На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 088
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
Пък моите лични впечетления са, че децата децата трябва да броят отделно квадрати от правоъгълници.

И аз така мисля (затова реших, че е грешно решението), но когато липсва такова условие в задачата, т.е. иска се само триъгълници и правоъгълници да се изброят, явно всичко (правоъгълници и квадрати)  влиза в бройката на правоъгълниците. newsm78
Не пише ли някоя госпожа по математика в темата? Laughing

# 601
Не пише ли някоя госпожа по математика в темата? Laughing
Не съм госпожа по математика, но мисля че се справям прилично в тази област.

Момичета, ако има задача с квадрати и правоъгълници и условието е да се преброят правоъгълниците, квадратите броят ли се ?

И аз имах такива съмнения, казаха ми, че щом няма отделно условие и квадрати да се преброят, всичко влиза в правоъгълниците, т.е. и квадрати и правоъгълници се броят общо. Но това от математик, който не работи с първи клас.
Точно така е.

Пък моите лични впечетления са, че децата децата трябва да броят отделно квадрати от правоъгълници.
Да, ако това се изисква от условието на задачата. Не, ако се изисква да се броят само правоъгълници. Това квадратите влизат в числото на правоъгълниците.

И накрая, през последните години, именно задачите за броене на фигури в първи-втори клас на КМС пораждат най-много спорове и коментари след състезанието.  Grinning

# 602
  • у дома
А впечатленията ми са,че организаторите си ги смятат както те решат-всяка година има недоразумения точно с тези задачи  Twisted Evil
По спомени една година страната на правоъгълник се различаваше от другата с по-малко от 1 мм–което се установяваше чак като се увеличи доста картинката( даже ако не ес лъжа точно Дидева си беше играла да увеличи картинката и да го установи този факт)-как едно дете в 1 кл трябва да го прецени идея нямам...

# 603
А ако има условие да се преброят и правоъгълници, и квадрати. В правоъгълниците включват ли и квадратите?

# 604
А ако има условие да се преброят и правоъгълници, и квадрати. В правоъгълниците включват ли и квадратите?
Не.

# 605
На коледното състезание няма текст, така че каквото е нарисувано - това. Peace

# 606
Благодаря ви. Преди малко задочно се консултирах с три начални учителки. И трите казаха различни неща Laughing
Разчитам на споделеното тук.

# 607
Благодаря ви. Преди малко задочно се консултирах с три начални учителки. И трите казаха различни неща Laughing
Разчитам на споделеното тук.
Началните учителки, в повечето случаи, са доста далеч от състезателната математика.

Дидева си беше играла да увеличи картинката и да го установи този факт)-как едно дете в 1 кл трябва да го прецени идея нямам...

Да, аз си играх тогава. И след огромно увеличение разликата пак едва се забелязваше.

# 608
  • софия
....А в задачата с правоъгълниците, реших, че е грешно решена, т.е. не отчетох квадрата. Но: "Квадратът е частен случай на правоъгълник с равни страни", та детето беше право. Embarassed Дообразовам се, с математиката винаги съм била на "Ви". Grinning
Колкото повече знае човек, толкова повече се съмнява и си задава въпроси. И аз като теб бих постъпила, защото и на мен математиката ми е силно далечна наука Rolling Eyes

Ние тази седмица ще го даваме през просото. Днес е на училище, от 3 е на изпит за жълт колан в айкидото, а утре има 3 партита. Като се започне от 10, та до 7 вечерта. Как ще изкара не знам. Изобщо няма да се учи.

# 609
Дидева, аз питам тях, защото искам да разбера какво учат децата.
Едната е реагирала в стил "тъп въпрос, естествено, че се броят при всички случаи", другата - че децата не учат определенията и знаят поотделно какви са фигурите, а третата - в зависимост от условието/като теб/.

# 610
А на това състезание кой ги оценява? Началните учители или математици?
Иначе аз гледам ако броя на фигурите превишава числото, до което са стигнали по математика - значи не се броят определени фигури Simple Smile Но тъй като вече са до 20 и това отпада Simple Smile

# 611
  • София

това е все едно да зададеш условие "пребройте всички плодове и всички сливи"

ако на картинката има 3 круши и 3 сливи и те питат - колко плода има и колко сливи - ти какво ще отговориш?

# 612

това е все едно да зададеш условие "пребройте всички плодове и всички сливи"

ако на картинката има 3 круши и 3 сливи и те питат - колко плода има и колко сливи - ти какво ще отговориш?

Това, което ще отговоря за плодовете, няма да е вярно в случая, защото
Не.

Най-вероятно, защото има картинка на круша и слива, а не надпис плодове.

# 613
  • София
Миши днес са на Витоша.Набутах му една раница с резервни дрехи,заръчах му сто неща(едното от които беше да се обади,като пристигнат,но...още чакам)и ми е притеснено.Все посягам да му звънна,но се отказвам.Кой знае къде е той и  къде раницата и така ще тръпна до 16ч,когато трябва да ги чакаме в у-ще Rolling Eyes
Той никога не е ходил без нас някъде,дори само за 1 ден и понеже знам,че е много притеснителен и няма да сподели ако има проблем,няма да смее и да се обади и се надявам всичко да мине добре, да са се забавлявали и да не са подгизнали и премръзнали,че да посрещнем болни празниците Praynig

# 614
  • у дома
А на това състезание кой ги оценява? Началните учители или математици?

По принцип проверяват математици,не начални учители-поне при нас в провинцията  Peace

Общи условия

Активация на акаунт