Работа, CV-та, HR-и, съвети - 35-та тема

• 55 398
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
То ако сестрите си продадат в България труда за колкото е редно и трябва да получават, няма да има нито един оцелял след дори обикновено счупане.
Пак не те разбрах  Embarassed

Относно за това, че сестри няма, а със секретарки е пълно - кой за каквото е учил и колкото места има по университети и колежи. Не може всички да са лекари, но това не значи, че трябва всички да взимат малко пари. Каквото и да учи някой, е наясно каква ще му е реализацията, колко е горен и долен праг на месечния доход, както и средния такъв.
Да не говорим, че една сервитьорка има много по-голяма вероятност да изяде шамари от пиян клиент, отколкото една сестра, обаче сервитьорката взима наполовина на сестрата.

# 601
  • София
         Жалко е, когато не ценим и не уважаваме трудът на другите.

Хубаво е да се уважава трудът на другите, но и ясно да се осъзнава сложността, отговорностите и спецификата на този труд. Затова различният труд се заплаща различно - точно на база тези критерии. За това говорим тук - не може офис администратор да взима повече от медицинска сестра - сравнение в отговорностите, сложността и спецификата на работа на тези две професии дори не може и да става. За пример - ВСЕКИ може да стане офис администратор, но НЕ ВСЕКИ може да стане медицинска сестра. Дори само по отношение на образованието ако говорим - или за по-ясно - медицинска сестра може да стане офис администратор, но обратното не е възможно, съгласно законодателството на държавата. Медицинска сестра може да стане сервитьорка, но обратното не е възможно. Дано да ме разбрахте.. Peace

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 01:25 от Popule

# 602
  • София
То ако сестрите си продадат в България труда за колкото е редно и трябва да получават, няма да има нито един оцелял след дори обикновено счупане.
Пак не те разбрах  Embarassed

Спи ми се вече.
Исках да кажа, че ако всички сестри в България решат да се продадат за колкото е редно ще напуснат държавата до една и няма да има кой да се грижи за болните. Със сигурност. Радвам се, че все пак не си мерят труда на кило.

И само да допълня - доста от сестрите се занимават с доста по-опасни пациенти - болни от заразни, с психични отклонения и пр., та да не сравняваме и опасностите в работата.

и да всеки си прави сметката колко ще получи, но има професии, за които трябват хора с призвание, а тези хора не си правят бакалски сметки.

# 603

ВСЕКИ може да стане офис администратор, но НЕ ВСЕКИ може да стане медицинска сестра. Дори само по отношение на образованието ако говорим - или за по-ясно - медицинска сестра може да стане офис администратор, но обратното не е възможно, съгласно законодателството на държавата.

Много грубо изказване спрямо професиите.
Защо подценявате работата на хората независимо каква е тя?
Дори това с образованието не е вярно, защото за мед. сестра се учи в колеж със степен "Специалист", а за офис администратор в повечето случаи се изисква "Бакалавър" или "Магистър" с икономическо или техническо образование, според естеството на фирмата. На частния трудов пазар всеки може да взема, толкова за колкото се е продал, според възможностите си.

И както офис администраторът не може да стане мед. сестра, така и мед. сестрата не може да стане офис администратор по ред професионални причини. Изобщо не виждам смисъл в приравняването на двете професии и коментирането на заплащането им.

Както има офис администратори, които са тип секретари, така има и мед. сестри, които са рецепционистки и също си клатят краката (имам близка мед. сестра, която точно това работи и заплатата й е доста над 450 лв.). Има и мед. сестри, които са по цял ден в операционна, има и офис администратори, които владеят по два езика, носят материална и финансова отговорност за стотици хиляди пари, извършват специфична професионална дейност.

В крайна сметка всеки сам си е избрал професията и никой не носи вина или отговорност, за това на другия колко му е заплатата. И в двете професии има ниско заплащане, има и високо платени служители.

