С какво ви дразнят свекървите- 28

• 69 652
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
  • при късмета
Чакай малко какво искаш да кажеш , че аз съм длъжна на детето ми и трябва да влача воденични камъни цял живот
Ти си го определяш не аз.
Изобщо не искам това да кажа, което ти коментираш.
Най-общо тезата ми е, че както ти се грижиш и отнасяш с детето си докато е малко, така то ще се отнася към теб като порасне.И отношинета родител-дете се определят от родителя, не от детето. По-кратко няма как да го обясня.
Родителите поемат отговорност да имат дете и след като си създал живот, тази отговорност остава. Иначе детето трябва да ти е длъжно, че се е родило.
Непрекъснато се коментират "неблагодарни деца" и то по случка или ситуация. Но никой не се пита защо неблагодарните дали си нямат причина да постъпват така.
Свекърва нямам и никога не съм имала, почина кога с мъжа ми бяхме ученици.
Изводите ми са базирани на отношенията на обкръжението ми с родителите им и то на хора с които съм израснала. Познавам и децата и родителите от много време и ги наблюдавам с години. В това число включвам и моята майка, която е бетер свекърва и Господ е запазил нервите на някоя женица, като не й е дал момчета

# 361
С това че както си постелеш на това ще лежиш съм абсолютно съгласна , не мога да очаквам повече отколкото съм дала , но може и да ме изненадат .. Дано! Въореки това аз не искам да им се меся, нито те да ми нареждат какво да правя като стана свекърва - внучета ще гледам с удоволствие , но не всеки ден , ще се радвам да си гледам внучетата , а те / сина и снахата , дъщеря ми и зета / да си отидат на ваканция   , но да си въобразават че ще нарушат моята почивка няма да стане. Внуците ще гледам по техния режим защото нямам нерви да превъзпитавам вече свикнали с определени правила деца , освен ако нямат режим на лягане - при баба им ще си лягат в 8 часа , ако родителите не го харесват тогава добър път и да си вземат детегледачка. Това засега са ми плановете , но като дойде това време нямам представа какво ще ми дойде на главата!

# 362
Моите лични наблюдения по последно дискутираната тема са точно обратни на написаното. Забелязала съм, че прекалено грижовните и почти натрапващи помощта си родители са по-скоро пренебрегвани от децата си. А като че ли по-авторитарните и леко егоистични родители са по-уважавани и обгрижвани от децата си.
Е аз не одобрявам "наказването" до стената на едногодишно. Нито разбира, нито нищо. И аз бих възроптала. 

OFFTOPIC
Децата, които са израснали при егоистични и авторитарни родители не уважават родителите си, а остават за цял живот манипулирани от тях - това си взела за "уважение". Всъщност е психологическа зависимост, и обикновено тези деца, които толкова много "уважават" родителите си, не уважават събствените си деца и брачни партньори.

Относно натрапващите се родители - подобно нещо, с по-различни симптоми. Няма идеални родители, но и двете крайности, които си описала, са гадни.

# 363
Точно това имам предвид. Сегашните баби са се считали за длъжни да слушат техните майки и свекърви и понеже не могат да втълпят това на собствените си деца, много се ядосват. А за това дали са гледани децата навремето както трябва изобщо не се замислят. Като се опиташ да обясниш защо не трябва да даваш мед на едномесечно бебе, ти казват "ама трябва, погача му се прави, нищо няма да му стане"  ooooh! и цял том такива примери. Това за начина на гледане.
А психологическата страна на нещата изобщо не са я отразявали. Питай някоя баба дали детето разбира преди 5 годишна възраст и виж какво ще ти каже. Масово на децете се е казвало какво да прави и най-вече как да мисли. А ей тая работа няма да стане никога. Дете можеш да го накараш да направи това което искаш, но никога не можеш да му наредиш какво да мисли и чувства. А са мислели, че могат. И от много ранна възраст на децата се е насаждало чувство на вина и това че те са длъжни на родителите си доживот.
А е обратното. Детето се появява заради решение на родителите със всички отговорности произтичащи от това. Това няма да се промени, няма такъв механизам. Като взимаш решение да се появи човек на тая земя си длъжен ти на него, не той на теб

Peace

# 364
  • До морето :)
Моя свекър скоро пак се оплаквал, че тока бил много скъп.  Joy Което по принцип нямаше да е странно, ако си го плащаше.

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 20:12 от Лече-Буболече

# 365
......... и Господ е запазил нервите на някоя женица, като не й е дал момчета
[/quo
Има нещо вярно. Аз съм "наказана" с двама сина. Т.е. Господ не е запазил моите нерви.  Винаги мога да разчитам на тях и те на мен за важните житейски неща, но не искат да отидат с мен на кафе, на разходка. Случва се  да не разбират чувствата ми и не се опитват да ме утешат, когато ми е криво. Не защото са лоши и не ме обичат. Просто смятат, че това са женски глезотии или дребнавост, за която не си заслужава да се говори. А дъщерята би съпреживяла с мен и би ми съчувствала. Някак си дъщерята е "по- топла" към майката,  отколкото  сина.

Като педагог бих препоръчала на баби и дядовци да не опонират на родителите в присъствието на детето и да не нарушават правилата, наложени от родителите, но могат да изразят несъгласие или да датат съвет, когато детето не е там. Същото важи и за родителите- да не се карат на бабите и дядовците пред децата. Авторитетът и на едните, и на другите трябва да се пази.  

Последна редакция: нд, 22 дек 2013, 20:10 от K.A.G.

# 366
  • при късмета
А дъщерята би съпреживяла с мен и би ми съчувствала. Някак си дъщерята е "по- топла" към майката,  отколкото  сина.
Това не е вярно. Познавам синове разбиращи се и споделящи повече с майка си и дъщери с бащите си. И разбиращи по-добре родителя от противоположния пол.
Не е до пол, а до отношения между родител дете. Пола нито на децата нито на родителите са определящи в случая
Като педагог бих препоръчала на баби и дядовци да не опонират на родителите в присъствието на детето и да не нарушават правилата, наложени от родителите, но могат да изразят несъгласие или да датат съвет, когато детето не е там. Същото важи и за родителите- да не се карат на бабите и дядовците пред децата. Авторитетът и на едните, и на другите трябва да се пази. 
Това за авторитета е вярно, но най-добре родителите да дават съвети само АКО им се поискат

# 367
  • До морето :)
А дъщерята би съпреживяла с мен и би ми съчувствала. Някак си дъщерята е "по- топла" към майката,  отколкото  сина.
Свекърва ми все повтаря, че е много доволна, защото има 2 сина. Със снахите все ще премълчиш нещо, едната ще отстъпи, другата, а при дъщерите не било така, много им знаели устите и нище не спестявали на майките си. Вярно е.  hahaha

# 368
И какви ядове ще бера, че нещо не се сещам.
А някой може да си премълчи в такава ситуация, да си мълчи, аз няма да мога.

Ако сина ти порастне като ММ... Тежко ти е горко ти. Обичащият мъж винаги избира жена си и застава зад гърба на жена ди

# 369
  • София

Ако сина ти порастне като ММ... Тежко ти е горко ти. Обичащият мъж винаги избира жена си и застава зад гърба на жена ди

Да застанеш зад гърба на някого и да го подкрепиш и той да е прав са две различни неща  Rolling Eyes

# 370

Мноооогооо вярноо Naughty

# 371
Обочащият мъж винаги подкрепя жената, която обича, независимо дали тя е права или не

# 372
  • София
Това изобщо не разбрах какво общо има. Естествено, че ще застане до жена си, аз мамино синче не отглеждам.
Впрочем, затова и не смятам, че ще ми се тропне с госпожата и внуците в дома ми.

# 373
  • Mediterraneo
Обочащият мъж винаги подкрепя жената, която обича, независимо дали тя е права или не

Това е и моето разбиране за обичащ мъж  Grinning

# 374
Това изобщо не разбрах какво общо има. Естествено, че ще застане до жена си, аз мамино синче не отглеждам.
Впрочем, затова и не смятам, че ще ми се тропне с госпожата и внуците в дома ми.

Заплашват, че ако не им вървиш по гайдата, ще ти отнемат и сина и внуците.

Общи условия

Активация на акаунт