аз сьщо сьм на подобно мнение по отношение на маслото ( сьщо като и сметаната). Няма смисьл от прекаляване с тях. Яйца, месо, риба са кьде по-смислени за тялото храни.
дядо хаджия, пьрво добре дошьл в темата ни! Ако за пьрви пьт се запознаваш с този режим, се приготви още доста неща да те изумяват.  Simple Smile Много от широко разпространените канони на тема хранене просто не са верни.
Цитат
Например аз съм изненадан, че бобовите храни в този режим не се препоръчват. При това и за диабетици. Да де ама точно пък за последните те са изключително полезни. Защо ? Боба съдържа един фермент, който в тънките черва „улавя” вече изработената от организма глюкоза и възпрепятства нейното усвояване от организма.
Ето това за боба например. Пьрво фермент=ензим=белтьчна молекула. Никой ензим не би могьл да продьлжи да бьде активен след няколкочасово варене. Обикновено още при температура от 60 гр, белтьчната молекула се денатурира и губи ензимните си свойства.
След това - диабетиците вместо да насочват вниманието си кьм различни средства, които да пречат на вьглехидратите да се усвояват в червата им, просто е редно да сведат консумацията на вьглехидрати до минимум. Всички фактори, които пречат на хранителни вещества( било то глюкоза, други вьглехидрати, мазнини) да се усвояват добре в червата предизвикват болестно сьстояние малабсорбционен синдром, който води до недоимьк на редица нужни за организма вещества.
Консумацията на полезни мазнини в необходимите за тялото количества всьщност не натоварва нито бьбреците, нито черния дроб. Напротив, черният дроб се натоварва особено от прекалена консумация на рафинирани вьглехидратни храни, израз на което е повишеното ниво на триглицериди в крьвта и последваща мастна дистрофия на черния дроб. 
А по отношение на холестеролния профил - ВМ-НВХ се отразява благотворно. Стига човек наистина да е наясно с това, кои са действителните липидни показатели за риск от сьрдечно-сьдови заболявания.

Аз всьщност влязох в темата да препорьчам една хубава статия - Истината за наситените мазнини- в три части ( още не сьм ги довьршила).
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/08/17/saturated-fat1.aspx

# 490
  • София
Значи толкова смела препоръка диабетиците да сведат въглехидтратите до минимум не бих подкрепил. При тях инсулина е на импулси и ако те не приемат достатъчно въглехидрати после могат да изпаднат в хипогиглемия, което е много по опасния вариант от хипергиклемия.

По скоро според мен трябва да се търси балансираното хранене.

Аз споменах боба като пример как действа, освен това той е източни и на много протеини. И затова е препоръчван за диабетиците. Не съм го споменал като пример за това как да ограничите влиянието на въглехидратите.

# 491
  • София
Шоки, прекаляването ми с мазнините е, защото иначе съм непрестанно гладна, а те ми дават дълготрайна ситост. Поради това, а не защото съм търсила кетогенния ефект.
Протеина не ме държи така или трябва да изям поне 350 - 400 гр месо на ядене, което си е много за едно ядене.
Със 100 - 200 гр месо аз не се наяждам или ако постигна ситост, след час, два съм зверски гладна отново.
Та оттам произлиза прекаляването ми с мазнините, което вече коригирах, определено.

Дядо хаджия, добре си дошъл   bouquet
Чети колкото можеш повече първоначално, защото представата ни за повечето неща не е такава, каквато трябва да бъде  Wink
Камелот е лекар, освен, че е перфектно запозната с режима, така че нейните постове, заедно с тези на Шоколата - чети по два пъти  Peace

