"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език, 2-ра тема

• 19 927
  • 144
  •   1
Отговори
# 120
  • София
july1993, дателният падеж - кому?, е архаичен в съвременния български език. Вместо него се ползват формите на винителния падеж (който както ти си отбелязала е за прякото допълнение) с предлог отпред и така се получава непряко допълнение. Разбрано ли обясних?

ПП Има родителен падеж в българския език при относителните местоимения - формата е чийто/чиято/чието/чиито
Значи в случая: При кого да отида? в кой падеж е въпросителното местоимение?

# 121
При кого е винителен падеж, макар да има предлог отпред. В някои от славянските езици винителният падеж се среща и в непряко /предложно/ допълнение. Винителен падеж с предлог е едно и също по смисъл с дателния падеж, където предлог няма, но окончанието е различно и то носи смисъла на липсващия предлог.

На практика падежни форми в прекия смисъл са запазени в българския единствено при местоименията. В един език, в който навлизат предлозите, постепенно падежите западат. Старобългарският е бил с падежи, в съвременния има предлози и тук-таме запазени падежни форми, ако мога така да се изразя.

# 122
  • София
При кого е винителен падеж, макар да има предлог отпред. В някои от славянските езици винителният падеж се среща и в непряко /предложно/ допълнение. Винителен падеж с предлог е едно и също по смисъл с дателния падеж, където предлог няма, но окончанието е различно и то носи смисъла на липсващия предлог.

На практика падежни форми в прекия смисъл са запазени в българския единствено при местоименията. В един език, в който навлизат предлозите, постепенно падежите западат. Старобългарският е бил с падежи, в съвременния има предлози и тук-таме запазени падежни форми, ако мога така да се изразя.

Значи излиза, че в дателен падеж е само На кого? (Кому?). Всички останали случаи : При кого? За кого? От кого? С кого? и т.н. са винителен падеж. Така ли?

# 123
На кого е равно на Кому? от смислова гледна точка. НО На кого? си е пак винителен падеж с предлог отпред, а вече Кому е дателен падеж. При останалите няма смислово равенство, те са също във винителен падеж.

# 124
  • София
Да де  Grinning   На кого=Кому  За това две мнения няма. Въпросът беше за останалите случаи на кого+предлог. Благодаря, Zatannabouquet

# 125
Искам малко помощ  Praynig
"Ако ви е много широко стъпалото обаче, си мисля, че ще са ви тясни" - така написано изречението вярно ли е откъм препинателни знаци? Също ме интересува думата тясни така ли трябва да е или да е тесни?

# 126
  • София
Искам малко помощ  Praynig
"Ако ви е много широко стъпалото обаче, си мисля, че ще са ви тясни" - така написано изречението вярно ли е откъм препинателни знаци? Също ме интересува думата тясни така ли трябва да е или да е тесни?
Да, тесни е. Има променливо Я. тесен, тясна, тясно, тесни

# 127
  • София
Нужна ми е помощ. Как се прави схема на просто и на сложно изречение?  Синът ми е пети клас и ще имат такава задача на контролното , а въобще не му е ясно.  На мен също  Embarassed Предварително благодаря!

# 128
Момичета, бихте ли ми помогнали малко? Как е правилно да се напише?
"Колко е часа?" или "Колко е часът?"
И съответно - защо Simple Smile? Ако е второто - знам защо. Но ако първото е правилно - не се сещам.

# 129
Няма какво да се сещаш - първото не е правилно.  Simple Smile
Пробвай да отговориш на въпроса: Часът е... Кой е? Той е, часът.

# 130
Питам, защото учителката на дъщеря ми е поправила в тетрадката "Колко е часА"..... То вярно, детето е в първи клас и беше написала "Колко е часЪ?"  Laughing, но ми е направо необяснимо начален учител да сгреши така. Та си мислех, че има някакво конкретно правило/изключение, за което не знам. Предпочитам аз да не знам и да греша, отколкото другото......

# 131
  • София
Питам, защото учителката на дъщеря ми е поправила в тетрадката "Колко е часА"..... То вярно, детето е в първи клас и беше написала "Колко е часЪ?"  Laughing, но ми е направо необяснимо начален учител да сгреши така. Та си мислех, че има някакво конкретно правило/изключение, за което не знам. Предпочитам аз да не знам и да греша, отколкото другото......
Ами всеки греши. И началните учители за съжаление. Практическото правило и да се замести думата с ТОЙ или с НЕГО. Така може да се ориентира човек къде трябва да е пълен и къде - кратък член. В случая: Колко е ТОЙ? А не: Колко е НЕГО? Значи: Колко е часЪТ?

# 132
Практическото правило и да се замести думата с ТОЙ или с НЕГО. Така може да се ориентира човек къде трябва да е пълен и къде - кратък член. В случая: Колко е ТОЙ? А не: Колко е НЕГО? Значи: Колко е часЪТ?
Освен ако думата не е собствено име или подобно на собствено (не знам как е правилно да се каже" - имам предвид "мъжа ми" и др. подобни. Чудех се дали и тук случаят не е такъв.
А на Госпожата това съвсем не й е първата грешка с пълния член - беше сгрешила в публикация във Фейсбук. Имаше и други правописни грешки. Което ме навежда на тревожни мисли.

# 133
  • София
Цитат
Освен ако думата не е собствено име или подобно на собствено (не знам как е правилно да се каже" - имам предвид "мъжа ми" и др. подобни. Чудех се дали и тук случаят не е такъв.
А на Госпожата това съвсем не й е първата грешка с пълния член - беше сгрешила в публикация във Фейсбук. Имаше и други правописни грешки. Което ме навежда на тревожни мисли.

Не ми е много ясно какво искаш да кажеш. newsm78 Собствените имена не се членуват, а кои са тези  "подобни на собствени" съвсем не се сещам. Мисля, че изчерпих въпроса по-горе. Няма какво да допълня.

# 134
Има предвид съществителни нарицателни за лица, но правилото си е същото. Учителката сигурно е имала ниска оценка по СБКЕ...

Общи условия

Активация на акаунт