Работа, CV-та, HR-и, съвети - 35-та тема

• 55 380
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Говоря по принцип, не конкритно за теб или за някой от темата в частност.

# 616
Разбирам  Peace

# 617
Да взема и аз да се изкажа...  Simple Smile
Драга ми Popule  , не видях точно къде в моите писаници омаловажавам професията на медицинска сестра? Аз съм на 100% ЗА всеки в нашата мила родна страна да получава заплатата, която заслужава, независимо дали е чистач, лекар или учител. Но да застане някой срещу мен и да твърди, че искам много и имам нереални очаквания, при условие, че не знае нищо за мен и естеството на работата ми е глупаво, не мислиш ли? Не я схващам тази мания да се гледа в канчето на другия, непонятна ми е!
Все пак не случайно се нарича "Пазар на труда". Едни купуват, други продават...

бонбонбон
Напълно съм съгласна с всичко написано от теб до сега. Simple Smile

# 618
Да взема и аз да се изкажа...  Simple Smile
Драга ми Popule  , не видях точно къде в моите писаници омаловажавам професията на медицинска сестра? Аз съм на 100% ЗА всеки в нашата мила родна страна да получава заплатата, която заслужава, независимо дали е чистач, лекар или учител. Но да застане някой срещу мен и да твърди, че искам много и имам нереални очаквания, при условие, че не знае нищо за мен и естеството на работата ми е глупаво, не мислиш ли? Не я схващам тази мания да се гледа в канчето на другия, непонятна ми е!
Все пак не случайно се нарича "Пазар на труда". Едни купуват, други продават...

бонбонбон
Напълно съм съгласна с всичко написано от теб до сега. Simple Smile

bouquet

# 619
Е, стигнахме до извода, че не ни трябва пазач на казана, щото ние сами се дърпаме надолу, вместо да се подкрепяме.  Масово омаловажаваме и подценяваме чуждия труд. Моите отговорности са по-големи и по-важни от всички останали едва ли не.  А всеки труд е важен и трябва да бъде оценяван така, че човекът да има пари освен за насъщния, и за надграждане. Само че дивия пазар няма нужда от много надграждащи, а има нужда от хора, продаващи понякога къртовски труд за жълти стотинки. Питахте дали бих работила някъде, където не ми плащат осигуровки. Ами работила съм и без трудов договор, само и само да се задържа "над водата". Използва се крайната нужда, за да се държат хората на някакъв жизнен минимум. Оттам нататък всички знаем какво се случва.
           Всички имаме нужда и от нискоквалифицирания и от висококвалифицирания труд. Зависими сме взаимно. Освен от парите имаме нужда и от едното благодаря. Поне помежду си. А какво се получава - стачкуват учителите - колко хора излязоха в тяхна подкрепа; полицаите - те пък за какво стачкуват като всички са мързеливци и нищо не работят; лекарите - аууу какви некадърници има там; тютюнопроизводителите не си пуснали децата на училище - е че какво толкова, нискоквалифициран труд, едни листа имат да оберат; шивачките, заключени в цеха докато не изпълнят поръчката; да не пропусна и офис-администраторите - ама какво толкова работят пък тези???  Да продължавам ли нататък?  Всеки се спасява поединично, в това ни е бедата. Както и крайната нужда, която ни принуждава да се съгласяваме на мизерно заплащане, нямащо нищо общо със стандарта на ЕС, както и на никаква защита на правата ни като работещи. Не се ценим и не се подкрепяме взаимно. Това е.
            Пожелавам на всички да си намерят адекватно платена работа, в областта, в която ще се чувстват най-полезни и която да носи удовлетвореност. И поне едно благодаря!

# 620
            Пожелавам на всички да си намерят адекватно платена работа, в областта, в която ще се чувстват най-полезни и която да носи удовлетвореност. И поне едно благодаря!

Присъединявам се към пожеланията!

