Коледа 2013 - тема 2

  • 57 827
  • 756
  •   1
Отговори
# 525
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, това е плътен, не въздушен десерт. Peace

# 526
  • Мнения: 984
Благодаря, Джемма!
Още едно въпросче- добре ли е да се съхраняват в картонена кутия (опаковани с фолио за свежо съхранение), на остъклен балкон, който обаче е влажен. Цялото жилище е топлофицирано и балконът е единственото студено място. Другото е хладилника. newsm78

# 527
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Идеално е даже. Не е добре на сухо и топло,защото изсъхва, А на студено и влажно чудесно"живее" щоленчето, поема си влага и не изсъхва. Peace

# 528
  • София
  • Мнения: 6 621
Здравейте, момичета!
За първи път правих щолен, имам обаче съмнения дали съм го опекла добре. Доста е тежичък, така ли трябва да е? newsm78
А пробвах с шишче, беше сухо и го извадих. Ето го:

Ето и линк, ако някой му се гледа повече.
http://greta4wpetrova.snimka.bg/cooking/hrana.309982.32088034

Като гледам твоите щолени, моите май ги препекох. И при мен стафидите отгоре се надуха и изгоряха, при твоите няма такова нещо. Дано не се изложа на Коледа.

# 529
  • Варна
  • Мнения: 12
Здравейте сладко правещи момичета  Grinning
Рядко пиша, но редовно ви чета. От няколко години по Коледа правя промишлено количество сладки (миналата година бяха 18 вида, а тази се очертава да са 23).
Имам въпрос относно меденките на Джули. Тази година съм решила да ги украсявам с марципан и фондан та дали ще е проблем ако ги украся тази седмица или да оставя за по нататък?
Правите страхотни нещица и само да спомена че вие сте виновниците списъкът да расте нагоре  Hug Hug Hug

# 530
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 443
Добро утро!
Вчера направих щолена, вече е увит и прибран в хладилника в непрозрачна торба, че домашните му се точат  Grinning но имам съмнения относно това дали стана ок. Направих 1/2 доза, разделих всички продукти наполовина, но ми отиде брашно по малко от 750г, може би 650г и сякаш ядките и сушените плодове дойдоха в повече. Получиха се 2 щолена, не много големи. Мисля на Никулден да опитаме единия и ако е хубав другия дса остане за Коледа. Много се надявам да са станали, защото доста продукти и време вложих, с толкова втасвания май само козунак съм правила  Simple Smile

# 531
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
 Не знам колко ще е хубав на Никулден,защото той трябва да отлежи,тогава става ароматен, омеква от влагата. Досега освен току-що опечен не сме яли друг.Та моля сподели после как е вкуса. Аз утре ще правя или в събота.

# 532
  • София
  • Мнения: 2 649
Споделям мнението на Джемма за щолена! Трябва му време, за да отлежи, иначе е доста сух. Аз например през 5-те години, когато го правех за Коледа, го приготвях 6 седмици по-рано и ставаше чудесен! Ако ти е втасъл добре, което си е тънкост тука, значи няма проблем. И да, щолените имаш чувството, че ядките и плодовете са в повече. Тежък и плътен е като консистенция след опичането, а като го извадиш от хладилника е като паве, да не се стреснеш.  Laughing Аз го оставям на стайна температура за една нощ и на следващата сутрин е превъзходната закуска с кафе!  Crazy

# 533
  • Мнения: 1 080
Не знам колко ще е хубав на Никулден,защото той трябва да отлежи,тогава става ароматен, омеква от влагата. Досега освен току-що опечен не сме яли друг.Та моля сподели после как е вкуса. Аз утре ще правя или в събота.

Тази година изпробвах различна рецепта, но го пробвахме току-шо опечен. Като престои щолена е като масленките, направо се топи в устата ти, а пресен е малко по-хлебен, но също вкусен  Grinning

# 534
  • Мнения: X
Момичета с какво лепите джинджифиловите къщички?

# 535
  • София
  • Мнения: 6 621
Момичета с какво лепите джинджифиловите къщички?

С разтопена захар.

# 536
  • Мнения: 699
Ще крада от вашите идейки Sunglasses

# 537
  • Варна
  • Мнения: 1 584
Момичета,да сте си купували наскоро шприц за сладки(с разни накрайници).Искам да направя ей такъв тип.Гледах в Продавалник-а от старите Чешки цък.Дали е ОК или има нещо по-удобно.

# 538
  • Пловдив
  • Мнения: 333
Извинявам се за тъпичкия въпрос,ама как да оформя ванилените кравайчета на Наталина ? И друго да попитам-Забравените сладки правят ли се по-раничко и трябва ли да отлежат ?

# 539
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Аз имам най-стандартен шприц, купуван преди 2-3 години от Била, че старият се потроши. Върши идеална работа за такива сладки. Peace

И да похваля лимоновите мъфини на Норе.  Peace Мнооого нежен вкус, снощи ги забърках и вече половината са изядени. Всички искат повторение. Grinning Но мисля вторият път да сложа вътре не бял шоколад, а захаросана череша например. Предполагам, че ако лимонът се замени с портокал и се добавят кандирани портокалови корички също би се получило чудесно. Изобщо рецептата се добавя на стратгическо място в домашната тетрадка. Норе, благодаря, че я сподели.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт