Студенти в UK

• 91 369
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Момичета, много Ви благодаря за отговорите!  bouquet
Дъщеря ми отдавна си е избрала специалността и какво точно я интересува. Оказа се, че около 30-тина курса са, които предлагат това, което иска. Това от една страна улеснява процедурата на избиране, но пък намалява възможността за вариране според успеха й, местоположението на университета и разходите съответно.
Забравих още, ако ви е направило впечатление, една и съща специалност, в различните университети се води  BSc или BA, при първото се набляга повече на теоретичното обучение, при второто  повече на практическото, така че и това може да е решаващо при избора на курс и университет.
Това разделение стесни броя на възможните университети. Определени дисциплини не я интересуват и не иска да ги учи.
Отново благодаря Ви за отзивчивостта!

# 361
Да се запиша и аз. Приключи и нашата ваканция. Днес изпратихме момчето. Беше цял месец тук, а толкова бързо мина. Сега ще се стяга за изпитите и дай боже успешна сесия на всички, на които им престои.

# 362
  • някъде из облаците
zuri,  дъщеря ти явно много добре знае какво точно иска, така че успех, каква е специалността към която се е насочила?

# 363
  • София
 Нещо на пръв поглед стандартно - Психология и философия. В последствие иска да се занимава със социална психология. Това определя хуманитарната насоченост на профила и изборът е ограничен. Не се интересува от психотерапия, спортна психология и невропсихология- далеч от пациенти и бъркане в мозъка . Иска да измерва колко е лудо обществото ни. Simple Smile
Преди 2 години се занимаваше с това. Прави и проект в училище. Изследваха толерантността в училището им. Освен това заснеха и някакъв клип.

# 364
Децата ви как направиха изборът си на университет?   Прегледахме всички възможни класации, изчетохме доста форуми. Детето реши, че парите са страшно много и не можем да си позволим да ги даваме за някой посредствен университет само за да се води , че е учила в UK. Шотландия отпадна, защото е много далече. Разгледа курсовете на всеки един от набелязаните 10-тина университета, също и градовете. Все пак трябва да има възможност и за работа докато учи иначе няма как да се получи. Tака сведохме избора до 5.

Разглеждаха ли подробно курсовете по дадената специалност в университета преди да го посочат?  Да, подробно се запознахме с курсовете на набелязаните университети. Bath отпадна от класацията ни, защото специалността ни там е много инженерно насочена, а детето иска да рисува. Другото водещо за избора на Кардиф за фаворит е, че там курса на обучение е 5г. сандвич програма BSc/MArch Architecture (Five years) и практиката между part 1 и part 2 е в тези 5 години.

Гледаха ли класацията на университета като цяло и по специалността? Да, гледахме ги, и по-точно удовлетвореност на студентите и реализация след завършване, макар че с нашата специалност е малко по-различно.

От разходите ли се ръководехте? Разпитвали ли са други българи от този университет? Да, не е без значение цената на общежитието и разходите за живот. Valha ни помогна с много полезна информация. Огромно БЛАГОДАРЯ!  

Кога подадоха документите и след колко време получиха отговор? Документи подадохме на 24 септември. Едни университети отговориха бързо, Northumbria се обозначиха едва на 10.01.2014. Вече ги бяхме отписали, но като дойде писмото за изискванията за портфолио дъщерята се жегна нещо и реши да им изпрати и на тях. Сега чака интервю по скайпа, защото няма да ходи втори път до ЮК за интервю. Но изборът тъй или иначе вече е направен.

Разходите им как се движат спрямо обявените в унистатс? Сега не мога да преценя.

Последна редакция: чт, 16 яну 2014, 20:19 от Mimito_75

# 365
  • България
Счетох, че е редно да ти отговоря тук, за да може да се ползва и от други хора.

Децата ви как направиха изборът си на университет? Още в края на 9кл. дъщеря ми реши какво ще учи. Очаквах промяна, но тя методично започна да преследва целта си. В 11кл имаше желание за САЩ, но за съжаление се отказа. От там нататък разгледа ранкинга на университетите като цяло и за желаната специалност според възможните източници.

Разглеждаха ли подробно курсовете по дадената специалност в университета преди да го посочат? Да, разгледа ги и това оказа влияние на избора й. Приоритет бяха възможности за година стаж или година в чужбина

Разглежда ли ли са с каква тематика се занимава съответната катедра? Не знам. Ако го е правила, е било самостоятелно.

Гледаха ли класацията на университета като цяло и по специалността? Да, и двете. Това беше важно за нас.

От разходите ли се ръководехте? Това беше важно за нас, но при близки показатели приоритет имаше големината на града заради потенциалната възможност за работа.

Разпитвали ли са други българи от този университет? Говорила е с деца, които учат там, но това е било по-скоро защото ги познава, а не за да влияе на избора й. Но - ходи да види университета, като й осигуриха "достъп до него" - нещо като ден на отворени врати.

Кога подадоха документите и след колко време получиха отговор? В моследният възможен момент  Mr. Green 14.01.