Всяка професия извън България в по-високо платена, така че сравненията само за мед. сестрите са неуместни. 

А пък срещу луди и болни хора никой не е застрахован. В болниците поне се знаят, че са такива, до като един видимо добре изглеждащ, ако влезе в офиса, може доста късно да го разбереш, че е с проблеми.  

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 02:28 от Red_Hot

# 604
  • София

ВСЕКИ може да стане офис администратор, но НЕ ВСЕКИ може да стане медицинска сестра. Дори само по отношение на образованието ако говорим - или за по-ясно - медицинска сестра може да стане офис администратор, но обратното не е възможно, съгласно законодателството на държавата.

Много грубо изказване спрямо професиите.
Защо подценявате работата на хората независимо каква е тя?
Дори това с образованието не е вярно, защото за мед. сестра се учи в колеж със степен "Специалист", а за офис администратор в повечето случаи се изисква "Бакалавър" или "Магистър" с икономическо или техническо образование, според естеството на фирмата. На частния трудов пазар всеки може да взема, толкова за колкото се е продал, според възможностите си.

И както офис администраторът не може да стане мед. сестра, така и мед. сестрата не може да стане офис администратор по ред професионални причини. Изобщо не виждам смисъл в приравняването на двете професии и коментирането на заплащането им.

Както има офис администратори, които са тип секретари, така има и мед. сестри, които са рецепционистки и също си клатят краката (имам близка мед. сестра, която точно това работи и заплатата й е доста над 450 лв.). Има и мед. сестри, които са по цял ден в операционна, има и офис администратори, които владеят по два езика, носят материална и финансова отговорност за стотици хиляди пари, извършват специфична професионална дейност.

В крайна сметка всеки сам си е избрал професията и никой не носи вина или отговорност, за това на другия колко му е заплатата. И в двете професии има ниско заплащане, има и високо платени служители.

Всяка професия извън България в по-високо платена, така че сравненията само за мед. сестрите са неуместни. 

А пък срещу луди и болни хора никой не е застрахован. В болниците поне се знаят, че са такива, до като един видимо добре изглеждащ, ако влезе в офиса, може доста късно да го разбереш, че е с проблеми. 

Нищо грубо не виждам. Фактите са такива, колкото и това да не се харесва някому. Владеенето на език не е проблем за никого, който има желание. Не е необходима английска филология примерно, за да стане човек офис администратор. И да, заплащането на професиите трябва да бъде и е различно, в зависимост от много фактори. Пак повтарям - медицинските сестри могат да работят като офис администратори и го правят - примерът ти за рецепционистка, което е равнозначно на офис администратор, но обратното не е възможно. И това, че в чужбина заплатите са по-високи, също е ясно. Но има едно нещо, което се нарича средна заплата за професията и тук се появява разликата - вече дадох пример със САЩ - там средната заплата на медицинска сестра е 63000 долара, докато на офис администратор е 43000. Както виждаме, професията медицинска сестра е по-добре заплатена от тази на офис администратора и затова си има причини. В България обаче какво ли ни е наред, та да спорим за подобни неща? Точно неуважението на тежкият труд на медицинските сестри, което се демонстрира дори и в тази тема, ги кара да напускат България, знаейки съответният чужд език  Wink на държавата, в която отиват (няма как да работиш като медицинска сестра ако не знаеш езикът), за да намерят признание и достойно заплащане за работата си. Това вече си личи в понижаването на качеството на здравните услуги, което в голяма степен се дължи и на липсата на добри медицински сестри, а и лекари. Че то дори младите лекари не започват със заплата от 1000 лв...!
А сведенията ти за специалист при образованието на мед сестрите са мнооого стари (няма вече подобна степен в образованието) - отдавна вече образованието на медицинските сестри е със степен бакалавър.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 10:33 от Popule

# 605
Разлика между офис-администратор и медицинска сестра има и не виждам нищо грубо, че това се казва. Фактът си е факт - медицинската сестра може да стане офис-администратор, докато обратното без допълнително обучение в мед. колеж (или еквивалентно) е невъзможно.
Нищо грубо и нищо обидно - просто факт

