На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 086
  • 749
  •   2
Отговори
# 675
  • София
В нашия учебник също ги няма. Освен това, задачата няма условие, защо тогава да е верен само и единствено варианта, който се е падал на предишни състезания???? По същата логика е верен и варианта със сбор 10, има много такива задачи. Когато няма условие, би трябвало да се дават задачи със един вариант на решение. Пирамидата би могла да се реши и с изваждане, ако детете знае да смята с числа над 10, а доста деца знаят. Тогава вярна или грешна е задачата?

Права си, че задачите за първи клас не са зададени коректно с тези схематични описания на условията и ако детето не се е сблъсквало с такъв тип задачи, може да не разбере условието. В случая е некоректно да не съществува в условието попълнена пирамида с цифри, логиката на която вече да се приложи в частично непопълнени.

# 676
И за мен осмата задача е най-трудна. Мен малко ме е яд, че не я е решил, защото преди време с едни подобни лентички от сборника за бързоуспяващи ученици направи грешка. После му дадох много такива и всичките направи правилно. А вчера едва ли не гордо ми обясняваше, че пръв от всички е свършил, все едно това е най-важното Grinning Възможно е и да е допуснал и други грешки от невнимание, въпреки че твърди, че няма.
Миналият път не ме е питал за резултата, но сега подпитва какво е направил. Дано тези състезания да ги научат да внимават.
Синът ми също казва, че задачите с пирамидки ги няма в учебника.
В училище са до 9, а тук четох, че вече има деца, които смятат до 20. Вървим бавно по математика.

# 677
  • София
Теста е до 10, повече от очевидно от първата задача, ако пирамидите се решават по друг начин, тогава първата пирамида ще има повече от 1 верно решение, което няма как да се получи. За това и на 8ма задача има само един вариант.
Не знам какво значи детето да се е сблъсквало, както вече писах, в учебниците ги има, в 3 от предишните тестове ги има, за да отива едно дете на състезание, значи трябва поне тестовете от предните години да е решило за подготовка, ако сте го пуснали ей тъй без, да погледне нещо странично, не знам какво очаквате. Както вчера каза една майка - в крайна сметка това не е контролно в час, а е състезание, логично е да има уловки, хитрина и мисъл, но пак да подчертая, че за 5г в 3 теста ги има тези пирамиди.
Beauty, 8ма задача е е тази, която отделя масовката от първенците, ако задачата не е разяснена на децата, е доста сложна за нацелване. Не смятам, че задчите не са подходящи за състезание, по-различни са от тези в училище, в духа на традицията на състезанието са, не знам какво повече трябва да има.

# 678
Ясно е, че тестът е до 10 Simple Smile

# 679
  • София
Това го написах във връзка с изкаването, че можело и с минус да се решават пирамидите, као децата можели да смятат над 10. Няма значение до колко могат да смята, важното е до колко е теста.

# 680
  • София
Възможно е, bubcheto15.
Но при нас, в Русе, са се явили 276 деца, като 50 от тях са до 6 място и ще вземат грамоти. Медал ще вземат 17деца. И това е само в един град...Някакси ми се струват множко.
В същото време, трети клас, при макс.брой точки 65, детето на първо място има 49 точки, а са се явили 132деца. Съответно, тук пък явно са много трудни задачите. Или в Русе пада нивото на обучение в трети клас...

# 681
  • София
Ми явно в първи клас са им помогнали, казали са им какво се иска на 8ма и т.н., а в трети са си ги оставили да се справят сами. От всички първокласници около мен, няма нито едно, което се е сетило за 8ма, говоря за деца, които имаха максимален брой точки на СМТ, та не ще да е да не разбират от матемтика. Въпроса е къде е казано на децата какво да правят и къде не.

# 682
Това го написах във връзка с изкаването, че можело и с минус да се решават пирамидите, као децата можели да смятат над 10. Няма значение до колко могат да смята, важното е до колко е теста.
Да, но не е грешно!  Може да ги има и в 10 предишни състезания, и какво променя това? Че детето ще наизусти точно определен модел на решаване на задачи? Нали идеята е да мисли, а не да следва модел.

# 683
  • София
Да, но не е грешно!  Може да ги има и в 10 предишни състезания, и какво променя това? Че детето ще наизусти точно определен модел на решаване на задачи? Нали идеята е да мисли, а не да следва модел.
Не е грешно и обясних защо - ако следваме твойта логика първата пирамида има повече от 1 решение, а това няма как да се случи. То по тази ти логика, понеже мойта се забавлява да смята с отрицателни числа, може да си реши половината задачи по друг начин.

# 684
Aкo някъде са им обяснявали условието на задачите, това е доста несправедливо.
Моето не е решило вярно 8-ма зад. точно защото не е разбрало, че трябва да ползва всички числа.

Иначе в клас вече смятат до 20.

# 685
Тогава не виждам защо да не е вярно, сбор 10 на всеки ред? Само защото предните години модела е друг???

# 686
  • София
Тогава не виждам защо да не е вярно, сбор 10 на всеки ред? Само защото предните години модела е друг???
На китайски ли да ти го напиша, за да ме разбереш - 10 може да се представи като сбор от 0+10, 1+9, 2+8, 3+7, 4+6, 5+5, 6+4, 7+3, 8+2, 9+1, 10+0 - т.е. по тази логика няма еднозначно решение на първата пирамида, как по-ясно да го обясня???

# 687
Недей да се палиш толкова. Темата е за мнения, е мойто е такова - задачата няма условие. Разбрахме, че дъщерята ти е решила много такива и тази не я затруднила. Е, моята се е затруднила. За сметка на това е решила 8 задача, тъй като е гледала условието. Wink

# 688
Специално в това състезание пирамидите са така направени, че условието да не е толкова недвусмислено и наистина може и да бъде 10 на всеки ред. В предишните състезания, когато е имало такива пирамиди, изборът на кои числа да бъдат попълнени е показвал каква е логиката, а тук не е така. Пропускът е на автора на задачата.

Това, че имало много решения е проблем от гледна точка на възрастния. Детето търси НЯКАКВО решение и НЯКАКВА логика, която да е вярна и когато намери такава, то не си казва "О, чакай, тази логика е много лесна, може би трябва да потърся нещо по-трудно, което също да отговаря на условията?". Това важи и за осма задача. Децата са се подвели, защото са открили как да попълнят кръгчетата, така че да са верни равенствата. Не им е хрумнало да търсят как да се затруднят малко повече, само защото отгоре има изредени някакви числа. Които обаче не пречат на равенствата да са верни.

Аз харесам много безсловестните задачи и много ми допада това, че децата трябва да се сетят сами какво е условието. За целта обаче то трябва да бъде недвусмислено зададено. Представете си една задача от тип Odd one out да изрежда: костенурка, кос, кокошка, кълвач и синигер. Как ще познаете коя логика е имал предвид авторът на задачата?

# 689
  • София
Супер, браво на нея, ама то там стои същия казус абсолютно. И мойта я е решила, ама е повторила 2ката и не е ползвала 3ката. Ясно е, че всяка задача има само 1 възможно решение, а не опционално да си избираш как и кои числа да попълниш и както на кръста варианта е само с 1 в средата и ползване на всички числа, така и на пирамидите варианта е само този - да събират две по две.

Общи условия

Активация на акаунт