ВМ-НВХ, част 68

• 55 569
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
И вафли (особено ако са пълнозърнести и със сухи плодове Rolling Eyes), и хапчета за отслабване, и шоколади с подсладители, и обезмаслени, но подсладени млека, и сирена с растителни мазнини, и маргарини - всичко това е по-привлекателно ooooh!

# 526
  • София
Чудя се на тяхната реакция, и най - вече на реакцията на свекър ми, който е изключително интелигентен и начетен човек, който лично ми е казвал, че за него въглехидратите са изключително вредни и който преди три дни имаше кръвна захар 0, измерена от самия него със собственият му глюкомер, се страхува да яде месо и яйца и да отстрани картофи, боб, леща, черен хляб и ориз от менюто си, като в момента поне веднъж дневно се храни с въпросните храни. На това се чудя аз. Той разбира, че въглехидратната храна го убива, вдига инсулина му на тавана, след това той до такава степен пада, че кръвната му захар става 0 и го буди през нощта собствения му тремор (извинявам се за думата, но е бил много зле), и това не го кара да каже стоп?!? Дори книга, в която той, със собствената си логика, да проследи нещата, се уплаши да прочете, все едно след прочита й някой ще го накара на сила да яде всеки ден по 5 яйца и утре вече няма да е жив от поредния инсулт ... Не, той е наясно с много неща, както казах е изключително начете и интелигентен човек, но страха от месото и яйцата до такава степен е вкоренен в хората, че както каза Кам, са способни да вярват на диета с вафли, но не и на тази "животинска смърт"

В момента повече от половината ми приятелки постят и са убедени, че правят нещо велико за здравето си. То и в религията е заложено, какво да говорим повече ...

# 527
Вив, надявам се и свекърът ти, и съпругата му да бъдат добре! Hug Щом човекът е прекарал няколко инсулта, е още по-разбираемо, че го е страх да направи нещо толкова ново и различно Embarassed

# 528
  • София
О, постите. Любимото ми време от годината, когато приятели и познати ядат бобена чорба с половин хляб и изглеждат мноого самодоволни   newsm78
Аз друго исках да пиша- излязоха ми последните кръвни изследвания и всичко е супер: хемоглобин 124, захар 4.66, етс, с изключение на малки количества кетони в урината - 1.5 ммол/л (референтни < 0.5). Което е много странно, защото не съм на строг режим и въглехидратите ми са 50-100 грама, основно от плодове вечер. Някой има ли идея на какво могат да се дължат кетоните и дали са опасни за бременна наистина, защото онлайн ми излиза само такава информация, без много обяснения.

# 529
  • SA
Вивче, думата тремор даже много точно си я използвала. Точно тремор се получава при тежка хипогликемия, поради изрьсване в крьвта на големни количества адреналин.
А за хляба като кажат "черен"... Ми то е черен, защото са го боядисали просто. Моят свекьр и той само се хвали, че черен хляб ядял, ама наскоро стентове са му поставяли, и подагра има... Ей сега го чакаме на гости и ще се пробвам да му пообясня някои неща, дано да е по-вьзприемчив от сина си!  Laughing
Assos, тези кетони може да са се образували и след като си гладувала 10-12 часа преди изследванията. Не е сигурно, че постоянно си в кетоза. Сьщо и не мисля, че са опасни, не се притеснявай!

# 530
  • София
Кам, ти пак имаш тапия зад думите си, имаш шанс  Hug
Дано  Peace

Скрит текст:
По мои наблюдения - ученикът винаги надминава учителя си, така да се каже  Laughing така че синът винаги е по-твърдоглав  Laughing И шансът е двоен  Hug

# 531
  • Пловдив
Мили хора, чета чета чета темата, даже и книгата (от предната страница) намерих в нета и я прелистих (това, което е качено от нея Simple Smile ), но все повече си мисля, че може би няма да е подходяща за мен тази диета. Тоест, режим на хранене. Особено, както не ям месо. Е, не че не ям, но мнооооого рядко се сещам да ям. Просто не изпитвам нужда от месо, а и честно казано малко ме е страх от това, какво месо да купувам. Затова реших да го избягвам, уж по-малкото зло. Но хемоглобинът ми е нисък, постоянно имам световъртеж и се чувствам като пребита-никакви сили за мърдане. Не знам дали ще е от липсата на месо. Казаха ми да ям дробчета, поне два пъти седмично.
Все още не се отказвам от този режим на хранене. Продължавам да търся инфо. Полезни са ми вашите постове. А и в темата се усеща едно приятно и добронамерено чувство на взаимопомощ, без заяждане, нагрубяване и грозно натрабване на мнения. Благодаря ви  Hug С кеф ви чета.

А промяната на стереотипа на мислене и съществуване при възрастни хора е мисия невъзможна. Само помислете какво убеждаване би паднало, ако предложите да се преместят в ново жилище, да отидам на почивка и т.н. Да сме живи и здрави да остареем, може би и ние ще си остареем с принципите и мисленето, което сме приели за правилно и следваме "цял живот", както се казва.
А лекарите в Бг действат само по статистика. Ние не правим научни открития, но пък водим статистика за всяко нещо и така манипулираме хората. А най-лесно се манипулират възрастните хора.

# 532
Цитат
А лекарите в Бг действат само по статистика.
А и освен това са си едни обикновени търгаши на лекарства.
За 600-800-1000 лв заплата, в зависимост от болничното заведение, кой ще си дава зор да чете, да научава нови неща, да търси нови методи и начини?
Кютат си по кабинетите, изписват си познатите лекарства, като им се изтърси поредния фарма-дистрибутор, приемат срещу определено заплащане да му пробутват боклуците....
Ненапразно качествените лекари се изнасят от Бг.
Скоро ще са останали да практикуват само студентите от Арабския свят.

# 533
хехе Краси, че то същото правят навсякъде, не смао в БГ
в 2 други държави имам сблъсъци със здравните им системи
същото е
разликата е само в заплащането

# 534
  • SA
Вив, дано си права!  Hug
*ashley* , ти най-добре ще си прецениш доколко може да се храниш по начина, за който става вьпрос в темата. Анемията ти желязодефицитна ли е?

Цитат
За 600-800-1000 лв заплата, в зависимост от болничното заведение, кой ще си дава зор да чете, да научава нови неща, да търси нови методи и начини?

Да ти кажа, заплатата ми действително се е движела в цитирания диапазон, но никога не сьм спирала да чета. Всьщност работех в голям колектив, кьдето и всеки ден научавах нещо ново, защото всички четяха в насока тесните си специалности и често се дискутираха различни проблеми.

# 535
Прочетох назад, че някой пита за този начин на хранене при жлъчни проблеми. Мога да отговоря от личен отит, тъй като преди 8 години ми откриха множество камъни в жличката. За 5 години съм получавала няколко кризи , но все отлагах предлаганата ми операция ( че имам доста такива и не ми се искаше нова). От 3 години спазвах режима " Зоната" и от май месец тази година захванах този режим ( с не толкова стриктно ограничаване на В , а в рамките на 50, до 100 гр в по-редките случаи) и не бях имала криза и каквито и да било болки - до преди 2 дена  ooooh!. И , както казва народа " Това, което сам си го направиш никой друг не може да ти го направи".  Съблазних се да изям една поничка с крем и през нощта направих такава криза, че света ми се видя тесен. Е, това ще ми е обица на ухото за доста дълго време.

Преди известно време ставаше дума за приготвяне на дроб. Вчера направих най-крехкия дроб , който съм готвила досега и е супер режимен, а и се запазва такъв дълго време . Преди малко го доизядох и по нищо не личеше, че е от предния ден. Ще напиша след малко рецептата в другата тема.

