(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 92 977
  • 757
  •   1
Отговори
# 195
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Hug благодаря стелт Simple Smile и аз ще изчакам февруари Simple Smile с доматите, но чушките ми стават бавно, мисля да ги посея седмица-две преди домата
Simple Smile свирни като почнеш, да дадеш сигнал, ако съм се забляла Simple Smile

# 196
Аз тази година май се поизхвърлих със семената. Като подадох списъка на жената в сортови семена, викна подкрепление за събирането и даже отряза една баба с думите "Вижте какво аз си имам сериозен клиент с голяма поръчка, не ме занимавайте с вашите краставички." Чак ми стана неудобно, ама пусти мерак да пробвам различно видове и сортове.  Embarassed Ще боцна по няколко корена от всичко за да се отчета пък докъдето стигне мястото. Тъкмо си разчертавах градината на един лист, че на видя кое къде ще сместя.
За сортовете - от доматите биволското сърце ни е любимо и задължително, другите тази година са нови сортове, които не съм отглеждала, и естествено любимите на децата черита. От чушките си имам семе за селски пипер, който си садим всяка година. Много е вкусен, но за прясно, не става за печене и туршии. За това си взех семена за Куртовска капия и Паланачко чудо и любимите ни за разядка Чорбаджийски. Новото попълнение е Жълт рог.
Започвам да си купувам почва и да си приготвям кофичките. Така ме сърбят ръцете, че едва се сдържам да не изопая цветята в къщи.  Crazy

# 197
Днес поръчах десет вида семена от семенабг.ком, а сега като се сетих, там писах телефон и мейл, но не и адрес, та съм в потрес. Хич ме няма в това пазаруване по нета.

# 198
Здравейте! Имате ли информация как се местят културите в градината - примерно на мястото на болни това лято домати какво да се сади, което не е нападано от същите вредители?  А домати на мястото на какво?
Аз не отглеждам, но свекърва ми има малка градинка, дето си сади лук, домати, пипер, картофи и зеле и много се ядосва, като нещо се поболее, а знам, че местенето е естествена защита.
Благодаря предварително и успешно земеделие.

# 199
За доматите съм запомнила, че им е добре след фасул, както и след пролетен грах, при мен второто нещо не се получава, още не съм брала грах, когато вече трябва да садя разсада.

И аз забърсах разни семена от "Сортови", гледах доматите да са с къс вегетационен срок, взех нещо си Романеско и нещо си Франчи, забравих точните имена, 80 дни май им беше периодът.

Моите домати догодина ще са след фасул, тази им де пада да са след лук и моркови, дали ще им е добре?

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 14:31 от нова

# 200
  • Пазете Гор
Смяната на местата се нарича сеитбообращение. Доматите не бива да следват себе си, както и братовчедите си картофите. Подходящи предшественици са бобовите, житните, зелевите, тиквовите, кореноплоди, лукове. Бобовите са идеални, другите са просто приемливи.

Интензивното земеделие предполага и вътресезонно сеитбообращение - домати след спанак, репички, марули.

Домати след грах в един сезон е чудесен вариант, но говорим за късните сортове и стига грахът да стане готов до 5 юни най-много. Понякога успявам и с средноранни сортове, но си е до късмет. При граха много зависи от април месец  - ако е студен или сух, както беше последните две години той се забавя и е трудно да бъде последван от домати.

Избор има де - през юни може да се сложат сума зелеви, късни краставици, праз.

# 201
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чудя се, при това топло време дали мога да засея грах, бакла, марули... всичко, което пропуснах да насея есента  Blush
топличко е, влажно е, ще покълнат (може би), а ако падне сняг ще "заспят" до истинската пролет. както би станало есента, но ще "спят" по-кратко  Thinking

# 202
Нова, Куркума, благодаря за отговорите. Тя бобови не сади, а зелето беше вътресезонно след картофи, подходящо ли е на товя място да се преместят доматите?
Предложете ми, ако някъде в нета има литература по въпроса.

