(Био)зеленчукова градина - тема 24

• 93 079
  • 757
  •   1
Отговори
# 315
а относно засяването на семена аз ползвам Биодинамичен календар от 2 години и сам доволна

# 316
  • При розите и топлата вода ......!
Вили, браво!
Кога си посяла семенцата? В топла стая ли ги държиш? Моите все още не са пуснали същински лист. Сега забелязвам малко зародишче на същински лист. Ти вече пикираш ли? Извини ме за многото въпроси. Embarassed Hug
skela, сигурно има по-дълбоко семенца. Моите доматки поникнаха доста издължени, и се наложи да ги допълвам със земя, но имаше и някои непоникнали. Сега виждам че изникват, а се намират поне под 4 см почва. Не се притеснявай ще се покажат и другите. Hug

# 317
прочетох за така наречените високи лехи и въпреки  че направата им беше трудоемка след това пък ми беше много по лесно.
Та защо ги правиш повдигнатите лехи?! Интересува ме причината. Не съхнат ли в горещо време? С какво ги пълниш?

# 318
Гелика, сяти са на 8 януари-мислех да изчакам още една седмица, но много ме засърбяха ръцете  Mr. Green
Тази година направихме много прецизна почвена смес-2 части угнила двегодишна кравешка тор, добре пресята + 1 част пръст от къртичини събирана по поречието на реката-песъклива.
Сложихме семенцата,завихме със 2 сантиметра добре притисната смеска,посолихме със син камък, поляхме с въз топла вода и завихме с прозрачно домакинско фолио-да няма никакво издишане.
Фолиото веднага се изпоти.А семената започнаха да никнат дружно на 11 януари-самата аз бях изумена .На другия ден махнах фолиото.
Мъжа ми  направи тези неугледни стелажи на двата ни източни прозореца-поради това, че сме на 4 етаж от рано сутрин е доста светло.http://wili66.snimka.bg/hobby/2014.801032.32495766
Под стелажите са ни радиаторите, но понеже не обичаме да е много топло парното се пали към 5 часа след обед-в момента в стаите е 10 градуса, а при запалено парно стига до 18-така обичаме
Сложила съм съндъчетата максимално близо до стъклата-да им е светло,а освен това там циркулира студения въздух.
Но мисля, че най- голям ефект имаше топлото време-до миналия ден всяка сутрин ги изнасях на източната тераса, а по обяд ги прехвърлях на западната.
Правя си експеримент и с поливането-освен при засяването са поливани на 24 януари-пръстта беше станала като захар, пръскаше се.Целта ми е да ги накарам да развиват корените си по -усилено.
В предишни години на тази фаза,в която са сега вече са били пикирани.Сега мисла да ги задържа още малко-отново експеримент  Grinning
Присъединявам се към въпроса на  manandy за повдигнатите лехи на Рени.

# 319
Аз си мечтая също за повдигнати лехи, при мен си мисля, че ще има смисъл, защото почвата е много тежка - глинеста и подобряването и е доста трудно, има и наклон, струва ми се, че всичко, различно от глината, независимо от вкопаването, за един сезон изчезва някъде и следващия започвам отначало.
А и ми се струва, че борбата с плевелите ще е по-лесна, градината ми е до оградата със съседа (мрежа), борбата е обречена, защото те са възрастни хора, идват рядко и я окосят един път в месеца, я не.  Също така при нас е по-хладно, засушаване едва ли ще има, както в други части на страната.

Интересно ми е повдигането на лехите с дъски колко издържа във времето, дървото как се обработва, за да е по-държеливо? Отвътре слага ли се найлон или нещо друго?

# 320
Да се отчета със снимки,да видите нагледно провала ми Mr. Green
http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142
http://akskb.snimka.bg/hobby/razsadi2014.801142.32495995
Мисля,мисля и стигам до извода ,че проблема е в семената.Освен ,че съм спазила всички правила,се постарах и с летвичка направих редовете,а после си играх с пулверизатора да поливам ,че нямам такава малка лейка.Семената бяха на разстояние 1см.
А бе пак ще има някой домат ,но от посяти 80семена са излезнали 45бр. и още 11бр. виждам,че се подават.Сложих ги на 20градуса,че поне тези които са излезнали да опазя,защото гледам има издължаване вече.

