С какво ви дразнят свекървите- 28

• 69 675
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Масово родителите на хората на моята възраст(25-30) не са гледали деца. Та опита им е евентуално при тийнейджъри.
Бабите седяха вкъщи гледаха или направо ни пращаха на село, докато дойде време за 1-ви клас.
Майката на моя мъж е била "домакиня", но от тези, които главно са се грижили за себе си, за контактите си и телевизията. Сутрин е идвала едната баба да направи закуска. Майка му ставала към обяд, той каза, че най-много спомени има как тя си лакира ноктите или се гримира. Няма игри, няма сладкиши от мама. Та той еоементарни десерти  не е ял, които всички ние помним от детството си.Явно бабата не е смогвала.
Като са ваканция-на село при другата баба.
Моята пък много работеше и за пръв път живях с нея в първи клас.
На село имаше масово заточени деца, а в града имах приятели-нещастничета, които и село си нямаха.
Та от поколението на майка ми много съвети не ща. С масовото некърмене, захранване на втори-трети месец. Както майка ми набута една кайсия в устата на двумесечния ми племенник .
Ще си гледам сама децата, най-вече защото няма да смея да ги оставя на баби, коти или се плашат от ревящо бебе, или все знаят да крещят, или не спазват хранителния режим, който съм решила, че ще се спазва.

# 346
  • при късмета
Точно това имам предвид. Сегашните баби са се считали за длъжни да слушат техните майки и свекърви и понеже не могат да втълпят това на собствените си деца, много се ядосват. А за това дали са гледани децата навремето както трябва изобщо не се замислят. Като се опиташ да обясниш защо не трябва да даваш мед на едномесечно бебе, ти казват "ама трябва, погача му се прави, нищо няма да му стане"  ooooh! и цял том такива примери. Това за начина на гледане.
А психологическата страна на нещата изобщо не са я отразявали. Питай някоя баба дали детето разбира преди 5 годишна възраст и виж какво ще ти каже. Масово на децете се е казвало какво да прави и най-вече как да мисли. А ей тая работа няма да стане никога. Дете можеш да го накараш да направи това което искаш, но никога не можеш да му наредиш какво да мисли и чувства. А са мислели, че могат. И от много ранна възраст на децата се е насаждало чувство на вина и това че те са длъжни на родителите си доживот.
А е обратното. Детето се появява заради решение на родителите със всички отговорности произтичащи от това. Това няма да се промени, няма такъв механизам. Като взимаш решение да се появи човек на тая земя си длъжен ти на него, не той на теб

# 347
Чакай малко какво искаш да кажеш , че аз съм длъжна на детето ми и трябва да влача воденични камъни цял живот- вземи да се уточниш, ако обичаш и ако нямаш нищо против обясни каква е тази теория с това че преди родителите да вземат решение за дете определени механизми са фактор за отговорността към детето, много те моля уточни го защото не можах да разбера какво искаш да кажеш.
Когато ми гледат детето / баба и дядо/ имат право на избор как да го гледат, въпреки че съм обсъдила моите виждания за възпитание , те също са личности и имат право на мнение. Детегледачката спазва стриктно моите изисквания , но и стриктно ми изпразва джоба , така че мога да поставям условия.

# 348
  • София
Ако сина ми доведе у дома снаха, която наказва 1,5 годишното ми внуче до стената, бая ядове ще бере с мен. Най-малкото няма да живеят дълго в дома ми.

# 349
Ако сина ми доведе у дома снаха, която наказва 1,5 годишното ми внуче до стената, бая ядове ще бере с мен. Най-малкото няма да живеят дълго в дома ми.
Ако им се бъркаш на сина си по скоро ти ще береш ядове

# 350
  • София
И какви ядове ще бера, че нещо не се сещам.
А някой може да си премълчи в такава ситуация, да си мълчи, аз няма да мога.

# 351
  • София
Абсолютно. Насилие върху дете не приемам. Независимо от кого идва това насилие. Даже ако е от родител, още по-зле.

А с това съм напълно съгласна:
... Детето се появява заради решение на родителите със всички отговорности произтичащи от това. ...
На родителите. А не на свекърви, тъщи, тетки, стринки и всякакви.

# 352
  • при късмета
... Детето се появява заради решение на родителите със всички отговорности произтичащи от това. ...
Именно там се месят бабите, във възпитанието и начина на гледане на детето, сами изземват тези отговорности, като се опитват да наложат на родителите вижданията си. И това не е свързано по никакъв начин с мястото на живеене.Просто не се съобразяват с родителите, защото са по-млади(голямо основание  ooooh!)