# 606
Медицинските работници в САЩ получават повече пари, първо защото са платили в пъти повече за образованието си и продължават да плащат. 
Медицинската сестра не може да стане офис-администратор, а офис-сътрудник, който така или иначе взима по-малко пари и от нея и работата му накратко е да вдига телефона и да проверява кашоните с хартия и химикалки от Офис 1. Офис-администраторът подписва платежни документи и носи отговорност за всяко левче, което разпише, най-малкото.
За езика също не съм съгласна. С години съм работила на място, където се изискват познания по разпространени езици. Знам за какво ниво става дума. За да се научи език е необходимо същото желание и мозък, колкото да се изкара полувисшето за мед-сестра. Едните избират едното, другите - другото.
Отделно - налага ми се да общувам с хора, пострадали от лекарска, сестринска и санитарска небрежност и мързел. Доколко е коректно една сестра, която не знае език, да оправдава лошото си отношение в родината с ниската заплата и какво общо има тук прословутото призвание? Фаловете в болниците, специално българските, не стават от невнимание, а от неглижиране и неуважение към пациента. Докато благодарните пък пациенти намират винаги начин да се отплатят за добро отношение и обслужване.
Подчертавам, аз НЕ омаловажавам труда на сестрите... стига да го полагат. Няма начин да останат невъзнаградени. Но не е редно да се омаловажава трудът на останалите. Хората работят за пари. Ако работеха за призвание, нямаше един лев да искат, вкл. сестрите и лекарите, но те също работят за пари и при тях не може да важи "работя за колкото ми плащат"  Peace

# 607
  • София
За да се научи език е необходимо същото желание и мозък, колкото да се изкара полувисшето за мед-сестра. Едните избират едното, другите - другото.
Отделно - налага ми се да общувам с хора, пострадали от лекарска, сестринска и санитарска небрежност и мързел. Доколко е коректно една сестра, която не знае език, да оправдава лошото си отношение в родината с ниската заплата и какво общо има тук прословутото призвание? Фаловете в болниците, специално българските, не стават от невнимание, а от неглижиране и неуважение към пациента. Докато благодарните пък пациенти намират винаги начин да се отплатят за добро отношение и обслужване.
Подчертавам, аз НЕ омаловажавам труда на сестрите... стига да го полагат. Няма начин да останат невъзнаградени. Но не е редно да се омаловажава трудът на останалите. Хората работят за пари. Ако работеха за призвание, нямаше един лев да искат, вкл. сестрите и лекарите, но те също работят за пари и при тях не може да важи "работя за колкото ми плащат"  Peace

Ужас! ooooh! Няма да коментирам това ти изказване. Само ще ти кажа, че образованието на медицинските сестри е степен бакалавър - по-старите сестри бяха накарани да се явяват на допълнителни изпити!, щото да получат нова диплома степен бакалавър, каквото е по цял свят изискването за тази професия. А колкото до средните заплати, отвори си статистиките от САЩ (там поне има такива) и виж за какво иде реч. Тук говоря за друго - когато човек кандидатства за работа, е хубаво да се запознае със средната заплата за професията си, за да може да постави адекватни искания пред бъдещия работодател, щото той да не го отхвърли веднага, както се получава с момичето, което кандидатства за офис администратор, а изискванията му за заплата са прекомерно високи. И още нещо - офис администратор не е равнозначно на икономист. Колкото до подписването на платежни документи, това е ежедневие в работата на медицинската сестра - кой мислиш, че подписва рецептите за лекарства към болничните аптеки, които се получават всеки ден в съответната клиника? Рецептурната табела се подписва от медицинските сестри, които съответно носят финансова отговорност за тяхното изписване и за изразходването на лекарствата и материалите - дори няма да споменавам колко стъпи лекарства и материали се използват, като започнем от наркотични вещества, които стоят под ключ и под брой в каса, а за този ключ и използването им отговаря медицинската сестра.

