На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 090
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Това с откритите уроци в сегашния им вид, каквито имаха и в детската градина, е абсолютно безмислено, но не виждам какво по-различно ще случва на отвотеите врати честно казано.

Практически театрото е по- малко- не се отива от 30 родителя, барабар с допълнителни баби, камери и апарати и сходна "техника" в една стая за един час да се погледа конкретна постановка, а на дадена дата който желае може да посети училището, да влезе да погледа как се провежда часа, да избере в кой час да влезе, може да посети и други класове, да сравни. Не е задължително да се знае кой е дошлия. Поне на откритите врати в учреждения, в които съм ходила, ако се провеждат както трябва е така. Стълпотворението при откритите врати е често много по- малко и децата се държат леко по- естествено. Не всеки родител ще се запъти да зяпа. Също така и идеята за театър се поддържа по- трудно в рамките на половин работен ден. Simple Smile
Другото си е жива постановка. Лично аз по такива не си падам. Ако ми се гледа театър ходя на театър.  Grinning Когато аз бях дете още от началото на моето ученичество не обичах празници, на които се канят и родители. Ка- моли пък открити уроци. Никога не съм харесвала. Приятелките ми- също. Беше ни голяма досада. Другите празници- само с учител и деца, да, обичахме ги.
Помня още един такъв урок по биология с присъстващи от тогавашния инспекторат служители. Едни женици седнаха точно зад мен и не спряха да се хихикат, когато на въпрос за видовете защитни реакции при животните обяснявахме за позите, които се заемат. Ми не бяхме малки, бяхме VІІІ клас и тяхното хихикане, простете, го разбрахме ясно. Много тъпо беше. Това, последното, бе едно лирично отклонение.

Последна редакция: пт, 06 дек 2013, 11:27 от Judy

# 481
При нас открит урок пред родители няма, но директорката посещава часове постоянно...при малките нещата са си естествени, но при големите си е точно театър с предварително зададени уроци и реплики ( и заплахи какво ще се случи ако изложат учителя)

# 482
За мен няма никакво значение, че е предварително подготвено и заучено. Аз например не знам какво правят по английски. Колкото и да им гледам учебника, там има предимно картинки някакви. По такъв учебник, според поставените цели, може да се постигнат най-различни резултати в диапазона от нищо до всичко. Наблюдавайки урока установих, че учителката не говори с цели изречения, което за мен е огромен минус. Установих, че разиграваха едни диалози, които дъщеря ми ги рецитираше в къщи поне месец преди открития урок. Не показаха почти нищо допълнително, което за мен значи, че почти нищо друго не са учили, т.е. не учат много. Установих, че учителката има лошо произношение. И т.н. Информацията ми е важна, за да мога да добия представа какво е реалистично да очаквам, че ще се знае по английски до края на годината и да си отговоря на въпроса защо детето предимно забравя думи, които е знаело, вместо да научава нови. Защо не може да каже едно изречение с всичките му части, а казва само откъслечни фрази. Диалозите им също не се състояха от цели изречения. По дисковете, дето ги слушат и  в песничките, които учат, също няма цяло изречение. И т.н. Исках да видя самата методика и смятам, че натрупах много реалистични впечатления, въпреки че това беше предварително подготвен открит урок. Аз съм методик и мога да оценя в дълбочина това, което виждам като начин на преподаване.

Видях, че дъщеря ми винаги вдига ръка, още преди учителката да е довършила въпроса си. Видях, че си умира да става на дъската, да показва, да обяснява и да се изявява.

По БЕЛ и математика видях едно много базово ниво на задачите. Видях, че вървят по минимума на задължителния материал, но също и че това кара децата, особено моето, да се чувства по-уверено и спокойно, че може да се справи. За мен това е важно и го намирам за положително. Началната им учителка много ми допадна с подхода си.
Информацията ми беше важна и се радвам, че някой е сметнал за нужно да ми я предостави Simple Smile

# 483
но при големите си е точно театър с предварително зададени уроци и реплики ( и заплахи какво ще се случи ако изложат учителя)
Е, какви са тези учители  Laughing
Аз съм имала практика в училище и там ми се проведе държавният изпит. Бях си подготвила предварително урока, разбира се, но той по нищо не се отличаваше от останалите уроци. Не съм карала децата нищо да заучават предварително, който знаеше, вдигаше ръка и го посочвах да отговори, който не е знаел, не се е натискал. Никой не ме е изложил с това, че не е знаел, защото първо аз не бих посочила някой, който видимо не желае да отговаря, още повече в присъствието на комисия от непознати възрастни и второ, изпитът е за мен, а целта е да ми проверят методиката, а не знанията на децата. И целта не е всеки да знае всичко, а да се види когато не знаят, аз как бих реагирала и как бих им го обяснила. Аз също наблюдавах открития урок точно от тази гледна точка. Все едно съм изпитващата комисия на учителката Simple Smile
С други думи, не е чак толкова драматично, колкото го описвате Simple Smile

# 484
А, драматично, в този смисъл, не е, театрално е, по- скоро, комедийно.
Иначе за мен е все едно, лично аз просто не предпочитам да присъствам като зрител на такива уроци. Децата ми не харесват също такива мероприятия, но ако даден учител реши да спретне такова- ще участваме, къде ще ходим.  Laughing Няма де се изгърбим от това. Просто нужди нямаме такива и по- скоро не ни е особено приятно.

# 485
  • София
Съгласна съм, че нещата са заучени и има нещо като "сценарии", но все пак е полезно за децата.  Peace И аз като Алана си "сверявам часовника" за някои неща. На родителските срещи е същото.

# 486
В училище не са имали открит урок и не знам дали ще имат. В известна степен нещо такова проведоха в първия учебен ден, когато учителката им задаваше различни въпроси, търсиха си буквичките от едно дърво на дъската. Разбираемо, там децата не бяха предварително подготвени. Интересно ми беше.
В градината всяка година правеха по 1 или 2 открити уроци. Нищо не беше предварително дирижирано като поведение на децата. Също ми беше много интересно, защото през годините виждах и как се променя и моя син . Освен това още в първа група забелязах някои похвати от страна на учителката, които въобще не би хрумнало да използвам. Например, рисуваха слънцето като топка, а лъчите като пътечките. Преди това за мен слънцето си беше кръг. Не съм забелязвала децата да се притесняват особено. Тези, които по принцип си вдигат ръка, напират да се изявят, тези, които са по-мълчаливи, не се натискат.

# 487
  • sofia
За "речници" - имаме този. Признавам, че си го купих за мой кеф

и този

# 488
На първата родителска среща, учителката каза, че не харесва много показните мероприятия и ако очакваме тържества и пр., да си знаем, че няма да има. Сигурно и отношението й към открите уроци е същото.
Аз разпитвам детето как минават часовете. На него много не му се обяснява, но придобивам някаква представа. За мен не е важно дали методите са супер модерни, важно ми е да са ефективни и да пасват на човека, който ги прилага, както и на детето.
И в детската градина не съм ходила на открити уроци, ама то и детето толкова е ходило на детска... Все гледахме да му я спестим, ако има възможност.

# 489
О, аз изобщо не бих ползвала учителката, за да добивам информация за учебния процес. До сега не съм видяла учителка, която да ми даде адекватна информация. Тя ще ми каже нейната гледна точка, а мен тя не ме интересува. Искам информация от първа ръка  Laughing Аз бих забелязала съвсем различни детайли и бих оценила това, което виждам, по съвсем различен начин. И най-вече тя би оценявала детето, а аз бих оценявала нея. Т.е. информацията, която на мен ми трябва може да няма никакви допирни точки с това, което тя би могла да ми каже.
Да не говорим, че миналата година учителката на всички само се усмихваше и казваше "Всичко е наред, денят мина чудесно, няма никакви проблеми" и всички опити да и задавам конкретни въпроси завършваха пак с това "Всичко е наред". А то ни най-малко не беше наред. Просто нея точно толкова я интересуваше и затова толкова и обръщаше внимание какво се случва.
Така че гледната точка на учителката поне на мен не ми върши никаква работа.