При нас всичко е лед,хората вървят не по пътя ,а по градинките за да се предпазят от падане.Земята имаше нужда от вода,но ми се иска повече сняг да има.Вчера малката девойка събираше заледени висулки.Голяма радост беше.

# 321
skela, не са толкова зле нещата, спокойно.Просто сега ги дръж на светло,хладно и сухо-топлината и прекалената влажност ще ги изтеглят още повече.
Май до сега не сме коментирали гъстотата на засяване на семената и равномерността на пръстта, която ги завива  newsm78
skela, моите съндъчета са с по няколко сантиметра по големи от твоите.Но в тях съм сложила по 1 грам семена-между 330 и 350 броя.Горе долу по на сантиметър едно от друго.А ти си сложила на почти същата площ 80.Гъстотата е важна за дружното поникване.Като тръгнат надигат пръстта   по-силните помагат на по-слабичките.И има някакво съревнование между тях-кой да се развие по-бързо, да започне да прави листенца,да "открадне"повече място за себе си.Поставяме ги в екстремна ситуация и те се научават да се борят от бебета  Laughing
Другото-завиването с пръст.Ако просто посипваме отгоре не е сигурно колко дебела покривка правим и дали не се разместват семенцата.За това първо добре претъпкваме и заравняваме почвата.Нареждаме семената.Слагаме летвичка дебела 2 сантиметра и сипваме купчинки пръст около нея докато се покрие всичко.После по летвичката плъзгаме друга докато внимателно заравним всичко.Махаме я, а освободеното място също насипваме.Така сме сигурни,че над всички семенца има еднакъв пласт.
Защото е много вероятно едно семе да се бори с 2 сантиметра, а другото с 4.И няма как да поникнат дружно.
И още нещо,което виждам на снимките ти-ръбовете на сандъчето -пръстта вътре е много ниско и ръбовете допълнително засенчват.
Аз пълня така,че след притъпкване нивото да е на малко повече от два сантиметра от ръба..Редя семената, насипвам-дори и ръбовете могат да се използват като ориентир за нивото на завиване.Като се полее нивото спада още с около сантиметър-два от слягането.
Позволявам си да досаждам с обяснения, защото ранния разсад се прави при свръх неблагоприятни условия и не винаги ги отчитаме.Като провим разсади навън, под тунел не мислим за светлината.Тя си е там в достатъчни количества  Laughing
Някъде в предишни  снимки имаше съдове сложени пред прозореца, но на 10-15 сантиметра от него.А там вече е тъмно!
Можете да направите проба да снимате с телефон или апарат без светкавица непосредствено до прозореца и на педя от него-ще се изненадате.А апаратите ловят осветеността безпогрешно  Laughing
Разсадите са най-чувствителни на светлината!
Чак след това идва топлината , а след нея-влагата.
При външно правене на разсади домата се развива чудесно при температири нощем около нулата.

# 322
  • на пъпа на Златията
Първият начин
,  да се определи дали семената са читави е познаването им по цвета. Читавите семена жълтеят. По-старите са избелели. Като разровиш мястото на непоникналите ще намериш семената без кълнове.
Вторият начин е с кисненето за 12 часа.
Тези които събират семена , направило ли вие впечатление , че първата година , не можеш да разбереш дали семената са заразени, но като овориш на втората година , вътре семената са изядени. Значи  има някое животинче да си снася яйцата в семената.Дали не изяждат кълна още в чушката.Като има условия се излюпва и изяжда още кълна или просто семката по някакви причини си остава ялова, без кълн. Нали сте виждали , червейчета в чушките и то около семето. Аз и за това  ги кисна в чашката .Разбърквайте през някой друг час.  Времето за рътене им е малко.12  часа. След 12 часа например падат половината на дъното.Защо? Защото кълна поема вода , натежава .А ако е кухо, няма кълн водата нахлува и измества въздуха и пак падат. Но падналите читави ще имат еднакво време на кълняемост.   Ако ги оставя 24 часа , болшинството ще паднат . но процесите на кълняемост пък ще са различни. Кои падат по-бързо на дъното? По читавите, ли?Като ги слагам в чашката  в началото всички семенца си оставят от горе щото са по-леки от водата.. После едни падат на дъното , други пак си остават отгоре, ако се оставят повече време болшинството падат. Така че не знам кои са читави.. Правих експеримент ,когато едната половина паднат , а другата е още отгоре ,  да сея отделно едните и другите.Ама после загубих надписите в съдовете.