# 492
А всъщност за да се диагностицира т.нар. преддиабет само нивата на кръвната захар ли имат значение?  newsm78
По принцип - да.  Peace Преддиабет означава, че кръвната захар вече е горно-гранична (с или без огтт), т.е. завишена е спрямо това, което трябва да бъде при здрав човек, но и все още не влиза в графата диабет тип 2. Ако не се вземат мерки от преддиабет до диабет горе-долу е една крачка и просто е въпрос на време. Ти щом си била под стрес, изследваха ли ти кортизола? Също така би могла да се изследва и надбъбречната жлеза дали функционира добре.  Peace Обикновенно точно стрес отключва разни заболявания като диабет, високо кръвно, автоимунни. За това моят съвет е след 3 месеца да проконтролираш стойностите на захар и инсулин на гладно, както и гликиран хемоглобин. Wink
дядо хаджия, не е точно така, както го описваш. Т.е. при промяна на храненето при ниско-въглехидратните диети захарта вече не се вдига толкова (много), т.е. няма пикове и съответно инсулина се отделя равномерно през цялото денонощие, т.е. вече не е на импулси. Един организъм, който добре се е адаптирал към нвд вече няма хипо/ и хипергликемии. Но разбира се при вече доказан диабет не е препоръчително човек да експериментира на своя глава!  Naughty Диетата трябва да се започне по-либерално и постепенно контролирано да се намалят въглехидратите, докато се смъкнат на около 60-80-100гр. на ден. Това ми се струва здравословна граница като зависи от организма дали 60 или 100 гр. му е границата, за да подържа добро здраве. Така го описват и в литературата. Също така трябва да има ежедневен контрол на захарта сутрин на гладно, преди и след всяко хранене, както и преди лягане. Ако всичко се държи под контрол, един диабетик може доста добре да стопира развитието на болестта чрез нвд. Все пак принципът е - има въглехидрати, има висока кръвна захар и нужда от инсулин, няма такива - няма нужда.  Peace
Пинки, страхотна промяна! Изглеждаш много добре!  Hug

Момичета, моят половинчо нали е на начия резим от около половин година, та показах му аз вашата пица с карфиол и човекът е купил всички продукти да си правим пица довечера. Ще се пробваме и ще докладвам!  Wink

А за алкохола исках да споделя, че откакто съм на този режим твърдия алкохол не ми понася. Прекалено силен ми е. Само сухо вино си пийвам. Някъде прочетох, че алкохолът има много по-силно действие, когато човек се храни ниско-въглехидратно. Та вероятно това ще да е и при мен.  Embarassed

# 493
  • SA
дядо хаджия, пьрво преобладаващата част от диабетиците са с диабет тип 2 и не са на инсулин. Напротив, те имат точно противоположния проблем - хиперинсулинизьм. Точно те и приемат метформин ( за който си споменал в предишния пост). При тях най-удачният начин за поддьржане на стабилна крьвна захар е консумирането на храна, която най-слабо стимулира инсулиновата секреция ( а вьглехидратите са основен стимул за такава секреция).
Сега, по отношение на инсулино-зависимите диабетици - нещата стоят по-сложно. След приложение на сравнително големи дози бьрзо действащ инсулин, те разбира се могат да изпаднат в хипогликемия, ако не са приели вьглехидрати. При тях пак вьглехидратната рестрикция ще доведе до намаляване на тези дози.
Между другото, тези препорьки не сьм ги измислила аз, нито някой от пишещите в темата. Не.
Има много литература по вьпроса - от световно известни лекари. Напр. д-р Бьрнстайн, самият той диабетик от 12 годишна вьзраст , на инсулин, който препорьчва изключително строга рестрикция на вьглехидратите . Вече почти 80 годишен, с този начин на хранене не само че е жив, но е успял да избегне тежките усложнения от диабета, които обичайно се развиват с годините. Ето тук може да прочетеш някои части от книгата му:
http://www.diabetes-book.com/readit.shtml

А ако имаш желание, мога да ти я изпратя и цялата в електронен вариант.

И разбира се, не е само той. В Швеция вече доста лекари официално препорьчват ВМ-НВХ на диабетици. В нета могат да се открият много блогове на хора с диабет, които споделят за успехите си с този режм.

# 494
  • София
kameloth и Jana Ina много ви благодаря за разясненията.

kameloth когато имам време ще прегледам книгата.

Общи условия

Активация на акаунт