На добър час в ПЪРВИ клас! - 5

• 37 086
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • София
А ако има условие да се преброят и правоъгълници, и квадрати. В правоъгълниците включват ли и квадратите?

това е все едно да зададеш условие "пребройте всички плодове и всички сливи"

ако на картинката има 3 круши и 3 сливи и те питат - колко плода има и колко сливи - ти какво ще отговориш?

Това, което ще отговоря за плодовете, няма да е вярно в случая, защото
А ако има условие да се преброят и правоъгълници, и квадрати. В правоъгълниците включват ли и квадратите?
Не.

Най-вероятно, защото има картинка на круша и слива, а не надпис плодове.

квадратът правоъгълник ли е или не?  Simple Smile

# 616
Това всеки го знае, но в първи клас не ги интересува. Че и в детската градина ги учат като различни фигури и все още не се обяснява, че квадрата е вид правоъгълник.

# 617
  • София
Това всеки го знае, но в първи клас не ги интересува. Че и в детската градина ги учат като различни фигури и все още не се обяснява, че квадрата е вид правоъгълник.

не съм наясно с учебната програма, но ако не ги интересува, това е погрешно. защото не са различни фигури.

# 618
  • София
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2013/11/KMS-2012-1_kl_U.pdf

В ето този тест е 6та задача, като брои фигурите, Ина изброи 8 правоъгълника, като я питах защо, каза, че в краката има по 3, защото двата малки правят един по-голям, но в отговорите не пише колко са всъщност...

# 619
Ама в тая задача има и квадрат, и правоъгълник, и явно се броят отделно  newsm78

# 620
  • София
Отделно се броят, но тя тялото го брои хем за 2 квадрата, хем за 1 правоъгълник, а във всеки крак брои по 3 правоъгълника.

# 621
Отделно се броят, но тя тялото го брои хем за 2 квадрата, хем за 1 правоъгълник, а във всеки крак брои по 3 правоъгълника.
Тази задача породи доста спорове миналата година. Наскоро пак я обсъждахме( не помня дали в темата за турнирите, или в тази за задачите).
Аз също смятам, че трябва да се брои, както е броило детето ти, но се оказа, че сборните фигури не трябва да се броят, защото ....условието  беше друго.

http://smb-pleven.com/files/1klas.pdf

Дидева, аз питам тях, защото искам да разбера какво учат децата.
Ако детето ти продължи да ходи по състезания, скоро ще забележиш, че задачите там ще имат все по-малко общо с изучаваното в училище.

# 622
  • София
Честно, аз условие не виждам, а от заданието не разбирам трябва или не трябва да се броят сборните, тъпото е, че в по-горната задача броят сборните триъгълници, а тук не броят сборните правоъгълници. Аз определено не схващам защо, какво остава за дете 1ви клас, ама карай Simple Smile

# 623
Честно, аз условие не виждам, а от заданието не разбирам трябва или не трябва да се броят сборните...
За жирафа. Ако броим и сборните фигури, отговорът в изчислителната част ще се получи отрицателно число. Говоря за задачата, както е зададена в моя линк.
Иначе, нещата постепенно ще се изчистват в горните класове. Не че и там няма грешни задачи, но наличието на повечко текст свежда чуденето какво точно се търси, до минимум.

# 624
  • София
Аааааа, сега схванах Simple Smile
То и в тестовете за 7ми клас, и в матурите все има грешки, така че не е нищо чак толкова фрапантно.

# 625
Да питам за състезанията, какво трябва да носят децата? Химикалки..........нещо друго? Навреме се сетих. Embarassed

# 626
Честно, аз условие не виждам, а от заданието не разбирам трябва или не трябва да се броят сборните, тъпото е, че в по-горната задача броят сборните триъгълници, а тук не броят сборните правоъгълници. Аз определено не схващам защо, какво остава за дете 1ви клас, ама карай Simple Smile
Права си и ти, и детето ти, според мен, ама съставителите на задачите някъде са спали.  Naughty

# 627
  • София
Момичета, квадратът е правоъгълник, естествено, но истината е, че организаторите се дънят яко много често на тези задачи в първи клас. Самите те си противоречат. Имам кореспонденция от две последователни години от майки на първокласници по темата. Единия път бяха отговорили, че едва ли не това било уловката - детето да "види" незабележимата разлика, а втория - при очевадна разлика - бяха приели обратния отговор за верен. Пълна непоследователност и липса на професионализъм по отношение на тези правоъгълници. Съветът ми е просто...да не казвате нищо по темата на децата, за да ни ги объркате. Каквото и да им кажете, ще е на късмет. Дано най-накрая пък да са си взели поука, защото не знам колко години поред се дънят с тези задачи.  Tired

# 628
  • София
Да питам за състезанията, какво трябва да носят децата? Химикалки..........нещо друго? Навреме се сетих. Embarassed
Ако не е късно - молив, гума, химикалка, допълнителни листове да си смята нещо отстрани. За всеки случай винаги й слагам цветни моливи и телефон да ми се обади като излезне от стаята. Предния път им бяха казали да си носят сметало, сега пак съм й го сложила, ако не им разрешат, няма да го вади. Успех днес Peace

# 629
  • София
zvanche, мммм, изглеждат вкусно, но продават ли ги по магазините или са домашно приготвени.
Другата ми чуденка е свързана с Коледния базар в училище, мисля да направя мъфини, но се чудя всеки индивидуално ли трябва да е опакован, уф като не съм била на такъв базар досега.
И ние имаме в понеделник Коледен пазар,правих меденки,украсихме ги и ги опаковах заедно с коледна салфетка в целуфан и панделка Peace

Общи условия

Активация на акаунт