Коледа 2013 - тема 2

  • 57 755
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 278

Има хубави комплекти кутии и в ИКЕА. Simple Smile
Аз си взех от кутиите на ИКЕА. Комплект са от 3 броя и до колкото си спомням цената на 3те беше около 14 лв. При мен последните години металните кутии сякаш са станали нещо като хоби. Събрала съм си доста голяма колекция. Дори днес си взех от Кауфланд едно панетоне в голяма кръгла коледна кутия/ заради кутията/... Лудница е с толкова кутии, но си ми харесват. Смятам и тази година да ги напълня със сладки. Заготовките за украса и подправки, брашно, захар и тн. са вече налични и мисля да се завихрям от следващата седмица сериозно.
Ще показвам готови продукти. Тази ми е 3 година, в която правя коледни сладки и къщи. Не съм решила какво ще правя още, но рецептите ги гледам от тук и предимно на Джема и Нати.
Миналата седмица се върнахме от Будапеща и ми е много коледно от там още. Е, за жалост в у нас не е така, но мен си ме държи коледния дух на унгарците и страхотния им коледен пазар.
 

# 676
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Джема, така като гледам на хотел ще трябва да го обърнеш с един майсторски клас по разни кулинарни тънкости. Grinning
И аз от утре почвам сладкоправенето. Извадила съм маслото на стайна температура. Мисля утре да варя английския пудинг и да забъркам тестата на рохличките и меденките на Джули. Иначе днес се отчетох с коледния календар за децата, в който утрешната задача е много тактически сложена - да ми помагат в кухнята.  Wink Ако ги изключа от правенето на сладки, ще стане война.  Mr. Green
Не знам защо при някои меденките на Джули се получават твърди. Thinking В началото естествено са по-твърди, но до Коледа омекват и стават супер приятни. Обожавам аромата им, който на мен лично ми напомня на едни мнооого обичани коледни базари из разни части на Европа.  Blush

# 677
  • Мнения: 2 309
Записвам се в темата и тази година  Grinning днес ще започна с една доза меденки. Съмнявам се да успея да отделя нещо за Коледа, че като първо количество сигурно ще ги излапат. Традиционно освен тях ще си направя ванилените кравайчета, линцерови и ще експериментирам с някаква нова рецепта за шоколадови.

Купих си малка точилка за сладки  от ИКЕА. Формичките са изрязани на самата точилка и ми се стори много удобно.

# 678
  • Мнения: 8 429
алфа бета, браво! Ти от 1/3 доза ли получи толкова щолени?  Shocked И аз правих 1/3 доза, но моят е един и не е много по-голям от един твой. Снимки ще покажа по-късно, че ми е бавен нета. Кутии има в нашия Лидл (снощи ходихме), питай във вашия дали не могат да ти изтеглят.
Katrin, аз сложих бадеми и орехи, че орехите се чупят по-лесно  Laughing , мислех да сложа и лешници (имам без черупки), но реших като за първи път да не импровизирам толкова.
Моят щолен след изпичането беше мекичък, като изстина стана като тухла. Спомням си от миналата година, че някой питаше дали това е нормално и Джемма беше отговорила утвърдително. Сега се успокоих напълно, че правилно съм запомнила.
Аз правих миналата година меденките на Джемма, спазих точно нейната технология и се получиха страхотни меденки, точно като меденките от моето детство (една братовчедка на майка ми правеше такива меденки-мечета).

# 679
  • Плевен
  • Мнения: 974
Здравейте коледни магьосници!  Grinning

Започнах и аз сладкоправенето снощи с Бостънски коледни сладки, които правя за 1-ви път. Направих и заготовка за АКК ,нищо, че вече му е малко късничко, но ние си го хапваме и през януари Simple Smile. Днес ще украсяваме къщата и ще ни радва аромата от кунята на АКК.

