КАК ДА СТАНА ДОНОР ?/ КАК ДА НАМЕРЯ ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА ?

• 84 971
  • 762
  •   1
Отговори
# 360
Meche, здравите мерви на ЕЦ кой ни ги проваля? Ние на самите си или небрежността на клиниките?
Мисля, че има и известна незаинтересованост на клиниките. Поне това е моя опит, когато става въпрос за ЕЦ в БГ с моя Я.  Изглежда на този етап,  стимулацията е предпочитан метод за действие.

# 361
  • София
Фели, не процедурата крие рискове, а стимулацията.
Иначе на самата процедура имам някакъв минимален шанс да се сбърка.

напротив, точно процедурата крие непосредствените рискове - това е инвазивна процедура, свързана и с краткотрайна пълна анестезия. в историята на българската репродуктивна медицина има и смъртен случай след пункция. прочетете информираното съгласие, което дават преди процедурата - там е описано доста подробно и стряскащо.
иначе, от една стимулация, проведена по правилата, нищо няма да й стане на донорката.

за циганките споменахте - клиниките не искат циганки за донорки, защото реципиентките не искат. елементарно е.

не съм напълно сигурна в суперстриктното спазване на закона в българските клиники, напротив, имам основателни подозрения, че на повечето места законите не се спазват, но точно от 40-годишни донорки никой няма интерес. инвестицията на клиниката е голяма, възвръщаемостта е много малка.

донорки на ЕЦ не е реализуемо практически и няма икономически смисъл.

# 362
Починалата жена ми е селска  Sad Много страшно беше, когато се случи  Cry Ромка не всеки би поискал, но има вече доста ромски двойки, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, та там ще послужат.

# 363
А аз да попитам като казвате, че ромка не всеки би поискал, каква информация ви дават за донорките  newsm78 Питам съвсем добронамерено, защото аз не съм правила опит в БГ и не знам как стоят нещата тук  Wink
В България, освен при преброяването, никъде другаде в официални документи за самоличност няма графа народност (етническа принадлеждност)  Naughty Има само националност (това е гражданството), а тя, за всички граждани на страната (българи, цигани, арменци, евреи и т.н.) е българска  Grinning В този ред на мисли, тези белички и руси циганчета, някои от тях и синеоки, например, които причислявам към циганчетата, защото са с майка циганка в автобуса към квартала, или защото българчета не си играят на Женския пазар, те колко % са циганчета, съдейки по външния им вид  newsm78 newsm78 newsm78 Само си разсъждавам де, да не се разсърдите  Peace

А за стимулациите - клиниките могат да стимулират донорките и с медикаменти за 2 хил. лв. и за 10-15 лв., това как влияе на качеството на Я.  Thinking, защото може бройка да се изкара и по двата начина  Sad 

Ако предположим, че цената на едно инвитро е 5 000 лв. (колкото плаща Фондът), като в тази цена са включени медикаментите и цената на процедурата, без хормоните при стимулация, а "компенсацията" за донорките е 3 000 лв., то тогава 8 0000 лв. за донорска процедура си е точно нагласена сума, която не ощетява реципиентките. Печалбата на клиниките е част от тези 5 000 лв. за самото инвитро... Ако включим обаче и предварителните изследвания на донорките, които клиниките би трябвало да им бъдат направени, за да не ощетяваме клиниките да ги сложим едни 1 000 лв., то тогава ще излезе, че клиниките работят за без пари при донорските процедури, което е малко вероятно  Rolling Eyes За мен е ясно, че клиниките "спестяват" по някои параграфи - дали от изследвания, дали от медикаменти, дали от други неща...

Иначе аз винаги съм се отнасяла скептично към немалко разкази на момичета с репродуктивни проблеми, които се притесняват, че от, примерно, 15 фоликула са им извадени 10 Я., от които 10 Я. до 3 ден остават примерно 5-6, а до бластоцисти остават 2-3 с различно качество  newsm78 Thinking newsm78 Thinking Има доста такива случаи, описани във форума, включително в реномирани и популярни клиники... Което за мен означава или 1) некадърна стимулация, което реномираните клиники не би трябвало да допускат, или 2) сами се сетете  Whistling ooooh! ooooh!
Лошо, Седларов, лошо!!!! и недопустимо  #2gunfire, ако се случва  #Crazy

# 364
Гена  Peace  ooooh!

# 365
  • София
Ромка не всеки би поискал, но има вече доста ромски двойки, които се нуждаят от донорски яйцеклетки, та там ще послужат.

И поради тази причина има донорки от такъв произход, но се използват при такива пациентки.

# 366
Ако ползват 40 годишни за донорки е нормално да съберат 2-3...
Надявам се тази информация да не е вярна и силно преувеличена.
ц
за съжаление не е. Лично познавам 2 такива. 38 и 39 г.

# 367
ц
за съжаление не е. Лично познавам 2 такива. 38 и 39 г.

Абе ти хубаво познаваш, я си представи че си ме видяла в клиниката, заговориш ме и аз ти кажа че съм донор ще ми повярваш. А в същото време аз съм реципиент. Много пъти съм си говорила с най-различни жени в клиниката, нито веднъж не съм казала, че съм по донорска програма. Пак стана " На мен ми каза еди си кой Благой от Бусманци ". Сега остава да напишеш и роман "Стъклени яйца ".

Гена, признавам си лично аз не съм се интересувала от състоянието на донорката. Вярвала съм на доктора си и толкова. Може да съм сгрешила, така съм разсъдила тогава. За мен беше важно да имам живо и здраво дете от мъжа ми, друго не ме интересуваше. За сумите повярвай ми вземат малко пари. Незнам как ставаше, но от 3 яйцеклетки на предпоследният ми опит станаха 2 бластоциста и 1 морула. От 13 яйца на сестра ми останаха до 5 ден 6 ембриона. Тогава го помнех, но вече ми е избледняло, но си спомням ясно как единия бластоцист се излюпваше, имаше още 1 бластоцист и другите май бяха на стадий между морула и бластоцист. Сложихме бластоцистите и морулата и се хванаха и трите. На предния опит от донорка, се хвана само едно и то спря развитие в 8 г.с. Като качеството на ембрионите беше същото като на сестра ми, единия бластоцист също беше започнал да се излюпва. Според моите скромни разбирания, в моя случай ми помогна РВМС. Ето за това давам пример с двата ми последни опита, как и в единия и другия случай имаме качествени ембриони, и как се развива бременност след това.

# 368
Ами сигурна съм, изглежда мистично ама няма защо да лъжат.  Другото, е че едната си беше с реципиентката. Точно тук са се запознали. Даже пише тук. От нея разбрах за темата и се включих.

# 369
  • София
айде сега кажи и коя е клиниката. Wink

# 370
Ама тя каза по-рано, че е Надежда. Crazy

# 371
Така е. Не разбирам всичко това.

# 372
Така е. Не разбирам всичко това.

кое не разбираш  newsm78

# 373
  • Asenovgrad
Здравейте момичета....Ходих на лекар-след цикъла няма вече фоликули,нито кисти.Яйчниците ми са в почти нормални размери,но още си имам лека болка особено като се поизморя.....За мое успокоение ходих и на специалист вътрешни болести-всичко е наред....

# 374
BYBATA 0, чудесно си направила като си отишла на лекар, радвам се че всичко при теб е наред  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт