Работа, CV-та, HR-и, съвети - 35-та тема

• 55 408
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
За съжаление сме много далеч от нравите и културата на западните страни по отношение на подбора на служители. Като знам тук колко просташки се обсъждат снимките на кандидатите, чак ми става жал понякога за хората- на едната веждите й не били оскубани, другата била озъбена, третата приличала на съсел  Stop
Снимката за работа трябва да е по-скоро от този тип, а не паспортна, в която да се набляга само на фейса
Скрит текст:

И въпреки всичко, снимка се слага само ако се изисква и пак зависи за какъв специалист или длъжност говорим. Откровено има обяви, които човек е добре да пропуска.

Мотивационните писма са най-голямата глупост. Имаш образование в сферата, трябва да работиш, за да ядеш, каква точно мотивация трябва да имаш в повечето случи за фирма, която дори не познаваш детайлно? За мотивацията на конкретната длъжност, все пак отношение има и работодателя.

Последна редакция: пт, 17 яну 2014, 22:18 от Red_Hot

# 586
  • In Hell
Разпространените в мрежата мотивационни писма са точно пет и прочета ли първия ред надолу хич и не поглеждам. Интересни са ми такива, които са написани от самия човек и само за позиции в сферата на търговията. Така още преди интервюто придобивам впечатления относно уменията за презентиране на кандидата.
Снимките а и облеклото по време на интервю е добре да са съобразени с фирмата, за която бихме искали да работим. Ако например кандидатстваме за ЕТ "Бай Петко" и се появим на интервю с риза по-скъпа от цялостния му аутфит, няма защо да се чудим, че не ни е харесал, въпреки че сме атрактивни и професионално готови за работата. Ако пък говорим за компания с хиляди служители е добре да преценим/разберем от някъде как се обличат хората там и да се представим по подобен начин. Подсъзнателното идентифициране с бъдещ колега ще ни носи само голям плюс.

@бонбонбон, ще ти отговоря днес следобяд. Извинявам се за закъснението.

# 587
Успех в търсенето на работа през 2014  Peace

# 588
Искам да ви попитам нещо.
Малките фирми със служители до 20-30 човека или тип семейни, в които нямате переспективи за развитие, нямате реален ТД и изпълнявате няколко длъжности в едно, неспазване на работното време, без заплащане на отпуск и болнични, вариант ли са за вас, или предпочитате известно време да сте без работа, но да намерите нещо по- сериозно?

Последна редакция: сб, 18 яну 2014, 16:48 от Red_Hot

# 589
  • Под звездите
Искам да ви попитам нещо.
Малките фирми със служители до 20-30 човека или тип семейни, в които нямате переспективи за развитие, нямате реален ТД и изпълнявате няколко длъжности в едно, вариант ли са за вас, или предпочитате известно време да сте без работа, но да намерите нещо по- сериозно?

И двете ми работи бяха точно в такива фирми  Grinning , сега ми се иска да попадна на по- нормална фирма и цялата ми заплата да е реална, но мисля, че много мечтая  Grinning.

# 590
  • София
Работих на място без трудов договор и фиктивен граждански - за да имам доказателство, че съм работила на конкретното място, ако ми се наложи. Трябваше ми конкретният опит и графикът ми даваше възможност да работя на второ място, отново за опит. В момента работя за постоянно по проекти на второто място (каквато ми беше целта) и не съм сигурна дали бих се върнала да работя без договор. За щастие конкретното място бяха супер точни и ми изплащаха до стотинка това, което съм си изработила.

За някои дейности обаче ми се струва, че е мираж да се намери фирма, която да плаща осигуровки на реална заплата. Сигурна съм, че и в доста градове/села положението е такова, че или работиш с ниски осигуровки или не работиш изобщо.

# 591
Аз съм съгласна - да ме осигуряват на 2400, а да взимам мааалко повече  Wink
Това е в кръга на шегата, да си призная честно, надявам се да не ми се случва да попадам във фирма, в която не осигуряват на цялата сума, но никога не се знае какво ще ни поднесе животът.

# 592
До сега никога не съм работила във фирма, където да ми плащат осигуровки на реално вземаните заплати.... Обаче съм работила, защото са ми били необходими пари. Не са били от най-малките фирми, тип фамилни и въпреки това не са били законни. Има пък доста мънички фирми, които си плащат всичко, защото нямат "чадър" и ги е страх от проверки.

