Коледа 2013 - тема 2

• 57 804
  • 756
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
lulumba благодаря,може да погледна там Peace

# 541
catty m, не са се препекли стафидите, но аз първо пекох от долу, а после включих и на горен реотан.

# 542
  • Пловдив
Момичета, мисля да правя меденки по рецепта на Джемма, но имам въпрос за мармалада за слепване. Имам един мармалад от сини сливи, който стана много гъст - дали ще стане за слепване на меденките? Кога точно да ги слепвам - топли или студени? Дайте, моля, разяснения за тази процедура, че досега не съм го правила, и се притеснявам от натиска на лъжицата (или с каквото се лепи), може да ми се счупи меденката.

# 543
  • Бургас
Момичета, мисля да правя меденки по рецепта на Джемма, но имам въпрос за мармалада за слепване. Имам един мармалад от сини сливи, който стана много гъст - дали ще стане за слепване на меденките? Кога точно да ги слепвам - топли или студени? Дайте, моля, разяснения за тази процедура, че досега не съм го правила, и се притеснявам от натиска на лъжицата (или с каквото се лепи), може да ми се счупи меденката.
Няколко страници по-напред, мисля че Джемма беше споделила, че като направи меденките в по-голямо количество, после слепва една част от тях , а след време, като свършат, слепва още една част. На порции.  Което предполага, че  да се слепват студени, или поне не е проблем това.

# 544
Имам въпрос относно меденките на Джули. Тази година съм решила да ги украсявам с марципан и фондан та дали ще е проблем ако ги украся тази седмица или да оставя за по нататък?

Ами какъв проблем да е, ти си решаваш. Фонданът няма ли да стане на камък  newsm78, много ще се втвърди, меденките ще позасъхнат, има още 26 дни до Коледа. Аз не ги правя толкова по-рано, ще ги правя най-рано другата неделя, а по-добре по-следващата на 15-ти декември. И без това вкусът на меденките се променя заради украсата отгоре. У нас ги предпочитаме пресни или малко престояли, ако нещо за ядене отлежи по-дълго губим интерес към него.

# 545
  • Бургас
Момичета,да сте си купували наскоро шприц за сладки(с разни накрайници).Искам да направя ей такъв тип.Гледах в Продавалник-а от старите Чешки цък.Дали е ОК или има нещо по-удобно.
Наскоро "открих" моя чешки шприц, старателно прибран от времето, когато съм го купувала и много използвала.Ако не беше тази сладкарска страст, която провокира у мен БГ-мама  преди 2 години, сигурно и аз щях да се разделя с него. Но от 2 седмици наистина се радвам, че го имам. Щом вече ти е влязъл въпросът в главата...купувай, докато го има.

# 546
  • Czech Republic

Разреди мармалада с малко топла вода и ще слепваш лесно. Всичко се слепва или украсява студено.  Peace

Извинявам се за тъпичкия въпрос,ама как да оформя ванилените кравайчета на Наталина ? И друго да попитам-Забравените сладки правят ли се по-раничко и трябва ли да отлежат ?

Здравей, ами то е обяснено - взимаш част от студеното тесто (другото оставяш в хладилника), правиш си един дълъг цилиндър (въже) около 3см диаметър, режеш колелца с еднаква големина, от които правиш също въженце и оформяш като кравайче. Ако ми остане време ще пусна тези дни снимки.

Аз замесих днес първата доза меденки и линцери.

# 547
  • Пловдив
Благодря ви, момичета! Наталина, тази коледа мисля да се вихря в кухнята и с твоите рецепти   bouquet

# 548
  • Варна
armeria Peace И без това,за толкова пари направо не знам какво се чудя Simple Smile

# 549
  • София
catty m, не са се препекли стафидите, но аз първо пекох от долу, а после включих и на горен реотан.

Аз пекох с вентилатор и явно за това ми се надуха стафидите отгоре.

Слепвала съм с мармалад от сини сливи и стават разкошни. Слепваш меденките 2-3 дена преди да се консумират, т.е. може да ги опечеш сега, но да слепиш няколко ден апреди да ти трябват. Винаги се слепват сладките студени.

# 550
Вчера и аз направих щолените. За днес бях планувала сладки но ми развалиха плановете с ремонт на ВиК.

И една идея: някои рисуват меденки а други ябълки - http://marrietta.ru/post301370972/

# 551
  • Бургас
Вчера и аз направих щолените. За днес бях планувала сладки но ми развалиха плановете с ремонт на ВиК.

И една идея: някои рисуват меденки а други ябълки - http://marrietta.ru/post301370972/
Прекрасни !

# 552
  • БГ
Към кой модел медени къщички се насочихте? Иска ми се нова да пробвам тази година.
а може и от друг вид тесто......... newsm78
идеи?

# 553
  • Някъде по Дунава
Не знам колко ще е хубав на Никулден,защото той трябва да отлежи,тогава става ароматен, омеква от влагата. Досега освен току-що опечен не сме яли друг.Та моля сподели после как е вкуса. Аз утре ще правя или в събота.
Щом според вас е хубаво да се изчака, ще изчакаме. Дано само да е станал.

# 554
  • София
Имам въпрос относно меденките на Джули. Тази година съм решила да ги украсявам с марципан и фондан та дали ще е проблем ако ги украся тази седмица или да оставя за по нататък?

Ами какъв проблем да е, ти си решаваш. Фонданът няма ли да стане на камък  newsm78, много ще се втвърди, меденките ще позасъхнат, има още 26 дни до Коледа. Аз не ги правя толкова по-рано, ще ги правя най-рано другата неделя, а по-добре по-следващата на 15-ти декември. И без това вкусът на меденките се променя заради украсата отгоре. У нас ги предпочитаме пресни или малко престояли, ако нещо за ядене отлежи по-дълго губим интерес към него.
Нищо му няма на фондана, нито пък на меденките. Аз ги правя точно 4 седмици преди Коледа, т.е този уикенд ще ги правя. После ги украсявам на порции, оставям по 24 часа на масата да засъхне фондана, за да не се развали като ги подреждам в кутия и после ги прибирам. Отлежават си така и са страхотни за Коледа. Като са в добре затворена кутия, нищо не изсъхва и втвърдява.

Общи условия

Активация на акаунт