На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 099
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Майка ми казва, точно на състезанието по рисуване са им най-субективни критериите и там най-трудно можеш да усетиш какво точно са оценили.
Рени, прегледах теста, само 9та задача ли е сгрешила, защото на тази, на която трябва да броят думите мойта ги брои 6, защото не прави разлика между съюз и дума, обяснено ли им е вече?
Рая, щерка ти е права според мен Simple Smile

И мойта преброи 6 думи, а и отговора е такъв. Не съм се замисляла за съюзите. newsm78
Ето линк към цялото състезание:
http://lyuboslovie2011.wix.com/sustezanie#!untitled/c58f

# 316
Дъщеря ми също така ги брои, вика им "малки думи".

# 317
Когато правят модел на изречение, нали поставят място и за съюзите?

Мама мие Лили и Мими.
I___   ___   I____   __   I____ .
Защо да не ги броят тогава за дума?

Даже в задача № 7 от състезанието съюзите са си думи от зададения модел.

Моят по тази причина ги прочете също като 6 думички.

# 318
  • София
Не знам, нямаше ли разлика като части на речта, т.е. да не се броят, такъв ми е спомена от едно време, а и ми се струва нелогично да ги изпитват по български дали могат да броят до 6. Може и в момента да ми се мешат нещата покрай самостойните и несамостойните единици на речта, но все ми се струва, че ние не брояхме съюзите.

# 319
Частите на речта са си думи, все пак.

http://znam.bg/com/action/showArticle;jsessionid=0B8DE89826D540B … article=946154529

http://www.myschoolbel.info/Pomagala/Pomagalo7BEL/BG_Ezik/11._Ch … sti_na_rechta.pdf

http://gramatika-bg.com/chasti-na-rechta/saiuz.html
"СЪЮЗ – дума, чиято основна задача е да свързва..."

До момента са правили много упражнения за съставяне на модел на изречение или по зададен модел да съставят сами изречение и за всеки съюзи си има отделно място в този модел. Смятам, че затова децата най- често са познали и този обсъждан отговор. Това може да мине за учено спокойно, с оглед взетия материал.
Вижте и букварите, дори:

Последна редакция: пн, 02 дек 2013, 16:18 от Judy

# 320
И моето ги преброи за шест и му ги счетох за верен отговор Grinning Аз съм забравила какво сме правили, даже не си спомням някога да съм чертала звукови модели.
За състезанията - хубаво е че стават по-уверени, не се притесняват, че нещо кой знае какво се случва по такива места.
Синът ми вчера беше на изпит по карате за степени. В нощта срещу неделя към три и половина
чувам, че някой подскача в коридора. Човекът станал да тренира от притеснение.
Предишната седмица треньорът звънна  да ме пита защо Иво не иска да ходи на тренировка, че нищо не му казал... Предположих, че е заради наближаващия изпит и това се оказа причината. Учителят уж му обяснил, че това е същото като на тренировките, вкъщи баща му отново му разясни, но детето се притеснява. Аз бях склонна да го оставя избощо да не ходи, но мъжа ми някакси го нави и вчера се върна доволен с белия колан. Разбрал, че не е страшно.

# 321
  • София
Абе тя и мойта ги изброи 6, както писах, просто ми се стори странно да ги изпитват дали могат да броят до 6, затова предположих, че въпросът може да е друг.
Валери, браво на него, важното е да се успокоява и да свиква с мисълта за състезание, изпит и т.н. Резултатите според мен в момента не са от най-основно значение.

# 322
При засичане скорост на четене на брой думи в непознат текст за минута се броят и малките думи (колкото и да ни е странно Wink))

# 323
Защо да е странно? Сега основното, което трябва да разберат, е какви са отделните части на речта и да не възприемат съюзите и частиците като сляти с някои думи. Много възрастни още си мислят, че се пише "незнам" и "немога".
За тях сега всичко е в графа дума, защото акцентът е върху това, че е отделна дума. По-нататък вече ще уточняват какви точно са частите на речта и как да ги различаваме. Има си видове разбори на изречение за горните класове.

# 324
Защото са прекалено малки тези думи, направо се асоциират с буква от азбуката.

"Странно" - виж колко майки се чудят  Simple Smile

А че тепърва ще се учат - факт, и още дълго време ще им трябва да отделят Не от глагол и да затвърдят.

# 325
  • софия
Май само аз мисля като allana и не бих се замислила. Не може да очакваш от дете в 1 клас да различава частите на речта. И задачата не е да се види до коя цифра са или до колко могат да броят. За това не виждам нищо странно в 6.

# 326
  • София
Упражнението е абсолютно безмислено, направено в този му вид. Този тип упражнения са за слушане, за да се научат да отличават малките думички и да ги отделят от големите. Когато ги видят написани с интервалите между тях няма асболютно нищо сложно за дете дори и на 4 да ги преброи. Та всъщност да, упражнението не е странно, прави сте, безмислено е. Просто напоследък се появиха адски много сдружения, които организират всякакъв тип състезания, но за съжаление, не във всички сдружения има начални учители, които да адаптират и съобразят задачите.

# 327
  • софия
С това съм съгласна. Няма първокласник, който като види написани 6 думички да не може да ги преброи. Освен, ако не е супер разсеян или е отсъствал от училище. Но той не би бил и на подобно състезание. Решаването на подобна задача не показва знания по български на тяхното ниво.

# 328
  • София
С това съм съгласна. Няма първокласник, който като види написани 6 думички да не може да ги преброи. Освен, ако не е супер разсеян или е отсъствал от училище. Но той не би бил и на подобно състезание. Решаването на подобна задача не показва знания по български на тяхното ниво.
Точноооооо, това искам да кажа, че в този му вид просто не е задача по български, а по математика за броене до 6 Simple Smile Затова в началото се зачудих дали не трябва да се отделят съюзите като друг вид част на речта, просто иначе не му схващам какви знания по български би показало решението.

# 329
В края на първи клас трябва ли да знаят правилата за използване на запетаи?
Разгледахте ли и другите тестове ?Аз в събота му дадох и този, който е от състезанието през април.
Накрая има  текст на Толстой "Жаба и мишка". Изисква се да се отделят изреченията в текста с препинателни знаци.
Написано е така "Жабата и мишката се скарали излезли върху една купчина и започнали да се бият ястребът видял, че са забравили за него спуснал се и грабнал и двете" Според мен последното изречение е " Ястребът видял, че са забравили за него, спуснал се и грабнал и двете". Но в същото време в теста са написали запетаята пред "че".

Общи условия

Активация на акаунт