Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 27

• 82 132
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Честито на Рени за новата им къща! Много щастливи и безкрайно красиви моменти ви желая в новият дом! Hug

Амели, браво и на вас! Звучиш супер! Нещата се движат много добре Heart Eyes

РоЗи, всичко се прави, но е трудно и мръсно. Ако тепърва ще ремонтирате, разбира се, че става.
В крайна сметка, такиви модификации съм виждала в панелки, че и най-смелите архитекти ще завидят hahaha

Гюлчи, и вие бая зор виждате с тая хала Laughing Подобен гранитогрес имам на верандата и пред външната врата -обожавам го!

Аква, ако можете да прецените реалното състояние на долното дюшеме и решите, че става - редете направо върху велтера. Стига да няма големи неравности и да не е проядена основата - даже велтера ви е в плюс, защото ще играе ролята на солидна подложка Peace

# 181
  • Вила Великула
Мами, здравейте!
Не знам дали тук е мястото, но не открих друга тема, която така да ми пасва на питането... Винаги ли е възможно кухнята да се измести в хола и да стане хол с бокс?
Мисля го, защото гледаме един тристаен апартамент - две стаи и кухня, но ми се иска да направя хола на хол с кухненски бокс, а кухнята да се обособи като спалня.
Става дума за апартамент.

Благодаря ви предварителнол
Зависи къде се намира мръсната вода и как да се отведе тръба до нея.
и това не е проблем. Има едни помпи, които изпомпват мръсния канал /или както се казва/ на достатъчно разстояние, височина и т.н. дори когато няма нужния наклон или е на голямо разстояние. Ние преди време имахме такава. Ако те интересува ще ти намеря инфо.

# 182
  • Sofiq
Мисли позитивно, просто не е Вашето жилище  Peace Пожелавам скоро да си го откриете!  Praynig

То това е - че ще е нашето жилище и.... трябва да се съобразяваме ние с него, а не то с нас Simple Smile Ама... нямам право да се оплаквам, все пак е НЕЩО Simple Smile

Ясно.. Аз мислех, че още го гледате и му се чудите Simple Smile) Ами тогава дано се намери вариант. Веднага се сещам за едни познати които изкараха обратната вода в сифона на терасата, която бе наблизо. Правата вода си дойде от кухнята пак така минавайки през граничещ коридор.

# 183
  • София
Значи стискайте палци след няколко месеца, живот и здраве, да се включа тук (и да пиша на някои от вас) с въпроси и молби за съвети.
Тъпото е, че милото не иска да обединяваме кухнята и хола, а да си ги държим така, както е отделно.... Което означава огромна спалня (вместо хол), голяма детска и кухня и трапезария... И съм почти сигурна, че ако го убедя да проучим нещата с бокс в дневната, като види какви схеми трябва да се приложат ще се откаже Simple Smile
Като дойде време живот и здраве вече ще смятаме нещата, благодаря ви много!

# 184
  • Шоплука
Честита Нова Година на всички - нека да е мирна и пълна с успехи, щастие, здраве и късмет.

# 185
  • Пловдив
Ms.Gorgeous , аз питах извън тези съображения. Пък и не всички са наясно какви експертизи се искат и нямат представа, че трябва да минат през техния етаж.
Има много хора, които живеят в 100-годишни кооперации, но съседите им пак не биха позволили такова нещо. Стана ми интересно, имам си теорията, но искам да видя дали някой ще я потвърди честно Simple Smile
Случайно налетях в темата - аз не бих разрешила без нещо насреща. Чисто егоистично, правото на строеж е и мое. Днес не искам, но утре може и аз да искам да строя, обаче те вече са използвали наличния капацитет на сградата? И един строеж не става от днес за утре. Една година ще ми тропат, чукат, прах и мръсотия - а мерси да търпя поради благата си душа.

# 186
  • София
Ms.Gorgeous , аз питах извън тези съображения. Пък и не всички са наясно какви експертизи се искат и нямат представа, че трябва да минат през техния етаж.
Има много хора, които живеят в 100-годишни кооперации, но съседите им пак не биха позволили такова нещо. Стана ми интересно, имам си теорията, но искам да видя дали някой ще я потвърди честно Simple Smile
Случайно налетях в темата - аз не бих разрешила без нещо насреща. Чисто егоистично, правото на строеж е и мое. Днес не искам, но утре може и аз да искам да строя, обаче те вече са използвали наличния капацитет на сградата? И един строеж не става от днес за утре. Една година ще ми тропат, чукат, прах и мръсотия - а мерси да търпя поради благата си душа.
Писах, писах и с новата си мишка го затрих ooooh!
Та, Янтра, добре си хванала и моите мисли. Само че аз, не бих се съгласила за нищо. Peace
Дължа отговор на Чуби, но хората празнуват и не им се говорело за подобни теми.

На Ани също, но ще пиша тези дни по-подробно на ЛС за котлетата! И как няма да те помня, гледка като вашата няма никой в темата! Heart Eyes
Да споделя малко снимки от мазилката в коридора - Да Винчи, сатенена, като стъкло е. Цупих се, но ми харесва. По-скоро е по-тъмна, с оранжев подтон, че да се вързва със стълбищния гранитогрес
Скрит текст:

# 187
Има във веригите за около 20-22лв/кв. Не знам за полагане колко. На нас за полагане на паркет 30лв/кв труд и материали.
Ламинат не понасям, бих сложила и емнайсто качество дърво, само за да си осигуря комфорт на босите крачета ииии страхотно е!