# 621
Аз пък от този спор разбрах, че някой се чувства неудовлетворен от работата си на мед. сестра.
Не разбирам защо това трябва да се превръща в основен спор на тази тема?
И категорично твърдя, че заплатите на мед. сестрите са над средните за страната, а в частните клиники и много над, така че спрете да манипулирате.

бонбонбон  , и аз съм съгласна с това, което си написала  Peace

P.S С "Бакалавър" са тези, които сега завършват, старите кадри са си с т.н от едно време "полу-висше". И може някоя да е доучвала, но това се прави с цел запазване на работното място и повишаване на заплащането.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 23:20 от Red_Hot

# 622
  • София
Аз пък от този спор разбрах, че някой се чувства неудовлетворен от работата си на мед. сестра.
Не разбирам защо това трябва да се превръща в основен спор на тази тема?
И категорично твърдя, че заплатите на мед. сестрите са над средните за страната, а в частните клиники и много над, така че спрете да манипулирате.

бонбонбон  , и аз съм съгласна с това, което си написала  Peace

Най-добрата ми приятелка е медицинска сестра. И да, не е удовлетворена и обмисля заминаване за Англия - не може да спечели зелена карта за САЩ от доста време, та... От нея знам много за професията медицинска сестра и проблемите в работата им.

Колкото до другите коментари, които чета, абе хора, осъзнайте се. Не живеем в комунизъм, където уравниловката дърпаше всички надолу. Няма как всеки да е велик и да взима голяма заплата. За това, всеки трябва да избере професия, която да му носи по-добра заплата - защото живеем в капитализъм и хората НЕ СА равни. А за да работи капиталистическата система както трябва, трябва едни да взимат повече от други - това се нарича стимул. И при това положение има разделение на професиите и съответно заплащането им. Не може едни да си клатят краката по цял ден, а други да работят като къртове за по-ниско заплащане от тези, първите. Затова в развитите капиталистически страни, по-тежките професии получават по-добро заплащане и има статистика на годишните заплати, та човек да си направи сметката още като започне да учи или да избира професия - та да има кандидати, които да искат да ги работят тези тежки професии. С това комунистическо мислене, което се демострира тук, до никъде няма да стигнем. Ами сори, ама няма как да уважавам повече един офис администратор от един лекар или медицинска сестра. Всяка жаба трябва да си знае гьола. Че то аман от грандоманщина в тази държава - всеки е велик, а като дойде до работа ако може въобще нищо да не върши, а да взима големите пари. Еми няма как да стане. С други думи - уважавам жената, която ми чисти, но мога да мина и без нея, ако се наложи. Докато ако ми потрябва здравна помощ, няма как да мина нито без лекар, нито без медицински сестри.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 20:39 от Popule

# 623
И в България има квалифицирани мед. сестри, които печелят много прилично. Аз поне познавам две такива. За всяка професия си зависи личната квалификация и кадърност. В една и съща професия, различни хора получават различно, много често защото единият е с по-добри професионални умения от другия и е успял да се реализира по-добре. Това се нарича пазарна икономика, а тази уравновиловка, за която говориш ти, беше преди 1989г.

# 624
Ахааааа, светна ми! Приятелката ти злобее, защото не се е вредила за САЩ. Днес, насред другото ровене, четох, че от 500 завършващи мед-сестри, 480 взимат разрешително за работа в чужбина и заминават. Очевидно е тя сред кои е.
Като сме заговорили за уважение, автобусният шофьор на 30-годишен Икарус колко ли уважение заслужава за возенето и отговорността за живота на 5-30 човека, вкл. жени, деца и пеленачета накуп, всеки курс.
Точно защото не сме комунизъм, багеристите не взимат по държавна наредба 3 пъти повече от хирурга. Приятелката ти може да си хване шапката и да замине. Обаче нанайци, нали - не успява с реализация в частна болница, не успява с реализация в чужбина. И, понеже е на най-ниското стъпало сред образованите богове, няма на кого друг да си го изкара, освен на необразованата, безотговорна сган, немедицинските работници.