# 490
  • София
Аз ще съм първия противник на това родителите да имат право да влизат без предупреждение в часовете на децата, пък било то и с лимит само веднъж. В крайна сметка това пречи на учебния процес, кара учителите да се чувстват като изпитвани, разстройва и разконцентрира децата и въобще не смятам, че родителите имат право на такова нещо.
Все едно някой да ми каже, че ще дойде да ме зяпа как работя, когато и както той си реши...

А на открит урок, децата ще са много концентрирани , учителите ще няма да се чувстват ,като изпитвани, така ли ? Ако всичко е подготвено, мога да те уверя ,че пак ще има разстроени деца, притеснени учители и всичко останало ,което изброи  като причини, защо си против.
А да не говорим, че в много училища вече има камери в класните стаи  ...

Ако трябва да избирам между безмисления открит урок и правото на родителите да си нахлуват, когато решат, категорично ще избера първото, защото то ще доведе до това, което съм писала, веднъж годишно, а при другия вариант цялото това безумие ще се случва през ден, ако не всеки ден.
В нашето училище не пускат родителите вътре, а само до портиера, за да изчакат децата или до административния блок. Безконтролното влизане на родители ще обезмисли този пропусквателен режим, съответно ще понижи сигурността на децата, защото всеки ще се влиза, както си реши.
Дали откритите уроци са фарс или не мисля никой не спори, но твоето предложение според мен е абсолютно неподходящо и неприложимо.
Честно казано не съм попадала на такива с камери в класните стаи, но дори и да има надали родителите могат да ползват записите за лични цели, да не говорим, че май би трябвало да са без звук, защото със звук ако не се лъжа беше незаконно, но не смея да споря по този въпрос.

По друга тема да питам - нашия клас ще ходи от 27 до 30.04 на зелено училище, вчера платихме капарото 50лв, общо екскурзията им ще е около 180лв, до Троян. Вие как гледате на тези мероприятия, какви джобни са подходящи ей такива неща се чудя?

# 491
О, аз изобщо не бих ползвала учителката, за да добивам информация за учебния процес. До сега не съм видяла учителка, която да ми даде адекватна информация. Тя ще ми каже нейната гледна точка, а мен тя не ме интересува.

Е, като събера 3-4 гледни точки на учители и още толкова на деца, плюс тази, на моето, представата ми се разширява.  Laughing
На една единствена /само учителска или детска/ и аз не разчитам. Не че някой умишлено ще ме въведе в заблуда, но това си е просто една персонална субективна гледна точка.

bubcheto15, аз писах вече, че във всички учреждения, в които се провеждат дни на откритите врати, си има точно фиксирани такива, те затова са и "дни" /ден/ на откритите врати. В останалото време- всеки си работи както си знае и си важат правилата от ежедневието.

# 492
  • София
Джуди, разбрах те, това като вариант е идеално, аз за правото на родителите да си ходят в училище когато решат коментирам, иначе идеята с отворените врати и на мен ми допада.

# 493
  • София
Бубче,
и ние имаме април месец екскурзия за 5 дни ( зеленото е после). Аз гледам много положително на подобни мероприятия. Синът ми ходи от детската градина от втора група на всички такива. Учат се на самостоятелност, а и е голям купон за тях.
Джобни - в детската давахме по 10 лв. на госпожите и те се грижиха за това, само за летния лагер - 20лв.
Тук предполагам, че някаква подобна сума е напълно достатъчна - всичко е осигурено, само за близалки, сладоледи и други подобни забавления. Като наближи времето сигурно ще ви кажат дали практикуват всяко дете си носи, или ги давате на г-жата.

# 494
  • София
В понеделник ще е награждаването от СМТ, ако някой очаква тази информация, преди малко ми се обади класната им.

Общи условия

Активация на акаунт