Имам една молба с питане към вас, преди 2 год. правих едни страхотни сладки  със смокини отгоре. Печеше се цялата тава и след това се режеше на ромбчета и се заливаше с още нещо, а ромбчетата изсъхваха на решетка. Търсих из рецептите на 1-ва страница, но не можах да ги открия. Много моля, ако някой се сеща да ми помогне, а и я препоръчвам 100кратно, страхотни се получават. Предварително благодаря   bouquet!

Приятно творене!

# 680
  • Мнения: 180
Момичета, имам нужда от помощ  Praynig освен меденки искам да направя и подобни на тях сладки, които синът ми да може да яде. Той има алергия към яйчен белтък и жълтък и доста не въведени храни. Търся сладки без яйце, прясно мляко, мед, ядки, шоколад...... Отварях рецептите на първата страничка и не открих подходяща. Някой знае ли? Praynig Praynig Praynig
Предлагам ти тези, в нас много се харесват
http://tanitaang.blogspot.com/2010/12/melting-moments.html
Ако се сетя за нещо друго ще допълвам.
Мерси! А могат ли да се правят във формички като меденките и да ги украся?
Не мисля, че ще станат на формички, защото са много крехки и ще е трудно да се точи и реже  Peace

# 681
  • Мнения: 1 080
Чета, че си правите Щолен бисквити. Иска ми се да омеся един щолен и да го направя във формите за мъфини. Някой пробвал ли е?

# 682
  • Мнения: 1 708
хайде купих си билет за влака и заминавам за у Джемма smile3534  food002
Аз пак с въпрос- шолена ми се вижда влажен, та в този ред на мисли веднъж седмично добре ли му е поливането и да не би да прекалявам с количеството? newsm78
И още един въпрос към Наталина, колко време горе долу олекват слепените линцери? Част от тях ще са с шоколад заради брат ми, който мрази домашно сладко и знам, че няма да омекнат, но останалите? Че тази година партиата ми сладко е леко по- гъсто и се чудя кой вариант да избере- сини, сливи, боровинки, малини или ягоди. Вие какво бихте ме посъветвали? Thinking

# 683
  • Мнения: 8 429
tinki_15 , вероятно имаш предвид АКК - той се полива.  Peace Ако ти се струва мек, го поливай по-рядко (аз миналата година моя го поливах веднъж на 10 дни, случи се даже единия път да пропусна, че ми стори доста влажен и беше много вкусен на Коледа). Не съм Наталина, но правя линцерите по нейната рецепта и съм си записала, че след третия ден от слепването с марамалад са най-хубави. Слепвам с марамалад от сливи, тази година ще пробвам с марамалад от ябълки.  Peace

# 684
  • Мнения: 1 080
Линцерите след втория ден са омекнали и колкото стоят по "пръхкави" стават, може дори до разпад да омекнат, та 2,3-5 дни е достатъчно.
За Щолена - не поливай Изооообщо  Grinning

# 685
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Чета, че си правите Щолен бисквити. Иска ми се да омеся един щолен и да го направя във формите за мъфини. Някой пробвал ли е?

Да, само, че не във форми за мафини, но не пречи и там да ги сложиш:







И моят АКК, когато го поливах вчера беше достатъчно влажен. Следващата седмица ще го обърна с дъното нагоре в кутията и ще полея от другата страна.

# 686
  • София
  • Мнения: 230
Аз искам да попитам за щолена на Джема всичкото масло ли се слага при месенето или се оставя определена част от него за намазване. И с колко масло трябва да се намаже, след като се изпече?  newsm78

# 687
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
500 в тестото и 250 за една цяла доза щолен, разтопено за намазване.

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 10:42 от Джемма

# 688
  • София
  • Мнения: 230
 Благодаря! Аз щях да сложа всичкото в тестото.   Blush

# 689
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Благодаря! Аз щях да сложа всичкото в тестото.   Blush

Опссс, моя е грешката за цяла доза щолне 500 гр е маслото в тестото. Понеже правя половин и се обърках. За намазване си е 250 гр.

Общи условия

Активация на акаунт