Характер на децата, които проговарят късно

• 15 274
  • 102
  •   1
Отговори
# 45
И най-важното - да заведат детето на консултация. Иначе е като да се играе на гледане на карти по рождена дата и име.

Именно, и аз това казвам. Специалистите могат да определят най-добре.

# 46
  • София
И най-важното - да заведат детето на консултация. Иначе е като да се играе на гледане на карти по рождена дата и име.

Именно, и аз това казвам. Специалистите могат да определят най-добре.

Няма спор . Въпроса тук е как да бъдат подтикнати родителите ,да обърнат внимание  и да заведат детето си на логопед .

# 47
  • София
Според мен много трудно или никак. Ако детето ходи на градина и там поне веднъж годишно се появи логопед да види децата, може и да се позамислят. Също и ЛЛ при добро желание може да каже, ама аз не съм много оптимистична, защото ми се струва, че дежурната им реплика е "няма страшно, аз нищо не виждам, ще проговори".
Лично аз бях свидетел при познати как майката на всичко отгоре учи социална педагогика, детето има  проблем, бабата и дядото настояват, че детето трябва да се заведе, обаче майката и бащата отричат като партизани.

# 48
Според мен много трудно или никак. Ако детето ходи на градина и там поне веднъж годишно се появи логопед да види децата, може и да се позамислят. Също и ЛЛ при добро желание може да каже, ама аз не съм много оптимистична, защото ми се струва, че дежурната им реплика е "няма страшно, аз нищо не виждам, ще проговори".
Лично аз бях свидетел при познати как майката на всичко отгоре учи социална педагогика, детето има  проблем, бабата и дядото настояват, че детето трябва да се заведе, обаче майката и бащата отричат като партизани.
Ох и аз имам точно такива познати.Дядото ми е колега.Много тъжна картинка.

# 49
  • софия
Детенцето на моя приятелка е на 3 години и не говори. Педиатър ката специално й е обърнала внимание на това и я пратила директно при логопед.

# 50
Без съмнение лекарят е най-доброто решение. Ако нямате доверие на един, заведете детето при друг. Това, което по принцип ме притеснява мен е, че у нас няма чак толкова добри специалисти в тази област.

# 51
Щом от опит казваш ,че няма сигурно е така.Ама как да убедиш майката ,че има проблем...
Дете на 4,5 г.Освен майката и таткото никой не разбира какво говори/на моменти и те/.
Дълги изречения липсват.По кратките3-4-5 думи са неправилно построени.Повечето предлози липсват.Има много не изговарящи букви и звуци.И майката казва че ще го израстне.Защото то даже е започнало да говори ,защото  на 3,6 г не казвало почити дума.Коментирам само речта.

# 52
Не съм експерт, може да не съм права в заключението си, че няма много специалисти.
Лично аз смятам, че е много лошо, когато родителите си затварят очите пред проблемите на децата и отказват да ги заведат на доктор.

# 53
  • София
Лично аз смятам, че е много лошо, когато родителите си затварят очите пред проблемите на децата и отказват да ги заведат на доктор.
Ахам...
Не знам защо се прави това. И аз знам за подобен случай - детето даже го били пратили в друг град, нищо не се говори за консултация/преглед.

Ние лично направихме консултация в месеца, в който направи 2г. Мъжът ми беше съгласен с мен отвсякъде.

Засега ми е трудно да преценя какъв точно е характера. Не бих казала, че е супер затворен и срамежлив. Не отива веднага при непознати, които го закачат. Но не е и така директен както кака си...

# 54
Не съм задълбавала в казуса, тъй като моят син проговори рано.
Обаче, при едно ходене при педиатъра се разговорихме именно за говоренето. И тогава той ми сподели нещо интересно, което ми е останало в главата: децата, които проговарят по-късно искат да са сигурни, че произнасят думите правилно. Така или иначе думите са запечатани в съзнанието им, ако мога така да се изразя, но едва когато придобият смелост, започват да говорят.
Та, ако тази теория е вярна, може би има връзка с черти на характера. Не знам, споделям това, тъй като все пак е интересно и изречено от  педиатър. Но дали е така?

Категорично не е така!  Wink Това са митове и легенди!

Късното проговаряне повлиява поведението на детето на 100 процента а пък поведението е това което сформира характера. 

Извинете че не ползвам запетая но не ми работи клавишът.  Embarassed
Категоричността може би не е уместна във всички възможни случаи при късно проговаряне. освен ако не е тесен специалист в областта. Педиатърът на Shamsina може би има известно основание за твърдението си. Ако става въпрос за консултация на дете до или малко над годинка и половина.
А характерът се формира и е следствие от доста неща. Едно от тях е ползването или не ползването на изразни средства. И при двете крайности се получава само-изолация в резултат от не разбиране от страна на околните. 

# 55
  • sofia

Късното проговаряне повлиява поведението на детето на 100 процента а пък поведението е това което сформира характера.  

