(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 023
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
  • В сбъднатите си мечти
Тази година аз ще сея само Идеал ,Фантазия и няколко корена Рома .Миналата година всички розови сортове боледуваха а тези хем раждаха много ,хем бяха устойчиви на болести .
Да попитам марули сега под найлон ли се сеят за пролетно разсаждане и дали въобще сега се сеят ?
Имам малко от септември ,които уж трябваше да берем пролетта ,ама те станаха в топлото време и ги изядохме Simple Smile

# 181
  • Варна-София
И аз да добавя нещо за Оптима.
С баща ми миналата година сравнявахме внимателно Рила и Оптима. Решихме, че много си приличат на вкус и консистенция, но Оптимата става с 1 седмица по-рано. Затова пък струва 20 ст. семката, а Рила са много, много по-евтини.
Тази година пак ще сложим и от двата и пак ще сравняваме. Сега като си помисля, май просто обичаме да си приказваме.

# 182
  • Пазете Гор
...Тази година пак ще сложим и от двата и пак ще сравняваме. Сега като си помисля, май просто обичаме да си приказваме.

Та това е най-хубавото. Ето и тук, в темата, пишем вече пет години и всяка година сравняваме и сравняваме пустите му сортове домати  Grinning. И пипери, и патладжани, и праз, и тиквички. Щото какъв е смисълът да опиташ някой сорт и да не споделиш?

Някой пита за Опал по-напред в темата. Аз съм отглеждал - добре роди, не боледува до един момент, когато го нападна нещо като брашнеста мана. Ципести плодчета, инак вкусни. Трапезицата ми върши работа на бахчата - там ми е основно за продан и не бера всеки ден. Пък и не съм се охарчил още за опорна конструкция. Инак са много вкусни и издръжливи при транспорт.

Преди години сях Марица - много ражда това, малко водняви са, но вкусни и сладки. Много бързо се разболя. Не смея да виня сорта за това, тогава допуснах много грешки при растителната защита.

На розовите сортове показах червен картон. Много кекави и недобивни.

Обичам да избирам сортове, да надписвам сандъчетата със семенцата, да подготвям почвената смес за новия разсад.

# 183
Различните места  - различни подходящи сортове, дано все някога разбера какво вирее най-добре при нас, сложна работа, може да е от сорта, от почвата, от годината, от градинарката...

# 184
 И аз като amica мисля ,че Оптима и Рила много си приличат по вкус.Затова тази година се чудя дали да не пробвам Монро.Още се туткам и не съм сложила разсада,а ми се искаше тази година за оранжерията да го сложа по рано.Обаче голямо мислене ,премислям какви семена да купя,но понеже тук при нас все още няма Монро и чакам,накрая ,като изкупят и Оптимата и ще си скубя косите.
Обеззаразих пръстта на две сандъчета,следват другите.Тази година овча тор нямам,сложих от нашата пилешката,но вече е обгоряла добре.

# 185
  • Сливен
Днес минах през сортови семена и си купих семена на Дивесил. Само че на пакетчето не пише нищо за засаждане и отглеждане. Някой със съвет? Нещо особено има ли? Рано ли е още за разсад или не? Нещо нашия на село изчезна, а това е една от любимите ми подправки, без него нищо не ми е вкусно Crossing Arms

# 186
  • Варна
И аз бих искала помощ. Бихте ли споделили как правите разсада? С каква почва- директно от градината или купешка? В какво я изсипвате, с какво торите? И всичко свързано с разсада? Аз домати сях много миналата година, но всичките бяха от познати или от пазара. Много боледуваха! Та сега ще се стягам.

# 187
  • Пазете Гор
Има някои особености, алана.

Девесилът пониква сравнително бързо, но не понася силни застудявания. Затова изчакай до края на март поне преди да пуснеш семената. Засява се директно, на плитко в рохка почва, притиснато, няма смисъл от правене на разсад.

Едно растение още на първата си година е достатъчно за нуждите на едно семейство. Няма никаква нужда от повече от две растения, стига разбира се продукцията да не е за продан, или ако искате да ползвате корените.

Девесилът е едро растение, което трябва да с има предвид при избора на място. Не рядко цветоносът надхвърля 2 метра. Многогодишно е. Не се сърди, ако го поливаш, ама по-възрастните растения се справят и без поливки.

Ясно е, че щом досега сте имали девесил всички тия неща са ти ясни, но може да са полезни за други градинари.

Ще пиша разни неща за разсадите утре, kami2004, че много дълъг пост ще стане.