Аква, ако можете да прецените реалното състояние на долното дюшеме и решите, че става - редете направо върху велтера. Стига да няма големи неравности и да не е проядена основата - даже велтера ви е в плюс, защото ще играе ролята на солидна подложка Peace
Благодаря ви много  bouquet
Там е работата обаче, че при нас не се знае дали етажа ще издържи дюшеме. Нали е гредоред и да не му тежи и да стане проблем... не знаем Rolling Eyes

А ламинат може ли да се нареди върху велтера? Да не се спари и мухляса нещо?

# 188
  • Някъде Там
Здравейте,
Честита нова година! Много здраве и късмет, по-малко нерви с къщите и повече хубави моменти в тях!
Искам да попитам тези които са строили едноетажни къщи кога сложихте дограмата? Има ли някакво време да се чака да няма влага и т.н. да не се запечатва къщата веднага или не е проблем? И ремонта може ли да се почне веднага и като се направи стая + wc да се нанесеш  Flutter

# 189
  • Шоплука
здравейте на всички - имам следният въпрос - колко ви излезе грубият строеж с покрива?
Интересува ме горе-долу като цена на квадрат - знам, че е много относително, но тука се хвърлям от цифра в цифра та да си сверя малко часовника   Rolling Eyes

# 190
  • Sofiq
Ние май се спряхме на парцел. Остава да подготвим документите и да минем нотариус.
От тук нататък се почват мъките по оформянето на планове за строеж, проекта, после одобрение, финансиране и свят ми се вие Simple Smile))
Всякакви общи съвети са добре дошли. Сега например се чудя може ли само частично мазе колкото за скромна винарна, на какво отопление да се спрем, що е то термопомпа и разни какви ли не още въпроси  bowuu

# 191
  • Някъде Там
Ние май се спряхме на парцел. Остава да подготвим документите и да минем нотариус.
От тук нататък се почват мъките по оформянето на планове за строеж, проекта, после одобрение, финансиране и свят ми се вие Simple Smile))
Всякакви общи съвети са добре дошли. Сега например се чудя може ли само частично мазе колкото за скромна винарна, на какво отопление да се спрем, що е то термопомпа и разни какви ли не още въпроси  bowuu
не може само частично мазе. А и като се копае за копае всичко ще ти излезе като цяло. иначе и ние питахме за частично Simple Smile

# 192
Привет  Hug
Аз се включвам по въпроса на Съпружка от преди няколко страници (за надстрояването на допълнителен етаж) и споделям горе-долу как се движеха нещата при нас - на финалната права сме вече  #Crazy
Ситуацията беше такава, че ние разполагахме с 50% от тавана, върху който ще строим (водят се на баща ми, а останалите 50% - на чичо ми) - чичо ми междувременно почина, и наследниците му ни "дариха" 50-те % - никакви претенции нямаха финансови, нито пък каквито и да било други, но просто отношенията ни са такива - много близки  Heart Eyes
Самото "даряване" на половината стана миналата седмица, та това ми е най-прясната процедура. По принцип най-евтино е като се дарява от роднини,иначе горе-долу е едно и също дали ще е продажба, или дарение (имам предвид нотариалната такса и таксата за вписване). По данъчна оценка тавана беше оценен на около 17000, а таксата, която платихме по тази сделка, беше ок.400лв.
За самия строеж,ако няма да е мансарда (скосени тавани) - трябват ви всички проекти,като при обикновен строеж на "голо" място - архитектурен, конструктивен, ВиК, електро, пожарна безопасност, енергийна ефективност и още един,който сега ми убягва какъв беше, нещо по-дребно като че ли  newsm78. Наред с това се изискват предварителни договори от ВиК и EVN (или ЧЕЗ, който ви е доставчика на ел. енергия). Тези предв. договори се изготвят на базата на съответните проекти, които са ви направили.
Може би трябваше да започна с първата стъпка - скицата с виза за проектиране, която трябва да си пуснете от Общината - там ще ви кажат точно какво ви се разрешава да надстроявате. След това мисля, че някъде в таблата на общината се обявяваше желанието ни за строеж, на съседите, с които граничи имота се изпратиха писма - ако не са съгласни е еди-какъв-си срок да отидат в общината и да кажат   ooooh! С тях нямахме проблеми  Peace
А нотариални декларации за съгласие правехме със съседите, с които къщата е на калкан - тъй като след надстрояването нашата къща ще стане по-висока от тяхната.
След като са на лице проектите, предварителните договори и съгласието от съседите, внесохме всички документи в надзорна фирма за предварително одобрение - т.е. един вид те казват на общината, че всичко ни е ОК. Техните обяснителни записки, всички проекти и нотариалния акт за учредяването на правото на строеж се входират в Общината с искане за одобрение на документацията за строеж. В момента чакаме точно това. По принцип може и самата Община да извърши ролята на надзорната фирма, но в нашия случай щеше да е по-скъпо.
След като дадат одобрението, следва да подадем искане за разрешение за строежа - това го изготвят въз основа на одобрението - абе въобще - само нерви,време и пари да имаш, всичко ще е ОК  Laughing Моите нерви са на изчерпване вече  #Crazy
Ако с нещо друго мога да съм полезна, ще се радвам да помогна    Hug
Успех   bouquet

# 193
не може само частично мазе. А и като се копае за копае всичко ще ти излезе като цяло. иначе и ние питахме за частично Simple Smile
Ние имаме частично мазе, т.е. под 120кв приземен етаж 15кв мазе. използваме го за котелно. При нас заради денивелацията не излезе скъпо.

Благодаря за пожеланията!
За мой ужас изпитвах неочаквана носталгия. Вече е добре!

# 194
Rallichka, много ти благодаря за подробната информация - определено е полезна! Ако надстрояваме мансарда със скосен таван пак ли подготвяме всички документи? В самата община като се входират документите плаща ли някаква такса за да ги разгледат и ако да в какви рамки е тя? Предварително ти блаогдаря!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт