С какво ви дразнят свекървите- 28

• 69 573
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
По пътя на таз логика и аз съм кръстена Ралица на баба си Рада!  А не Дилиана на баба си Йорданка!

# 646
Чела съм доста за именуването на децата при българите.
Не се потрисайте много, този обичай с кръщаването на някого е имал смисъл и е бил голямо удобство за родителите.
Представете си да живеете в малко населено място, без никаква връзка с външния свят и да раждате по над 10 деца, често и около 20. И за всяко да измисляте име - ами че то едва ли ще помните първите как сте ги нарекли, при положение, че и детската смъртност е била доста висока...
Затова и хората не са го мислели много-много, нито са си правели труда да подбират имената. За собствено улеснение са си въвели някакъв ред: първото момче - на свекъра, второто - на тъста, третото - на кръстника, четвъртото - на девера и т.н. Амнайстото - на вола или на кучето...   Mr. Green
Същото е важало и за момичетата.
Но това е било за тогава. Днес, когато сме залети от информация и когато рядко се раждат повече от 2-3 деца в семейството, този обичай е безсмислена отживелица. Вярно, хубаво е да се поддържат някои старинни имена, да не се затрива българското, ама... Повечето са толкова неблагозвучни и "селски", че просто не си струва. Нека Кучо, Груди, Мъдьо и други подобни да си останат там, където им е мястото - в миналото. Поне докато някоя нова мода не ги извади пак на бял свят.  Laughing

Но пък много хора мрат да си създават сами ядовете, та могат ли да изпуснат такава благодатна почва - името на бебето...  Rolling Eyes

# 647
Е, то сега, в днешно време, една жена да роди 10, няма да се затрудни  с имената. Подхваща ги : 1.Никол 2.Патрик, 3.Сиана, 4 и 5 Симон и  Теодомир,    6.Дея. 7.Ния  и т.н. Определено няма да сбърка. Като извика на някое от децата си, ще се обръщат по наколко. 

# 648
10 не са проблем, 1 на 4 баби и дядовци е проблемът. Решение е това с многото имена - Уйчо Пуйчо Ганка Данка Иванов, но му викаме Алфред.

# 649
 Joy

Елпида, това са моди - ще минат.
Преди двайсетина години всяко второ момиченце беше Габриела. Днес бебетата с това име май не са толкова много.

# 650
Тцъ, още не е минала модата на Габитата, много Викита има тоже, чак в повече ми идват.

# 651
На мен Сианите/Сияните ми идват в повече...Сигурно си имат баби Сийки  Laughing

# 652
То и Деница вече 30 и кусур години е много вървежна. Хубаво и звучно си е името, та чак и съпружието се надяваше да го уважат с такова, но не го огря  Mr. Green

# 653
 Според мен пък е хубаво да подновиш, така да се каже, името на родителя си с едно внуче Grinning

# 654

О-хо-хо, ето още един начин свекървата да тормози снахата. Да настоява да кръстят внучето ако не на истинското ѝ име, то поне на форумния ник.   Mr. Green

# 655

О-хо-хо, ето още един начин свекървата да тормози снахата. Да настоява да кръстят внучето ако не на истинското ѝ име, то поне на форумния ник.   Mr. Green

Ай, ай, ай ... това вече ще е весело

# 656
ММ още не може да преживее, че не съм кръстила детето Събина на дядо си Съби!
Кръстих в Ана-Мария. Свекито е Марияна, а в моето семейство има Ани и Анета!
А същевременно моята шефка много ми помогна за бремеността, след 2 аборта. Тя е Анета и внучката и е Ана-Мария

# 657
Или дядо Стоян/Стойко.
И аз мислих за Сиана, обаче се изхитрих и името на дъщеря ми е съставена от последната сричка на името на ММ и от последната сричка на моето име, но започва с буквичката на баща ми. Всички са доволни. Mr. Green

# 658
ММ още не може да преживее, че не съм кръстила детето Събина на дядо си Съби!
Кръстих в Ана-Мария. Свекито е Марияна, а в моето семейство има Ани и Анета!
А същевременно моята шефка много ми помогна за бремеността, след 2 аборта. Тя е Анета и внучката и е Ана-Мария

Вие с ММ не ги ли обсъждате тези неща.

# 659
Преди 40 години много актуално е била Силвия. В моя клас бяхме 7, а в другите 2 паралелки нито една. На всичкото отгоре с едната бяхме с еднакви 3 имена.

Общи условия

Активация на акаунт