Разходите им как се движат спрямо обявените в унистатс? Все още не знам. Надявам се след година да мога да ти отговоря

Много въпроси #Crazy, но от септември и аз ще се въртя на бавния шиш за кандидатстването . И сигурно и мен няма да ме информират непрекъснато , а бих искала да имам яснота по въпроса, за да знам кога и защо да се притеснявам Wink- Знаеш, че ще бъда до теб и ще те информирам с каквото мога!  Hug

# 366
Valha, Сребърна паричка, благодаря ви!
Хубави оценки за чакащите резултатите от изпитната сесия, и успех на тези, на които тепърва предстои!
Стискам палци и на всички кандидат- студенти и техните майчета!
Щастливи и споделени мигове момичета!   bouquet

# 367
Zuri, само да допълня отговорите за финансите - определено сметките, които си направихме предварително излязоха точни.
Като видиш средната цена на общежитието, добавиш по 250 паунда за храна и лични разходи на месец, самолетни билети, ако ще се прибира всяка ваканция и можеш да видиш какво се получава. В темата е коментирано с конкретни цифри. Макар, че е относително за всеки човек с колко пари ще изкара месеца и ще попадне ли на изгодна квартира, но общата картина се получава. Транспортните разходи там са високи и при нас е голямо улеснение, че живее близо до университета и до центъра, например и не ползва автобус, който струва 2.70 £ в една посока. За сметка на това плащаме по 424 £ на месец за общежитие. Приятел на сина ми си намери изгодна квартира и плаща по 300 £ заедно със сметките, но пътува винаги с автобуси, защото е доста далеко до университета, а за центъра да не говорим, дето се казва от време на време да излезе да разпусне...пак гони автобус.

# 368
  • София
Благодаря Ви!
Много полезни съвети! Получих представа за пътя, по който трябва да вървим. Предполагам, че в края на лятото отново ще Ви атакувам с въпроси.
Успех на кандидатстващите - да ги приемат на желаното място! А на студентите - успешно представяне и занапред!

# 369
  • Русе
ЗДравейте, въпроса ми е отнесен, но сега започвам да събирам информация. Има ли деца кандидатствали в университети (колежи) за актьорско майсторство за театър. Ако да - моля да споделите опит.

# 370
  • Русе
Ирина Б., току що научавам от БНТ 1, че сте имали нова международна математическа изява. Браво на Петър и целия отбор! Пожелавам много бъдещи успехи, здраве, късмет и нестихващ интерес към науката!

bouquet    bouquet    bouquet 

http://bnt.bg/news/nauka-i-tehnologii/vtoro-myasto-za-rodni-mate … titsi-v-kazahstan

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 23:23 от nikoleta68

# 371
  • гр.София
Беше едно изключително тежко състезание, увенчано със златен медал, а най- хубавото е, че пред Пепи има само руснаци.
Обаче ако гледаме само репортажа на БНТ, ще разберем само, че Чи е приет в Кембридж, а Петър ще се върне задължително. Ако по този начин се отразява всяка новина, изобщо не ме учудва истерията, която се създаде покрай падането на ограниченията за работа на острова за българи и румънци.
Знаех си, че не биваше да ставам инженер- къде по- добре щях да се справям като журналист:)
И се сещам за едно забравено стихотворение на Божидар Божилов- "Благодаря ти, Господи, че си го създал поет! Да бе го сътворил бръснар, отдавна всички да ни е изклал."

Напоследък непрекъснато обяснявам на познати защо отказваме на Оксфорд- толкова упреци чувам, че почвам да се съмнявам в правилността на избора на Петър, а веднъж вече обяснявах способността му да оценява правилно:) Мечтата му е Станфорд, а мечтите трябва да се следват.

# 372
  • България
 Ирина Б. поздравления за теб и успешният ти син!  Hug   bouquet
 След като човек има мечта и е имал куража да я сбъдне, трябва да я следва.
 Един съвет: спри да обясняваш защо отказахте Оксфорд, няма да те разберат. Аз от известно време съм в много жестоки колебания дали УК е добър избор и съжалявам, че девойката се отказа рано от САЩ. Чак имам угризения... Но времето ще покаже.

# 373
  • гр.София
Благодаря за подкрепата, Sofia V  bouquet
Не съжалявай за избора на девойката/ макар, че аз бях убедена, че тя ще кандидатства с USA/.
Хубавото на този етап от образованието е, че винаги може да се рестартира- не е като след седми клас.
След няколко месеца ще обсъждаме предимствата и недостатъците на Острова и Америка и ще сме малко по- наясно доколко сме направили правилния избор.

Успех!

# 374
Ирина Б., Честито на Петър! Тези деца трябва да са гордостта на България, а не само наша! Не съжалявай за Оксфорд, важното е желанието на детето! Важно е той да следва мечтите си, да е щастлив и удовлетворен.
Моята дъщеря твърдо отказа да кандидатства в САЩ. Не съм и повдигала повече въпроса. От самото начало искаше в Кардиф, и сега мечтата и е на път да се сбъдне. Доволна съм много въпреки, че вътрешно си задавам въпроса "А дали Шефийлд не е по-добре? Дали няма да сбъркаме?"
При мен раздвоението винаги ще го има дали изборът е правилния, но тя е твърда. Не смея и да си помисля да покажа несигурността си пред нея. Нека стане това, което те мислят, че е най-добро и което им е на сърце.

Общи условия

Активация на акаунт