На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 088
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Отделно не може да запомни, че Очила, Очи, рога, се пишат с "о" и ме пита какво е правилото. Казвам -няма правила - просто трябва да запомниш, че така се пишат.

Има начини за проверка на тези думи, просто ще се запознаят с тях по-нататък. Всяко нещо с времето си.  Peace

# 571
Честита рожденничка  Peace
Да е жива и здрава !

# 572
Бети, да ти е жива и здрава щерката!

Диктовките, които правят нашите в училище са с нормална трудност според мен. В началото учителката им диктуваше букви (малка или голяма) и срички. Сега им диктува по някоя и друга буква, няколко думички и 1-2 изречения. Последния път изречението беше "Баба Ани вари боб". Преди това бяха говорили за звучни и безвучни, как се прави проверка и думата "боб" май си я имаше в буквара. Вчера са учили кога се пише "в" и "във", съответно очаквам да е вклюено в следващата диктовка. По български се движат добре и малко по малко си вкарват и правописни правила. Домашното обикновено е да се препише текста от буквара или само думите от съответната страница. Вече доста по-рядко имат да пишат само букви.
По математика се движат също с нормално темпо, но според мен задачите и в учебника и в сборника са много лесни. Малкият ми син би се справил с почти всички. Не ми харесва, че няма и по-трудни. Не знам в занималнята дали им дават допълнително по-трудни, моят нали не ходи, не знам какво точно е положението. Допълнително гледам да му давам по 3-4 по-трудни задачи от сборниците, които имаме, основно текстови, логически. Иначе, ако го оставя само със задължителните домашни по математика няма да е добре.
И какво ни се случи тази нощ. Пристига синът в 3ч в спалнята много разстроен, Събудил се и се сетил, че към домашното по български, трябва да напише и 5 реда малко "ф", за които съвсем е забравил. Искаше през нощта да започва да ги пише. Едва успях да го убедя да си легне и да ги остави за сутринта. Та рано сутринта домашно дописва.  Laughing Съвестен иначе. Да видим в кой клас ще започне да кръшка.

# 573
Благодаря, момичета, за поздравите! Hug
Aila, писах ти ЛС.
При нас ще има тържество на класа с родители на 19-ти. Подаръчета също ще има, но идея си нямам какво, защото тази година пропускам родителския актив. Laughing Мисля на родителската нещо предложиха от сорта на книжка плюс някакви лакомства. Пари не сме събирали, защото в касата на класа има доста, по 8 лв на дете ще струва. Но никой нищо не говори за общ подарък на госпожата, така че вероятно ще й взема нещо коледно от нас.
При нас също се правят диктовки, с нормална трудност. Стигнали са до голямо В, диктуват се думи и изречения. Дори имахме за домашно миналата събота и неделя диктовка на думи и 5 изречения. По математика са до 9. И там редовно правят контролни, на лист, с оценки  Laughing.
В събота ще учат с намалени часове. Следващия петък, 20-ти, също с доста намалени часове и госпожата каза, че може и да пропуснем деня, ако преценим, защото нов материал няма да учат.

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 11:32 от Betty L.

# 574
На нас ни казаха, че в събота ще са си с нормални часове, в петък - 20-и им е тържеството и няма да учат.
Нещо за диктовки гледам си говорите - нашите правят диктовки с изречения в час и аз ги карам да пишат в нас по станица поне, защото правят грешки. Най-много грешат, защото не помнят изречението, а госпожата каза, че им го диктува, после го повтарят и после им го казва още веднъж, след това не казва повече , а Здравко какъвто е разсеян е забравил всичко след първата дума и после си ги измисля едни... Мисля, че доста ги пришпорват в това училище. Имам приятелка в друг град и тя каза, че сега във втори клас започват с диктовките  Confused На мен ми харесва, че ги карат да пишат, дано да има ефект, че толкова неграмотно расте това поколение, че ме хваща страх понякога и желание да емигрираме  Rolling Eyes

# 575
Имам приятелка в друг град и тя каза, че сега във втори клас започват с диктовките  Confused На мен ми харесва, че ги карат да пишат, дано да има ефект, че толкова неграмотно расте това поколение, че ме хваща страх понякога и желание да емигрираме  Rolling Eyes

Дори не е въпрос на харесване, а на необходимост. Дете на 7-8 години следва да може да пише, съгласно учените правила, текстове- диктовки и съчинения, както и да прави преписи на текст. Дори в програмата им е изрично заложено.
Втори клас е доста късно с това да "се почва" едва тогава. Противоречи на програмата, одобрена за първи клас:

http://www.mon.bg/opencms/export/sites/mon/top_menu/general/educ … /1klas/bl_1kl.pdf

Оттук е линкът:
http://www.mon.bg/top_menu/general/educational_programs/
"Учебна програма по БЕЛ за І клас"

Ядро 4, стандарт 2- писане: "На учениците се дава възможност да пишат под диктовка букви, думи, изречения и текст. Преписват кратки текстове. Съчиняват кратки писмени текстове, състоящи се от няколко изречения."