Напълно съм съгласна с казаното по-горе. От няколко дни направо не съм на себе си и ми е тъжно за това как една майка може без да осъзнава да обрича бъдещето на собственото си дете.
За да разберете за какво говоря :
Става на въпрос за детето на братовчетка ми ,която живее в малък провинциален град близо до София .Детето в момента е на току що навършени две години и нищо не говори... даже и срички та камо ли първоначални думи като мама,баба и т.н.Иначе е много усмихнато и като му говориш гледа в очите .Няма проблем с контакта ....отива при всеки и сяда в него ... дава да бъде гушкан .Така ,че не става въпрос за алтизъм или поне така си мисля. Нещото ,което много ме озадъчи е ,че детето не пляскаше като пяхме песнички,не гушка играчки ,а ги държи пред себе си с двете ръце ,не пие от чаша/не може и не му дават за да не олее /,не яде само/не са го учили за да не се цапа/ ,не маха за чао ,не рисува и т.н.Казвам му хайде да гушнеме мечо ... то не реагира а само го гледа . Детето не ходи  на ясла и си е вкъщи по цял ден .Няма играчки /освен три плюшени мечки-няма строители,пъзели или др  развиващи играчки / и живеят в пълна мизерия. Не мога да преценя дали тук става на въпрос за изоставане в развитието в следствие на това ,че майката не се занимава с него или става на въпрос за някакво заболяване .Лошото е,че майката не вижда индикации за наличието на проблем и за консултация със специалист и дума не може да става.

Извинявам се ако съм ви отекчила с разказа ,но имах нужда да го споделя.

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 16:54 от vili80bg

# 56

Напълно съм съгласна с казаното по-горе. От няколко дни направо не съм на себе си и ми е тъжно за това как една майка може без да осъзнава да обрича бъдещето на собственото си дете.
За да разберете за какво говоря :
Става на въпрос за детето на братовчетка ми ,която живее в малък провинциален град близо до София .Детето в момента е на току що навършени две години и нищо не говори... даже и срички та камо ли първоначални думи като мама,баба и т.н.Иначе е много усмихнато и като му говориш гледа в очите .Няма проблем с контакта ....отива при всеки и сяда в него ... дава да бъде гушкан .Така ,че не става въпрос за алтизъм или поне така си мисля. Нещото ,което много ме озадъчи е ,че детето не пляскаше като пяхме песнички,не гушка играчки ,а ги държи пред себе си с двете ръце ,не пие от чаша/не може и не му дават за да не олее /,не яде само/не са го учили за да не се цапа/ ,не маха за чао ,не рисува и т.н.Казвам му хайде да гушнеме мечо ... то не реагира а само го гледа . Детето не ходи  на ясла и си е вкъщи по цял ден .Няма играчки /освен три плюшени мечки-няма строители,пъзели или др  развиващи играчки / и живеят в пълна мизерия. Не мога да преценя дали тук става на въпрос за изоставане в развитието в следствие на това ,че майката не се занимава с него или става на въпрос за някакво заболяване .Лошото е,че майката не вижда индикации за наличието на проблем и за консултация със специалист и дума не може да става.

Извинявам се ако съм ви отекчила с разказа ,но имах нужда да го споделя.

Хм... на две години по принцип трябва да има поне думи, ако не изречения от две думи. Никакви срички ли не вокализира - мамамамамама, бабабабабабаба - просто така казани?  За играчките - те са необходими за развитието на детето според мен, защо не му купиш някакви строители, пастели, блокчета, дървени пъзели с дръжки и му ги занесеш като подарък следващия път?  Прочети първа страница на темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=754853.0, там има много линкове, прегледай ги... Възможно е просто с детето да не са се занимавали, както описваш безхаберието, но трябва да го научат да пие от чаша или от шише, да се храни сам... И трябва да го видят лекари - педиатърът какво казва? Не са излишни консултации с невролог, психолог, логопед... Опитай да внушиш на майката, че това наистина е проблем.
П.С. и се пише аУтизъм

# 57
  • sofia
За съжаление никакви срички не казва  Cry .Що се отнася до играчките съм напълно на ясно ,че са важна част от развитието на детето,но не аз го гледам това детенце.Иначе ще те послушам и другият път ще занеса малко играчки ,но лошото е че не мисля,че майка му ще седне с него например да строи  ,да му показва как се редят пъзелите или просто да гледат и четат книжки. Според педиатъра трябва да се изчака още и ако не проговори тогава ще ги изпрати на логопед.Аз не бих стояла така и чакала нещо да се случи . Митове като този проговорил на 4,онзи на 5 не ме успокояват ,но не всички сме еднакви.Ще се опитам да я разтревожа и дано да има ефект и да направи консултация със специалист /поне с логопед като за начало / .

П.С. и се пише аУтизъм

Техническа грешка   bouquet Hug

# 58
Не знам..за мене си е сериозен проблем. Никой друг ли не се занимава с детето - баща му, баби някакви... може пък в краткото време, в което си там, ти да успееш да го научиш на нещо... стискам палци на мъничето. И дано майката възприеме нещо.

# 59
  • София
...митове като този проговорил на 4,онзи на 5 не ме успокояват ,но не всички сме еднакви

Абсолютно, още повече, че проговарянето дори на такава късна възраст е след поне 2-3 години усилена работа с логопед, и най - вече, отделено време и внимание от страна на родителите. От само себе си, не се получава.

Много тъжно ми стана за това детенце.. Как може такива хора да стават родители, се чудя? С извинение, че ти е роднина, но за мен са престъпни подобно мислене и нехайство. Подсъдни. Тия хора не знаят на какво си обричат детето.. Confused
Жалкото е, че и аз имам подобни примери около себе си, и още по - зловещо е, че живеят в София.. Sick

Общи условия

Активация на акаунт