# 188
kami2004 ето това съм копирала миналата година от Рорик
Заповядай Hug
тцъ, тцъ , ...
Ще се .... съветваме. . Станахте като мириканците. Трябва всичко да ви се здъфка и изплюе. Никакво творчество не проявявате . От толкова приказки не можете да сглобите едно съндъче с домати!
Та започвам .Всяка дума е важна. Въпросите , обясненията  и превода  после.
1.Вечерта. -  Сипвате в една чашка от безалкохолно  1 см течен- листен тор . Доливате  чашата с  хладка вода. Сипвате семената.Оставяте на топло.В друга чаша слагате угарки от цигари , цигари да киснат    
2. На другата вечер.Прецеждате семена през цедка и оставяте на вестник, кърпа  да просъхват.Прецеждате половината от чашката с цигарите и разреждате и сипвате в лейката. .
3.   Вземате сандъчето, тенджерата, там в каквото ще сеете. Половината пръст от градината, , другата половина  добре прегорял тор,  с двете шепи пясък  и изсипвате в един леген .Разбърквате , овлажнявате   !, сипвате в тепсията и в  нагорешена печка . Като видите че от горе се засушава , разбъквате ! , през 10 минути , 3-4 пъти  и сте готови. Пръстта трябва да е останала влажна и гореща и да вдига пара..Изваждате да изстине.
3.На дъното на сандъчето слагате камичЕта. Слагате в банята  и заливате с гореща вода.
4. Изсипвате пръстта в легена , поръсвате с вар , да се белне отгоре и син камък на половина на варта. Разбърквате. Ако се налага да доовлажните почвата полейте с цигарената вода.
5. Насипвате разбърканата пръст  в  сандъчето  4 пръста под горния ръб.Слагате 4 клечки , на четирите ъгъла на сандъчето да стърчат 7-8 см над сандъчето. Притъпквате  добре. С една летвичка широка 1 см  , правите редчета през 2 см   като натискате летвичката в пръстта. В редчетата пускате семенцата през 1см. Забождате клечки отстрани за да разделите сортовете. Записвате сортовете . Насипвате отгоре  2 пръсти , пръст. Притъпквате добре. Поливате внимателно с лейката, за да не излезат семенцата  ,докато водата излезе от долу  ,през дупките.Завивате  с двойно найлонче плътно. Слагате на  слабо парно или до кюнеца на печката.Не оставяйте да е суха подложката на сандъчето.Там наливайте вода.  
6. След 1 седмица ще поникнат плевелите. Отвивате и  внимателно поливате   с разредена  цигарената вода и пак завивате . След 2 седмици  ще се изредят редчетата.Не бързайте да махате найлончето  докато не се очертаят  добре редчетата. Тогава махате найлончето и го закачвате на стърчащите клечки и веднага слагате до прозореца  на по хладно , на светло.  
Не обеззаразявам семена.Трудно никнат, може и да изгорят кълновете. . За ранни домати сейте, Рила , Наслада. Рилата е по дребна, и по кисела, насладата е по едра и по сладка. Рилата става за директна консумация , но ако решите да я консервирате , трябва да я чакате добре да узрее.
Не ползвайте купена пръст, най неподходяща е  в която има кори от иглолистни дървета. Тя леко червенее. А е и кисела, Вес!
Торфа е много лек ,много бързо изсъхва  ако го ползвате го размесете с пръст от градината си задължително, , семената ще покълнат и ще изсъхнат. Не забравяйте пясъка.
.Така посяти семената , пикирайте на 4 същински листенца. Така си пригответе и пръстта за пикиране.

# 189

Тц, тц, тц, вижте градинар цицоман какви картофи вади  Joy

# 190
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 hahaha вълчоооо, изгуби се като старите пари  Hug Hug Hug
честито за Симо Simple Smile жив и здрав да расте

да си кажа, и Дедо ми е на грижа Blush

# 191
А кой вади такива картофи...  Laughing

цензурирано - http://i195.photobucket.com/albums/z102/cortney9mm/Potato-Dick.jpg  Laughing

# 192
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 hahaha маймуни  Joy

а сега сериозно Simple Smile насяхте ли разсада? сега се сее домат за ранен-оранжериен, а за навън? чушките са ми дерт  Confused все късно стават кога да ги сея, че да станат навреме? и кой сорт?
оня ден в "сортови семена" видях някакви с 90-100 дена вегетационен период, това ли е най-краткият?

# 193
Здравейте!
чета ви,но не остава време за писане
вече се  подготвям за новия сезон,и по повод сортовете се включвам  Sunglasses
моят ентусиазъм поутихна вече,и от миналата година свеждам сортовете до минимум-тези,с които имам минимум проблеми и максимум резултати- ранни безколови домати/тукашен сорт/ и за късни -биволско сърце и албенга
пиперите са слонско ухо,и тукашен ранен тип камба-четиривръх
краставиците-малко Гергана за адет,и тукашен сорт „френски“,т.е малко над средна големина корнишони

# 194
Още нищо не съм сяла/садила, нямам оранжерия и всичко е запланувано навън... Домати най-рано в началото на февруари слагам в кофички нейде из стаите и през март ги изкарвам под тунелче навън... Тази година изобщо не ми е ясно ще идва ли зимата, кога и кога мисли да си ходи, но по-рано от февруари няма да сея... Не съм проблемна аз, моята градина е малка, все ще посея, колкото ми трябват... Тази година, освен Рила, Наслада и "бабин" розов, купих някакъв Паулина, който ми препоръча продавачката на сортови семена... Краставици ще сея Тимор... Миналата година Тести Грийн много боледуваха, Герганата също предната година... Тази година реших да пробвам нов сорт, ще сменя и мястото с една идея по-сенчесто... На пипера не зная сорта, семена имам от баби разни и си пазя от тях, доволна съм за сега... Миналата година купих малко чушки Куртовска капия и запазих семките да ги пробвам и тях...

Общи условия

Активация на акаунт