Там, където диктовките не са правени при първолаците, просто някой не е работил според правилата.

# 576
И в нашия град има училища, където никак не ги натискат, даже ми се чудят защо ги записах в нашето. От цялата група в градината само ние и още едно момченце сме в това училище. В другите си пишат с моливи, не правеха диктовки до скоро, сега не съм говорила с познати. Нямат и много домашни. Аз съм си доволна от избора, радвам се, че и децата си харесаха училището и новите приятели, а за ученето много се надявам и занапред да ги натискат, но дано не е само за оценки, а наистина да научават нещо и да го запомнят и да им влиза в употреба след това ( в което се съмнявам, честно казано Sad)

# 577
  • София
И моят не прави много диктовки, а е уж в най-сериозното училище в квартала (водят го с най-засилена подготовка). Не съм чула и да са им обяснявали правила за звучни и беззвучни,за "в" и "във" и т.н. , но мисля,че той няма да има проблем с писането, защото много и отдавна чете и явно зрителната памет се включва. Спелува правилно думите. Но и ние в къщи доста му обясняваме,защото се сблъсква с разни ситуации и покрай големия,та част от материала го взима предварително Wink
Брат му е правил само една правописна грешка през 6 годишния си ученически живот,и то на думата бакпулвер Laughing Той също чете от 4годишен и изчиташе тонове книжки и списания и продължава и винаги съм си мислела,че е от това.
Миши също е канен на РД в петък.На детенце от класа,което не познавам,(не,че има такова,което да познавам Mr. Green ).
Относно подарък за класната, ми се обади една майка вчера и каза,че събира мнения по въпроса.Аз смятам,че нещо дребно и символично е напълно достатъчно.Има време да се изхвърляме със сериозни подаръци,надявам се това мнение да надделее Praynig

# 578
винаги съм си мислела,че е от това.
От това е  Peace

Ние няма да подаряваме подаръци. Дъщеря ми ще направи една ръчно изработена картичка за учителката и ще и напише някакво пожелание. Смятам, че това е достатъчно за жест, без да се налага да купуваме нещо, за което не знаем дали ще се хареса въобще и дали учителката няма да се чуди къде да го дене.

# 579
  • София
Ние ще подаряваме подаръци - събрахме по 5 лв., което на мен ми се струва съвсем разумна сума за две госпожи.
Изключително съм доволна до момента от работата и на двете госпожи и мисля, че на свой ред заслужават да бъдат зарадвани за Коледа  Peace. Една майка от класа пое инициативата и взе по бутилка вино, ядки, шоколад и от сорта неща - нещо като подаръчна кошница, но спретнато от отделни неща, а не купено готово.

# 580
  • София
Бети, да ти е здраво момиченцето, много успехи и игри!   bouquet  И аз д апитам за колелата, че харесвам тази марка, а ми предстои и на мен смяна.

При нас тържество ще има,но само за децата. Подарък ще има еднакъв за всички- книжка. Обмисляме идеята всяко дете да изтегли по едно име и да си разменят дребни подаръчета помежду си.

# 581
И при нас тържеството ще е само за децата. Предполагам, че ще има и подаръци, защото дадохме по 15 лева.
Не поддържам контакт с останалите родители. Само с една приятелка, чието детенце е в класа на сина ми. Но то  много боледува тази година, та и тя хич не е в час  Simple Smile със случващото се в училище.

# 582
  • София
Гледам обсъждате тържества-при нас ще има много голяма програма,много песни и стихчета ще казват,ще пресъздават Рождество Христово,ще има коледари GrinningМалкият  знае на всички стихчетата ,по цял ден в нас пее на микрофона песните GrinningНие събирахме по 10 лв за подаръци на децата,на госпожите също ще има общ подарък,но аз съм взела за всичките 5 госпожи допълнителни подаръци,на госпожите и лелката от детската градина също ще носим подаръци GrinningМалкият ще подари на всеки от класа по един голям календар с обща снимка,онзи ден изпратих фотограф да ги снима.

# 583
Леле, много госпожи Simple Smile Ние освен госпожата и тази по занималня, имаме друга само по музика.
Аз искам да попитам някой има ли тази енциклопедия : http://www.colibri.bg/knigi/396/-larousse-zemqta? По принцип от тази серия са хубави, но не виждам на тази колко страници е, да не е някоя съвсем малка  newsm78
Иначе от Колибри имат безплатна доставка и намаление от 20 %, но ми се струва, че много малко заглавия са пуснали.

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 10:33 от Djina

# 584
Предполагам, че е на обем като останалите от поредицата.
Виж, напр., тази:
http://www.colibri.bg/knigi/610/-larousse-neveroqtnite-izobreteniq

Наистина не е много разнообразно предлагането в момента с това намаление.

Общи условия

Активация на акаунт