Последна редакция: ср, 15 яну 2014, 15:33 от usmihni_mi_se

# 203
По принцип периодът е тригодишен.
Аз ги въртя в моята малка градинка, успявам някак, едно време баба садеше половин декар домати дълги години на едно и също място и не боледуваха , за разлика от моите.
Пръскаше единствено със син камък.
Аз много не ги разбирам, имам много малък опит, уча се още, нека кажат другите.

http://oldweb.ltu.bg/conferences/uur/2009/files/Presentation%20U … M.Nikolova_09.pdf
http://www.euranek.com/alter-agro/pdf/unit8_bg.pdf
http://agronet.bg/agro/zelenchuci/2024-otglezhdane-domati-vynshni-usloviya.html

# 204
  • Русе
Вълкът с дълъг ник  ще ти се обадят да потвърдиш заявката и тогава ще питат къде да ги пратят. Поне така се обаждат от Сортови семена.

# 205
  • Сливен
Благодаря на всички за отговорите за Дивесила. Принципно в градината ни досега винаги е имало самонасял се такъв, но от миналата година изчезна и е само тук там единично стръкче, което не стига за три семейства. Както казах обожаваме го и се ползва постоянно, а тези единичните бързо свършваха. За да не сбъркам все пак ще сложа малко семе за разсад и както Куркума каза и директно през март в градината. Ще споделя после резултата.
След прогнозите на пишманметеоролозите за себе си реших да заложа разсад от домати и пипер към 15-20 февруари. Доматите които ще сея са около 10 вида  Crazy, но най доволна бях миналата година от този Пантано Романеско и Розов Гигант. Идеала и той заедно с Насладата дадоха добра реколта. Черита съм поръчала черни и жълти, а от миналата година имам и обикновени червени.
Краставиците ще са Телеграф, Сандра, Тести Грийн и Южна наслада. Този Телеграф е много хубава дъъъълга краставица, която бързо наедрява и трябва да се обира поне 3-4 пъти седмично. За първа година взех да пробваме и брюкселско зеле, че малкия пита ние защо нямаме такова в градината Mr. Green
Миналата година обаче пипера го хвана вертицилиум ли, друго ли, много боледува, а бе изобщо не стана. Кажете някакви превантивни мерки ако знаете, щото агронома каза нищо му няма, а той си отиде ей така  #Cussing out Не беше мана, не бяха акари, това увяхване само - фузариум ли, вертицилиум ли, спасяване нямаше.

# 206
Алана, точно Пантано Романеско е единият сорт, който съм взела, какви са ти наблюденията откъм вегетационен период, по-кратък ли е наистина, на мен проблем ми е по-късият сезон при нас?

# 207
Добри, точно преди малко говорихме с една приятелка, че комшийките вече сеят граха, та си мислех и аз да го насея вече. При нас заваля дъжд.... Странно време.

# 208
  • Сливен
Нова, сега халваджийския тефтер не е у нас, но по спомен го сях на 9 февруари. Пикирах някъде към 10 март, обаче сега не си спомням кога ги изнесох на нивата. Първо минаха през оранжерия за закаляване, че преди това бяха у дома. Но със сигурност бе един от първите ми домати - някъде към 10-15 юни. През януари бях сяла Рила, Наслада и Идеал, и те затова подраниха с 2 седмици. През февруари сях Романеско, Червен и Розов Гигант, Супер Гигант и Ачи. От тези последните Романеското узря заедно с Идеала. Става огромен, около 1,1-2 кг, ражда към 2-3-4 домата на китка, но дава някъде 3-4 китки, но за огромни домати просто няма как. Имах даже една скършена китка и все пак успя да изхрани всичките домати. Надявам се тази година да имам същия резултат с тях.

# 209
Казвайте за салатите  Mr. Green ......днес купих семе за къдрева салата Атракция.
Ще я слагам в оранжерия,предполагам още утре мога да посея за разсад??????
От есенните само 8бр. марули ми останаха.

Общи условия

Активация на акаунт