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 11:34 от Popule

# 608
Искам да ви попитам нещо.
Малките фирми със служители до 20-30 човека или тип семейни, в които нямате переспективи за развитие, нямате реален ТД и изпълнявате няколко длъжности в едно, неспазване на работното време, без заплащане на отпуск и болнични, вариант ли са за вас, или предпочитате известно време да сте без работа, но да намерите нещо по- сериозно?

Не, никога не бих започнала в такава фирма дори бих подала сигнал, където е необходимо

Изключително много уважавам професии като учителската, лекарската, адвокатска и т.н. Няма нищо лошо в офис администратор, но със сигурност почти всеки може да я изпълнява и не изисква някаква супер тясна специализация  Peace

# 609
Ужас! ooooh! Няма да коментирам това ти изказване. Само ще ти кажа, че образованието на медицинските сестри е степен бакалавър. А колкото до средните заплати, отвори си статистиките от САЩ (там поне има такива) и виж за какво иде реч. Тук говоря за друго - когато човек кандидатства за работа, е хубаво да се запознае със средната заплата за професията си, за да може да постави адекватни искания пред бъдещия работодател, щото той да не го отхвърли веднага, както се получава с момичето, което кандидатства за офис администратор, а изискванията му за заплата са прекомерно високи. И още нещо - офис администратор не е равнозначно на икономист. Колкото до подписването на платежни документи, това е ежедневие в работата на медицинската сестра - кой мислиш, че подписва рецептите за лекарства към болничните аптеки, които се получават в съответната клиника? Рецептурната табела се подписва от медицинските сестри, които съответно носят финансова отговорност и за изразходването на лекарствата и материалите - дори няма да споменавам колко стъпи лекарства и материали се използват, като започнем от наркотични вещества, които стоят под ключ и под брой в каса, а за този ключ и използването им отговаря медицинската сестра.
За разписването за лекарства не знаех, мислех, че една старша отговаря, благодаря за информацията. Което обаче не променя особено факта, че сестра не може да стане офис-администратор ей-така. Ако ми посочиш такъв случай... Медицинска сестра едно време се излизаше след колеж, но колежите започнаха да ги затварят поради... как беше, "неразпознаваемост" на ОКС-то им на европейския пазар.
Офис-администратор не може да стане сестра в България поради една единствена причина - тези специалности са само държавна поръчка и не може да се запишат като второ висше. Което, според мен, напълно обезсмисля дискусията кой за какво има желание и призвание, при положение, че няма законова възможност.
За България също има статистики, сайтовете за работа предлагат опция да разбереш средното заплащане за твоята сфера. След кратко проучване средното такова за офис-мениджър е около 950 лв, като съответно горна и долна граница са близо 3000 и 300. Сестрите са с 450-500 лв минимално, частните болници сестрите взимат около 1000 - за толкова съм чувала.
Т.е. излиза точно това, което казвам - кой за колкото се продаде. Ако мед-сестрата можеше да се продаде за офис-мениджър в България с 3000 заплата, тя щеше да го направи, но истината е, че не може. Моля да не ме контрираш с довода "призвание", защото от моя набор не познавам нито един, който да кандидатства медицина, защото иска да помага на хората. Кандидатстват, за да изкарват добри пари - ако трябва в чужбина. Съмнявам се сред днешните випуски да има много "призвани" медици.
Между другото, не твърдя, че секретарка е равно на икономист. Само в обявите в джобса искат предимно икономисти за такива места.
Това всичкото също са факти. Те не омаловажават работата на сестрите. Но няма защо на Нане да му дават 200 лв в офис, защото Вуте в болницата взимал 400, а пък прага на абсолютната мизерия е под 300 лв и е напълно изкуствено сложен.  Stop
А според вас санитарките, които (уж трябва да) чистят ла*ната на пациентите, колко трябва да взимат, за да не карат същите пациенти да си ядат каквото са изпуснали? Извинявам се за гнусотията, но са ми се оплаквали от такива и ми е много любопитно.

