"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език, 2-ра тема

• 19 911
  • 144
  •   1
Отговори
# 90
Извинявам се за некомпетентността си, но къде се намира на клавиатурата?

# 91
  • София
Извинявам се за некомпетентността си, но къде се намира на клавиатурата?

На БДС няма. Предвиден е във версията на Word 2010, в 2007 го има горе в символите. На фонетичната се изписва с клавишна и цифрова комбинация  Peace

# 92
Ясно, аз пиша на БДС, затова не съм го срещала. За мен е най-удачно да се изписва с "й".

# 93
Що пишете глупости сега? Има го на БДС, разбира се.
На Уиндоус 7 се въвежда или с клавиша, който е преди Ю/Z - на него има изобразено \ и I (на лаптопите например), или с едновременното натискане на shift + ь на по-старите клавиатури.
На Уиндоус ХР мисля, че се инсталираше допълнително новото БДС, но не съм сигурна.
Вижте си настройките на клавиатурата. На Уиндоус 7 трябва да сте на Bulgarian (новото БДС), а не на Bulgarian (Typewriter) - старото БДС.  Peace

# 94
на клавиатурите е с клавишна комбинация Shift+А/ь (пиша на БДС). Иначе на работа съм с линукс, значи няма значение от ОС  Peace

# 95
shift+x е на фонетичната

# 96
  • София
Що пишете глупости сега? Има го на БДС, разбира се.
На Уиндоус 7 се въвежда или с клавиша, който е преди Ю/Z - на него има изобразено \ и I (на лаптопите например), или с едновременното натискане на shift + ь на по-старите клавиатури.
На Уиндоус ХР мисля, че се инсталираше допълнително новото БДС, но не съм сигурна.
Вижте си настройките на клавиатурата. На Уиндоус 7 трябва да сте на Bulgarian (новото БДС), а не на Bulgarian (Typewriter) - старото БДС.  Peace

Аз съм на ХР. Последния път, когато проверих за новото БДС, го имаше само във вариант Word 2007 и 2010, а аз работя с 2003, така че не са глупости  Hug

# 97
Не знам за какво ми говориш, ето това съм си инсталирала и съм ползвала години наред на всякакви версии на Word. Пробвай.

http://www.metodii.com/bg_bds.html

# 98
  • София
Не знам за какво ми говориш, ето това съм си инсталирала и съм ползвала години наред на всякакви версии на Word. Пробвай.

http://www.metodii.com/bg_bds.html

Благодаря ти много, но не се получи  Hug
Инсталирах клавиатурата, рестартирах - нищо. Инсталирах шрифтовете, рестартирах - пак нищо. При натискане на Шифт+ь ми излиза "Ь". И в списъка на клавиатурите в компютъра няма нищо добавено.

# 99
Би трябвало да ти излезе в списъка, а оттам да я вкараш в клавиатурната си подредба.  
Т.е. ще си имаш 2 БДС-та - старото и новото и ще можеш да превключваш между тях по желание.

# 100
  • София
Би трябвало да ти излезе в списъка, а оттам да я вкараш в клавиатурната си подредба.  
Т.е. ще си имаш 2 БДС-та - старото и новото и ще можеш да превключваш между тях по желание.

Видях къде го е сложил ФлексТайп-ът, много БДС станаха и не забелязах нужното в първия момент  Embarassed

Сега работи, златна си, много благодаря!!!  Hug  Hug Hug Hug Hug

# 101
Радвам се, че поне един човек вече няма да има проблеми с изписването на ѝ.  Grinning

# 102
  • София
Радвам се, че поне един човек вече няма да има проблеми с изписването на ѝ.  Grinning

Чувствах се ужасно неграмотна по форумите  Simple Smile

# 103
поДстригвам или постригвам (за коса става въпрос)?

# 104
  • София
поДстригвам или постригвам (за коса става въпрос)?

За коса е "подстригвам"  Peace

Общи условия

Активация на акаунт