# 625
И в допълнение на това, което е написала бонбонбон, все пак може да упражнява професията си, било и за 450 лв. в нейния случай, защото доста "офис- администратори" в момента и за толкова не могат да започнат работа. И все пак има възможност за високоплатена реализация в чужбина. Така, че от тук нататък всичко е в нейни ръце, няма на кого да се сърди, че не може да се възползва от тях, дали в България, дали в чужбина.

# 626
Това не е тема, в която всички да обменяме опит, да си помагаме,да
помогнем на търсещите , да ги окуражим - това е истински чат , и като автор на темата
това ме обижда , осъзнайте се.  Confused

# 627
  • София
Ахааааа, светна ми! Приятелката ти злобее, защото не се е вредила за САЩ. Днес, насред другото ровене, четох, че от 500 завършващи мед-сестри, 480 взимат разрешително за работа в чужбина и заминават. Очевидно е тя сред кои е.

Звучиш като да си доволна от тази тъжна статистика. Ами аз не съм - точно поради причината на НЕ-взаимно-заменяемостта на тези кадри. И поради това, че аз самата мога да бъда потърпевша на тази тъжна статистика, ако ми се наложи да ползвам здравни грижи, да ме пази Господ. Просто няма да има кой да се погрижи за мен, а и за теб. Има някои неща, касаещи здравето ми, за които не мога да разчитам на офис асистенти... Cry В България нещата трябва много да се променят - не може хора с тежки професии да бъдат подценявани и да получават по-ниско заплащане от други с по-леки. За това повдигнах въпросът. Знайте си РЕАЛНАТА цена - нито се подценявайте, нито се надценявайте.

# 628
Ами разчитай на приятелката си да ти помогне по здравните въпроси! Ред си е много права, при сегашната ситуация една мед-сестра на практика има гарантирана реализация - нещо, което на първо замисляне НЕ мога да кажа за нито една друга професия, вкл. какъвто и да е вид лекар.
Дадос, мен също ме обижда да съм виновна за нечия некадърност и да ми се вменява отговорност за чужди професионални неуспехи. На една мед-сестра не й трябва помощ от тази тема, но на мен ми трябва и определено нямам нужда от поредния ред сълзи и сополи "ох, малка ми е заплатата". Малка, ама стои на това място, нали? Защото друго всъщност не умее. И определено 450 лв и поне една кутия бонбони през ден е по-добре от безработна.
Ей, че нагли хора! ooooh!

П.П. Реалната цена зависи от условията на труд, от отговорностите в работата, а не само от качествата на работещия. Очевидно твоята приятелка не си знае цената, само не разбирам защо това трябва да е мой проблем.

# 629
  • София
Ами разчитай на приятелката си да ти помогне по здравните въпроси! Ред си е много права, при сегашната ситуация една мед-сестра на практика има гарантирана реализация - нещо, което на първо замисляне НЕ мога да кажа за нито една друга професия, вкл. какъвто и да е вид лекар.
Дадос, мен също ме обижда да съм виновна за нечия некадърност и да ми се вменява отговорност за чужди професионални неуспехи. На една мед-сестра не й трябва помощ от тази тема, но на мен ми трябва и определено нямам нужда от поредния ред сълзи и сополи "ох, малка ми е заплатата". Малка, ама стои на това място, нали? Защото друго всъщност не умее. И определено 450 лв и поне една кутия бонбони през ден е по-добре от безработна.
Ей, че нагли хора! ooooh!

П.П. Реалната цена зависи от условията на труд, от отговорностите в работата, а не само от качествата на работещия. Очевидно твоята приятелка не си знае цената, само не разбирам защо това трябва да е мой проблем.

Ами като не е твой проблем, защо влизаш в спорове? Аз само казах, че заплата от 1000 лв. за офис администратор е нереално висока, за да бъде очаквана. Човек трябва да се поогледа, за да разбере къде му е мястото в икономиката на държавата. Поради това дамата, която очаква подобна заплата, ще бъде доста разочарована, защото трудно ще я получи.

Общи условия

Активация на акаунт