Проблемът при доматите и пипера че семенцата са много леки.
При боба например , което излезе от горе  е гъгричево и се изхвърля.  

Така че за това калибрирам,като  пресявам  със специално надупчената  цедка , като сея по-големите .Кисна ги , разбърквам , като имам повече семе , сея само падналата половина в чашката, по аналогия с боба. Така постигам , еднакви семена с еднаква кълняемост. А ако има заразени , за това поливам с цигарена вода веднага , което ЖИВОТИНЧЕ се излюпи не се прехвърля на съседното и умира.

# 323
  • на пъпа на Златията
Скела , ще се изравнят нещата.Разсада ти е добре на разстояние семка от семка. Всички ще заякнат добре. Просто по-малките са имали по-малко енергия да никнат. При по-гъст разсад  има по-голяма вероятност малките да изостанат в развитието си и да боледуват повече.Поне аз така мисля. Поне това което е никнало ще оцелее.  Още при пикирането , по-малките по лесно ще се прихванат и няма да боледуват.Лошото е че не ти стигат.

# 324
Здравейте!Ще опитам да ви разкажа за моят опит с високите лехи.(а ако искате потърсете в Зеленчук-интересни идеи Градините на Игор Лядов)Направих лехите от чамови сандъци от един военен завод.Получиха се по плитки и по дълбоки кутии.В плитките засадих репички,спанак,рукола,салати,пипер,моркови и краставички при които сложих и малко зелен боб(той вкарва азот в почвата) идр.В  по дълбоките сложих доматите.Самите сандъчета са без дъно върху окопана земя а вътре ги напълних с ПРЕСЯТА горска пръст и гъбарска тор(при нас има такава) Мулчирах всичко със сено и окосена трева(суха) и през цялото лято хвърлях кухненските отпадъци в лехите(за да храня червеите които обработват почвата)Пръсках с илачите на Амика1 и торих с кокоши шербет.РЕЗУЛТАТ: никакво копане,никакво плевене икономично поливане и чудесни зеленчуци.Това лято ще използвам и Байкал м1(подобрител за почви с някакви бактерийки)

# 325
ако някой иска да сее семена днес според Биодинамичниа календар е супер ден за това.УСПЕХ!

# 326
Забравих да кажа,че през есента  засадих репички,салатки,спанак и рукола,а върху сандъчетата сложих стъкла от стара дограма,а на други сложих обръчи и найлон.Така се ролучиха мини оранжерии от които брах до преди дни(до снега)

# 327
  • При розите и топлата вода ......!
Благодаря за ценните съвети момичета. Hug
Вили, обясненията ти не са досадни, а изключително полезни. Особено за лаици като мен. Например това с летвичката при затрупването на семенцата никога не би ми хрумнало. Също и избягвам да са до прозореца да не би да им е студено. ooooh! Сега ми става малко по- ясно, но до следващия въпрос сигурно. Embarassed Благодаря ти! Hug
Моите доматки са посяти на 9,01, но доста изостават от твоите- допълнително им поставих пръст и не знам дали правилно съм процедирала. Вече забелязвам същинско листенце обаче. Simple Smile Монро, Мондиал, Есмира-розов хибрид

# 328
Можете ли да споделите в домашни условия колко е времето от посяването на семена (домати) до пикирането и съответно още колко до  получаване на готов разсад?
Досега съм правила разсад в нещо като неотопляем парник, все едно под найлон, на двора, сега искам на стайна температура да пробвам, в стаята е около 18 градуса, ще са на подпрозоречната дъска и нямам идея за колко време ще стане готов.
При нас не може да се сади по-рано от края на април (при топло време), а се случва и най-рано в средата на май тепърва да се започва.

# 329
моите семена от ранни домати(биг бийф,паулина,и наслада )са засадени на 07.01 и ако всичко е наред ще пикирам кам 10,, 15 февруари,но пак зависи и от времето.Напр.до скоро имаше слънце,а сега е само облачно и мрачно.Белруби твоите са супер(пу-пу)07 и 08 януари бяха едни от малкото хубави дни за засаждане

Общи условия

Активация на акаунт