# 536
Дани, поничка с крем - направо потвърждаваш това, което е писала няколко пъти в темите joya: че нейната жлъчка не се бунтува от месо или яйца, дори и пържени, нито от бекон (все по-мазни храни), но се бунтува от пържено тесто. Жълко, че е трябвало да го научиш по трудния начин Sad

# 537
Bibita, правилно си прочела. Горчив вкус може да има при проблем с черен дроб и/или жлъчка. Не са нужни други симптоми.  Peace Аз заради такъв вкус отидох на лекар и ми откриха камък в жлъчката.  Rolling Eyes Яйцата като храна не винаги се понасят добре от жлъчката. При мен няма проблеми, от както минах на нашия режим, освен ако не прекаля с нещо много мазно или въглехидратно, или бира  Embarassed , тогава имам болки. А, гледам, че и dani1712 същия опит има! Wink Ако имаш желание, пусни си едни чернодробни ензими и отиди на ехограф. Но ако само яйцата ти правят проблем, просто можеш да експериментираш - примерно през ден по 1 яйце или 2, колкото ти понасят. А ако са в нещо готвено, примерно мусака, пак ли имаш горчив вкус?

*ashley*, да, можеш, но при условие, че си много внимателна с мазнините, т.е. започваш чисто нвд и на всеки 2-3 дни добавяш още някакви мазнини. Ако ти създаде проблем, веднага се връщаш на предишното количество мазнини и караш така по седмица, за да се успокоят нещата. Аз бих ти препоръчала да си вземеш артишок на капсули и да го пиеш първите няколко месеца, за да подпомогнеш жлъчката да се адаптира.

Assos, ти с в последен триместър, а в него бебето расте най-много. Съответно му трябват най-много хранителни вещества. И тъй като твоите въглехидрати са сравнително малко, а то си взема от теб всичко необходимо, то за теб не остават въглехидрати и си изпаднала в лека кетоза. Относно бебето - едва ли има проблем, особено при теб има съвсем лека кетоза. Peace Все пак бебе е защитен и сигурен в плацентата и не всичко може да премине и да му навреди. Освен това ти се хранеше по този начин през цялата бременност така и той е свикнал да расте точно в тази среда. Мисля обаче, че е по-добре за теб самата да не си в кетоза по време на бременност, особено като се има в предвид, че скоро ще раждаш. Все пак да не забравяме факта, че разни лекарства, упойки и т.н. действат много по-силно при вм-нвд, да не говорим при кетоза и това може да е опасно. Все пак човек никога не знае как ще роди. Peace И още нещо - тествана ли ти е урината и за захар?

Пицата стана божествена! Много ни хареса! Благодаря за рецептата!   bouquet

# 538
  • София
Не, не е тествана. Мислех да си взема тестчета от аптеката, за да съм спокойна, че не съм в постоянна кетоза и кетоните са били нещо инцидентно, както предположи Камелот. Не че изобщо съм притеснена, де Simple Smile Благодаря!

# 539
Jana Ina, благодаря ти за отговора! Hug Кам, мерси и на тебе! Hug

Да, вчера цял ден не ядох яйца, а по принцип консумирам поне 2 на ден. Харесвам ги много, повече от месото даже. Вечерта реших да експериментирам само с едно яйце вечерта и днес съм ок. Явно когато са по малко на ден, не е проблем. Иначе болки нямам. Надявам се и занапред да е така. Praynig

А ти, Jana Ina, предприе ли нещо след установения камък в жлъчката? И ако си стои там може ли сам да изчезне при правилно хранене... въобще има ли последствия, ако не се отстрани?
Казвала съм на семейната ми лекарка за горчивия вкус в устата, но за сега не е решила да предприеме нещо. А и когато и споменах, се случваше сутрин, в продължение на няколко дни. Явно е решила, че не е нещо сериозно. Сега ще и обърна отново внимание.
Тези дни обаче, горчивината я имаше през целия ден, та затова реших да ви питам.

Последна редакция: пн, 25 ное 2013, 17:18 от Bibita

Общи условия

Активация на акаунт