# 593
Последните интрвюта на които бях , бяха лятото на 2013,  заплатите които ми предложиха бяха супер ниски, от тогава не съм кандидатствала никъде и ми става лошо като си помисля, че скоро пак ще тръгна по този път.

# 594
Работила съм на две места тип"семейни" , десетина души персонал - не 20-30 души /това не е ли малко голямко за семейно предприятие,а?  Simple Smile /, където осигуровките са си осигуровки и заплатата не е лоша.

Попадала съм в голям холдинг, където всички се водеха на хартия на минимален праг за длъжността.

# 595
  • София

Ами нека да те успокоя - медицинска сестра, която има един тон повече отговорности и работа за вършене от офис администратор, получава...450 лв. Ти си направи сметката... newsm78

Не съм съгласна за количеството работа. Аз в момента работя като Офис мениджър и бачкам като луда... До скоро оставането за час-два беше ежедневие при мен, само че ми писна... Но това е друга тема.

Оставането за час-два се случва в болниците. Не можеш ама по никакъв начин да сравниш работата на офис администратор с тази на медицинска сестра. Ако медицинската сестра направи грешка, ще убие човек и ще отиде в затвора, а офис администратора най-много да му се наложи да изпринти отново писмото. Освен това предполагам не слагаш в сметката нощни, празнични и съботно-неделни дежурства, които нямаш, а също така оставането след работа е ежедневие за медицинските сестри в болниците, особено в операционна или в реанимация. И за тази работа, явно, получават два пъти по-малко от офис администратор! Ами ще се изнасят със скоростта на светлината, прави са си! Ще отиват там, където трудът им е оценен адекватно. В САЩ и сравнение не може да става в заплащането на двете професии. Разбира се, има изключения за по-добре платени офис администратори, но те са единици и работят на високо ниво в големите корпорации. Но пък има и такива медицински сестри, които работят в частни скъпоплатени болници, ръководят съставът и също взимат изключително високи заплати.

Пример - в САЩ средна годишна заплата на медицински сестри 63 000$, на офис администратор - 43 000$

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 00:16 от Popule

# 596
Не разбирам защо спорите. Няма никакъв проблем секретарка да взима много пари, ако работи постоянно извънредно, носи голяма отговорност и една грешка може да й струва десетократно заплатата.
Нито на секретарките е проблем ниската заплата на мед-сестрите, нито на мед-сестрите е проблем слабата реализация на секретарките.
Защо ниската заплата на сестра в държавна болница трябва да определя ниски заплати на всички други? Точно мисленето "я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Който за колкото си продаде труда, толкова ще получава.

# 597
  • София
Не разбирам защо спорите. Няма никакъв проблем секретарка да взима много пари, ако работи постоянно извънредно, носи голяма отговорност и една грешка може да й струва десетократно заплатата.
Нито на секретарките е проблем ниската заплата на мед-сестрите, нито на мед-сестрите е проблем слабата реализация на секретарките.
Защо ниската заплата на сестра в държавна болница трябва да определя ниски заплати на всички други? Точно мисленето "я не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле". Който за колкото си продаде труда, толкова ще получава.

Ами защото от това мислене започва обидата. От това, че работата, която вършиш, не се заплаща адекватно. И после просто ще стане така, че няма да има кой да я върши тази работа. Както и вече става. Пълно е с офис администратори, а медицински сестри - йок. Не може офис администратор да получава повече от медицинска сестра! Има нещо дълбоко сбъркано в това!

# 598
         Жалко е, когато не ценим и не уважаваме трудът на другите. Най-омразното изречение ми е - ама какво толкова работят учителите, та получават такива заплати, пък и по-високи искат. Думичката "учителите" я заменете с която си искате професия, доукрасете я с пример за някой некадърен представител на гилдията и ще стигнете до онзи реалистичен виц, че ние, българите, нямаме нужда от пазач на казана в ада.
          Още по-жалко е, че трудът ни все повече се обезценява... Не ми се мисли докъде ли ще ни докара неволята.

# 599
  • София
То ако сестрите си продадат в България труда за колкото е редно и трябва да получават, няма да има нито един оцелял след дори обикновено счупане. За докторите да не говорим. Никой не е казал според ниските заплати на  мед. сестри да се определят други ниски заплати. Мисля че съфорумката има предвид високото заплашане на доктори, медицински сестри и пр. да стане държавна политика.

Остър недостиг на медицински сестри има и в болниците, в които заплащането е адекватно, сравнително адекватно за нашата държава.

Общи условия

Активация на акаунт