Насилие над дете изобщо не е коментирано, не знам кой се опитва да обърне темата на там, но коментираното от мен не е в тази насока.
Стана въпрос за наказано дете, не бито или малтретирано.

axel_chiara2430, ако от сега детето си го чувстваш като воденичен камък, не се учудвам, че не си разбрала това което съм написала. Просто след време ще си смените местата, воденичния камък ще си ти

# 353
Като чета изказванията на последните страници и се сещам за тази песничка:

Цитат
Ugly Kid Joe - "Cat's in the cradle"

Детето ми се роди онзи ден,
появи се на бял свят по нормалния начин,
но трябваше да хващам самолети и имаше сметки за плащане.
Той проходи, докато ме нямаше.
Беше проговорил, а аз не знаех.
Когато порастна каза:
"Ще стана като теб, татко!
Знай, че ще стана като теб!"

Припев:
Детенце в златна люлка,
малкото пъдарче и лицето на луната.
"Кога се прибираш у дома?"
"Синко, не знам!
Ще сме заедно скоро!
Да знаеш, хубаво ще си прекараме тогава!"

Синът ми стана на 10 онзи ден.
Каза: "Благодаря за топката, тате! Хайде да играем!
Ще ме научиш ли да хвърлям?" Казах: "Не днес.
Имам много работа." Той отвърна: "Добре."
Тръгна, усмихна се и каза:
Знай,
ще стана като теб, тате.
Знайте, че ще стана като него!"

Синът ми се върна онзи ден от колежа,
така възмъжал държа да отбележа.
"Горд съм с теб! Ще поседнеш ли?"
Той поклати глава и каза с усмивка:
"Това, което всъщност бих искал, тате, е да заема ключовете за колата.
Ще се видим после. Може ли да ги взема, моля?"

Отдавна се пенсионирах, синът ми се премести.
Обадих му се онзи ден.
"Бих искал да те видя, ако нямаш нищо против."
Той отвърна: "Ако имах време, татко, с удоволствие!
Знаеш, имам проблеми в новата работа, а децата имат грип,
беше ми приятно да си говорим, татко.
Приятно ми е да си говорим."

Като затворих телефона ми дойде наум -
той е станал точно като мен!
Моето момче бе същото като мен!

# 354
  • София
Именно там се месят бабите, във възпитанието и начина на гледане на детето, сами изземват тези отговорности, като се опитват да наложат на родителите вижданията си. И това не е свързано по никакъв начин с мястото на живеене.Просто не се съобразяват с родителите, защото са по-млади(голямо основание  ooooh!)
...

Месят се, ако им се даде възможност. На мен и на мъжа ми никой не се меси, но живеем отделно и си гледаме детето абсолютно и напълно сами. При тези условия няма как да ни се месят.

# 355
  • при късмета
Месят се при всякакви условия, това не разбираш
Все упрекват снахата, че не гледа детето като нея, че с тия новости ще съсипе детето и т.н. Дори без да ги питат.
Тук повечето точно от това се оплакват, ако не си забелязала, че нямат основание да се месят възрастните и са отделно, но те си намират начин

Като чета изказванията на последните страници и се сещам за тази песничка:
Казали са го точно на място в песничката

# 356
  • София
Моите лични наблюдения по последно дискутираната тема са точно обратни на написаното. Забелязала съм, че прекалено грижовните и почти натрапващи помощта си родители са по-скоро пренебрегвани от децата си. А като че ли по-авторитарните и леко егоистични родители са по-уважавани и обгрижвани от децата си.
Е аз не одобрявам "наказването" до стената на едногодишно. Нито разбира, нито нищо. И аз бих възроптала. 

# 357
  • Fort Worth, TX
Ебаси драмата дето стана.Цялата истина е, че по-възрастните вече трудно изтрайват да им се вряка на главата.Прави са.Ние самите понякога трудно изтрайваме.Все пак след една определена възраст човек иска спокойствие.Аз от моята позиция мога спокойно да заявя, че точно от тази възраст с поставят границите.И аз бих наказала, след като не чува.То затова щото са малки и неразбирали парковете са пълни с лигльовци и лигли дето тропат с крак за всичко и не познават думите не, няма и не може.

# 358
Ебаси драмата дето стана.Цялата истина е, че по-възрастните вече трудно изтрайват да им се вряка на главата.

Вярно е, но не може ли младите да се съобразяват с това. И изобщо някак да си помислят, че това са възрастни хора и имат своите нужди. Относно границите - да, трябва да се поставят, но не по този начин. Представям си как 1годишното разсъждава до стената над постъпките си и горко плаче, защото се е държало лошо.

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 09:21 от Трещерица

# 359
Ма ко, ти като говориш непрекъснато за толерантност на мнението защо определяш как чувствам децата си и си въобразяваш че можеш да определиш личността ми като воденичен камък и защо мислиш бабата и дядото на детето не могат да изкажат мнение , да не бо да се третират като парцалени кукли без мнение , но когато трябва да гледат деца , дават пари и подаръци да са налице - друг е виденичния камък в случая , но слузест и лепнещ. Всички разбрахме че си против да ти се месят , това е твоя избор , но моля те обясни ми тази теория за създаване на детето , която така ентусиазирано защитаващ и мога ли да попитам да не би случайно от време на време свекърва ти гледа децата ?

Общи условия

Активация на акаунт