# 610
  • София
Аз пък си мисля, че тук се получава едно огромно разминаване в разбирането кой какво може да работи. Освен административното задължение да е учил едно или друго нещо, е необходимо този човек да има определен набор от качества, които го правят професионалист.
Аз може да съм завършила външна търговия, но като търговец съм пълна дупка, защото не притежавам необходимите качества, за да върша тази професия. Дори съм фасилитирала обучения "продажбени умения", знам теорията, мога да покажа на един търговец къде бърка в отношенията си с клиента на практика, но ако ми се налага да го правя самата аз, няма да изкарам пукнат лев.
Качествата, които трябва да демонстрира една медицинска сестра и един офис администратор са различни. И дори мед. сестрата да има право да работи като офис администратор, не значи че ще се справя с работата. Както и обратното.

# 611
  • София
този спор започна да става абсурден.
Извинявам се, но достатъчно хора със средно образование се справят чудесно с длъжността "офис-администратор", "секретарка", "офис-мениджър" и пр. Защо сравнявате несравними отговорности и професии?

# 612
Аз пък си мисля, че тук се получава едно огромно разминаване в разбирането кой какво може да работи. Освен административното задължение да е учил едно или друго нещо, е необходимо този човек да има определен набор от качества, които го правят професионалист.
Аз може да съм завършила външна търговия, но като търговец съм пълна дупка, защото не притежавам необходимите качества, за да върша тази професия. Дори съм фасилитирала обучения "продажбени умения", знам теорията, мога да покажа на един търговец къде бърка в отношенията си с клиента на практика, но ако ми се налага да го правя самата аз, няма да изкарам пукнат лев.
Качествата, които трябва да демонстрира една медицинска сестра и един офис администратор са различни. И дори мед. сестрата да има право да работи като офис администратор, не значи че ще се справя с работата. Както и обратното.
Точно.
Ваня, спорът е абсурден не за друго, а защото прозира едно разбиране, че едни хора заслужават повече от други да имат хляб и салам на масата. Спорът изобщо не е за това кой колко заплащане заслужава, а че едни се чувстват по-големи, по-умни и повече хора от други. Не може в общество, в което зависим едни от други, едните да взимат малко, а другите много само на база диплома, а не лични успехи, дообучение и желание за развитие. Толкова ли е трудно да се осъзнае този факт? Ако питате мен, този, дето кара комбайна да жъне за хляба ви, заслужава поне толкова пари, колкото лекарят и сестрата.

# 613
  • София
Ни, вие говорите за различни неща.
Права си, че заплата не се заслужава само на база диплома.
Но да се обяснява как медицинските сестри нямат отговорности... и да се сравнява тяхната отговорност с отговорностите към купчина папки...
Сигурна съм, че всички познаваме добри професионалисти и в едната област, и в другата област. Познаваме и лоши такива. И изобщо професионализмът не е сирене и не се мери на килограм. Проблемът е като цяло в ниските заплати на всички специалисти в нашата държава.
Да, на частния пазар всеки продава труда си както прецени за най-добре - факт е. И поради тази причина от нашата държава заминават не само медицинските сестри, но и офис-администраторите с по 2-3 езика. В този батак ние, които сме решили да останем трябва да оцелеем. А за да стане това е необходимо да уважаваме труда на другите, независимо дали става дума за чистачката Пенка на входа или за шефа на водеща компания на пазара, или за медицинската сестра, която успокоява детето ни докато му бият ваксина. С плювки по едните и другите нищо не се получава.

# 614
В момента аз точно не хвърлям плюнки против сестрите. Не съм съгласна с такава категоричност да се казва, че Иванка кандидат-секретарката проявявала огромно нахалство да иска повече пари от Станка мед-сестрата.

Общи условия

Активация на акаунт